С ОКТОМВРИЙЧЕ за ръка преоткриваме света! Тема 10

• 22 582
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
2- 3 думи връзва. Браво!
Ние се доста назад явно.

# 211
Хич не го и мисля дали и колко трябва да говори на този етап.Всяко си е различно и се развива различно,все ще почнат да говорят има време.Аз съм го записала на ясла няма как да минем без нея.Ще е в група с детенце на една позната което тръгна по-рано.Тя е много доволна от яслата и той си ходи с желание вече та дано бързо свикне с тях.Все си мисля че е по-добре да е сред деца а и по нейни думи всеки ден нещо ги карат да правят,снимат ги забавно е.Пандемията няма скоро да свърши та не мисля да се влияят от нея и да го спирам от каквото и да е .Докато беле хубаво времето си играе с децата на площадката повечето негов набор и е много щастлив.

# 212
Бебешко говорене бол при нас ама едни разкази ,рими ли реди Незнам нищо не разбираме и на мен ми се иска поне да ми казва защо плаче ..моето дете е много ревливо та със сигурност ще им е неудобно но не може всички да са тихи и послушни ..а ако не мога да си го взема като ми се обадят какво правим ?аз имам позната която учи за детска учителка и само повтаря 900 лв кой ти ги дава ..нито виждам ентусиазмът нито пък някакво желание ...

# 213
Моят юнак също вече нанизва по 2 думи, примерно синя кола, няма вода, има вода, гарга лети и т.н.
Не съм съгласна с това, че момичетата се развиват по-бързо. Виждам не малко момичета връстнички, че и по-големи, които една дума не обелват. Всичко е до дете...

# 214
  • Белгия
Ми.... При нас също няма телевизия, имам цял куп книги, които четем многократно, говоря и му обяснявам неща постоянно - и нищо ново от негова страна. Знам, че ме разбира напълно, защото изпълнява и по-сложни молби (и на български, и на фламандски, когато говори с татко си, дори и на английски), но е зациклил само на мама, тати, баба и не. (Не включвам животинските звукове) Disappointed

# 215
Цитруси и аз давам от доста време, не винаги ги яде обаче. За ядките мисля да започна да му давам. Мисля да започна с бадем (доколкото разбрах не бил алерген), след това орех, лешник и не знам нататък 😀. Чудя се дали с тахани да му ги въведа или много ситно смлени в кекс например (или по точно мъфини) 🙄. Също се чудя дали да не го направя с брашна, но не знам дали тогава ще се броят за въведени 🙄. Ако има някоя от вас, която е по наясно с брашната нека да каже дали така могат да се въведат 😊.
Относно говоренето Виктор говори доста вече, но аз не разбирам какво казва 😀.

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 23:46 от calibra1829

# 216
Диди възможно е нашите заради двата езика да проговорят по късно.
Иначе Дарио освен че разбира и двата езика, нарича баща си на Гръцки.
Та не се знае кога и на какъв език ще кажат. Може да им е объркано.
Аз вече се чудя дали не трябваше само на Български да му се говори, защото баща му знае БГ.

# 217
Хей да се включа за езиците. Съвсем правилно си е ,ако бащата е от друга държава,всеки родител да му говори на неговия език. Децата имат огромен потенциал за научаване на език. Когато проговори ще знае и двата без проблем . Бъркането ще е само в началото. При нас езиците са три,защото живеем в трета различна държава. Но на английски не ѝ говоря. Аз на български,таткото на румънски.А английския ще е в училище. И сега казва думички и от двата езика. Не ги свързва още. Аз съм чела,че и нищо да не казват до 2 години,не се счита все още за проблем. По-важно е да разбират. Но винаги ,който се притеснява може да направи една консултация със специалист. И аз съм чувала,че момиченцата обикновено проговарят по-рано, но винаги има изключения. Всяко си се движи с неговото темпо.

# 218
Не знам това брои ли се за свързване на думички.. моето казва “бау-бау мам-мам”, когато даваме на кучето да яде. Или “тата нън” като баща му излиза за работа. Ние също четем много книжки, но си признавам, че и клипчета му пускаме. Не искам да изпадам в крайности като цяло и да забранявам съвсем, но и не му давам да гледа много. Търся някакъв баланс. В началото помня, че много четох и мноого се натоварвах от всичката информация за отглеждане на деца, която ни залива. Сега решох да спра толкова да чета и да слушам инстинкта си.

Отделно скоро бях гледала една лекция за развитие на речта във фейса през 1 Наум и там казваха, че средно децата на 1г и половина могат да говорят около 9-20 думички, а фрази започват да изговарят след 2г.

