Идеалният апартамент? Помощ!

• 11 569
  • 285
  •   1
Отговори
# 210
Сони, от любопитство, на колко сте години? Имате ли деца/роднини в София? Ако не, защо не пробвате с къща на морето и апартамент в София? Или може би съвместна инвестиция с децата ви? Все пак на тях ще остане, може да ви ударят едно рамо.
Малко над 60. Брат ми живее в Лозенец. Двама от приятелите ни също са там. Единият живее до американското посолство. С него може да се виждаме често. Близо е до парка. Ние явно поради живота навън сме придобили различна представа за разстоянията. За нас всичко под километър е близо. От колелото на Каблешков вървейки между блоковете до южния парк е не повече от 600-700 метра. Това е направо нищо спрямо разстоянията, на които сме свикнали.
Проверете https://sohome.bg/en/
Обсъждахме ги преди няколко седмици. Те са точно до парк, също имат огромна пешеходна зона в комплекса.

Ето тези 2 къщи също бях намерил и ги обсъждахме. Но може да са изтрити мненията, не ги намирам:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j1606140737 … 4iek&f1=1
1 основна къща и 1 малка, 800кв двор, 329х Евро.
Според мен, като сложите довършването, обзавеждането и 3те години строеж са равнопоставени като цена на 2та ви апартамента. Особено ако намерите читави хора можете да ги пуснете под наем, примерно 1000лв на месец.
За 3 години това са 40к лева.
Искаме рядко да ползваме автомобил. Важно е наблизо до бъдещото ни жилище да има редовен транспорт, аптека, болница, хранителен магазин, парк и някое приятелско семейство. Така ще намалим до минимум нуждата от шофиране. Поради тези причини къщите в планината отпадат. SoHome изглежда много добре и още утре ще се опитаме да направим оглед и ще преценим става ли за живот без автомобил. Благодарности  за насоките. P.s. Този апартамент е хубав и с по-малък коридор 👍. Главната спалня обаче е по-малка и има много общи части. Застроена площ-104 м2. С общи части става 124.66. Цена с ДДС почти 210 000 евро.

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 19:36 от Анонимен

# 211
Това последното ми допада много повече на мен като разположение, не знам къде е, но е ок откъм стаи.

# 212
Намира се в Кръстова вада до големите складове. Хубав комплекс. Разкажи малко повече за разположението. Коментирай стая по стая. Колко е мястото за багаж? Разликата в цената е един двустаен (60 000 евро). .

# 213
  • София
За вашите описани нужди, единственото по-лошо място от Ман Ли е Кръстова вада.
Всъщност къщите дето ви ги пуснаха в Симеоново са съвсем близко до Кръстова вада, пък и ще се разхождате по цял ден в планината

# 214
  • София
Имай предвид, че трябва да сравняваш и строител и етап на завършване.
Аз лично съм фен на купуването на зелено и не го отричам, но както споменах и преди, човек трябва да си прави сметка на всичко, включително и на риска със строеж на зелено.
Също, дали има тротоари, улици и тн. Затова и няма как да коментираме новия апартамент. Иначе като разпределение е супер.
Смятам го, това излиза почти 1700Е на квадрат. Това е много сериозна цена.
Близостта на роднините е важно нещо.
Со Хоум май са в напреднал стадий. Не се знае имат ли свободни и на какваи цени. Там се купуваха още преди година и половина. Но най-добре проверете сами. Може да имат различни проекти по етапи и тн.

# 215
  • София
Сони, вижте нещо около Токуда.

# 216
Со Хоум са точно до Токуда май. Само че там живот без кола....трудна работа.

# 217
Много забавна тема Simple Smile
Не прочетох всичко, но защо ви трябва тристаен апартамент? Не е ли по-добре двустаен на по-добро място?

# 218
So Home e доста близо до Amaya 2 Residence, където ние купихме (196кв.м за 205 000евро). Струва ми се ужасно много 210 000евро за 124кв.м. Междудругото строят нов комплекс на ул. Борис Руменов - доста голям, но не знам име и цени. На груб строеж е сега.
Само се подгответе, че такъв тип комплекси (вкл. SoHome) имат солидна месечна такса - обикновено около 1-1,20лв на кв.м. от жилището.

