Предателство ли е старческият дом ?

• 29 608
  • 418
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ето, Hope for Two даде добри примери и за едната и за другата ситуация ... При това е дала пример с работещ човек, който все пак идва и на обяд, или е намерил друг близък.Но гледането е сведено до чисто физическо такова, като добитък ... Ами когато ти се налага не само да работиш - и то се предполага качествено, но и деца да гледаш, и своето домакинство да въртиш - няма как да стане, изчерпваш се за отрицателно време, разбиваш своето и на близките здраве ... И когато има опция, да се подпомогнеш, чрез човек за гледане или пък дом и се почва с общественото сочене с пръст ... Както бе в моят случай. Само дето тоя филм го гледах и преди като младо момиче и хич не се впечатлих, защото вече знаех, че никой, който не е бил или е на твое място, няма да те разбере, никой ...
Такива мнения като на lunafreya nox fleuret не носят особена полза никому, в случая.

# 181
Едно от семействата, с които работя. Жената е с тежка деменция. Нагласата на близките е да я лекуваме, даже бих казала - излекуваме. Фокусът им е върху добавки, медикаменти и протоколи, които за съжаление не покриват очакванията им, защото тя “само вика и плаче, не ще да яде, вижда свои близки”. Аз гледам видеоклипове, разпознавам емоциите ѝ и давам насоки. Там е най-трудното - в отношението на близките. Няма разходки, няма разговори, защото “тя нищо не разбира”. И така. Ще обсъдя вариант дом, защото не са в състояние да осигурят комплексната грижа, за която пише hope for two.

# 182
То и на Hope писанието не носи полза. Ясно е, че при наличието на пари е по- лесно да се справиш със ситуацията. При наличието на много внуци и деца, готови да си делят разходите също. Не всеки има този късмет и да се начуква канчето не е добра идея. Фризьорката и маникюристката ми дойдоха в повече, не че са излишни, съвсем не. Темата и без това е болезнена.

# 183
На старите хора не им трябва боя и ножица, нали. В повече или в по-малко, това е ежедневната грижа. И това.
Виждам, че намесвате парите. работата е там, че в семейството или не остава ресурс или се смята ненужен подобен гевезелък.
Всички онези, които са убедени, че грижата за дементно болен опира до телесното - ядене, спане, тоалетна и да не подпали къщата съветвам да потърсят помощ през сдружение Алцхаймер. Безплатно е.

# 184
  • София
Дренка, съгласна съм горното. За съжаление малко хосписи предлагат такава грижа.

# 185
Има доброволчески труд. Тук отварям скоба, че е равнозначно на безвъзмеден, щото ми омръзна да се разправям с организации, които търсят финансиране за доброволци, че покрай това - и за себе си. Тоест, докато  не намерят за себе си, не тръгва и другото, или спира точно, когато е сработило. Като не може така, пробва се иначе. Аз лично с не и няма съм силно на Вие.

# 186
  • София
Темата е болезнена, да.
Достатъчно тежко е, че виждаш как любимият ти човек си отива, по един или друг начин, пред очите ти, и понякога и почти винаги, е болезнено и за двете страни ...
Просто и ясно напишете - на мен/нас това и това помогна. Толкова.

# 187
То и на Hope писанието не носи полза. Ясно е, че при наличието на пари е по- лесно да се справиш със ситуацията. При наличието на много внуци и деца, готови да си делят разходите също. Не всеки има този късмет и да се начуква канчето не е добра идея. Фризьорката и маникюристката ми дойдоха в повече, не че са излишни, съвсем не. Темата и без това е болезнена.
Aз лично на никой не начуквам канчето. Всеки търси своя вариант.
Но не определям хората като егоистични и безсърдечни защото са избрали нещо различно.

На вас може да ви идва в повече за фризьора и маникюра, но за мен достойни старини не са равнозначни на четири стени и манджа.
Въпрос на гледна точка за живота.

# 188
  • София
Темата е много трудна, но истината е, че един живот не бива да тлее за сметка на друг/и, защото този, който е поел грижите за болния роднина най-често лишава децата и семейството си от себе си.
Факт е, че скоро имахме тази дилема, имахме и огромните предразсъдъци какво представляват домовете за възрастни хора в България... Обикаляхме няколко месеца в търсене, но намерихме прекрасно според мен място, ново, чисто, намира се в сграда на болница, в гр. Петрич, на топло, така че има и хосписи, които предлагат условия, които ние не можем да осигурим.

# 189
Описаното от Норе е това, на което се надявам и което търся. Хора разберете, нито го храня пълноценно, нито хигиената е на ниво, нито си говоря с него... абе нищо... тичам като луда да смогна със всичко, а той всеки път с надежда ме посреща  с думите хайде да излезем. Тати, няма как да излезем, днес ще те къпя, другия път нещо  друго правим и така... Ще си поговоря с него утре да видим какво ще ми каже. А Вакарел ще го разгледам, за да имам готовност. Жена съм решила със сигурност да взема, за 4 часа на ден ми иска 40 лв или 800 лв на месец. Вакарел е 1250 с включена храна, рахабилитация, денонощно присъствие, визитация... ако всичко е истина си заслужава парите.

# 190
  • France
Стискам палци да намерите вашия вариант. В чужбина съм ходила в 3 старчески дома. 2 бяха много хубави, но и адски скъпи. Третия го биваше. В сградата бяха "сложните" случаи, а в малки къщички в парка бяха по-самостоятелните. Дано и България да има такава възможност.

# 191
Много е важно в какво състояние е възрастния. Едно е човек с акъла си и обслужващ се сам, друго е човек на легло или с деменция или и двете. Ако възрастният е на крака, обслужва се сам и с акъла си, но не може да поддържа домакинство, за мен най-доброто решение е да живее с детето си. Имам 97-годишна роднина, дъщеря й е на 72. Дъщерята я прибра да живеят заедно. 97-годишната готви на "младите".
Ако човекът е с деменция или на легло, вече е друго.

# 192
  • France
Според зависи...

# 193
Сериозен проблем е, че няма обучени болногледачи. Последно съпругата на мой пациент ми каза това - ще се принудя, да го заключвам, защото тя ме лъже, че го извежда (следи го с устройство). Жената е наета по линия на БЧК.
И много, много други случаи.

# 194
Бих наела медицинска сестра за болногледач, пенсионирана, но силна. Защото за някои дейности се иска и сила.

Общи условия

Активация на акаунт