Предателство ли е старческият дом ?

• 29 526
  • 418
  •   1
Отговори
# 75
Една позната баба беше излязла навън и понеже беше напълно неадекватна, я беше блъснала кола.
Когато още не беше толкова зле, беше излязла, изгубила се и се сетила да вземе такси. Беше му дала улица и номер в родния град от детството. После с полиция бяха издирили близките.

# 76
Знам друга история. Дядото излиза, ходи насам-натам, запознава се с бабичка и я убеждава да се съберат да карат старините си заедно. Relaxed

Забравил е, че у дома си има съпруга. Smiley Съпругата си е с акъла и когато другата бабичка се появява в дома й... е, имало разни викове "Тоя изкуфял старец!!!", но все пак е знаела, че палавникът е с деменция, та простила провинението. Joy

# 77
Първо кураж и сила:hugs:
Ужасно е да гледаш как близък гасне и губи себе си.
Не виждам причина за чувство за вина. При деменцията идва момент, когато не знаят, не разбират какво се случва около тях. Няма как да оставиш такъв човек сам. Все едно да оставиш 5 годишно самичко. Има достатъчно акъл да свърши белята, но не знае как да се справи. Само че в случая говорим и за голям, силен човек, който може да направи доста повече.
Слага си чай, но забравя котлона и излиза, забравя да заключи, забравя къде живее.
За такъв човек трябва постоянна грижа 24/7, дори когато спи не можеш да се отпуснеш. Най-доброто и за него, и за близките е да бъде на място, където има достатъчно грижа.
Помогни на близките си, като им обясниш тези неща. Те ги знаят, но може би не искат да ги признаят пред себе си.

# 78
Неко, за съжаление акъла е на двугодишно. На мен с години после ми се повдигаше като ми замирише на л.. , защото тези хора, колкото и да ги обичаш се изпускат и това не зависи от тях и после .. взимаш лопатата за сняг и ринеш. И това, хайде да не е ежедневно, но често. Другия вариант е да ходи с памперс като бебетата, и там вече не знам кое е по-накърнително за човешкото достойнство. Ние бяхме без.

Та, малко графично се изразявам, но бабата ще бъде "оставена" ако просто я оставят в старческия дом. И тогава наистина ще има са какво да се чувстват виновни. Ако ходят всеки ден, или поне често, ще е друго.

# 79
Една колежка дълги години се грижеше за свекърва си, заедно с мъжа си. Бабата беше на легло, след счупване на тазобедрена става. Когато почина усетих облекчение за жената, след толкова тичане и грижи. А даже бабата беше с мозъка си и пак е трудно.
Не искам детето ми да ме обгрижва, като не мога да се справям сама в дом. Искам да си живее живота, да пътува, да гради дом, семейство, кариера. Мисля, да му го казвам още докато е млад, за да не се чувства виновен после, че ме е оставил. Да ми се обажда и да идва да ме вижда от време на време ми стига.

# 80
  • София
Колкото по на Изток отиваш, толкова повече се превъзнася саможертвата за родителите.
У нас сме гледали баби и дядовци и акъл не ми побира как майка ми е издържала психически. Особено нейната майка беше устата и вечно недоволна.

Наскоро четох една книга, в която съвременна индийка напуска работата си, за да се грижи за свеки след счупен крак или нещо подобно (нищо че живее в Австралия). Там казваха нещо такова: ако си на Запад - ще монтират асансьор, а на Изток - ще напуснеш работа.

# 81
  • Варна
Според мен да оставиш дементно болен роднина в хоспис не е предателство, а здравословен егоизъм. В един момент на човек му се налага да направи избор да съхрани себе си ( психически, физически) или да се жертва за родителя си.

Имам леля изгледа и двамата си родителя. Дядото беше проклет и настояваше именно тя да го гледа, докато бабата искаше да я облекчи като постъпи в дом, но леля ми казваше, че след като за единият се е грижела, то следва и другият да гледа. Сега няколко години по- късно леля ми е с куп заболявания и мъжът и я обгрижва.