# 219
Аз няма как да коментирам, защото никога не бих дала толкова пари за апартамент на зелено и то в София, и то в подобни квартали. Предпочитам покрайнините, които в рамките на не повече от 10 години ще са лукс, ако вземем предвид темповете на разрастване на София. Бих взела, ако ми падне изгодно единствено апартамент около Борисова градина (айде и Дианабад). Всичко останало за мен не си заслужава в София. Но това е строго субективно мнение. Simple Smile

# 220
  • София
За какво ще купувате гаражи ако търсите място за живот без кола? Според мен без кола е неудобно почти навсякъде. Друго си е един път седмично да се отиде на пазар с колата без да се влачат покупките пеша, както и да се обиколи каквото трябва. Аз живея в Оборище, където има почти всичко и в началото бях без кола, но ако ви се наложи някой път да ходите до строителен/ мебелен магазин със сигурност ще ви се иска да сте с кола. Същото важи и ако искате да си направите някоя разходка до планината, която би била на 20 мин с кола. Щом ще си живеете старините тук, предполагам би ви било приятно и да пообикаляте из страната, за което също си трябва кола. В София има добър градски да стигаш до различните квартали, но като ти трябва нещо по- конкретно не е чак толкова удобно. Това в никакъв случай не значи, не всеки ден ще трябва да шофирате, но дори веднъж в седмицата да си вършите работата с кола си е голямо удобство. Ако няма да сте ангажирани можете да го правите и дни и часове, когато всички останали са на работа, примерно. Аз пък точно за по- възрастни хора мисля, че колата е голямо удобство вместо да се лашкат по трамваите. Вие очевидно можете да си го позволите, не се ограничавайте в това отношение.

# 221
Те са казали, че искат да ограничат пътуването с автомобил, не да не ползват изобщо. Манастирски и Кръстова вада не са такива места, но намерението е уважително, винаги ми е било топ критерий при избор.

# 222
За какво ще купувате гаражи ако търсите място за живот без кола? Според мен без кола е неудобно почти навсякъде. Друго си е един път седмично да се отиде на пазар с колата без да се влачат покупките пеша, както и да се обиколи каквото трябва. Аз живея в Оборище, където има почти всичко и в началото бях без кола, но ако ви се наложи някой път да ходите до строителен/ мебелен магазин със сигурност ще ви се иска да сте с кола. Същото важи и ако искате да си направите някоя разходка до планината, която би била на 20 мин с кола. Щом ще си живеете старините тук, предполагам би ви било приятно и да пообикаляте из страната, за което също си трябва кола. В София има добър градски да стигаш до различните квартали, но като ти трябва нещо по- конкретно не е чак толкова удобно. Това в никакъв случай не значи, не всеки ден ще трябва да шофирате, но дори веднъж в седмицата да си вършите работата с кола си е голямо удобство. Ако няма да сте ангажирани можете да го правите и дни и часове, когато всички останали са на работа, примерно. Аз пък точно за по- възрастни хора мисля, че колата е голямо удобство вместо да се лашкат по трамваите. Вие очевидно можете да си го позволите, не се ограничавайте в това отношение.
Ще имаме кола, но не искаме да я ползваме всекидневно. Предпочитаме да се движим пеша. Градски транспорт също не е излишен. Може да е удобен за гости, които искат да се почерпим. В България такситата са евтини, но не всички имат възможност или желание да ги ползват.

# 223
Ако ви е приоритет градския транспорт, търсете на други места.

# 224
  • София
Съгласен съм, и аз търся място, което да ми позволява придвижване с градския или колело. Просто ми се струва, че примерно до болница може да се отиде и с кола. Не всички болници са читави, ако просто по карта се гледа да е близо до такава, не знам до колко е полезно. Хранителен магазин и аптека има навсякъде, но отново могат да се окажат такива, които да не им харесат. Около нас има доста магазини, но аз си ходя с кола веднъж седмично на основен и пазар в друг квартал и после докупувам наоколо ако ми трябва нещо.  Мисълта ми е, че наличието на тези обекти наблизо не винаги ознава, че няма да се ползва често кола и да се избере имот на базата на това. За парк вече нещата стоят по друг начин, както и това с наличнието на близки в района.

Общи условия

Активация на акаунт