ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът се мръщи, тясно му е вече вкъщи!

• 26 733
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Доня, изпит за сертификат ли е или състезание?
Състезание е, но после на моя му даваха сертификат за взето ниво. Всеки който учи по тяхната програма може да участва. Във Варна така вземаше сертификат на Лонгман
О, не, не е сертификат, а простичка грамота. Поне на Ния ѝ дадоха от състезанието на Кеймбридж училищата едно хвърчащо листче, да пише ниво, но не е сертификат за ниво. А от Лонгман (беше с четвърти резултат на националния кръг) нищо не са ѝ давали.

Разбира се, че не е сертификат. Сертификатите на Кеймбридж се издават след успешно полагане на платен изпит по стандартизирана рамка в съответен изпитен център.

Колкото до английския, не знам кои са тези ученици, които в 8-ми клас се сблъскват за първи път с английския. Сигурно са единици. Всички изучават чужд език ако не от началото, то поне от средния курс 5-7 клас и на огромния брой места това е именно английски език. Малко са училищата, които осигуряват ресурси за обучение по други езици, а в тези училища обикновено има подготовка и по втори чужд език, който е винаги АЕ. Така че никой не стартира в 8 клас на гола поляна с АЕ. Отделно от това, не съм езиковед, но като човек, изучавал английски, френски, руски и немски, мога да кажа, че английският ми е бил песен в сравнение с другите.

И нещо друго - говорите тук с лекота за препускане през нива от европейската езикова рамка. Прочетете добре какво включват тези нива. Съдейки по нивото на класа на моето дете в момента, силно се съмнявам някой да покрива дори и ниво А1. Абсолютно съм убедена, че това е положението и в останалите паралелки на ФЕГ, независимо какво пише на задната корица на учебниците им.

# 646
Е поне тук да можем да се похвалим де

# 647
И аз смятам, че в момента, ако трябва наистина да се водя по ЕЕР, а не по разни листи с точки, издавани от различни институции с признати места от състезания, особено за езици, различни от английския, с който почти всички деца до 8-ми клас у нас са запознати и то с години, едва ли ще има такива, които в момента да са покрили реално по ЕЕР дори до половината А2 с познания, давани от училището. С тази бройка часове и с тези езици /специално НЕ и ФЕ/, които наистина са трудни, защото са непознати за децата масово и имат доста сложна граматика - родове, падежи - за НЕ, освен граматични времена, това не смятам за възможно. Въобще корици от учебници не ме интересуват, то и аз съм учила за С1, но определено, понеже съм обективна дори спрямо себе си и децата си, не съм на това ниво.
Да не говорим и за това, че на учебниците на всички деца в дадена гимназия пише едно и също, но нивото им може и най-често се различава масово.
Затова лично за мен най-здравословно в момента остава гоненето на реалните познания, не на сертификати и всякакви други документи. Който иска - нека се явява. Но смисъл дори от "свикване с формАта" няма - всеки, който знае наистина добре един език, ще се представи добре на истински сертификатен изпит. Самата подготовка включва И тестове от същия формАт с часово ограничение. А и хората правят хиляди контролни и изпити. Едва ли поредният такъв ще им е проблем само защото е сертификатен. 
Дали човек покрива ниво по ЕЕР може да се установи само след провеждане на легитимен изпит и официално издаден от сертифицираните институции истински сертификат. Другото не го слагам в никакви сметки. Примерно аз имам няколко такива цветни дипломки по английски. Ех, ако можех дасе осланям на това, нямаше и в момента да карам курс. А си карам. Да поддържам. Понеже се забравя.
Учила съм английски и руски, както и френски до някъде. Сега карам с малкия немски. Последният откъм граматика и запаметяване на думи си ми е най-сложен. Имат думи с по 20 букви, наслагване и образуване на дума от няколко, които и когато ги чета /а това го научих, това е лесното/, трудно ги произнасям. Следва френският, руският и най-леко си върви английският. Ако не бяхме с обща основа с руснаците, най-вероятно руският щеше да ми е не по-малко труден от немския. В момента българчета се затрудняват много с руския, защото им е непознат, въпреки много сходни думи. А понякога - точно заради тях, понеже те често значат на руски нещо различно. Английският си е най-достъпен, учи се от почти всички още от 1-ви клас, официално по училищата - от 2-ри. Граматиката е лека, като цяло. Истината е, че компютри и филми са масово на английски и децата свикват с езика от най-ранната си възраст. И дори и да не си наясно с купища идиоми, които си ги има къде ли не и в кой ли не език също, пак ще се разбереш с хората на английски. Затова и английският е логично да може да се покрие в гимназия за по-високо ниво най-бързо. Рядкост са основните училища, в които той не е учен, както и децата, които не са се занимавали с него. Другите езици са направо екзотика и то за цели области. Smiley

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 13:49 от Judy

# 648
  • София
Моето дете може и да успее да прочете или да върже нещо по смисъл от ФЕ (преувеличавам, да знаете Joy), който не е учил никога в живота си, но на руски е абсурд! Имам страхотни руски сборници по мат, по които аз навремето съм решавала, но на него му трябва преводач за геометрията и всички текстови задачи. Joy
Това го установих с проба, разбира се, напълно убедена, че няма как да не разбере поне геометрична задача. Термините са същите...

