Мнения за училища във Варна след 7-ми клас

• 85 904
  • 656
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
А какви са впечатленията от 5та ? Има ли добри учители, които тази година ще поемат паралелките, по кои езици ?
Синът ми учи в 5-та НЕ/АЕ. 8-ми клас учиха предимно дистанционно и това се отрази много на основата на езика. В 9-ти клас уж трябва да учат история и информационни на немски, но реално им се дават думи и изрази за заучаване. Учебникът им е на български и учат на български.
Учителите в 8-ми клас по език са едни и същи всяка година.
Не зная защо е толкова търсена гимназия. За съжаление дъщеря ми също се е насочила към нея, въпреки че уж беше впечатлена от деня на отвоените врати в 1-ва.

# 196
  • Варна
А какви са впечатленията от 5та ? Има ли добри учители, които тази година ще поемат паралелките, по кои езици ?
Синът ми учи в 5-та НЕ/АЕ. 8-ми клас учиха предимно дистанционно и това се отрази много на основата на езика. В 9-ти клас уж трябва да учат история и информационни на немски, но реално им се дават думи и изрази за заучаване. Учебникът им е на български и учат на български.
Учителите в 8-ми клас по език са едни и същи всяка година.
Не зная защо е толкова търсена гимназия. За съжаление дъщеря ми също се е насочила към нея, въпреки че уж беше впечатлена от деня на отвоените врати в 1-ва.

5-та е ГПЧЕ и не е задължена да има предмети на чужд език. Правилото важи по закон само за езиковите гимназии. В Първа също има предмети, които се учат само проформа на чуждия език, но това е изключение. Учителите им по предмети са много по-добри. Децата споделят, че в Първа е по-трудно да изкараш хубави оценки. Навсякъде си има и + и  -.

# 197
Здравейте, тъй като ни интересува 4 ЕГ, някой знае ли кога се публикува учебния план по езици за 7-класниците, които сега ще бъдат приети там? В момента на сайта на училището има учебния план до випуск 2026.

# 198
От випуск 2022 са по новите програми, така че са еднакви, випуск 2026 имат природни науки освен езиковия профил, предполагам, че ще е същия хорариум,  но с испански, вместо френски. Това като ориентир. Иначе мисля в ранна есен ги публикуват.

# 199
# 200
Здравейте,

Днес и утре  можем да видим проверените изпитни работи от НВО. В сайта на РУО пише, че ученика се легитимира с ученическа лична карта и Служебна бележка с вх.  № на ученика. Имате ли яснота каква е тази служебна бележка?

# 201
ipopova77, трябва да е тази, която получиха от училище с данните за изпитите и вход в системата на МОН за проверка на резултата. На нашата там пише входящ номер.

# 202
ipopova77, трябва да е тази, която получиха от училище с данните за изпитите и вход в системата на МОН за проверка на резултата. На нашата там пише входящ номер.

Да, ориентирах се, благодаря Simple Smile

# 203
# 204
Синът ми има бал, с който смятам, че ще бъде приет и в МГ, и в Първа. Той се е насочил към немски, като се интересува основно от коли и иска след гимназия да ходи да учи в университет в Германия. Сега не мога да реша кое е по-добре - да запише в Първа и да наблегне на немския или да се запише в МГ паралелка с немски, където ще учи достатъчно и останалите предмети - математика, ИТ, физика, плюс среда с повече момчета, отколкото в Първа, надявам се и конкурентна, за да има стимул да учи и върви напред.
Здравейте, имам информация, че в МГ  6 нови учители по математика ще поемат новия випуск. Отделно по информация от учащо там дете, самите ученици от МГ са се представили много добре на НВО и по двата предмета, и съответно се очаква наистина извънредно висок минимален бал за прием в МГ.  Например минималният бал за паралелката с немски 2020 г. е бил 490т., докато в ЕГ обикновено минималният бал е по-нисък. Какви са резултатите на детето, ако не е тайна, защото и това е важно.

# 205
И аз мисля, ча баловете в профилираните паралелки на МГ ще са по-високи тази година, впредвид че има 48 деца с по 100 точки Математика и доста в диапазона 100-95. А и наборът е по-голям…

# 206
Някой знае ли какъв е учебният план на паралелката с профил Математически в Първа ЕГ? В сайта не намирам информация.

# 207
  • Варна
Някой знае ли какъв е учебният план на паралелката с профил Математически в Първа ЕГ? В сайта не намирам информация.

Този е за английски, но би трябвало да е същият.
https://www.1eg.eu/dokumenti/Uchebni-planove//Ucheben-plan-2021-2022-MAT-IT.pdf

# 208
Благодаря много!

# 209
Здравейте!

Моят въпрос е към родителите на деца приети или завършили Първа.
Моят син започна да се колебае за това с какъв език да запише там.
Първоначално, въобще не спрягаше немския като вариант за първи език, защото идеята му е да има достатъчно време и за допълнителните си занимания - пеене, пиано, китара, театър и танци, а и иска да продължи да се занимава с изкуство след като завърши и за момента не може да си го представи да е на немски език някъде в чужбина.
От завършили гимназията преди 3-4 г. имаме обратна връзка, че децата с първи немски там доста трудно изкласяват и че няма да има време за нищо друго не само първата година, ами и до края..
Последните дни, обаче, започна да се влияе и от други мнения - че нямало смисъл да учи английски в езикова гимназия при условие, че вече има добра основа (B1) и че по-добре да запише немски и че всичко е въпрос на организация (иначе е добре организиран)...
Та в момента чужденката ни е дали да запише английски, а немския да го учи след 9 клас към Гьоте-институт или някоя друга школа или обратното - да наблегне на немския докъм 11 клас, а след това да походи 2 години на школа и да изкара необходимия му сертификат ако реши да опита с кандидатстване в англоговоряща страна.
Всички съвети и гледни точки ще ни помогнат да си оформим крайното решение и благодаря предварително на отзовалите се ☺️

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 01:12 от feel_u

Общи условия

Активация на акаунт