# 219
Всяко детенце си е различно. Едно наше приятелче, момиченце, е проговорило много рано, ние общуваме интензивно откакто е на 1 г и 5 м иии винаги е говорела многооо, сега стана на 2 и не млъква. Майка й се оплаква, че чак не могат да се чуват с таткото от приказките на малката 😁😁😁
Николчето всичко разбира, каза си името 2 пъти сама, от нищото, но като я питаш, не казва. Ще проговори, както всяко дете.

Иначе да се оплача, от днес е с хрема, че и покашляше сутринта, но явно от сополоте. Почнах 100 неща, дано има ефект и бързо се пресече.

# 220
Аз миналата седмица бях настинала гърло и хрема и дребния май беше започнал и тохщй да прихваща че от време на време се прокашля и се чува че не е обикновено кашляне и ходихме да го видят Уж му беше леко червено гърлото изписаха му Свирим,сироп за кашлица и Инфлуцид и Цинабсин и за радост не се разви и бързо мина а на мен носа още не ми се е оправил😁

# 221
Ох моята майка е с корона и по някакъв луд късмет, последният месец все се случва да не се видим.
И добре че така е станало, все пак имам едно наум и за нас сега.
Иначе тя сравнително леко го изкара, вече се възтановява.

# 222
Привет и от мен.
Емо също е от неговорещите. ..казва само мама, баба и как правят някой животни. Нищо повече, ноооо като хване телефона се почва едно бебешко бърборене до такава степен,че хвърля телефона и започва и с ръце да обяснява. Баткото на неговата възраст говореше повече.
Цитруси яде от време на време мандарини или портокал,но трябва да са сладки, иначе ги плюе.
Ядки не давам и нямам намерение да го правя скоро.
Онзи ден дойде лелята на мъжа ми да ни види и дава на малкия пакетче шоколади Киндер и посяга да му ги отваря,при което аз казвам,да не му дава,че той не яде.Следва въпрос защо не ядял,бил голям,а аз обяснявам,че не му давам  глупости докато мога да го огранича от тях и така странно ме изгледа... 😁
Приятелките ми са в шок,че и сок не му давам. Скоро му дадох солети,хареса ги,но не прекалявам с тях.
По площадки не ходим и няма контакти с деца на неговата възраст. Искаха го тук от нашата ясла,но им отказах,малък ми се вижда.

# 223
Привет и от мен.
Емо също е от неговорещите. ..казва само мама, баба и как правят някой животни. Нищо повече, ноооо като хване телефона се почва едно бебешко бърборене до такава степен,че хвърля телефона и започва и с ръце да обяснява. Баткото на неговата възраст говореше повече.
Цитруси яде от време на време мандарини или портокал,но трябва да са сладки, иначе ги плюе.
Онзи ден дойде лелята на мъжа ми да ни види и дава на малкия пакетче шоколади Киндер и посяга да му ги отваря,при което аз казвам,да не му дава,че той не яде.Следва въпрос защо не ядял,бил голям,а аз обяснявам,че не му давам  глупости докато мога да го огранича от тях и така странно ме изгледа... 😁
Приятелките ми са в шок,че и сок не му давам. Скоро му дадох солети,хареса ги,но не прекалявам с тях.
По площадки не ходим и няма контакти с деца на неговата възраст. Искаха го тук от нашата ясла,но им отказах,малък ми се вижда.
И аз все споря с тези шоколади и сокчета, вафли и т.н.
Други сладки неща, кремчета и т.н. давам понякога, днес правих мляко с ориз, но не знам какъв е големия зор да й купуват шоколад или като седнем ба кафе, ама примерно есента още и дядо й да й поръчва торта... тя тогава едвам опитваше..

# 224
С добра умисъл го правят. Искат да им е вкусно на децата и затова. Затова са баби и дядовци. Аз си спомням едно време като ходихме на гости при баба как се спуквахме да ядем боклуци и всичко ни беше разрешено. Майка ми сега е същата с малкият. Иска всичко да му угоди. Не, че й разрешавам, де. Но това си е вечната борба мама-баба. Бабата иска дс глези, майката да възпитава

Привет и от мен.
И аз все споря с тези шоколади и сокчета, вафли и т.н.
Други сладки неща, кремчета и т.н. давам понякога, днес правих мляко с ориз, но не знам какъв е големия зор да й купуват шоколад или като седнем ба кафе, ама примерно есента още и дядо й да й поръчва торта... тя тогава едвам опитваше..

Общи условия

Активация на акаунт