Трансформиращи дневници - Хранене/Тренировки 7

• 43 455
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
След анорексично-булимичните фази от моята бурна младост осъмнах на 30 год без чувство за ситост. Ама никакво! Та както и Пепа каза единственият изход е самоцензура и саморегулация. Друг начин за мен няма!

Друг въпрос е, че от 365 дни в годината има поне 165, когато съм прекалено ядосана/изморена/стресирана за адекватен самоконтрол, та в останалата част от времето се налага да се прилага damage control.

И за капак Телецът си остава Телец!

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 16:29 от Agent Provocateur

# 286
  • Велико Търново
Агент, това щях да напиша и аз, че нещата с работа, деца, семейни и разни други ангажименти, придобиват малко по различен облик.

# 287
Не знам дали да обвинявам ПМС, възрастта или семейните, но тази седмица и аз прегреших с бонбоните гриляж на ММ и с едни white cheddar cheese puffs на децата. Май себе си, защото аз съм тази, която купува и носи вкъщи тези храни.
До 75 грама протеин на ден го докарам, но 100 са ми много. Не съм телец, но обичам да ми е вкусно. Предпочитам нищо да не ям вместо да добавя печено пиле само и само да достигна протеините. Мрън! Борбата продължава!

# 288
Не съм телец, но обичам да ми е вкусно. Предпочитам нищо да не ям вместо да добавя печено пиле само и само да достигна протеините. Мрън! Борбата продължава!

И аз (въпреки че съм Телец), предпочитам нищо да не ям, отколкото да предъвквам с отвращение и да се чудя как да преглътна. Е, като ми е вкусно- компенсирам. Последните 2- 3 дена съм много, много зле откъм хранене и дори няма да казвам за какво иде реч, защото съм си за самоБАН в тази тема. Довечера пък в нас ще има руска вечер, имаме си и повод, съответно съм накупила бая неща, както режимни, така и тотално НЕ такива. Утре вечер пък сме пак на "застолье", така че ще се постарая поне през деня да съм основно на вода/айрян или чай. След което свивам цирка и влизам в правия път... отново.

# 289
От предният ми пост насам, а сега и с вашите размисли тук, много ме занимава темата за лакомията като идея, като концепция - какво е да си лаком? Дали е свързано само с биохимията, емоцията или в повече въпрос на самоконтрол?
И реших да си направя един експеримент. Започнах моно режим, като съм си казала, че ако по някаква причина ми дойде прекалено ще прекъсна.  Но това, което виждам за сега ме удовлетворява на няколко нива - вкусно ми е. Не съм гладна. Не мисля за храна така както когато смятам и меря. Психиката ми е свободна от прекалено фиксиране върху яде, което за един начинаещ като мен в началото е неизбежно. Установих, че вече втори ден това ми влияе добре и съм доста по-стабилна. Но аз обичам картофи Simple Smile ще видим как точно ще се справя с место.  Днес си купих хубаво пилешко, от частите на пилето което харесвам. И ще видим

# 290
Дух, не е само до липси емоционални, и с характера е свързано - аз съм лакома и за парфюми, обувки, пътувания, нови гледки и усещания... "колкото повече, толкова повече" рече Мечо Пух и замислено се почеса там, дето не го сърбеше Wink

PS Като съм на режим ям и невкусно, когато трябва - 2 от типичните ми извращения са горчица с риба тон от консерва (30 гр протеин!) и горчица + овесени трици - когато трябва да дъвча от нерви. Ако не беше толкова трагично щеше да е направо смешно Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 17:38 от Agent Provocateur

