Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 155
  • 763
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не се хващам, опитвам се да обясня, че наистина имаше блокове- главно по ливадите и в близост до околовръстното, в които буквално вечер светеха по няколко жилища.
Не знам сега дали са се населили, на като се сетя къде са и какво няма около тях, твърденията на обикалялите наскоро, ми звучат съвсем реални.

# 466
Не се хващам, опитвам се да обясня, че наистина имаше блокове- главно по ливадите и в близост до околовръстното, в които буквално вечер светеха по няколко жилища.
Не знам сега дали са се населили, на като се сетя къде са и какво няма около тях, твърденията на обикалялите наскоро, ми звучат съвсем реални.

Сега магически ливадите са станали добро място за живот и народа напира да пазарува апартаменти - следователно цените ще се качват.

# 467
Те че не са станали, не са, ама народЪТ пак си купува там. И аз не бих, но явно има клиенти. Особено като гледам как строят в източната част. А виждам всички кранове от прозореца.

# 468
  • София
...
Няма изобщо обосновка за връзката между покачване на цените а НИ, висока безработица сред младите и какво беше още, средни класи и тн
Много ясно че няма.
А би трябвало да има връзка именно с реалния живот.
Което за какво говори?
Липса на социализъм?

# 469
...
Няма изобщо обосновка за връзката между покачване на цените а НИ, висока безработица сред младите и какво беше още, средни класи и тн
Много ясно че няма.
А би трябвало да има връзка именно с реалния живот.
Което за какво говори?
Липса на социализъм?

така ли наричат спекулацията и манипулацията вече ?
а дали е липса на социализъм ,ако инструментите се задвижват с държавна благословия?
тук започваме да се питаме какво е държавата и за какво служи, а за какво би трябвало да служи и какво е лобизъм и пр.

# 470
  • София
Викаш, ако бяха 10% лихвите, тогава най-бедните щяха да си купуват жилища на корем, а богатите да подсмърчат пред витрината.

Ех, тая лоша държава значи, да държи лихвите ниски. Изедници и спекуланти!
През соца колко бяха лихвите!?

Не знам как да го коментирам това Simple Smile

# 471
!
През соца колко бяха лихвите!?

2% по ипотечните кредити в тогавашната ДСК.

# 472
  • София
така ли наричат спекулацията и манипулацията вече ?
а дали е липса на социализъм ,ако инструментите се задвижват с държавна благословия?
тук започваме да се питаме какво е държавата и за какво служи, а за какво би трябвало да служи и какво е лобизъм и пр.

Ако чак сега се запитваме, значи сме си преседели много години с широко затворени очи.
Спекулациите и манипулациите с държавна благословия бяха в пика си преди години.
От известно време се забелязва усилие да се регулират нещата и да се спре унищожителното презастроявне.

Не заради благото народно, а защото започна да влошава много комфорта на имащите и на самите лобисти.

# 473
Танграта в момента е период на страхотен упадък. И то не говоря за български, европейски ами световен. Както един дядо, който го интервюираха каза “ Аз бях дете когато започна изграждането на Германия след войната. Бяха страхотни времена. От около 10 години има  застой. А сега сме в упадък. И ако продължава с такива бързи темпове ще мога да съм свидетел на края.

absurT това е в целия свят така. За какво му е на някой милиардер частен остров с плажове и вила за милиарди, ако морето наоколо е пълно с мръсотия и пластмаса, а отгоре непрестанно прехвърчат самолети. Из морето яхти.
Не им трябват толкова много хора по света вече. Ама са и толкова тъпи, че ако вируса е  малко по-смъртоносен ще се изтребят и себе си.
Защото са много алчни.

За Танграта няколко графики
https://www.interhyp.de/ueber-interhyp/presse/historischer-blick … f-die-zinsen.html

и кога Германия е била най-силна без да паразитства както напоследък? след войната става дума Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 16:19 от bella_ciao

# 474
  • София
Знам, че западът е в упадък. Затова се прибрах "на топло" в България. Ние сме още далеч от упадъка.
Joy

# 475
Знам, че западът е в упадък. Затова се прибрах "на топло" в България. Ние сме още далеч от упадъка.
Joy

хахахахаха ... ще ме умориш! Източнияt блок го рподаде Горбачов и след това ние в България сами се погрижихме за всичко. Нямахме нужда от особена помощ. Сега ... си толкова в изтока, колкото да можеш да подаеш копаня на изток или на запад. Къде ти е индустрията? Науката и разработките ? А културата ?

