Идеалният апартамент? Помощ!

• 11 566
  • 285
  •   2
Отговори
# 225
Имай предвид, че трябва да сравняваш и строител и етап на завършване.
Аз лично съм фен на купуването на зелено и не го отричам, но както споменах и преди, човек трябва да си прави сметка на всичко, включително и на риска със строеж на зелено.
Също, дали има тротоари, улици и тн. Затова и няма как да коментираме новия апартамент. Иначе като разпределение е супер.
Смятам го, това излиза почти 1700Е на квадрат. Това е много сериозна цена.
Близостта на роднините е важно нещо.
Со Хоум май са в напреднал стадий. Не се знае имат ли свободни и на какваи цени. Там се купуваха още преди година и половина. Но най-добре проверете сами. Може да имат различни проекти по етапи и тн.
Завръщането ни в България  няма да е догодина. Оставихме си малко време и затова търсим от по-рано. Нашият познат е участвал в проектирането на наистина много сгради и имаме основание да вярваме на препоръките му. С него се знаем от много години и знае къде и какво би ни устроило. Предложихме на инвеститора да платим 80 процента преди акт 14 за да ни направи отстъпка. На нас ни е все едно кога ще платим, защото ако кажа колко “печелим” от стоенето на парите ни в банка просто няма да повярвате. За съжаление ни отказаха отстъпка. Нямал нужда от предварително финансиране, защото е с банково такова. Иска 10 процента след разрешително за строеж и още 10 след акт 14. Останалите 80 след акт 16. Продава на цените, които ще търси на акт 16. При това положение печелим единствено от това, че още не са изкупени най-добрите апартаменти, а и може да направи някои промени ако пожелаем и ако е възможно. Тези дни ще погледнем и една сграда в Гоце Делчев, която е съвсем близо до парка. По-скъпа е, но ако ни хареса ще пробваме да преговаряме.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 02:33 от Анонимен

# 226
  • София
Е, поне елиминирате риска. 10, 10, 80% си е направо без риск. Тогава цената започва да изглежда доста по-реална.

Принципно разсъждавам абстрактно, дори и да не се върщате сега, бихте могли да дадете под наем. Разбира се, не винаги е приложимо.
Наскоро в темите излезе и един апартамент стара тухла в ЖК Изток. Точно на 20м от парка. Без гараж. За пълен ремонт. Не помня точно цена и квадратура, но беше голям 3ст, и не беше много пари. Май около 150к Евро. Вас може и да ви устрои. София мед е наблизо, сприка Плиска, спирка на метрото, парк.

# 227
Този на М. попов беше на последен етаж без асансьор, не е подходящ за пенсионери.

Въпреки, че като гледам как варират критериите за идеален апартамент - от пентхаус в луксозна сграда, през партер на паркинга, до тухла старо строителство на среден етаж на шумен булевард - като нищо скоро ще превъртим и онзи на М. Попов.

Обаче е интересна тенденцията от последните седмици - няколко теми "искаме да купим апартамент в София, да живеем когато се пенсионираме с чужбинските пенсии."

# 228
  • София
Аз, както споменах, освен тези, които вече са се върнали и купили, включая моя милост, имам приятели семейства на които предстои да се връщат. И всички вече са си накупили апартаменти в София. Май без едно семейство. По-скоро колегите от тази тема закъсняват. Не е странна тенденцията.

И като го каза партер на паркинг, се сещам че едно такова двустайно се мъчеше на половин цена от строителя, в долната част на студентски, до Дианабад много дълго време. От строежа, та чак до акт 16 на сградата. И цената му беше около 40 к Е. Забравих, май около 800Е на квадрат беше, и това съвсем скоро, при новите цени. С външен вход.

# 229
  • Пловдив
Този на М. попов беше на последен етаж без асансьор, не е подходящ за пенсионери.

Въпреки, че като гледам как варират критериите за идеален апартамент - от пентхаус в луксозна сграда, през партер на паркинга, до тухла старо строителство на среден етаж на шумен булевард - като нищо скоро ще превъртим и онзи на М. Попов.

Обаче е интересна тенденцията от последните седмици - няколко теми "искаме да купим апартамент в София, да живеем когато се пенсионираме с чужбинските пенсии."

Тази тенденция е в цялата страна и е от поне 2-3 години.Вече има доста българи, които имат възможност да вземат "чужбински пенсии" защото са работили 10+, понякога и 20+ години в друга държава.Много е проста причината едва ли има нужда от обяснение, но тези пенсии в другата държава не стигат за комфортен живот, докато в България 1200-1300евро е доста добре за един пенсионер.Не забравяйте, че много от хората в чужбина нямат дом в съответната държава, поради наистина високите цени и няма смисъл да живеят там под наем като пенсионери.Разбира се и носталгията играе роля.

# 230
В този форум обикновено четем обратното - как никой пенсионер с акъла си няма да се прибере за постоянно обратно в България, защото медицината, обществото и всичко останало още не били еволюирали до нивото, на което били свикнали Grinning
Преди десетина дни пак се изписаха двайсетина страници с горните доводи в общата тема за имотите.

