Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

  • 35 797
  • 78
  •   1
Отговори

Анкета

Кога открихте призванието си?

Опции:

# 75
  • Мнения: 51
Здравейте!
Наскоро водих разговор с родител, който обмисляше да предложи кариерна консултация на тийнейджъра си. Стана дума за това каква представа от “семейна икономика” имат децата. Заговорихме и за това каква е връзката с разбирането им за независимост, за осъзнатостта от постоянен източник на доходи, за финансовата грамотност на младежите. И как, разбира се, всичко това влияе на избора на учение и кариера.

Затова днес бих искала да Ви предложа идеи в тази насока:
- обсъдете с младия човек какви са разходите на семейството като покриване на сметки, спестявания за почивки, разходи по храна, облекло, забавления и др
- обсъдете идеите на младежа как би реорганизирал/съкратил разходите от негова гледна точка
- ако планирате празнично меню в следващите седмици, обсъдете го с тийнейджъра и му възложете да налрави списък на всички продукти, нужни за рецептите, да провери какво имате налично и какво трябва да се купи още (да обмисли и качестовоти и количеството, както и съставките на продуктите, а и ако някои продукти се ползват рядко - как биха могли да се оползотворят и извън празничното меню). Да сметне колко ще струва и да направи бюджет (или обратното, Вие му задайте бюджет и го изпратете да пазарува като се вмести в него).
- после да обсъдите как му се е видяла тази отговорност

Лично аз си спомням, че един от първите ми уроци в самостоятелния ми живот беше, че отида ли да пазарувам гладна, се връщам с много неща над бюджета Simple Smile

Споделете с децата си какви са били Вашите уроци и кога за първи път са Ви поверили подобна отговорност и колко сте били подготвени.

Ще се радвам да се включите с коментар как подобно занимание би повлияло на разционализацията на избора на работа.

# 76
  • Мнения: 51
Здравейте!
Благодарна съм, че сме заедно вече една година. Подготвих 16 карти с въпроси, с които можете да направите семейна игра. С тях ще поканите младите хора около Вас да се замислят за своите интереси, предпочитания и силни страни. Надявам се цялото семейство да се забавлявате!

Може да изтеглите безплатно картите от сайта ми:

https://5pod5.com/karti-s-vyprosi/

Ще се радвам да споделите обратна връзка.

Бъдете здрави, сплотени и силни! Весели празници!
Ели

Последна редакция: пн, 27 дек 2021, 20:14 от Ели Мантовска

# 77
  • Мнения: 51
Здравейте и за много години!

Днес имах повод да поговоря с млад човек в процес на избор на професионална посока. Стана дума за това как възприема оценките от училище. Впечатли ме нейната гледна точка: оценките не са измерение на усилията, нито на знанията. Те са начин системата да ни уравни помежду ни. Макар да не съм напълно съгласна с тази гледна точка, я намирам за любопитна храна за размисъл.

Как говорите Вие с младежите около Вас за оценките? Как разбират те смисъла им?

# 78
  • Мнения: 51
Представям информация за едно семейно събитие тази неделя, което може да представлява интерес за Вас и децата Ви:

https://www.se.com/bg/bg/about-us/press/local/2022/smart-profess … -future-forum.jsp

Онлайн-форумът "Умни професии за умно бъдеще" е семейно събитие, предназначено както за деца между 1 и 4 клас и техните родители, за ученици над 7 клас от профилираните училища, студенти, така и за работещи инженери и преподаватели.

Събитието е напълно безплатно с предварителна регистрация.

Общи условия

Активация на акаунт