Предателство ли е старческият дом ?

• 29 648
  • 418
  •   1
Отговори
# 150
Галина, каквото и да направиш, все ще те одумват. Просто пуской покрай ушите. Прави това, което считаш, че е най добре в момента. Заради тези клюки и одумки, не искам да дружа с никой в махалата. По добре да не чувам и да ми е спокойно.

# 151
Е, вие нищо не знаете. Човекът Х има дете в друг град. Ходи понякога да го вижда. През това време при болния му родител има болногледачка.
Комшиите плюят Х къде ходи, вместо да си гледа родителя. А те знаят за детето. Rolling Eyes Никога няма да го разбера това...
Галина, нямате никакъв повод за угризения.

# 152
  • France
Хората са лоши и им доставя удоволствие да критикуват и да издават присъди на останалите. Дори и в тази тема има примери за това. Rolling Eyes Просто не трябва да се заслушваш.

# 153
  • София
Ограничените хора нямат капацитет да проявяват емпатия. Не ме интересува мнението им, достатъчно трудно е взимането на подобно решение, за да се натоварвам допълнително.

# 154
Сега видях темата и ние сме пред същата дилема. Търсим старчески дом около Пловдив ( ако знаете добър ще се радвам да ми кажете ).
Моята баба е на 93г. - приятелките и познатите отдавна вече ги няма ( наскоро почина и последната съседка, с която пиеха кафе),  да се оправя вкъщи сама неможе ( помага и жена )- чистене, пране, пазаруване, готвене ( за всичко се помага ), с телефона вече не се оправя ....
Сега по цял ден стои и гледа телевизия ( и най-вече цитира всички реклами ).
Искаме да и намерим старчески дом, за да може да има някаква програма през деня, хора, с които да общува и персонал, които да е може да се обади по телефона ако нещо стане.
А хората да говорят ....
А дали да държиш своята баба/дядо вкъщи сам е най-добро - зомбиран пред телевизора ?  
Дали лечението, което провеждат вкъщи е по-добро ?

П.С прабаба ми живя до 104 години. Последните две беше на легло и я гледахме в нас ( след инсулт + деменция). Когато получи инсулт докторът от бърза помощ ни посъветва да ни изпише системи и да си я гледаме вкъщи, защото никой нямало да и обърне внимание в болницата на 102 г. баба...
Няколко дена преди прабаба да умре имаше проблясък ( бяхме се събрали за Коледа) и ни пита защо не сме я оставили да иде в болницата ( даже незнаехме, че е разбрала какво става тогава ), когато е трябвало, а сега сме се мъчили всички - това живот ли било...
Не мога да ви опиша чуството и тишината, която настана в стаята.

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 11:11 от milkiway

# 155
  • Варна
Баба Ви какво желае? Имайте вредвид високата и бърза смъртност в тези домове.

# 156
@Viviana91
Тя е много общителен човек и не иска да е сама. Предложението дойде от нея. Каза, че жената, която и помага трябвало да излезне в пенсия ( тя е на 75г ), а друга не искала.

# 157
  • Най-красивата страна
В старчески дом не бих изпратила никой от близките ми.Там е пълна мизерия .
Имам наблюдения -през нощта външната врата не се заключва,по един телевизор на етаж,краде се много,храната е отвратителна,на персонала не му дреме и да,има висока смъртност.
В хоспис-да.Там се плаща,но поне условията са много по-добри,има портиер,заключва се вечер,телевизор и хладилник във всяка стая и възрастните хора наистина получават медицинска грижа.

# 158
В старчески дом не бих изпратила никой от близките ми.Там е пълна мизерия .
Имам наблюдения -през нощта външната врата не се заключва,по един телевизор на етаж,краде се много,храната е отвратителна,на персонала не му дреме и да,има висока смъртност.
В хоспис-да.Там се плаща,но поне условията са много по-добри,има портиер,заключва се вечер,телевизор и хладилник във всяка стая и възрастните хора наистина получават медицинска грижа.

