Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 201 987
  • 3 411
  •   1
Отговори
# 3 405
  • Пловдив
Ако има пишещи стаматолози/хирурзи, бихте ли коментирали тази снимка на детето на 15.

Ретинирани ли са всички мъдреци? В случай, че са, доколко е шпешно ваденето им? Ако се налага вадене, един по-един, два по два или четирите наведнъж? Удачно ли е да искам направление за хоспитализация в лицево-челюстна хирургия и вадене с пълна упойка?
Благодаря предварително на лекарите в темата!

# 3 406
Е, зъбите още не са с завършено кореново развитие, все още растат и се оформят, също така и детето ви, та то е на 15 долни, скелетът още ще расте.

Принципно могат и сега да се извадят, но по каква причина? Също замислете се, под пълна анестезия ще се извадят всички мъдреци например, а после възстановителния период? Той няма да бъде под анестезия. За мен не е удачно. Или пък за 1 или 2 да се приспива детето, ако хирурга е добър смятам, че ще се справи бързо и с локална упойка.

# 3 407
  • Пловдив
Fifty, благодаря от сърце за бързия и изчерпателен отговор!
Преди 18 месеца започнахме лечение с Инвизалайн. Тогава правихме панорамна снимка и ортодонтът беше категоричен, че няма да се наложи вадене на мъдреци. Сега, след приключване на лечението, направихме нова снимка и ортодонтът твърди, че спешно трябва да се извадят и четирите, защото горните вече създават проблем, а долните е въпрос на не много време също да станат проблемни.
А аз не знам какво е правилно и дали наистина е наложително бързо да се извадят.

# 3 408
  • София
Ако има пишещи стаматолози/хирурзи, бихте ли коментирали тази снимка на детето на 15.

Ретинирани ли са всички мъдреци? В случай, че са, доколко е шпешно ваденето им? Ако се налага вадене, един по-един, два по два или четирите наведнъж? Удачно ли е да искам направление за хоспитализация в лицево-челюстна хирургия и вадене с пълна упойка?
Благодаря предварително на лекарите в темата!
Много силно би било да кажа, че това са цели мъдреци, това са зародиши. Замисъла на много зъболекари е, да се извадят докато са зародиши, а не да се развият до огромни зъби с 2-3 криви корена.
 Дали е правилно или не в този случай от ортодонтска гледна точка не мога да ви кажа, защото не съм ортодонт. Но мога да ви кажа, че операцията е доста травматична, стабилен разрез, ровене в костта. Ако съм родител, със сигурност бих поискал второ мнение.

# 3 409
Аз като родител на пълна упойка не бих се съгласила. Не само заради случая в Пловдив.

Бих потърсила друг ортодонт за консултация, даже двама. Ностоящият също бих разпитала подробно за вариантите, плюсове, минуси...абе всичко.

На мен са ми вадени трите мъдреца ПРЕДИ ортодонтското лечение обаче. Четвърти си нямах изначално и по рождение. Но моите бяха израстнали и показали се над коста и венеца. От едната страна в едно посещение. От другата след 2 седмици. За да мога да се храня на другата страна. Не съм имала никакви следоперативни оплаквания и болка.
Още тогава подробно бяха обсъдени с мен всички варианти. Преди да взема решение. Информирано.

# 3 410
Здравейте! Възможно ли е да се постави камъче на зъб върху металокерамика?

# 3 411
Здравейте! Постепенно засилваща се болка след лечение на кариес на зъб, стигаш до нерва, нормална ли е? Минаха 2 седмици. Преди това не ме болеше зъба, след лечението започна лека болка, която се засили. Няма подуване. В чужбина съм, изписаха ми антибиотик, не се вижда инфекция.

Общи условия

Активация на акаунт