Тъй като имаме баба и дядо (на очакваното бебче) от двете страни със сини очи. Правилно ли разсъждавам?
Тъй като имаме баба и дядо (на очакваното бебче) от двете страни със сини очи. Правилно ли разсъждавам?
Чувала съм, че сме имали прабаба със сини очи.
Разликата беше колосална като малък, но сега, вече на 2,5 години, доста се посмали. Различни са, но синьото вече не е така наситено и почна да потъмнява и да добива пъстри краски. Ще видим по-натам.

При очите (а и не само), освен доминантна-рецесивна експресия има и т.нар комулация ( натрупване) и взаимодействие. Най-общо, сините очи нямат пигмент, кафявите имат. Синият цвят се дължи на това, което се вижда в дъното на очната ябълка - ретината, а нюансите на синьото, от нейните възможни нюанси и тези на прозрачното тяло (стъкловидно тяло) пред нея. Поради това понякога някои сини очи изглеждат леко зеленикави или зелено, в зависимост от светлината. Кафявите очи е ясно, че имат пигмент в ириса и синята ретина зад него не се вижда. Тук идва въпроса колко пигмет се натрупва и къде - може да е равномерно, или в някои области. При ниски нива на кафявия пигмент , прозира ретината зад него и цвета изглежда зелен и също се променя от светъл до кафяв, в зависимост от светлината. Затова, понякога зеленоок човек, може да има дете с кафяви очи. Тук идва и комулацията (също се учи по биология в 10клас май беше). Заради нея е възможно и двама по-светли родители да имат по-тъмно дете, двама по-ниски - по-високо и т.н.

Благодаря за таблицата, така ще ми е по-лесно да разтълкувам какво може да се случи и при мен. Много ми е любопитно какъв ще бъде резултата, но пък така или иначе ще го приема без възражения, дори и да не е сини или зелени очи 🤗 Препоръчани теми