COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 579
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 435
А как трябва да се налагат противоепидемични мерки, за да не се присвоява народния суверенитет?
С характер на препоръка, разбира се Simple Smile

п.п. Молете се да не се налага да си припомняме Чл.1 от Конституцията, когато вече няма да е толкова смешно, колкото Ви се струва цитирането му от моя страна.

# 436
Много полезен е анализа, който е дала Lili!
Ето затова аз съм съгласна, че нашият план за ваксинация не трябва да е като на запад. И затива много ме е яд, че отложих за миналата неделя посещението до София за ваксиниране, но не успях. И много ме е яд, че моята област Благоевград, която е на челни места по смъртност, не получава поне пропорционално количество ваксини на населението си. А сме и тук на опашката. Защото в моята област си отидоха много млади хора.

# 437
  • София
Нещо, което току-що гледах на руските новини, по-късно ще видя дали има линк. Кратко репортажче от Волгоград, стана въпрос за боледуването при децата. Главният лекар на детската болница или детско отделение каза, че правят рехабилитация на деца, които са боледували от вируса - ковид пневмония и вирусът засягал и нервната система. Правят дихателна и психологическа рехабилитация.

Полотическо-празничните неща днес ги пропускам, дори новини не съм гледала на нашите канали. Не знаех, че РР се е изказвал.

# 438
  • София
Като казахте възстановяване... говорихме си онзи ден с чичо ми за коронавируса и че имам един колега, който още не може да се оправи - вече два месеца след заболяването. Задъхва се, уморява се лесно и е изнервен по един нов и нетипичен за него начин. Чичо ми е зъболекар, но се интересува и чете какво-що, най-малкото от професионално любопитство, и беше категоричен, че на това момче никой не му е обърнал внимание, че му трябва рехабилитация, упражнения за "разширяване на белите дробове" (така се изказа, не знам защо) и умерено физическо натоварване.
И се сетих нещо след този разговор - след пневмонията аз имах нещо като план от болницата, кога и какво да правя. Три седмици ми беше категорично забранено да тичам дори и най-леко и да избягвам всичко, което може да ме задъха. След това ми беше позволен лек джогинг, после по-бърз, после ми позволиха да се върна към футбола (тренирах футбол по онова време)...
Та не е лошо може би щабът да гледа и към препоръки за възстановяващите се, за да им се даде шанс да си върнат добрата форма.

Скрит текст:
П.П.: Това земетресение ми дойде в повече Grinning

# 439
И на мои познати детето е с пост ковид синдром над три месеца - липса на вкус и мирис. Каквото яде имало вкус на боб. Вече след три месеца и половина има леко възвръщане на вкуса, но не е изцяло, при мириса няма промяна никаква. Казали са лекари на родителите, че трябва просто да се чака и няма какво да направят. Не знам на какво се дължи по принцип толкова дългата загуба на вкус и мирис и дали може да се подпомогне по някакъв начин възвръщането им.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 13:38 от daisy12

# 440
Болниците в Бургас места нямат,а мои приятелки току що са прозвъняли всички заведения за 8-ми март-места няма Flushed .Те моите го минаха ,но не ми се вярва и всички останали ,които са напълнили кръчмите да са така..не знам.

# 441
Американската кънтри звезда Доли Партън се ваксинира с Модерна: видео

https://fb.watch/3-b6_xHxIu/

Миналата година тя подпомогна разработването на ваксината като дари 1 милион долара.

# 442
  • София
Болниците в Бургас места нямат,а мои приятелки току що са прозвъняли всички заведения за 8-ми март-места няма Flushed

Този филм вече го гледахме. Днес министър Коце на работно заседание е заявил, че всичко е точно. Места има. Системата е подготвена.
https://fakti.bg/bulgaria/558469-ministar-angelov-obasni-pred-bo … -poveche-zarazeni
Не му вярваме ли? Е, не с лошо. ЦЕл министЕр е. Разбира ги нещата 🤷‍♂️
Шипка е виновна 😉

# 443
Местата в болниците са на привършване, в съседната тема хората вече споделят за обикаляне по болниците наред. Не знам кое ще доведе до по-голям спад в рейтинга до изборите - ново затваряне или нови трагични репортажи. Дори и да се вземе решение за затваряне, репортажите от болниците вече изглеждат неизбежни. Не вярвам, че ще откараме така до края на март. Явно разчитат на двете пролетни ваканции, но и първата я предвиждат след повече от три седмици.

