В момента чета ... 68

• 44 466
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Rayna13, явно този момент с уличките още не е дошъл при мен или поне не съм му обърнала никакво внимание, но на този етап книгата ми е далеч от противна. Аз имам проблем с обикновената му проза и не мисля да си причинявам "Ще бъдеш ли тук?" и "Защото те обичам". Наскоро излезе нова книга, но засега я пропускам.

# 526
В унисон със ситуацията - "Пандемия", Даниел Кала.

# 527
Започнах Симфонията на времето и до момента се чувствам като в приказка. Приятно четиво, което отнася в друго време, при други хора. Като хубава музика е.

И днес като съм тръгнала да разглеждам снимки на автори... открих, че Алваро Арбина не само пише, но и изглежда чудесно. Изумително е, че е 30-годишен, а така изтънчено борави с думите... сякаш свири на някакъв инструмент.

# 528
Rayna13, явно този момент с уличките още не е дошъл при мен или поне не съм му обърнала никакво внимание, но на този етап книгата ми е далеч от противна.

Още по-добре, значи четенето ще ти е приятно. Това, че на мен не ми харесва, не означава, че книгата не е добра, даже бих я препоръчала на читатели, които обичат трилъри с психопати, но аз отдавна вече не чета този жанр.

# 529
Приключих „След теб“ на Джоджо Мойс. Не очаквах нищо заради отзивите в темата, но бях приятно изненадана. Не е лоша, леко четиво без много драми, но все пак засяга някои теми, най-близка за мен за тинейджъри, които могат лесно да изпаднат в беда, защото са неопитни, а не го осъзнават. Беше ми интересно какво се случва с Лу след Уил.
Прочетох анотацията на "Все още аз" и мисля да я оставя за после.
Чете ми се нещо по-сериозно. Ще следя за препоръки.

# 530
Шокирана съм от началото на "Баба изпраща поздрави и се извинява". Трябва да ми е смешно ли, че жената е арестувана през нощта в зоологическата градина? Инцидентът с полицая ме шокира, няма да спойлирам тук.
За тежко душевно болен човек ли става дума? Ревютата в Goodreads споменават, че бабата е малко лудичка, но според мен не е просто екстравагантна.
Не обичам сик-лит, нито да рева на книги. Особено сега ситуацията е достатъчно сложна, за да си причинявам напрежение.
Не знам дали има смисъл да продължавам. Как може авторът така леко и повърхностно да третира проблем като тежка душевна болест, обличайки го в романтична светлина.
И защо гледа седемгодишно дете, ако има досие в полицията? Там я познават. WTF! Scream Надявам се социалните да се намесят, майката е абсолютно безотговорна.

Брит-Мари ми хареса. Уве не чак толкова.

Няколко месеца започвах и "Гениалната приятелка" на Елена Феранте- агресивни, зли, гадни хора. Защо трябва да надничам в такъв бит и съществуване? Да четеш на 3 години не значи, че си гениален. Изведнъж се пръкнало нормално дете, предполагам, ще я смачкат "гениалната"  приятелка. Сганта не прощава никому.
Чел ли е някой книгата? Познах ли?

За такива моменти имам няколко все още непрочетени книги на Тери Пратчет- за извъндредни ситуации.
Тежък локдаун и безкнигие се брои за такова,  снощи започнах "Крадецът на времето" (Thief of Time)и бинго! Прологът е гениален! Този уикенд е спасен. Satisfied

Купих "Кафка на плажа". Ще ми е за следващата седмица.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 09:18 от Dez

# 531
  • София
Аз "Гениалната приятелка" не можах да я дочета, поради подобни причини. Така и не разбрах целия хайп по четирилогията. На Бакман харесах само Уве-то и Бьорнстад.
Съвсем импулсивно си взех "Парижката библиотека" без препоръки, но ми хареса. Е, имам и забележки, но ги преглътнах. Обичам да чета книги за книги, библиотеки и пр. Simple Smile

# 532
  • София
Бабата и "Тревожни хора" ми харесаха най-малко на мен.
Щом "След теб" се е харесала сигурно и "Все още аз" ще се хареса. За мен са огромно разочарование, третата е с една идея по-добре от втората.

