Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 155
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Морена, благодаря за споделеното.
Дъщеря ми е на 7 месеца, захранвам по метода от малко над месец. Досега почти нищо не е изяла, в повечето случаи само облизва храната и плюе. Тъкмо се бях депресирала, че нещата се случват изключително бавно, имах нужда да прочета (отново) колко бавно може да стане всичко.

# 346
Дами, имам един доста тъп въпрос - откога започнахте да давате сурова ябълка на парчета за гризане?
Синът ми е на година и половина и не е ЗВБ, но от няколко месеца изявява мерак да се храни сам. До момента сурова ябълка е ял настъргана в овесена каша, но от известно време започва да се опитва да захапва всяка ябълка, която аз ям и е голям рев и мрънкане, че не му давам да си отхапе. А мен пък ме е страх да не вземе да се задави, но все пак уж трябва да се учи и да отхапва и по-твърди неща от банан или нещо печено Rolling Eyes

# 347
Сами се самообслужиха със сурови цели ябълки от кашона. Нямаха 10 месеца. Младежът само с някакви си два долни зъба оръфа хубаво една ябълка... Сестра му имаше 6 зъба, но и тогава, и до ден днешен не е фенка на цели ябълки. Иначе 8-9 месец май дадох сурова ябълка на парче.
Внимавайте с кората и да не отхапе прекалено голямо парче.
Ето това е първата му цяла ябълка. Joy

# 348
Здравейте, записвам се при вас. Дъщеря ми е на почти 5 месеца(след 10 дена става на 5м) и личната днес ме попита ,,ама защо още не сте я захранили". 6 месеца било късно, от гледна точка на алергии било по-добре след 3-4 месец и когато бебето проявява интерес към лъжичката. Живея в Германия, лекарката е ок принципно, само за захранването не мисля да я слушам. 3-4 месеца ми се струва ужасно рано. Ще започна на навършени 6м, все още е само на кърма. До тогава ще чета и ще ви следя, много полезно инфо има тук.

# 349
И аз предлагам цяла обелена ябълка от около 10 месец, дори честно казано повече се притеснявам от парчета, защото тя захапва сериозно и понякога не изчаква да е здъвкала и отново отхапва. Имали сме моменти на задаване, но най- важното е да запазите спокойствие и прецените ситуацията. Когато прекали и се лигави повече приключва с дейността. Съвсем тихичко ще се похваля, че май започна да се храни по- добре и по- разнообразно.

# 350
Сега не знам дали е редно тук да попитам, но бихте ли споделили как мога да предложа на детето (на 1г и 8м) яйца? Пържени мисля не е ок на този етап, но как по друг начин да пробвам? Варени не ги харесва или просто запечени.

# 351
Здравейте, при нас много се харесва бъркани яйца, понякога добавям и сирене. Иначе в палачинки сладки и солени. Много харесва тези от тиквички. Настъргвам тиквички, малко чесън и копър, едно яйце и няколко лъжици брашно от какъвто вид искате и на тиган. Няма нужда от мазнина, защото не залепват.

Сега не знам дали е редно тук да попитам, но бихте ли споделили как мога да предложа на детето (на 1г и 8м) яйца? Пържени мисля не е ок на този етап, но как по друг начин да пробвам? Варени не ги харесва или просто запечени.

# 352
Варени, бъркани, забулени, омлет - по всякакъв начин.

# 353
Благодаря. Мислех за бърканите, ама с малко мазнина (олио или масло?) на тиган ли е най-добре или на чист такъв? Същия ми е въпросът и за омлета 😀😇 Ще пробвам това с тиквичките.

# 354
Според мен няма нужда да се втелясвате на пърженото толкова. Това не е пържен картоф или какъвто и да е зеленчук, на който пърженето да му отнеме по-голямата част от хранителната стойност. Аз лично ползвам масло или гхи според това какво имам вкъщо и дали съм си играла да правя гхи. Моят син е на етапа с отказ от храна на външен вид и в момента яде яйца само варени или върху филия с яйце и сирене.

# 355
Започнахме на 6 м сега е на 7, но май е голяма гладница, каквото й дам не връща чак притреперва да го вземе😂 ноооо нали нещата се пързалят или смачкват, а тя иска да яде. Веднъж имах неприятна изненада с едно авокадо излезе много твърдо,  а нямах друго под ръка и го намачках с вилица и й давах -ами изяде всичко. Правих и сварена елда с ябълка с лъжичка те аз те й я давах на нея - пак доста изяде. Та се мисля че така на парченца се ядосва че бяга храната а тя иска да яде. Опитах да й правя овесени палачинки примерно бисквити, но с тях няма успех  повечето и намачкано и плюто, сякаш не й допада много. Дайте съвет какво да правя 😞

# 356
  • Варна
Някой има ли валидна информация относно количествата ядене на плодове?
Не искам да ограничавам, но ми се струва, че нашия прекалява без да иска и после го боли корема. Въобще не мога да преценя колко плодове са прекалено много, а таблиците ме объркват. Излиза, че едва ли не трябва да му давам половин банан на ден и половин чаша берита, а той само на закуска изяжда повече, камо ли за целия ден. Fearful

Такъв тип закуска изяжда без проблем, дори си проси допълнително череши. Това го хапва в 7:30-8:00ч и към 10:00ч отново е гладен. Neutral Face Не мога да насмагам на плодове... Но повече се притеснявам как му влияе на корема, особено ако реши да не подложи въглехидрат.

# 357
Колко е голям. Ако смяташ, че го боли корем от тях, не ги давай на гладно най-малкото и намали количествата. Все пак ти предлагаш храната. Но се увери дали е от тях наистина първо.

# 358
  • Варна
На 19м е. Онзи ден си помислих, че го боли корема, защото 2 дена се спука да яде череши. И в един момент почна да се мръщи и да си натиска коремчето. Не знам дали е съчетание с нещо друго или само от черешите.
Проблемът е, че не ми се получава това с контрола на предлагането. Той си рови шкафовете, отваря си хладилника и ми сочи какво иска и на мен се пада честта да му отказвам постоянно и да му казвам "Сега не може". Другото, което прави е, още докато е на столчето и свършат черешките в разделението, започва да го сочи с пръст. Ако му угодя и дам допълнително - няма проблеми. Ако му откажа, пак настава апокалипсис. Почва да мята чинии, прибори, храна, да плаче и да се тръшка.
Нямам никакъв контрол над яденето и не знам как да го създам. Хубавото е, че не отказва манджи. Но все пак не ми се иска да му угаждам на всяка прищявка, нито ми допада идеята да крия плодовете на странни места вкъщи, за да не вижда. Това даже не работи, защото той ще види ябълка на някоя книжка и ще ми я сочи и ще се ядосва, докато не му предоставя. Оф луда работа...

# 359
Малко оффтопик, но горепоказаната закуска изглежда много вкусно. И аз бих си хапнала тези палачинки/ кифлички с плодове. Grinning

По темата: моето бебе днес направо ми изтръгна банана от ръцете (сутрин си пия кафето, докато тя е върху корема ми полулегнала и закусвах банан) и й дадох да си близне. Каквото и да ядем се фиксира с очи и се иска. Още не може да сяда стабилно, но е на път. Може би в края на юни  ще предложа нещо.

Общи условия

Активация на акаунт