213 луди калинки в очакване на пролетта. Немската тема

• 24 823
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
Привет, Калинки!
Приемате ли и един бръмбар рогач от средното течение на Рейн в компанията?

Добре си дошъл в нашата малка лудница.

При нас тръгват на училище началните училища. Големите чакат още. Синът ми вече мрънка, че иска на училище. Доживях!

# 106
Даваха по тв това с караваните, сервират им храна като на ресторант, не знам дали нощуват там.
Ася дойдоха три списания, едното било изчерпано. В едното темата е Datenschutz, а от у-ще имат тази седмица точно тази тема по Sachunterricht.
Нашият Wechselmodell е два пъти седмично и всяка втора седмица един допълнителен ден.

# 107
Привет, Калинки!
Приемате ли и един бръмбар рогач от средното течение на Рейн в компанията?

Yeaaaaah! Здрасти, Допел! Sunglasses

# 108
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ето ти за хофа, горе долу така стоят нещата.
Аз не вярвам да рискуват сега покрай Корона, явно си изпълняват разписанията.

за тоалетната хартия: аз също имам спомени от прехода, Виденовата зима и т.н. и просто му разказах, че тогава е нямало. В Германия има хора, които също имат подобни спомени и се запасяват, защото тоалетната хартия не се разваля и не е проблем да се съхранява.
Сега се присетих: наскоро попаднах на статия, че всъщност Виденов се е опитвал да запази Бг от влияние и дефакто е бил жертва на обстоятелствата и остава в историята като негативна фирура, а това не било така.
Някой има ли други източници? Ще ми е интересно да разбера за тогава, преживях го, още го помня...

# 109
Ася аз от тогава нищо не разбрах. Само че имаше голяма еуфория за промени. Но промените не се случиха толков ав полза на самите хора, а на една върхушка.
Друго помня, но не рабрах, а и още не разбирам . И някак не знам дори да се поинтересувам дали ще разбера някога истината и дали си струва труда.

Мерси за инфото за хофа .

#Reina те ако не преспиват там аз не знам къде може да преспиват. А и ми се стори , че там преспиват. Наистина имаше в двора вечерта десетки каравани и то не толкова преди вечерния час. А и сега при нас е ваканция ... и сме във ваканционен район.
Според мен там остават. Ако минем тези дни ще попитам . Да си знам за Великден как да си планирам с децата .

КОйто се интересува от жеравите и прелетните птици  , тази седмица има масови прелитания и много птици. Папурче на север и на югозапад от Берлин има няколко много популярни области. Те са на единия път за прелитане. Другия е над Саарланд и НРВ  и над Мекленбург.

# 110
  • Варна
Добре дошъл на бръмбара Simple Smile Мъжкото съсловие се увеличава Simple Smile

Ася, и аз така знам от баща ми, който до последно се интересуваше от политика. Според него Виденов беше жертва на режима. Сега живеел много скромно, но за времето си беше черната овца

# 111
На моята щерка (на 11) за щастие им направиха от гимназията нещо като бетроюнг и имат до обяд в училището занимания, които им води студент-училищна педагогика, и на които си пишат домашните от мудъл. От клас 27 деца само 5 са изявили желание, но тя е много щастлива и ходи с удоволствие. Иначе старта на училището май ще е на 15 март.

п.п. В Райнланд-Пфальц това ...

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 13:49 от Doppel T

# 112
  • DE
Помня Виденовата зима. Дъщеря ми беше на две години с майчинството можеше да се купи една кора яйца Anguished
Нямам идея как сме оцелели, но вероятно е било заслуга на родителите ми, живееха на село и имаше домашно производство на храна.

# 113
Аз имам много спомени, но не искам да ги разказвам.
Спомням се, че колкото по-малко имахме, толкова повече намирах дребни неща, които да ме усмихват.
В такива моменти оценяваш истинските неща.
Спомням си, че много книги си купих, защото с девалвацията бяха станали супер евтини. Разбира се, никъде не срещнах разбиране.
Също си спомням, че рецептите за сладкиши се промениха из основи. Сладкиш с едно или без яйца беше по-вероятно да се спретне, рецепти с по 4-5 яйца будеха носталгия. Въобще, мъжът ми ми каза, че баща му му е разказвал подобни неща за след войната. Аз Слава Богу война не съм преживявала, надявам се да ми бъде и спестено!

Синът тръгва на 22.2 по два дена в седмицата.
Обаче яслата отваря. Чак не мога да повярвам какъв късмет! То вече не смея за нищо подобно да си мечтая.

# 114
Аз не помня да е нямало яйца или други стоки през зимата на 1997. Повечето хора нямаха пари, защото доларът стана 3000 лева. Сега също нищо материално не липсва, германците даже напълнили сметките си със спестявания.

# 115
Ами без пари яйцата не скачат в сладкиша... 😆

Защо винаги извърташ написаното?

# 116
  • München, Deutschland
Аз пък помня. И преди това помня. Била съм на под 10, когато ме изпращаха до магазинчето отсреща и хлябът за неделя трябваше да се купи до събота, най-късно до 11 на обед. След това нямаше, свършваше. И да имаш пари, пак нямаше.

За кекс без яйца само чувах от майка ми и баба ми, помня и колко варива се ядяха - грах, боб. леща, месо 1-2 пъти седмично, като дори и това беше скъпо. Не съм осъзнавала всичко, особено кой колко пари е получавал, деноминацията бегло си я спомням. Била съм мъничка.

Хич не им е било готино на нашите да гледат малки деца тогава...

Който не помни, може би не е роден в края на 80-те, а е по-малък - по-добре за него. Simple Smile

# 117
...Сега също нищо материално не липсва, германците даже напълнили сметките си със спестявания.
хахах това е най-големия смях. защото за какво са парите ако не да живееш ти с тях, а не шефа на банката . докато парите са в банката и не можеш една ваканция да си купиш с тях то те за нищо особено не ти служат. Особено ако си си ги заработил не с цел да ги държиш там , а да ги ползваш за да живееш по твой начин с тях или да заведеш децата си на ски или на море или на кино или на театър ... та и на един фризьор не . А какво говорим и на училище не можеш да ги пратиш. 
Плюс това спестените пари не са такъв фактор, какъвто е днес коментираното в новините  намаляване на дохода на немците, за първи път получават намалена, а не увеличена заплата. Не само , че не може да компенсира инфлацията, която все повече ще нараства, ами и сами си поемат повишението на здравните вноски по този начин..
https://www.n-tv.de/wirtschaft/Loehne-sinken-erstmals-seit-ueber … icle22367492.html
Няма да няма инфлация как ако са решили да опрощават държавните дългове ... Лошото е , че  е на фона на увеличаваща се бройка сврух богати с увеличаващо имане.

Ако смятаме да борим неравенството със социал и то не със забогатяване и обучение на бедните, а с масово обедняване , т.е. да има масово равенство бедни  и една върхушка ... то това много ще ми напомни на едни държавни структури ...
Дано не се стига до такива неща, но тенденцията е много странна и е много интересно какъв ще е крайния ефект.

Сега в момента CDU търпят щети и им струват избиратели за сметка на зелените ... Това защо сатава ? Тогава ще има само леви ?

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 13:16 от bella_ciao

# 118
Бела, аз не казвам, че складираните в банките пари са нещо добро. 😊

# 119
Една питанка - някой наясно ли е, дали ще ме пуснат от немска страна да се кача на самолета с изтекла през ноември 2020г. лична карта?
Четох, че в България са удължили действието на личните документи, изтичащи през миналата година, с шест месеца, но германците щели да ги признават само до края на 2020.
Запазил съм си час в консулството във Франкфурт за смяна, но от началото на януари, когато подадох онлайн заявление, първият свободен термИн беше чак средата на май...

Общи условия

Активация на акаунт