За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 89

• 25 210
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
Че то има ли ясли, в които дават родителите да са там? Аз не съм запозната.
А защо си толкова притеснена? Кое предизвика тези страхове?

# 616
Lovingsun, ако тв притеснява нещи, може да пробваш да гледаш детенцето максимално дълго. Да си изкараш 2те години майчинство + платените отпуски и тогава чак ясла. Смятам, че на тази възраст вече криво-ляво ще може само да каже или покаже ако нещо го притеснава.

ПС: С моят мъж обмисляме варианта преди яслата да пробваме със занималня по 2-3 часа на ден. Искаме да видим как ще му понесе на маймунчето отделянето от нас, комуникацията с другите деца и възпитателки и така. Simple Smile

# 617
  • Германия
За мен е странно и честно казано неприемливо детето да се отдели от майката без период на адаптация, в който тя го придружава на новото за него място.

Ние започваме другия месец адаптация с жената, която ще гледа сина ми, планираме 2 до 4 седмици, според зависи той как се чувства.

Дъщеря ми също започна да ходи при детегледачка като беше на 11 месеца. Периодът на адаптация беше 2 седмици, за нея напълно достатъчно. Усещах, че се чувства добре, защото сутрин като я предавах, тя доброволно минаваше от които ръце в нейните, не е плакала, не е показвала, че не се чувства добре при жената. Като я взимах беше в добро настроение. Вече сега като по-голям често говори за детвгледачката, какво са правили заедно, има хубави спомени...

# 618
Вие говорите за съвсем различно нещо. Не може да сравнявате ясли с детегледачка.
Не виждам как някой родител ще бъде допуснат в ясла с всичките бебета, особено по време на пандемия.

# 619
Детегледачката е едно,яслата е съвсем друго.Двете неща не могат да се сравняват.
Не съм чула някъде да са допускали родител в яслата.А сега пък в тази пандемия дори не е позволено да влизат в сградата.Децата се предават на персонала навън.
Моето няма да посещава ясла,но имам приятелки с деца,които ходят.Първите дни ги водеха по 1час.После започнаха да ги оставят до обяд.Когато учителките преценят,че детето е готово,вече ги оставяха и за цял ден.Адаптацията отнема различно време.Все пак децата са различни.
Имам приятелка,чието дете свикна за 3-4 дни и не искаше да си ходи по обед 😂Сега ходи с кеф на яслата.Дори в почивните дни иска да ходи и говори за децата и лелите.

# 620
Момичета, вчера след 3 месеца отлагане сложихме Морбили ваксината. Много ми е притеснено. Моля тези, които са я сложили вече, дали и кога децата получиха реакции - темп, обрив. Благодаря Simple Smile

# 621
  • Пловдив
Между 7 и 14 ден от поставяне на ваксината, дъщеря ми получи обрив в интимната зона. Изчезна след 5 дни без да мажа с нищо. Друга реакция не беше поличила, като не включвам, че мястото на боцнатото се зачерви и леко поду. При нея на всяка ваксина се зачервяваше и подуваше мястото. Ваксината и беше сложена когато беше на 14-15 месеца мисля, а не точно на 13.

# 622
Момичета, вчера след 3 месеца отлагане сложихме Морбили ваксината. Много ми е притеснено. Моля тези, които са я сложили вече, дали и кога децата получиха реакции - темп, обрив. Благодаря Simple Smile
Никаква реакция нямаха и двете ми деца, не се притеснявайте. На второто я сложиха преди около 3 седмици.

За яслата - не бих се притеснявала, ако не пускат родителите - в обикновените държавни ясли не пускат родителите изобщо. По време на пандемия пък съвсем. Имайте предвид, че децата се държат по различен начин, когато родителят присъства и когато не, така че вероятно пак няма да разберете дали има проблем. Следете за промяна на поведението, лиспа на сън, нервност, отказ от храна и други признаци на стрес. Също така, предполагам знаете, децата имат нужда от време за адаптация и правила при тръгване на ясла и това, че те много се влияяят от отношението на родителите - ако родителят се притеснява, много е вероятно и детето да се притесни. Бъдете спокойни, за да е спокойно и детето.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 08:36 от Viola d'Amore

# 623
Мами , искам да попитам .
Когато се родиха децата ви трепереха ли им крайниците . Кога се появяваше треперенето ? Колко беше често ? И кога изчезна ?
И още нещо .. моята малка шушулка постоянно издава звуци идващи от гърлото наподобяващи храчка . Тоест сигурна съм че е . Чустя нослето два пъти на ден с фр или стеримар и издърпвам събраното . Няма сополи . Какъв е този звук ? Болна ли е ?

# 624
Когато се родиха децата ви трепереха ли им крайниците . Кога се появяваше треперенето ? Колко беше често ? И кога изчезна ?
И още нещо .. моята малка шушулка постоянно издава звуци идващи от гърлото наподобяващи храчка . Тоест сигурна съм че е . Чустя нослето два пъти на ден с фр или стеримар и издърпвам събраното . Няма сополи . Какъв е този звук ? Болна ли е ?

Може да се получава, ако има рефлукс.

# 625
Храчката ли ?как така се появява ? Може ли да се уточните ? Как да се справя с нея ?благодарв предварително .

# 626
  • Несебър
Изчезва от само себе си. Не мога да разбера за треперенето. Като от студ ли трепери или от нервност?

# 627
Сложно е , не си спомням да са му треперили крайниците.
Какво визираш под треперене?

# 628
  • София
За рефлукс може би педиатърката и ако трябва гастроентеролог.
А за треперенето, малкият го прави ако му е хладно. Например след баня се е случвало.

Редактирам и допълвам: мами, препоръчайте ми някакви лъжички, които не пожълтяват. Имаме едни термо на Кикабу и след тиквата и сладкия картоф станаха жълто-оранжеви и много ме дразнят Grinning

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 09:08 от JayRay

# 629
Храчката ли ?как така се появява ? Може ли да се уточните ? Как да се справя с нея ?благодарв предварително .

Ами моето дете има рефлукс и понякога така става, все едно има храчка, гласът му също се променя. Минава си само. Дори да не повръща, пак може да има рефлукс, та това може да е причината.  Но може и от нещо друго да е. Иначе рефлукс попринцип имат много бебета и като цяло се израства, не се лекува. Лекува се в по-тежки случаи, когато бебето много повръща и не наддава тегло.

Общи условия

Активация на акаунт