Току що разбирам, че има разлика - в наименованията - не е въпрос на пари, а да се намери подходящо място.
Ако трябва да говорим нето за пари издръжката на месец на бабата излиза вкъщи около 1600лв и сега помагаме, но компания от баби незнам как да намерим ( което е главната причина за да иска да отиде в дом )

# 159
  • Най-красивата страна
Старческите домове са държавни.
Там не се плаща нищо,вземат около 80 процента от пенсията на възрастния човек.
Хосписите са частни.Има месечна такса-от 500-600лв до 1200лв. ,която е според зависимост от състоянието на възрастния човек.Например дали може да се движи сам или е лежащо болен,какви заболявания има...
Не е лесно да се намерят свободни места нито в старчески дом,нито в хоспис...

# 160
Аз съм на друго мнение. Когато възрастният човек го иска, за да има компания, ще се съглася с него.
Знам за много добър хоспис, но е близо до София, не знам дали има места.  Грижата е като към човешко същество.
Но, за мен старчески дом е място за хора с акъла си и подвижни, а хоспис е за хора на легло и с необходимост от мед.грижа.

# 161
Аз съм на друго мнение. Когато възрастният човек го иска, за да има компания, ще се съглася с него.
Знам за много добър хоспис, но е близо до София, не знам дали има места.  Грижата е като към човешко същество.
Но, за мен старчески дом е място за хора с акъла си и подвижни, а хоспис е за хора на легло и с необходимост от мед.грижа.

Може ли да споделите за кое място става въпрос ?

# 162
Старческите домове са държавни.
Там не се плаща нищо,вземат около 80 процента от пенсията на възрастния човек.
Хосписите са частни.Има месечна такса-от 500-600лв до 1200лв. ,която е според зависимост от състоянието на възрастния човек.Например дали може да се движи сам или е лежащо болен,какви заболявания има...
Не е лесно да се намерят свободни места нито в старчески дом,нито в хоспис...

Все съм си мислила, че хоспис е за болни хора, които имат нужда от постоянни грижи и наблюдение. А старчески дом е като пансион за възрастни хора. В нашия град не съм чула оплакване от старческия дом. Хората са свободни и доволни, а условията що годе добри. Не знам, но мисля, че е частен или поне има доста спонсори.

# 163
Посъветвайте ме какво да правя с баща ми. На 76 години с тежка форма на коксартроза, не си смени ставата, в момента е много трудноподвижен. Живее сам и аз ходя колкото мога често, но се получава 2 пъти в седмицата. Брат ми да отиде още 2 дни, но той носи храна предимно и за друго не се грижи. Къпя го, ходи до тоалетната сам, храни се сам, но рядко, не иска да яде. Пада често, поне 2 пъти в месеца. При последното къпане забелязах мехурче на опашната кост , явно почват рани и явно моите грижи не са достатъчни. Няма кой да ми помогне със съвет, но явно трябва да направя нещо. Ако наема жена, трябва да купя дюшек, да осигуря храна и пак няма да имам 24 часа наблюдение, главно за паданията ми е проблема. Гледах дома във Вакарел и се чудя не е ли по-добрия вариант в който да получи раздвижване, обработка на рани, наблюдение за паданията и храна 3 пъти на ден...? Ако всичко излезе така както го казват плюсовете са повече в този вариант, изключваме психическия момент. Честно казано искам като отида да го видя и да си поговоря , а не да се чудя кое да подхвана по-напред...? Въобще границата за взимане на това решение ми е много мътна, но в момента той получава некачествена и малка грижа , за да се каже че се грижа за него... реално така излиза.... ми по-добре да ме мрази, че съм го зарязала и да е обгрижен, отколкото обратното... Жена наета ми се струва половинчата опция.... какво мислите, дайте съвет?

# 164
[[/quote]

Може ли да споделите за кое място става въпрос ?
[/quote]

Хосписът е близо до Костинброд, казва се хоспис Безден.

Общи условия

Активация на акаунт