COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 703
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 830
  • София
Скрит текст:
Не, аз пак казвам. Неспазващите елементарни мерки( подканям възрастни хора да си мият ръцете! И то година след масовото проглушаване на ушите ни за тази "мярка") при най-малкото търчат на лекар. И чакат лекаря да ги обгрижи, сякаш са център на света и сякаш това, че цяла година човека е работил като робот, няма значение и е длъжен веднага да го излекува. И след това бам, айде пак на ресторант, аз съм богопомазан, преболедувал, и имам ПРАВА.

Хепи, имаш проблем с преболедувалите ли?

Скрит текст:
Лошото е, че мина 1 година и видяхме колко сме безпомощни и как мерките не дават трайни резултати. При това в световен мащаб. Смятам, че това е причината хората да не ги спазват, просто не вярват в тях.
Защото ги разбират погрешно. Очакват с мерките да изчезне вируса, а мерките само намаляват темпът му на разпространение.
Да, така е. Но хората са си хора. Не може да се очаква да се роботизират и да имат еднаква интелигентност или еднакво разбиране за всичко. Животът си е живот и винаги ще си пробива път през страховете, през разума дори. Не знам, аз лично спазвам мерките, говоря за официалните мерки. Но се възползвам винаги, когато ги разпускат. Т.е. принципът ми е - законът трябва да се спазва, но ако нещо не е забранено, значи мога да го правя. И винаги си мисля за думите на Франклин за свободата и сигурността.

# 1 831
Имам, да. Не вярвам всички в метрото, дето са без маски, да са преболедували. Повечето са "преболедували", демек още преди 5 години са имало температура и вярват, че са преболедували

# 1 832
Това всеки за себе си е характерно за едни други исторически времена.
Точно обратното е . По време на цялата си еволюция хората са оцелявали на групи , никой не може да оцелее ако племето го няма . Основно правило е групата е по-важна от индивида . За първи път в историята , криворазбрани индивидуални права са приоритет .

# 1 833
  • София
Гадамер, позволи да съм малко скептично настроена към подобна лична отговорност. По тази логика трябва да отпадне и забраната за пушене в заведенията, например. Знаят се рисковете от тютюнопушенето. Който иска да се пази да не ходи в заведение, а да си поръчва за вкъщи. И ограниченията за скоростта и правилата за движение. Който иска да не рискува, да не ходи по улиците и да шофира.
От друга страна е истина, че трябва да се търси баланс. Лошото е, че не се търси такъв в полза на хората, а на политиците и техните интереси. Идеално им е обществото да е разединено и да се дърля помежду си, докато си плетат кошницата. Съгласна съм с Бояна, че януари трябваше поне да пуснат всички ученици след като не могат да направят друго смислено нещо. Не е редно и не е справедливо. Например, моето малкото не е разбрало, че има пандемия, образно казано. Ходило е на училище сигурно повече отколкото други години, когато се е налагало да си остане вкъщи заради други болести.  За сметка на това на голямото вече му дойде в повече стоенето вкъщи. Не е честно, ама никак. Особено при положение, че всички други могат да правят каквото си искат. И като знае човек, че цялата работа е за това, че и при налагането на мерките пак търсят евтинкото и му иде да вие от яд. Защо не спрат, например, временно хотелите в момента, а? А да пуснат децата?

# 1 834
Аз имам предвид личното пазене да е лична отговорност. Това всеки го може. Защото е очевидно, че в глобален свят, другите мерки не дават резултат. Пазиш се, не излизаш и така. А не да изискваш от другите да те пазят.
Съгласна съм.
Илюзии.
Скрит текст:
Мина 1 година от епидемията и видяхме колко е отговорно обществото.
Защо илюзии? Всеки, който иска, може да се предпазва. Ето след малко трябва да тръгвам за фитнеса, но никой не ме задължава да ходя, мога да не ходя. Когато заведенията бяха затворени, можехме да не каним и да не ходим по гости. Мога да накарам сина ми да стои с маска в училище непрекъснато.
Който иска, може да се пази, никой не го спира.

Илюзии и то големи.
Ако така ставаше в Западна Европа отдавна да са го приложили.
Ама без локдаун не става.

# 1 835
Пазим се много, да чукаме на дърво, никой от нас не се е разболял досега. Правим го с цената на много жертви и собствения си комфорт, но го  правим, за да оцелеем като общество.
Сега да се отворят фитнеси и молове само за преболедували ще е подигравка с нас - не сме боледували, защото сме се пазили и ограничавали (за да пазим другите, ние сме млади), сега пак само за нас ограничения -не е ок. Когато има вече наистина достърни за всички ваксини- хубаво, да го направят за преболедували и ваксинирани, но на този етап няма и затова не смятам, че е ок да делим така хората.

# 1 836
  • София
Пазим се много, да чукаме на дърво, никой от нас не се е разболял досега. Правим го с цената на много жертви и собствения си комфорт, но го  правим, за да оцелеем като общество.
Сега да се отворят фитнеси и молове само за преболедували ще е подигравка с нас - не сме боледували, защото сме се пазили и ограничавали (за да пазим другите, ние сме млади), сега пак само за нас ограничения -не е ок. Когато има вече наистина достърни за всички ваксини- хубаво, да го направят за преболедували и ваксинирани, но на този етап няма и затова не смятам, че е ок да делим така хората.