Моята свекърва беше с Алцхаймер. В началният етап на болестта беше при малкият си син. След като се влоши я докара вкъщи. Жената не ни познаваше, имаше 2-3 адекватни включвания за по няколко минути на ден. Понякога нямаше и толкова. Постоянно ни питаше кои сме, правеше някоя и друга беля. Криех отвертки, ножове и всякакви опасни предмети, че беше възможно да нарани себе си или нас. Година издържах, нямах сили за повече,пък и основно аз я гледах. Започнахме да се интересуваме от хоспис дето да я настаним. След като разбра свекъра, че търсим алтернатива се съгласи той да я поеме срещу съответното заплащане. При него почина жената за няколко години, но и на него му се отрази здравословно обгрижването.

# 82
  • София
Ох, не ми се говори, не искам да си спомням! Помня, влизам един път вкъщи, а дядото направо тръгна да ме бута, за да може да излезе. 
Леле, година! Аз вдигнах скандал след случката направо.

# 83
Мъжът (свекърът) се грижил за жена си (свекървата) срещу заплащане? Flushed

# 84
Не,не е предателство.При условие,че близките не могат да се справят и не могат да осигурят необходимите медицински грижи.

В момента уговаряме свекървата да се съгласи  да постъпи в хоспис.
Тя е инвалид,със стентове в бъбреците ,наднормено тегло-110кг е,има и склероза в начален стадий.
На всеки 6 месеца и правят операция за смяна на стентове.Водим я с частна линейка,защото в кола не може да се качи.
Живее сама в апартамент.На легло е,не може да става.Ние се редуваме с девера и жена му ,ходим през ден .Носим храна,сменям превръзки..чистим...перем,гладим...
Но това разбира се не е достатъчно.
Имаше болногледачка,но тя напусна щом започна пандемията.
Не е лесно да се намери друга,защото трябва да е висока и силна жена,да може да вдига стокилограмовата ми свекърва.

През декември свекървата се разболя,хвана ентеровирус.
Сутрин отиваме-тя насрана,цялото легло в л..а.
Аз чистя,етърва ми повръща в тоалетната...
После двамата и синове я вдигат,ние двете слагаме памперса..
Ужас.Така 20 дена..

Не можем да я изкъпем.Заради стентовете.Само я обтриваме с мокри кърпи.
Превръзки трябва да се сменят през ден-аз ги сменям,както мога.Не съм медицинско лице.
Всеки път ми става гадно от миризмата..

Сега сме решили да я пратим в хоспис.Не старчески дом.Има разлика.
Виждаме,че има нужда от специални медицински грижи,които вкъщи не можем да и осигурим.
Но тя не е съгласна..Насила никого не приемат в хосписа....

# 85
  • Mediterraneo
Баба ми се срина след смъртта на дядо. Няколко месеца изкара и се залежа, от нищото. Постепенно разви деменция, много набързо. Буквално за няколко месеца не ни познаваше. Прегръщаше ме и започваше да ми говори, все едно съм починалата й като малка сестра. Дума не даваше да се продума да напусне къщата си! Синовете и снахите й се поболяха от грижи по нея. Почти 3 години да гледаш лежащоболен с деменция е кошмар. От криворазбрана ( за мен) синовна обич. Чичо си отиде година след баба, татко- след още една. Обвинявам неимоверните усилия и грижи, които положиха, защото беше наистина адски трудно.
Не искам да съм в тежест на децата си!

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 14:45 от Тарталета

# 86
  • Най-красивата страна
Поръчала съм на племенницата един ден,ако изпадна в такова състояние,че да съм в тежест на детето си,да ми наготви ризото с мухоморки...

# 87
Кой го иска, ама като ни хване деменцията, ще забравим, че не сме искали да им бъдем в тежест (черен хумор). Simple Smile

# 88
  • Варна
Мъжът (свекърът) се грижил за жена си (свекървата) срещу заплащане? Flushed

Те бяха женени само на документи. За пред хората той си е изпълнил дълга. Ние изпращахме пари, а малкият син си идваше на тримесечие за да носи и той пари и лекарства. Тя доста години работи в чужбина, там беше осигурена и по тамошната здравна система получаваше лекарствата дето пиеше.

# 89
  • София
Кой го иска, ама като ни хване деменцията, ще забравим, че не сме искали да им бъдем в тежест (черен хумор). Simple Smile
Точно така. Всеки си говори големите приказки, когато смята, че заплахата е още далече. И без деменция много старци лека-полека стават заядливи и инати.

Общи условия

Активация на акаунт