Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

 • 40 834
 • 93
 •   1
Отговори

Анкета

Кога открихте призванието си?

Опции:

# 90
 • Мнения: 65
Здравейте! Надявам се, че сте имали прекрасни празнични дни!

С наближаването на баловете, все по—голяма част от младежите от 10 и 11 клас,  се замислят за предстоящия кариерен избор. Едно често срещано притеснение е: “Ами ако се окаже, че това, което избера да уча/работя не ми харесва?”

Ето някои идеи:
- дайте пример със себе си и с Вашите родители/близки: колко промени сте преживели и как сте се адаптирали
- покажете им резултатите от анкетата тук, в темата
- обсъдете фактологично “цената” на промяната и последствията, така че младите хора да са запознати с потенциалните загуби. Понякога в представите ни всичко е по-страшно от действителността. Нека се запознаят с това, което ще им вземе, но и даде една промяна на специалност в университета или на изцяло нова сфера на развитие по-късно.
- Според данни от изследване, направено в Канада, на днешните младежи предстоят още повече промени в целия им бъдещ професионален живот: над 15 смени на длъжността, до 5 промени на индустрията, в която са заети, множество роли, които едновременно ще заемат (мултитаскинг), планирани и непланирани периоди без работа.

Гъвкавостта и адаптивността при промяна могат да са изключително ценни качества. Обсъдете кога на Вас и на тях им се е налагало са ги упражняват. Какво сте научили?

# 91
 • Мнения: 65
Добро утро!
Каня Ви да изгледате тази ТЕД лекция с младежа/девойката до Вас. За жалост, няма субтитри на български език, само на руски език.

https://www.ted.com/talks/eduardo_briceno_how_to_get_better_at_t … gs_you_care_about

Може да обсъдите:

- какво е зона на учене? А на представяне?
- къде най-често съм аз? А ти?
- кога можем да правим грешки?
- кои микроумения можем да практикуваме? В името на кои макроумения?

Надявам се този разговор да отвори нови хоризонти за Вас и младите хора. Ще се радвам да споделите впечатленията си.

# 92
 • Мнения: 65
Преди няколко месеца водих семинар за 10класници в Испанската гимназия в София и младежите ми споделиха, че един въпрос им се е сторил особено полезен и забавен:

Попитайте родителите си как сте играли като малки. А какво още си спомнят от интересите ви като малки?

Всъшност този въпрос дойде, когато осъзнах, че едната ми дъщеря играе с много хъс ролеви игри, в които раздава роли и дори реплики на всеки, който е готов да се включи (даже и на котките). Не знам дали ще стане автор/сценарист/режисьор, но съм си го записала, за да й го напомня поне като фаза от 1-2 години, която беше много важна за нея.

Какво е онова специално нещо, в което децата Ви се потапяха като малки?

# 93
 • Мнения: 65
Здравейте! Ако младежите около Вас се чудят дали да работят през лятната ваканция, ето някои идеи от Академия за родители:

https://parentacademy.bg/tiineidgur-rabota/

  Общи условия

  Активация на акаунт