До три седмици..... ще надминем ноември.
А можеха да дръпнат ваканцията през март десетина дена и така да избегнат ДО, с надеждата, че случаите после ще намаляват.

# 444
Аз също мисля, че странната ваканция, която обмислят за 18-21 март, е с цел да кажат, децата не са ДО, а са ваканция. Нямат смелост да ги пуснат всички в ДО, а кръчмите да работят. То не е и правилно по никакъв параграф. Само, че с тези 4 дни нищо няма да направят.

# 445
Аз също мисля, че странната ваканция, която обмислят за 18-21 март, е с цел да кажат, децата не са ДО, а са ваканция. Нямат смелост да ги пуснат всички в ДО, а кръчмите да работят. То не е и правилно по никакъв параграф. Само, че с тези 4 дни нищо няма да направят.

То не са и 4. Един четвъртък и петък и обичайната 2 дневна ваканция всяка седмица - събота/ неделя, нищо няма да помогне, да.

# 446
Британската мутация се разпространява все повече в Германия, вече се открива при 50 % от заразените случаи с тенденция да стане доминираща,както е във Великобритания.

https://www.rtl.de/cms/virologe-drosten-anteil-ansteckenderer-mu … hsen-4714647.html
В Ирландия почти 90% от новите случаи са причинени от британската мутация.

# 447
  • София
Въпреки че критичният праг за връщане на мерки бе повишен от 200 на 300 заболели на ден на 100 хил. население, ръстът на новите случаи е на път да го достигне още в идните няколко дни. Към 2 март числото на новите случаи за страната, изчислено по този начин, е 277 при 199 само седмица по-рано (виж таблицата). . В някои области, включително София-град, прагът от 300 вече е значително преминат.
Скрит текст:
от ТУК
Повтаря се историята от края на ноември - началото на декември м.г. - много познато и напълно предвидимо. Интересно какво точно чудо очакват управниците, което да предотврати развитие като това в края на миналата година, когато оглавихме класацията по смъртност, а болниците пращяха по шевовете? Направо трогателно е обяснението, че ръстът не бил заради разхлабените мерки, а заради лошия британски щам, дето нахлул у нас. Ама нямало било нищо страшно,  здравната ни система е в готовност.
Нали? Камък ми падна от сърцето. Тоя филм сме го гледали...

# 448
  • на пъпа на Златията
В Италия има вече нигерийски.
Значи как смятате , сегашната ситуация  в България от какво е.Линейките пищят , разболяват се лади хора . както чува детските отделения са пълни , ... Затворени бяха кръчите до вчера .
Интересно и е как е в другите държави. Разбрахе че в Испания децата си ходят на училище . А как е в Лондон , Калифорния? Разбрах че някакви училища  в  споменатите , един ден не са били присъствено .
Побъркали ли са се , неграмотни ли ще останат?

# 449
Премиерът на Ирландия с амбициозен план за ваксиниране на 80% от възрастните( лица над 18г)  поне с една доза до края на юни.

https://www.irishtimes.com/news/politics/covid-vaccine-ramp-up-t … -martin-1.4493373

"Той каза, че до края на март ще бъдат приложени 1,25 милиона ваксини, като през всеки от следващите три месеца ще бъдат сложени по милион дози. До края на юни 82% от възрастните биха получили поне една доза, като до 60% от възрастните ще са напълно ваксинирани с две дози."

Скрит текст:
Taoiseach Micheál Martin обяви удължаване на ограниченията от ниво 5, както се очаква във вторник вечерта, но обеща ускоряване на програмата за ваксиниране, при което повече от 80% от възрастните ще получат първата си доза до края на юни.

Настоявайки, че „краят наистина се вижда“, г-н Мартин изрази надежда за предпазливо възобновяване през април и широко разпространена ваксинация до лятото, но предупреди, че облекчаването на ограниченията зависи от продължаващото потискане на вируса.

Вчера правителството публикува нов план, наречен "Пътят напред", който очертава предпазлив подход за излизане от заключването, което съществува от Коледа.