# 231
Да се прибират но да престанат да мрънкат за манталитета на БГ простаците и на какво били свикнали у странство. Като са свикнали там, да си ползват пенсиите със здраве, не да мислят какви плоскости тук да скроят за да не се охарчат за кухня, пък как точно да си купят топ имот в топ квартал до операта и до парка, ама и до болницата и до всичките им приятели, ама да има и поддържан двор и магазини, ако може на цена като за панелка в Обеля. Пиша това защото имам една позната точно от този тип, то не бяха претенции и чудо, самата тя има бюджет, който очевидно за нищо свястно не стига, обаче продължава да настоява за промоции и тънкаж при евентуална сделка. Че и за брокер пари не й се дават. Вече ми е омръзнала с нейното вечно търсене и мрънкане от живота тук. Придружено с вечния й страх да не се мине случайно като плати пет лева повече за нещо.

# 232
  • София
Покрай покупка на имот отиват много странични разходи, това е неизбежно.

# 233
Да се прибират но да престанат да мрънкат за манталитета на БГ простаците и на какво били свикнали у странство. Като са свикнали там, да си ползват пенсиите със здраве, не да мислят какви плоскости тук да скроят за да не се охарчат за кухня, пък как точно да си купят топ имот в топ квартал до операта и до парка, ама и до болницата и до всичките им приятели, ама да има и поддържан двор и магазини, ако може на цена като за панелка в Обеля. Пиша това защото имам една позната точно от този тип, то не бяха претенции и чудо, самата тя има бюджет, който очевидно за нищо свястно не стига, обаче продължава да настоява за промоции и тънкаж при евентуална сделка. Че и за брокер пари не й се дават. Вече ми е омръзнала с нейното вечно търсене и мрънкане от живота тук. Придружено с вечния й страх да не се мине случайно като плати пет лева повече за нещо.
Значи сме изкарали късмет намирайки имот със страхотно качество, за което в Лозенец бихме платили 3000 евро/м2 и с цена като на панелка в далечната Обеля. Същевременно е близо до приятели, магазини, болница, голям парк и е с поддържан двор. Важно е и гарантираното голямо отстояние от евентуално бъдещо строителство, а като прибавим много доброто разпределение и големина на помещенията май за нас това е идеалният апартамент. Точно както пише в заглавието. Искам да попитам какво лошо има в това да си монтираме сами кухнята, гардеробите и шкафовете? Това позволява да купим най-добрите механизми, най-качествения МДФ и да оползотворим максимално ефективно мястото вмествайки се в умерен бюджет.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 13:29 от Анонимен

# 234
Последно кой е апартамента до болницата, големия парк и всичко останало? Изпуснах нишката, докато сте сменяли критериите между ново на партер в Манастирски ливади и старо на среден етаж в Лозенец.

# 235
  • София
Искам да попитам какво лошо има в това да си монтираме сами кухнята, гардеробите и шкафовете? Това позволява да купим най-добрите механизми, най-качествения МДФ и да оползотворим максимално ефективно мястото вмествайки се в умерен бюджет.
Аз точно така направих, между другото. Както вече споменах мимоходом, времето за вас едва ли е проблем, защото сте уредили семейния въпрос. Аз употребих някой и друг месец работа след работно време, за да ги направя. Но цял живот съм имал гъдел към конструктори, сглобяване и разглобяване. Та и кухните и секциите бяха предизвикателство. Освен това, бях убеден, че няма фирма, която да ми изпълни точно по дизайна, който искам. Твърде пипкаво излиза. Например кухнята е плътно от стена до стена, и до тавана, без спомагателни первази.

# 236
Май само една от обсъжданите сгради я сравних с това:

# 237
Искам да попитам какво лошо има в това да си монтираме сами кухнята, гардеробите и шкафовете? Това позволява да купим най-добрите механизми, най-качествения МДФ и да оползотворим максимално ефективно мястото вмествайки се в умерен бюджет.
Аз точно така направих, между другото. Както вече споменах мимоходом, времето за вас едва ли е проблем, защото сте уредили семейния въпрос. Аз употребих някой и друг месец работа след работно време, за да ги направя. Но цял живот съм имал гъдел към конструктори, сглобяване и разглобяване. Та и кухните и секциите бяха предизвикателство. Освен това, бях убеден, че няма фирма, която да ми изпълни точно по дизайна, който искам. Твърде пипкаво излиза. Например кухнята е плътно от стена до стена, и до тавана, без спомагателни первази.
Със сигурност е станало страхотно. Аз известно време се занимавах с подобна дейност. Навън услугите са скъпи и се изкарват много добри пари.

# 238
Май само една от обсъжданите сгради я сравних с това:
Скрит текст:

Да припомня тогава:

Ще погледнем няколко апартамента в Лозенец. Там също ще търсим имот, който да не гледа в прането на съседите. Някой има ли мнение за тези два имота. Разбира се ще има ремонт на бани и подмяна на мебели. При втория ще има повечко работа. На първия проблем му е изложението. Пред юга му със сигурност има друга сграда. 1 https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c16046711375413 … k=66qjai&f1=1  2 https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c16050656728252 … k=66rsfw&f1=1

# 239
Нали кухнята ти я правят по поръчка, това кой ще я сглоби после какво значение има, особено ако монтажа е включен в цената? До колкото помня цената беше към 500лв, сега да кажем е 700-800лв, но ако нещо се обърка е за тяхна сметка, иначе ще се зори човек и може да оплеска нещата необратимо.

За легла, гардероби, секции може сам да си го сглоби човек, но кухни в рисково.

Общи условия

Активация на акаунт