# 291
  • София
И аз ще споделя моя опит. И аз имам едно 15-20 години строго диетуване, което се редуваше със сериозни преяждания. Целият цикъл строги ограничения - преяждне е основния причинител на "загубата на ситост". Това е едно изключително изцеждащо ума и тялото преживяване. Аз съм се чувствала като в затвор, в омагьосан кръг, до такава степен завладяна, че сякаш нищо друго не е толкова важно, колкото това кога, колко и как ще ям ( дали ще се удържа, дали няма да преям, дали ще напълнея и т.н.  Всеки е различен и при всеки работи различно нещо, но моят опит сочи, че самоконтролът не работи, а по-скоро изградените навици и механизми. Като за изгданени навици визирам и емоционалната връзка с храната. Изграден навик е  когато изям една бисквитка да си кажа, че така и така съм "нарушила", по-добре да си хапна колкото и каквото искам, изграден навик е и мисленето/подхода всичко или нищо ( или съм на 1200 кал или на неограничени) и т.н. Издрадени навик е когато не съм ок (изморената, тъжна, ядосана или неудовлетворена) да търся бързо удовилствие (отново с храната). Изобщо да виждам храната като нещо различно от гориво и енергия за тялото - разбира се няма нищо лошо да си доставяме удоволствое с храната, но е хубаво да е планирано, а не в отговор на порив "urge" ( който в следствие подхрава този навик, тъй като се превръща в наградата, която поддържа навика).
Аз съм се фокусирала доста в тази тема и се образовам, чета и изследвам различни методи. Истината е, че резултатите са бавни. Най-трудното нещо е за промениш вече запаметените вярвания, но нещата започват да ми се получават. Стъпка по стъпка. Процесът не е линеен, има и моменти на връщане, но прогреса е неминуем.
На който му е интересна темата, мога да споделя четива, който са ми повлияли положително.

# 292
Всъщност аз не виждам нищо лошо в това човек да има апетит ,ако няма тогава е наистина лошо....
И точно така аз съм лакома и в други сфери не само храната ,абе направо съм една ненаситница хаха 😆

# 293
Да не забравяме, че храната (и тъпченето и гладуването) са много мощни туулс и за самонаказание/саморазрушаване/самосаботаж, а не само на (само)награда и удоволствие Wink

Давай четивата! Никога не е късно да се научи нещо ново и да се формира нов добър навик (като да правиш тренировка/йога/медитация всеки път, когато ти иде да ометеш хладилника!)

# 294
Дух, не е само до липси емоционални, и с характера е свързано - аз съм лакома и за парфюми, обувки, пътувания, нови гледки и усещания... "колкото повече, толкова повече" рече Мечо Пух и замислено се почеса там, дето не го сърбеше Wink

PS Като съм на режим ям и невкусно, когато трябва - 2 от типичните ми извращения са горчица с риба тон от консерва (30 гр протеин!) и горчица + овесени трици - когато трябва да дъвча от нерви. Ако не беше толкова трагично щеше да е направо смешно Grinning Grinning Grinning
Е, да, разбира се, аз имах предвид, когато системно човек има проблеми с килограмите. И аз като НФБ не виждам нищо лошо, храната е И удоволствие и няма такъв кеф да си с приятна компания или дори сам с нещо вкусно, което радва сетивата ти и чаша алкохол. Едното не противоречи на другото. Абсолютно подкрепям Simple Smile

# 295
Tinkatink, споделяй смело! Мисля, че освен полезно, ще е и интересно!

# 296
И аз да се наредя на опашката за четивата.

# 297
Аз имам наблюдение, че усещането за глад много се влия от мозъка, но в повечето случаи абсолютно неосъзнато.
Пример: От няколко дни имам много гаден световъртеж. Съответно мозъка си мисли, че е хипоглекимия и иска за яде. Ама и да ям не ми минава, но създава илюзията, че умирам от глад.
ПС: като ви чета и се замислям колко им е трудно на жените с проблеми с килограмите. Аз реално съм се ограничавала от изгъзици.

# 298
Ох това ми е любимо. Не знам от къде тия жени толкова им е втълпено в главата, че ако не ядат ще умрат, ще им падне кръвно, кръвна захар, свят ще им се завие, лошо ще им стане, мозъкът им ще изтръпне и изобщо... Гладна смърт дебне из всеки час без ядене. За толкова години по темите за диети и отслабване се нагледах на жени, дето мн искат да отслабнат ама хич не им се ще...

# 299
Подкрепям предното мнение. Много хора смятат, че ако консумират разни супер храни, задължително с надпис био или супер храна значи се хранят здравословно и правилно. Най - простичките храни са най - ефикасни.
Духче донякъде си права, когато човек иска, да отслабна е важно да намали калории те, за да, влезе в дефицит. Да обаче много жени особено подрастващи или без никакъв опит започват да ограничават храната повече от колкото трябва. Липсата на храна при някои жени наистина води до ниско кръвно, и т. Н.
Говоря за безумните дефицити.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 19:46 от biology girl55

Общи условия

Активация на акаунт