Предателство ли е старческият дом ?

• 29 583
  • 418
  •   1
Отговори
# 195
Майка ми е с две болногледачки и пак тичаме непрекъснато. Поредно лято лишавам децата и съпруга си от пълноценна почивка, за да обгрижваме майка ми. Няма как - и болногледачките имат нужда от отпуск. А аз не съм почивала от 4 години... На ръба съм. Майка ми е капризна, последно време рязко увеличи теглото си. Тя се храни много малко, но явно липсата на движение се отразява, а може и вода да задържа, краката ѝ са отекли.
Сериозно се замислям за хоспис, но знам че тя ще се противопостави. Не говори, но командва с жестове! И е истина, че от грижи по дом, деца, работа - нямам време да ѝ отделя нужното внимание.
Убедена съм, че ако е в добър дом, аз ще си гледам много по-добре децата и семейството. Но знам, че ще има рев и обида от нейна страна. Тя е психически нестабилна и не е съвсем на себе си, а и егоизма ѝ вече достига нови висоти. Знам, че ще дойде момент да избирам - аз или тя. Тя ми е майка и е се раздавала за нас, докато беше здрава. Няма да е лесно...

# 196
Според мен трябва да те разбере. Не знам как се отнася към това мъжът ти, но да си подчиниш целия живот на някой години наред и да лишиш другите от внимание, е приемливо само ако става дума за болно дете. Приказката за щъркела и малките щъркелчета явно не сте си я разказвали. Идеята е, че ти трябва да отгледаш твоите деца. Естествено родителят също трябва да е обгрижен, но не и задължително лично.

# 197
За мен не е предателство по никакъв начин. Аз не бих имала сили физически да гледам възрастен човек на легло. Съответно, ако не дай Боже ми дойде до главата, каквото мога ще правя да плащам на гледачи за това. Ако обаче имам труден финансов период? Хосписа е добро решение.

# 198
  • Най-красивата страна
Стискам палци да намерите вашия вариант. В чужбина съм ходила в 3 старчески дома. 2 бяха много хубави, но и адски скъпи. Третия го биваше. В сградата бяха "сложните" случаи, а в малки къщички в парка бяха по-самостоятелните. Дано и България да има такава възможност.

Да ,има прекрасни възможности и в България.
Построиха много хосписи-красиви сгради с дворове, с удобства,медицински грижи..
Има и такива със самостоятелни къщички...
Но се плаща.И не всеки може да си позволи.
И освен това възрастните хора имат друго мислене и не всеки е съгласен да отиде в хоспис.

# 199
Нали знаете какво казват - Роди си дете, да има кой да те гледа на старини.
Много възрастни не искат да отидат в дом, пансион, хоспис, заради горното, но и защото всеки е чувал ужасните истории за тези места.

# 200
Както и децата не искат на ясла/градина, а вкъщи с родителите. Ама там много се впечатлява някой, че реве и не иска да ходи. Също може да не го нахранят, да не дадат вода или да не му избършат добре дупето в детското заведение, както и да му плеснат шамар даже. Ама се приема от родителите, защото имат да ходят на работа, как! Неизбежно зло един вид, детето ще свикне.

# 201
Нали знаете какво казват - Роди си дете, да има кой да те гледа на старини.
Много възрастни не искат да отидат в дом, пансион, хоспис, заради горното, но и защото всеки е чувал ужасните истории за тези места.
И кой го казва това? Аз лично го чувам за първи път и в моето обкръжение никой не го е използвал.
За това ли раждаме деца?
Аз пък знам друг израз -"Да си виждала теле да храни крава?"

# 202
Добрият старчески дом или хоспис струва пари. И в чужбина е така, но там има и други начини за финансиране. Докато в България всичко се плаща от семейството. И манталитетът тук е друг.

# 203
  • Най-красивата страна
И тук не е чак толкова непосилно.
От дома вземат 80 процента от пенсията на възрастния човек.Което е около 200-300лв.Останалото трябва да се доплати.
Ако се даде под наем жилището в което е живял човекът,ето ги останалите пари.Ако е апартамент разбира се.
Но даже и да няма имот за отдаване под наем,пак е по-евтино да живее в хоспис.
Вкъщи-освен храна и сметки,трябва да се плаща и за медицински материали и грижи.
Като пример мога да дам моята свекърва.
За да я заведем до болницата,плащаме на частна линейка,защото тя в кола не може да влезе.
Живее на 3 етаж,без асансьор.
10лв.на етаж ,за да я свалят.
50лв.за да я закарат до болницата.
За прибиране от болницата още толкова и това се повтаря всеки месец.
Тоест 160лв ни е само транспорта до болницата.
Отделно плащаме 40лв.на седмица на медицинска сестра ,за да прави превръзки два пъти седмично-още 160лв.
320 лв до тук ,ама има и сметки и храна и лекарства и заплата на болногледачката...

Ако се съгласи да влезе в хоспис ще ни излезе по-евтино и ще е по-добре за нея.

# 204
  • София
Предполагам, че възрастните хора, освен неизбежните промени в характера и ума, имат страх, че роднините ще спрат да ги посещават в хосписа. Ето, и майка ми разправя как бързо си отивали по такива места. Представям си да предложа на нея такъв вариант, т.е. не си го представям. Виж, баща ми е рационален и ми се струва, че би приел

Последна редакция: пт, 23 юли 2021, 13:14 от Cuckoo

# 205
Майка ми е решила, че ако дойде момент, в който да не може да се гледа, ще ходи в старчески дом. Аз пък не съм съгласна, ама ако е болна и е нужно да има обгрижване по цял ден, ще е доста трудно. Да са ми живи и здрави още дълго време. Трудно се живее с възрастни хора у дома, ама пък личната ми нагласа е, че бих направила каквото мога за тях.

# 206
  • София
Предполагам, че възрастните хора, освен неизбежните промени в характера и ума, имат страх, че роднините ще спрат да ги посещават в хосписа. Ето, и майка ми разправя как бързо си отивали по такива места. Представям си да предложа на нея такъв вариант, т.е. не си го представям. Виж, баща ми е рационален и ми се струва, че би приел
Така е, основателно притеснение е. В този, в който е моята майка, жената, която го стопанисва, ми е казвала, че съм била от малкото - единици, които идват всяка седмица - а преди пандемията ходех. Един ден цял ми отиваше в път и посещение, но бях спокойна, че всичко е точно, доколкото може. Останалите не си виждат хората месеци ... Та зависи каква е била връзката родител-дете. Един голям плюс на дома е, във връзка със сегашното положение, е, че хората са в общност.
deskatta Аз имах същата нагласа, но издържах една година. Ако бяха само физически проблемите на майка ми, някак щяхме да се справим, обаче не са за жалост. ..

# 207
  • София
Аз искам достойно остаряване. Не желая децата ми да стават заложници, за да ме гледат. Имам някакъв план, който с никой не съм обсъдила още, няма да се приеме добре.

# 208
  • София
Reunion, тогава може да си на друг акъл.

# 209
  • София
Може, за това от сега се подготвям.

Общи условия

Активация на акаунт