Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

 • 29 253
 • 66
 •   1
Отговори

Анкета

Кога открихте призванието си?

Опции:

# 60
 • Мнения: 40
Здравейте!
Във връзка с темата от последните седмици, бих искала да Ви предложа разговор с младите хора около Вас:
- споделете им как Вие сте избрали кариерния си път
- припомнете си основните решения, които Ви се е налагало да вземете - какво е стояло пред Вас, кой или какво Ви е повлияло да отидете в тази посока, какво Ви е дал този избор
- спомнете си какво Ви е движило: кога и по какво сте усещали, че е дошло време за промяна (да смените позицията, фирмата, бранша)
- помислете и за примери за успешни кариерни завои, обсъдете какво са били най-големите Ви страхове преди съответната промяна
- има ли нещо, за което съжалавате? Ако можехте да се върнете назад, как бихте го променили?
- а с какво се гордеете във Вашия работен път?

Целта е младият човек да погледне през Вашите очи, да отнемем от тяхното напрежение, че на 16-18 години “трябва” да направят един-единствен избор за цял живот. А всъщност кариерният път е низ от най-различни решения, познанства, пропуснати или реализирани възможности.

Споделете, как мина разговорът?

# 61
 • Sofia
 • Мнения: 2 318
Всичко споделено от Вас е много, много полезно!!! Благодаря!!!

# 62
 • Мнения: 40
Благодаря Ви! Вдъхновявате ме да продължавам 🌹

# 63
 • Мнения: 40
Здравейте!
Какво е последното, което научихте от децата си? Имам предвид буквално: те Ви преподадоха, показаха, обясниха по спонтанен и естествен начин (не да ги изпитваме или да се преструваме, че не знаем)?

Позната ми каза, че голямата й дъщеря й е показвала как да работи със зуум. И макар да се е чувствала леко изнервена от разменените роли, в крайна сметка са се забавлявали. Дори тийнейджърката е споделила, че явно хич не им е лесно на учителите. Защото някои хора разбирали едва след третото пояснение 🤣.

Защо тези възможности са “златни”?
- Създават почва за самочувствие у детето “Аз обяснявам на мама нещо, което не знае”
- Дават ни възможност да се свържем по положителен начин
- Научаваме повече за интересите на детето. И научаваме нещо ново
- Разбираме още за силните страни на детето: как показва/обяснява, в какво “гори”, до каква дълбочина стига.

А как е свързано с кариерното развитие, мисля, че не е нужно да Ви убеждавам.

# 64
 • Мнения: 40
Как децата се учат да приемат и дават обратна връзка?

Нещо, с което може да им помогнем е да им дадем възможност да се самонаблюдават. След това да отговорят кои 3 неща са им се получили добре и кои 3 неща биха могли да подобрят.

Например, ако тренират някакъв спорт, може да запишете на видео (с тяхно съгласие) представянето им и след това те да изгледат записа. Докато го гледат, нека си набележат тези 3+3 неща.

Освен че така научават повече за себе си, се виждат отстрани, опитват да постигнат някаква обективност в самооценката си, те се учат и да са по-емпатични. А тези умения ще им послужат в работата в бъдеще със сисгурност. Добавена стойност ще е и вероятността да се задълбочат и да достигнат до осмисляне какво им носи удоволствие в това, с което се занимават (в този спорт).

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 22:09 от Ели Мантовска

# 65
 • Мнения: 40
Да се посмеем малко Simple Smile Честни съвети за кариерна ориентация:

https://youtu.be/9x2_xd6F4dQ

# 66
 • Мнения: 40
Здравейте! Надявам се, че за всички първият учебен ден е донесъл положителни емоции и жажда за нови знания!

Днес съм горда да споделя разговора ми с Радостин Чолаков, когото може би някои от Вас познават. Той е едва на 15 години, но зад гърба си има много успехи. Спечелил е множество състезания и конкурси по математика и информатика, разработва собствен проект за изкуствен интелект, като програмист организира няколко благотворителни инициативи в помощ на българското училище.

Ето някои цитати от интервюто:

Цитат
Родителите ми нямат общо с технологиите, започнах да си търся сам уроци в интернет.

Трябва да се научиш как да предаваш идеите си на другите хора. Защото когато сте в колектив/организация, не всеки мисли като теб. И ако нямаш възможността да се изразиш правилно, може да останеш неразбран. А това е лошо за компанията, защото всяка една идея е важна.

Участвай в събития, конференции, състезания в тази сфера. Компаниите, които предлагат стаж, вероятно са там и търсят талантите. Ако не са там, може би не си струва да търсиш стаж в тази компания.

Нека първо изберат това, което им носи най-много удоволствие. То ще ги увлече, ще им даде опит. И после с този опит ще могат да си осигурят приходи. А обратното – ще работят от началото за „едната заплата“. Ако имат този дух на самоусъвършенстване, то тогава с каквото и да се захванат ще могат да се изкачат нагоре в йерархията. По-интересно е в дългосрочен план, макар и не по-лесно.

Целият разговор може да прочетете на сайта ми:

https://5pod5.com/radostin-cholakov/

Общи условия

Активация на акаунт