Ето пак - като че преболедувалите са виновни, че са преболедували. Не всеки се е разболял, защото не е спазвал мерки. Има много хора, които нямат избор, дали да ходят присъствено на работа или не. Те се разболяват, но няма какво да направят. Понякога просто човек не знае от какво се е разболял и как е хванал заразата. Знам много такива примери. Има хора, които се пазят адски много и пак се разболяват.

# 1 837
Първо, в България никога не е имало локдаун. Второ, и на малките деца вече им стана ясно, че локдаун се налага за овладяване на ситуацията, когато вече е извън контрол и най-вече за да се облекчи здравната система. Трето, Великобритания вече е овладяла кризата, ваксинирала е голяма част от населението си и вече излиза от локдауна като отваря училищата и започва да разпуска мерките. За изчезване на вируса говорят единствено хора, които са недостатъчно информирани.
за малките деца не знам, но пък за по-големите стана ясно как с локдаун Западна Европа увеличи заболелите и смъртните случаи.
Посочи конкретни държави и дай конкретни данни за тях. В случай, че не можеш да го направиш това твърдение си остава лъжа, а разпространението на фалшиви новини противоречи на правилата на форума. Аз съм дала пример по назад как в една държава в Западна Европа мерките работят. Дай сега и ти.
Скрит текст:

# 1 838
  • Пловдив

Специално този въпрос една шофьорка на автобус във Варна му беше намерила решението.
Казва на всички по микрофона автобуса няма да потегли докато всички не си сложат маските. И почва руптаене, че в другите автобуси не било така. А тя отговаря при мен е така.

Браво на тази шофьорка. Води малка ежедневна борба. Трябва да се популяризира това, което прави.
Интересно ще е, ако Мангъров се качи в автобуса й. Sunglasses

# 1 839
Това всеки за себе си е характерно за едни други исторически времена.
Точно обратното е . По време на цялата си еволюция хората са оцелявали на групи , никой не може да оцелее ако племето го няма . Основно правило е групата е по-важна от индивида . За първи път в историята , криворазбрани индивидуални права са приоритет .

Именно. Цивилизацията е започнала, когато хората са осъзнали, че в племе се оцелява значително по-лесно, отколкото, ако всеки сам си гони мамута. Дори ако в племето се налага да се спазват известни ограничения.
В консуматорското ни общество, за съжаление, правата ни дойдоха в повече.

# 1 840
  • София
Thirteen#, това което казваш би имало смисъл, ако затварянето вкъщи за определен период ще доведе до изчезване на вируса. Такова нещо няма как да стане. Що за разсъждения - не са виновни заразените и заразните и не заради тях си стоим вкъщи. И да затворят всички, пак ще има вирус. И после, няма как да затворят всички, защото някой трябва да лекува, друг да произвежда храна, трети да я продава и т.н., и т.н., да не изброявам очевидни истини.

# 1 841
  • Немция
Аз имам предвид личното пазене да е лична отговорност. Това всеки го може. Защото е очевидно, че в глобален свят, другите мерки не дават резултат. Пазиш се, не излизаш и така. А не да изискваш от другите да те пазят.
Съгласна съм.
Илюзии.
Скрит текст:
Мина 1 година от епидемията и видяхме колко е отговорно обществото.
Защо илюзии? Всеки, който иска, може да се предпазва. Ето след малко трябва да тръгвам за фитнеса, но никой не ме задължава да ходя, мога да не ходя. Когато заведенията бяха затворени, можехме да не каним и да не ходим по гости. Мога да накарам сина ми да стои с маска в училище непрекъснато.
Който иска, може да се пази, никой не го спира.
Само че много не искат да се пазят. И на фитнеси ще ходят, и купони ще си правят, и маски в училище няма да носят.

Затова и да се разчита на лична отговорност е илюзорно.

# 1 842
  • Отвъд алеята зад шкафа
Sadlady - не разбрах примерите за пушенето и шофирането.

Thirteen,  жена, прави каквото искаш, стига да не нарушаваш законите. Твоя работа.

# 1 843

Ето пак - като че преболедувалите са виновни, че са преболедували. Не всеки се е разболял, защото не е спазвал мерки. Има много хора, които нямат избор, дали да ходят присъствено на работа или не. Те се разболяват, но няма какво да направят. Понякога просто човек не знае от какво се е разболял и как е хванал заразата. Знам много такива примери. Има хора, които се пазят адски много и пак се разболяват.

Не казвам, че са виновни.  При  дифузно разпространение вече е и много голяма доза късмет - човек и в асансьора може да се зарази.
 Идеята ми е, че не е ок втори път да се наказват тези, които цяла година си стоят по къщите, за да пазят останалите. Като ще има ограничения -за всички. Като се сметне, че вече е безопасно - пак да е за всички.

# 1 844
  • София
Скрит текст:

Не казвам, че са виновни.  При  дифузно разпространение вече е и много голяма доза късмет - човек и в асансьора може да се зарази.
 Идеята ми е, че не е ок втори път да се наказват тези, които цяла година си стоят по къщите, за да пазят останалите. Като ще има ограничения -за всички. Като се сметне, че вече е безопасно - пак да е за всички.

Ами аз поне в България не съм чула да има разграничение на групите хора, дали да спазват мерките или не. Доколкото ми е известно, мерките не изключват преболедувалите и ваксинираните.

Общи условия

Активация на акаунт