# 533
  • София
По отношение на "Гениалната приятелка", реших да мина само със сериала, който ми хареса.
А изненадващо, и на мъжа ми Simple Smile

Днес-утре ще финализирам "Пачинко". Дали защото свикнах с битовизмите, ми върви към 3* , което е за мен по-скоро "да, става", отколкото "не, не става" Grinning
Пак продължавам да твърдя, че образите не са добри изградени.
Отделно съм на мнение , че българският превод на Кристин Димитрова не е особено добър. Някои изрази изобщо не са си на мястото. В очите ми например се набиваше, че мъжете по време на ВСВ били "вербувани", а не "мобилизирани" в армията, което е коректният израз. Вербувам има съвсем друг смисъл.
Като стана въпрос за ВСВ, мисля , че можеше по-добре да е отразена военната тематика в романа. Войната изобщо липсваше на фона на описанията на мизериите на корейското гето в Осака.
Накрая ни в клин, ни в ръкав се промъква и хомосексуална линия...
Изобщо - добра идея и тематика, не особено добра реализация.

# 534
“Гениалната приятелка” не бих я започнала повторно,ако не бях гледала сериала първо,и изгълтах 3 и 4 книга за нула време/по тях още не е снимано продължение/,но иначе съгласна съм-брутални ежедневни неаполски битовизми,потъваш в живота на едно гнило общество,от където измъкване няма,то този битовизъм им е в кръвта,и да се измъкнат,не мирясват,докато не се върнат пак там,в бездушната яма на неаполските гета,написана е много адекватно поредицата,абсолютно нищо не е спестено,може би това ме грабна,реалността на действието,както в “Гомор”,който го е гледал или е чел нещо от автора,просто потресаващо е...
А аз съм на един свеж чик лит от любима авторка,ирландка-а аз обожавам ирландските автори,” Почивка от брака”М.Кийс ..почти всичко нейно съм чела,още преди време,когато живеех на острова,купувах редовно нейни книги и много се забавлявах с героините й,тази също потръгна очаквано интересно.

# 535
  • Mediterraneo
Шокирана съм от началото на "Баба изпраща поздрави и се извинява". Трябва да ми е смешно ли, че жената е арестувана през нощта в зоологическата градина? Инцидентът с полицая ме шокира, няма да спойлирам тук.
За тежко душевно болен човек ли става дума? Ревютата в Goodreads споменават, че бабата е малко лудичка, но според мен не е просто екстравагантна.

Може би тази книга ме отказа да чета още от Бакман. Първата ми и единствена среща с автора( изключвайки Всяка сутрин пътят към дома става все по- дълъг, която събира в една шепа думи цялата любов на света). Някъде под всичкото на повърхността има някаква красота и в Бабата, но трябва да я търсиш. Аз обичам да ми се поднася по друг начин и сигурно затова не се спогодих с автора.

# 536
  • София
Dez не е душевно болна бабата Joy, просто е по.....свободолюбива. Аз я почвах 2 години, и в един момент ми тръгна гладко и я прочетох, но определено началото не е най-силното. Ако Брит Мари не ти е харесала, не я мъчи Бабата, за мен Брит е по-свежарска. Но аз съм Бакман любител и книгите му винаги ме докосват Purple Heart.

# 537
Робърт Джордан - Колелото на времето книга 7 - Корона от мечове

# 538
Бабата и на мен ми беше първата на Бакман, не бях във възторг. Скучновато-тъжновата ми беше, натруфена...

# 539
Dez не е душевно болна бабата Joy, просто е по.....свободолюбива. Аз я почвах 2 години, и в един момент ми тръгна гладко и я прочетох, но определено началото не е най-силното. Ако Брит Мари не ти е харесала, не я мъчи Бабата, за мен Брит е по-свежарска. Но аз съм Бакман любител и книгите му винаги ме докосват Purple Heart.

Плашиш ме. Ако някой избяга от болницата,  вземе детето ми посред нощ докато спя,  прескочи оградата на  зоологическата градина и нападне полицай, ще го осъдя/освидетелствам. Бакман буквално описва психотичен епизод: бабата, катерейки се през оградата до клетката на маймуните е помислила пазача за изнасилвач, и като дошла полицията, е започнала да ги замеря с боклуци/изпражнения. Нарочно е използвана думата muck, както и клетката на маймуните, за да може читателя да свърже поведението на бабата с това на примат.
Показва диагнозата, без да напише черно на бяло, но си трябва четене с разбиране.

Жената дори не затваря врата на тоалетната докато я ползва, нарушавала и свободата. Кому е нужно да е свидетел на такива гледки? Това е само втора глава. Какво ли ще последва?
И методично бяга от болницата, всеки ден в продължение на 2 седмици.
Най-близките ми приятелки се пребориха с рака, или рака на близки,  и не са се държали като анти-социални, нито са имали криминални прояви.

Общи условия

Активация на акаунт