# 649
  • Между гори и планини
Хаха, слушах от далеко часа по физическо. Минало път им даде упражнения - коремни преси, лицеви опори, клякания, бягане на място, планк. Всеки да направи колкото може, да засича време и да прати на учителката. Имат момче с аутизъм, много умен, обаче не може да лъже. Колко бяга Х? 10-12 минути  - е, колко по - точно!? - 11 минути 🤣 Колко време прави планк? - 20 минути госпожо! - Брей, Х, ти си за рекордите на Гинес 🤪😂😂😂
П.п моя издържана планк почти минута със зор .

# 650
Аз руски съм учила от трети до десети клас включително. Никога не съм си давала зор с този език, нямах желание да го уча,  до осми клас и в училище не са ни тормозили много, само по два часа седмично имахме. Обаче и сега ако пусна нещо на руски по телевизията разбирам достатъчно, че да ми е интересно. По същия начин е с текст на руски. Просто явно тези дълги години наливане на руски в училище, от филми, песни, списания си казват думата.
Мисля, че сега децата се чувстват по същия начин с английския. Ами че то една реклама не можеш да чуеш без английски думи в нея. 🤣

# 651
Моето дете може и да успее да прочете или да върже нещо по смисъл от ФЕ (преувеличавам, да знаете Joy), който не е учил никога в живота си, но на руски е абсурд! Имам страхотни руски сборници по мат, по които аз навремето съм решавала, но на него му трябва преводач за геометрията и всички текстови задачи. Joy
Това го установих с проба, разбира се, напълно убедена, че няма как да не разбере поне геометрична задача. Термините са същите...

Големият син записа руски, като втори чужд в гимназията, не за друго, а защото го мислеше за по-лесен, като по-близък. Ми той с испанския в университета се справя в пъти по-добре и му е по-лесен, отколкото с руския. Laughing
За мен руският е песен, ама го уча от втори клас, ходила съм на място, говорила съм, писала съм си купища писма, книги съм чела, филми съм гледала и т.н. И сега го ползвам, изключително полезен ми е за четене из нета. И в чужбина съм го ползвала. Мъжът ми  в Израел се оправяше само на руски - пълно е руско говорящи там. В Турция си кара на руски навред по курортите и в магазините и заведенията.
Но за сегашните деца никак не е лесен. Граматиката е като немската.

Аз руски съм учила от трети до десети клас включително. Никога не съм си давала зор с този език, нямах желание да го уча,  до осми клас и в училище не са ни тормозили много, само по два часа седмично имахме. Обаче и сега ако пусна нещо на руски по телевизията разбирам достатъчно, че да ми е интересно. По същия начин е с текст на руски. Просто явно тези дълги години наливане на руски в училище, от филми, песни, списания си казват думата.
Мисля, че сега децата се чувстват по същия начин с английския. Ами че то една реклама не можеш да чуеш без английски думи в нея. 🤣
Именно. Вкарай и компютърните игри, на които момчетата масово откарват с часове и картинката се доизяснява.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 14:06 от Judy

# 652
Ния е "учила" руски в училище в периода 2-4 клас. Ми как пък нищо не разбира, когато го слуша! Не спирам всеки път да се чудя.

# 653
  • Между гори и планини
Стивън много харесва руски, имаше период в който постоянно ме питаше цели изречения, думи. Понякога гледа руска телевизия. Догодина живот и здраве, това ще е вторият чужд език.
Аз не обичах руският като ученичка, от 2. до края на гимназията съм го учила. Като заминахме да живеем в Узбекистан, много ми помогна това че, дори и да не говоря перфектно, разбирам сякаш български. Сега редовно гледам влогове на рускини, филми, игрални, документи.
Казват, че всеки език има ритъм, и някои музикални хора, като го хванат и го учат лесно. Майка ми знае няколко езика, на три е самоука, като за едно лято научи немски. Аз харесвам освен английски, руски, японски и турски, но немски просто абсурд.