Училищата ще започнат да отварят следващия понеделник, но не всички ученици ще се върнат в класните стаи до средата на април и само ако броят на случаите продължи да спада, приемът в болницата и интензивното отделение ще намалее, а броят R - броят на хората, болни от вируса продължава да заразява - остава под един. Въздействието на завръщането през следващата седмица в училищата за напускащите ученици и по-малките деца в началното училище ще бъде оценявано непрекъснато, каза Taoiseach.

Но г-н Мартин отказа да предостави каквито и да било подробности относно критериите, които биха позволили повторното отваряне да продължи и заместник-главният медицински директор д-р Ронан Глин каза, че Националният екип за спешно обществено здраве (Nphet) ще следи не само степента на заболяването, но и степента на спазване продължаващите ограничения.

Д-р Глин предупреди да не се тълкува възобновяването на училищата като сигнал, че „спирачките са изключени“.

"Това не би било приемливо", каза той.
В телевизионно обръщение към нацията, последвано от пресконференция в правителствените сгради, г-н Мартин се опита да балансира обещанието за по-нататъшно отваряне с увещаването на хората да продължат да остават у дома и да спазват ограниченията за още шест седмици. Правителството ще преразгледа ограниченията в края на март, каза той. „Когато отваряме отново неща, ние искаме те да останат отворени.“ Той каза, че до края на март ще бъдат приложени 1,25 милиона ваксини, като през следващите три месеца ще бъдат дадени милион дози във всяка. До края на юни 82% от възрастните биха получили поне една доза, като до 60% от възрастните са напълно ваксинирани с две дози.
Подобрено тестване и проследяване

Г-н Мартин каза, че докладите вчера, че ще има значителни пропуски в доставките от производителя на ваксини AstraZeneca до страните от ЕС през второто тримесечие, вече са били включени в прогнозите на правителството за въвеждане на ваксини.

Докато г-н Мартин се стреми да отбележи положителна нотка, в документа има предупреждения не само за тежкото финансово състояние на държавата, но и за бъдещия път на болестта.

Новият план предупреждава, че независимо от ваксинацията, „има реални рискове, пред които можем да се изправим същите предизвикателства“ при контролирането на Covid следващата зима, както тази зима. В него се казва, че несигурността относно въздействието на ваксините и вариантите, както и увеличеното предаване на други вируси през зимата, оказвайки „двоен натиск” върху болниците, пропуски в мерките за социално отдалечаване и умората, която намалява придържането, могат да доведат до допълнителни трудности.

Разбира се, Nphet също е предупредил правителството, че болестта може да се разраства отново сред младите възрастни и че съществува значителен риск от по-нататъшна вълна, ако ограниченията бъдат облекчени, преди случаите да бъдат намалени и ваксинацията да има въздействие.

Планът също така очертава бъдеще с подобрено тестване и проследяване и по-широка роля за антигенните тестове, с „агресивна стратегия за тестване и нисък праг за намеса“, по-голям акцент върху „данни в реално време и интегрирани данни“.

Ще бъдат предоставени повече подкрепа за тези, които ограничават движенията или изолират, но информацията за сроковете е оскъдна в плана. Подкрепа за благосъстоянието

Планът също така казва, че подкрепата за пандемия за социално подпомагане ще трябва да бъде отменена, след като кампанията за ваксинация набере темп, тъй като финансите на страната не могат да се справят с текущото ниво на разходи извън „много краткосрочния план“.

В плана се казва, че докато правителството ще разшири подкрепата за пандемия до юни, това ще поеме по-голямата част от непредвидените средства, предвидени в последния бюджет и „ще е необходима ясна траектория за намаляване на това ниво на разходите веднага щом влезем във фазата на възстановяване ”.

В грубо предупреждение новата рамка също така казва, че „вътрешната данъчна основа не е достатъчна, за да се справи с този размер на разходите в рамките на много краткия срок“.

„За да се осигури фискална устойчивост, следователно ще е необходимо да се отменят тези мерки за временни разходи, след като пускането на ваксината напредне и икономиката се отвори отново.“  

Не знам доколко е възможно, този план наистина да бъде осъществен, но ме радват увереността и оптимизма на премиера.

Общи условия

Активация на акаунт