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 21:50 от bella_ciao

# 476
Като стана въпрос за Спа хотелите, ако това е някакъв критерий изобщо, в период на уж криза и пандемия, в качествените такива всичко е резервирано уикендите. Народът е зажаднял за развлечение и почивки!

# 477
Хотелите са празни и се разпродават - това не е новина, а хората си стоят вкъщи и свиват потреблението. Същото се отнася и за бивши ЕърБНБ квартири и офиси - стоят празни. За апартаментите и аз имам наблюдение, че към 50% са необитаеми в столицата. Сняг все по-рядко вали, а да имаш душ кабина и спа удома отдавна не е някакъв лукс. Виж почивка на Занзибар си е друга работа, нова мода.

Добре го е казал професора, който междудругото управлява и хедж фондове:
"Как да слезем от необятните планини на дълга на държавата? Той вижда три вида, също в комбинация:
1. Инфлация (или отрицателни лихвени проценти, ако инфлацията не започне)
2. Отчуждавания или специални данъци
3. Анулиране на дълга ... евентуално заедно с валутни реформи“

На босия цървулите не могат да вземат, та кой следва да плати цената на тази криза? В САЩ и Великобритания вече вдигат корпоративния данък, а данък богатство е на дневен ред в редица други държави  като Германия, Швейцария, Аржентина, Боливия, Мароко и др. Ето - COVID-19, климатът и дигиталния данък са основните теми за първата среща на Г-7 след Тръмп.

Като не работят младите например, от какво ще се издържа тази система, освен от по-високи данъци? Държавния дълг на страната ни не е никак малък, а основните плащания предстоят през следващите няколко години. Пандемията доведе безработицата в много държави до рекордни нива, дългове за милиарди и фалити на предприятия. Усилията на света да се пребори с Ковид пандемията, масовата ваксинация и икономическите последствия търпят провали. За момента България привидно е някакъв "оазис", но както Бела каза "Къде ти е индустрията? Науката и разработките ? А културата ?". Предвид всичко това предвиждам още по тежка 2021г. за сектора на НИ, който няма да остане незасегнат от кризата, независимо от медийния ПиАр..

"С настъпването на пандемията и наложения локдаун през март 2020 г. се очакваше цените на
имотите да тръгнат надолу, но това не се случи почти никъде по света, коментира Ирина
Перфанова, заместник-председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на
директорския борд на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI,
цитирана в прессъобщение."

https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl= … ziales-kapital%2F

https://money.bg/economics/brutniyat-vanshen-dalg-na-balgariya-n … 91-mlrd-evro.html

https://www.mediapool.bg/zhilishtata-poskapnaha-s-5-prez-2020-g- … a-news317837.html
http://www.bta.bg/bg/c/CV/id/2360371

https://bntnews.bg/news/masovo-razprodavat-hoteli-v-top-destinac … -1085023news.html

https://www.mediapool.bg/zhilishtata-poskapnaha-s-5-prez-2020-g- … a-news317837.html

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 22:38 от Пух

# 478
Да допълня и апокалиптичната картина на пух Simple Smile
Лихвените проценти за седмица скочиха драстично спрямо последната година, връщат си нивата от преди ковид. От седмица стоковия пазар е червен надолу, тесла падна с $300. За съжаление, това ще е за кратко, понеже фед пак ще започне да “спасява” положението след някой друг месец. Не знам дали това ще окаже влияние на имотите, понеже ще е краткосрочно, но е показателно, че положението е далеч от розово и се държи изкуствено. Съответно увереността и спокойствието са фалшиви и създават широко поле за спекула. Но въпроса е до кога ще продължават да държат лихвите ниски и може ли вечно да го правят? Не мисля.
И да се запитаме какво става когато лихвите скочат, когато свърши мораториума, когато заплатите изостават от инфлацията, когсто наемите тръгнат надолу? Храна и нисък наем или ипотека ще изберат да плащат хората? Дано си вземат поука от предстоящата генерална репетиция и си направят сметката добре, преди представлението догодина. Че който купува на 1600 евро или 50кв за 75к евро не го виждам как ще се оправи.

# 479
Апокалипсиса е все още далеч, тъкмо заради подобни манипулации, но крахът на системата се вижда в обозримо бъдеще. И това не го казвам аз, а специалисти по финанси, глобална икономика и геополитика.

Общи условия

Активация на акаунт