# 654
  • о`майна лунна нощ е
Руски съм учила и аз до края на гимназията. Никога не ми е бил любим език, не  ми е и силата. Но съм благодарна, че нещо ми е останало в главата от него. Всъщност - най-щастлива бях в Уесминстърското абатство, където се оказа, че няма аудиогид на български. Ми, рашън, давайте. Та осребрих, дето му се казва, натрупаните знания от училище в това посещение.
При набора още не ми е ясна системата на какъв принцип е вторият език от 9-ти клас. Не знам, доколко може да му се вярва, че разпределяли учениците спрямо успеха в 8-ми клас. Но не ми светна кой е елитният втори, при който отиват отличниците, и кои са останалите, при положение, че в гимназията има английски, руски и френски, наред с нашия немски.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 14:51 от `ТуиГ

# 655
  • Между гори и планини
Аз си спомням, че в 7.клас по български учихме глаголица да четем и превеждаме. Това с руския, който е близък до старославянски, и умението да мога да разчитам стари книги по музеите и да ги превеждам на английски, оставя със зяпнала уста мъжа ми и всички чуждестранни гости .

# 656
Аз с изненада установявам, че руският е труден за децата. Стигам дори до извод, че не е език, който да се учи от 15 нагоре, макар да е близък с българския.
Синът ми започна да го учи в 3 клас, като броени дни преди началото на уч година го записах в училище с руски език. Беше авантюра, но и и безизходица, защото се оказа единственото училище, в което имаше свободни места, след като от първи клас се мъчех да го местя. Децата в класа учеха от ПГ, изключение бяха от Първи клас, той на 5 септември се записа в 3.Да не говорим, че нямаше живо дете от набора, което да има отличен по руски и да не ходи на частни уроци, впрочем, както е и с АЕ. И въпреки това, синът ми който въобще не е трудолюбив, нито амбициозен, се справи много прилично. Помагах му, тъй като владея езика, познавам граматичните особености, идиоми, правописни правила. Падежите не са най-трудното, по специфично е направлението на глаголите, но да не задълбавам. Но все пак, ходя на работа, не съм филолог, отглеждам мързел и въпреки това, детето се справи много прилично.
В момента в гимназията му е втори език. Децата като цяло са амбициозни. Мат3риалът е не от нула, ами от подземна нула, ако мога така да се изразя. В случаите, в които съм у дома се заслушвам. Е, едно няма, което да чете правилно. Не да ползва граматика, не да помни думи-да чете! А децата в предходното училище, които познавам, четяха като етнически руснаци, без акцент.
Затова си мисля, че има езици, които трудно се учат в по-голяма възраст, макар 15 г да не е чак толкова голяма, но е факт, че в края на първи срок едно не чете нормално. А вероятно и факторът доколко езикът звучи наоколо, също оказва влияние. И въпреки, че синът ми "дърпа назад" в момента с езика(когато се записа в 3 клас във въпросното училище, децата бяха много по-напред по програма, отколкото това, което се учи сега, в 9-ти).се надявам все някога да се амбицира да го усвои както трябва.

# 657
===
В момента в гимназията му е втори език. Децата като цяло са амбициозни. Мат3риалът е не от нула, ами от подземна нула, ако мога така да се изразя. В случаите, в които съм у дома се заслушвам. Е, едно няма, което да чете правилно. Не да ползва граматика, не да помни думи-да чете! А децата в предходното училище, които познавам, четяха като етнически руснаци, без акцент.
Затова си мисля, че има езици, които трудно се учат в по-голяма възраст, макар 15 г да не е чак толкова голяма, но е факт, че в края на първи срок едно не чете нормално. А вероятно и факторът доколко езикът звучи наоколо, също оказва влияние. И въпреки, че синът ми "дърпа назад" в момента с езика(когато се записа в 3 клас във въпросното училище, децата бяха много по-напред по програма, отколкото това, което се учи сега, в 9-ти).се надявам все някога да се амбицира да го усвои както трябва.

Това - за руския ли? Понеже пишеш, че сега е втори език, а ако говорим за осмокласници, те нали тази година нямат втори. Или за по-голямо дете с вече втори руски език споделяш?
Изключително важен е факторът дали и колко звучи натурален чужд език около човека. Едно е всеки филм, игра, надпис и реклама да са ти на езика, друго - да го слушаш, ако търсиш повод за това. Дете, което до средно училище не е чувало руски и според мен ще е много затруднено. Съдя по сина си и съучениците му, които си го почнаха наистина от нула като втори език в гимназия. И от хора, които никога не са го учили - нищо не разбират, когато им се говори на руски.

# 658
В девети е моят син, отдавна се заксчих за темата ви и пиша и тук

# 659
А, значи ви е първа година в гимназият този втори език. И почти всички негови съученици най-вероятно го чуват и проговарят на него реално за първи път тази година. Няма как да докарат произношение изобщо на този етап.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 16:19 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт