213 луди калинки в очакване на пролетта. Немската тема

• 24 839
  • 730
  •   1
Отговори
# 150
На сестра ми приятеля беше много активен ловец и то във всякакви дружинки, беше по това време и супер модерно, и у нас беше пълно с различно месо . Баба ми беше супер контактен и дружелюбен човек и никога не е гледала да трупа нещо та нямахме фризери . Съответно всички приятели и познати и който наминеше и изобщо непрестанно минаваха през нас да проверят какво има тази седмица. Всеки си взимаше каквото му трябва. Тогава беше така. Живеехме сравнително в центъра, на пряка на Иван Асен и кой на където беше тръгнал от познатите наминаваше да каже здравей . Вратата ни не се е е заключваше.
Магазините бяха празни , не знам как , но нямахме никакъв гладен период. Значи имало е нещо.
И си спомням баба ми гледаше блокадите по тв и ми викаше - Ти излизаш ли ? Да направя една кана чай да им занесеш на студентите.
И така . Нямам лоши спомени от нищо, освен от стрелящите се мутри из центъра на София. Там вече си ме беше шубе.

Doppel T да. Малко антики.
Ася няма да я ябъде. Пак развяха Британската мутация на пилона и започнаха да умножават по две.

# 151
  • Germany
Какво говорите вие, в Мюнхен скоро ще го унищожат Ковида 😉 28 на 100 000, на изчезване е. Имам усещането, че март месец като отворят разни неща и просто ще избухнат цифрите.

# 152
не знам за Мюнхенския вирус колко е турбо, но видяхте ли берлинчани какво си самоприготвят https://www.welt.de/politik/deutschland/article226607745/Berline … ahr-erlauben.html

# 153
  • Берлин
Белла, тази статия ме уби. А може ли гезетцлих да се забрани дишането и въобще същестуването например?!

# 154
Как те уби бе Папурче– Тук пише , че вие , берлинските граждани много го искате това. Как така. Да не би да са сбъркали цифричките и да са удовили мечтаната от вас бройка  . Тези неграмотници! Stuck Out Tongue Closed Eyes

Берлин ще се изнася на село по собствено желание... И без това в центъра пукнат магазин не остана , културата и тя под меча , а по селата има по един супермаркет ... генуг. 

Индустрията само харчи ток ... айде на мориките и ще има био зеленини.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 19:03 от bella_ciao

# 155
Рейна, явно си била дете тогава и не ти е направило впечатление.

Вие сменихте темата, но аз да си отговоря. Тогава съм била тийн, не баш дете. Но като ви чета, добре че не съм го преживяла. Явно защото имахме село, всичко се произвеждаше вкл. олиото и брашното си бяха наши. Яйца имахме в изобилие, всяка седмица по един картон и винаги оставаха 2-3..и така беше още далеч след 97-ма. Върнахте ме в едно прекрасно детство.
Днес гледах по новините за мерките във Flensburg..пазаруване само по един човек, вечрен час и още екстри.
Ааа забравих да споделя, че аз пък тук в Германия изпитах що е това глад. След една година в Германия по онова време се озовах при приятели, без работа...много време изкарах на хляб тип тост и от тия супи на прах в пакетче..струваха центове и всеки ден по една. Не искам да си спомням.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 00:04 от Анонимен

# 156
Аз през 1997 бях в края на тийн годините, но никакъв глад не помня. Помня, че доларът беше много скъп, но в семейството ми парите бяха във валута и това не ни се отрази никак зле. Така или иначе имаше криза, но тя продължи не повече от 4-5 месеца и не знам защо някой я сравнява изобщо с настоящето. Онова си беше постсоциалистическа мизерия, а това е прецедент от  световен мащаб, който продължава повече от година и скоро няма да свърши. И в общия случай не става въпрос за недоимък на пари, а за права, които си мислехме, че са ни гарантирани. Никой в Жанвиденовата зима не се е чудел как да се види с приятели без да го глобят и още един куп безумни неща.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 00:43 от Анонимен

# 157
С мъжа ми се оженихме през 90-та, тогава се роди и първият ни син. Преживяхме какво ли не. Купони, опашки за всичко, включително и за детски пюрета - отпускаха ни се с бележка от консултацията, по едно кашонче. 30 бройки, все еднакви. Правехме си комбина с майките от квартала, за да могат децата ни да ядат разнообразна храна. Така се купуваше и Хумана, с бележка от консултацията. Един петък се оказа, че млякото ми е на привършване. Отказаха в аптеката да ми дадат, понеже неговата педиатърка не беше на работа в тоя ден. Комшийката, да е жива и здрава, спаси положението, даде едно пакетче, та изкарахме по понеделника. Книга мога да напиша за ония времена и тогавашните ни преживелици.

# 158
Пак смяна на темата - как контролирате тийновете си кога заспиват? Ние тази седмица сме ваканция/отпуска и синът ми спи сутрин до 10-10.30, което ме навежда на мисълта, че заспива посред нощ. Сега ваканцията както и да е, но от понеделник е на училище и трябва да става рано.

# 159
Е как, лесно. Като им спра интернета, до 10 мин. са заспали  Stuck Out Tongue Winking Eye

В годината на голямото нямане бях студентка в София, сестра ми абитуриентка, баща ми остана без работа, а майка ми работеше до обяд учителка, следобед продавачка, а нощем чистачка. И блокадите помня, и празните магазини, и режима, и купоните.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 09:52 от Mößbauer-Effekt

# 160
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Soft, не разбираш, защото пак екстраполираш написаното. 🤪

Лягането успявам да го контролирам, но редовно синът ми става в 6ч и висва на компа. 🙄
Сутрин аз трудно ставам....

# 161
Soft, не разбираш, защото пак екстраполираш написаното. 🤪

И аз не разбирам защо ходиш след мен и се мъчиш да ме разбереш, като очевидно не можеш, но щом ти е важно, продължавай. Аз така или иначе няма да ти искам разрешение преди да напиша нещо. 😊

На тийнката никога не съм й казвала кога да ляга, но тя има някакъв вроден страх да не закъснее за някъде и като трябва да става рано, сама си ляга рано.

Чудно слънце е пекнало тук, птички пеят и е топло. Ще работя на терасата днес.

# 162
Аз още не съм излязла на терасата , защото при нас е още фриш . Ще го изчакам да домутира и ще се измъкна на шезлонгите. 
Напълни ми се с цветя. Съседката, пенсионирана възрастна учителка ,  ме погна да ми подарява един сервиз чинии  и една книга ... като според мен зад цялата акция се криеше желанието на жената да сподели . Разказа ми на дълго и на широко книгата как се разказвало за бъдещето, но сякаш било в настоящето. Как и тогава имало пандемия и как като не можели да се оправят натоварили всички възрастни хора на кораби, предполагам космически и ги разпратили надалече ... така правели с възрастните хора, да прочета и после последва голямо разказване кога е ходила на лекар, на какви изследвания и какви сметки е получила ... И как не е виждала дущеря си от кога ли не . А тя живее на няколко стотин км. И изобщо дойде да си поговори с мен. Аз не можах да и помогна много и аз съм много ненаясно и не разбирам нещата които стават . Затова нищо не коментирах особено. Изслушах я. Днес обаче няма да имма време за това мероприятие.

Уикенда се очаква да е 20 градуса. Освен цветя и прелетни птички има на места вече цвъртене от дупчиците на синигерчетата в дърветата . Мислих си не е ли много рано за птичета ?

# 163
  • Germany
И ние имаме проблеми с късното лягане на тийна. В 22,00 почват да играят и да си плямпат с негови съученици, после и някой филм ако си пусне и откарва до 1-2. Ние заспиваме и няма кой да го контролира, а и на 16 би трябвало сам да може да си преценява. Ще видим как ще е като тръгнат на училище.
И при нас грее страхотно слънце и птичките се скъсват да пеят.

# 164
  • Немция
Луда работа с това време, миналият уикенд минус 13, сега се очакват почти плюс 20.

То и аз лично от глад не съм умряла през 90-те, но финансовите възможности на много хора бяха крайно ограничени през този период и това беше времето, което накара хората масово да търсят начин за емиграция.

Като дете и аз не съм усещала проблем с липсата на ток, което през 80-те беше често явление. Моите спомени оттогава се свързани с романтиката на  свещите, майка ми пееше песни в тъмното, правихме си дъвка и други експерименти от парафина и бях далеч от битовите проблеми, които спирането на тока причиняваше. Grinning

А аз не разбирам защо в България е толкова трудно да се спазват правила... Гимназистката на моя приятелка се върна на училище присъствено, учителите отново масово не носят маски нито в час, нито извън час. Това дава отражение и на учениците, които също следват примера им. На всичкото отгоре учителите масово не искат да се ваксинират срещу короната.
Става дума за елитна гимназия в голям град.

Общи условия

Активация на акаунт