COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 658
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 250
Имаме във входа семейство пенсионери на по 80 години. Децата и внуците са в щатите. Ходят само в магазина, но по 5-6 пъти дневно и на вилата, която е изолирана от други. Не са контактни, само живи са... Еее... Заразени двамата... Откъде ли? От градината, от училище, от офиса, от кръчмата??
Не са ходили на фризьор, лекар и зъболекар от една година (?)

# 2 251
  • ВАРНА
Чета сега за Полша, че имат под над 17 хиляди новозаразени на ден и над 46 хиляди умрели за 10 месеца.

Е Полша е с пет пъти повече население от нас...
отделно че само в Британските земи пребивават други над 5 милиона поляци.
Съвсем нормално  над  25 милиона  да са с много повече заразени от 7 милиона че и по-малко вече.

# 2 252
аз пък предлагам хората, които не смятат да се възползват от часа си в периода до 14 март, заради това, че ще е с Астра ваксинацията, ако желаят да го съобщават тук - че ще откажат часа си и за кой център става дума, та евентуално, който желае, бързо да влезе и да смени своята по-късна дата с по-ранната на отказалия се - при отказ би трябвало да се освободи слот в съответния час на съответния ваксинационен център

защото наистина ще бъде ултра тъпо - едни да чакат още 10-15 дни, докато часове в следващите дни да стоят незапълнени

# 2 253
Айде  след като  Гърция обявиха че искат от 14 май  да  пускат туристи само с ваксинационен паспорт и Испания и Португалия...

Не е вярно това за Гърция. Обявиха, че ще бъде опция заедно с негативен тест или наличие на антитела. Няма да се прецакат да се лишат от деца-туристи, които не подлежат на ваксина и оттам родителите им, нито пък от туристи-антиваксъри, за които цената на ПСР-не е проблем.

# 2 254
  • Варна
Имаме във входа семейство пенсионери на по 80 години. Децата и внуците са в щатите. Ходят само в магазина, но по 5-6 пъти дневно и на вилата, която е изолирана от други. Не са контактни, само живи са... Еее... Заразени двамата... Откъде ли? От градината, от училище, от офиса, от кръчмата??
Не са ходили на фризьор, лекар и зъболекар от една година (?)

Обаче ходят на вилата, най-вероятно с обществен транспорт.

# 2 255
Не съм специалист, но за мен определено едни места са по-опасни от други.
Много пъти от щаба са казвали кои места са най-опасни за заразяване - затворени помещения в които хората са БЕЗ маски. Това са само три вида места - фитнеси, ресторанти, нощни клубове и дискотеки. Това са най-опасните места където хората са на затворено и без маски.
Моловете и другите магазини са затворено място, но там хората задължително са с маски т.е. те не са опасни места за заразяване, маските предпазват хората.
Ако се затваря нещо то трябва да са местата в които хората са без маски - ресторанти, заведения и фитнеси.

# 2 256
  • София
Айде  след като  Гърция обявиха че искат от 14 май  да  пускат туристи само с ваксинационен паспорт и Испания и Португалия...

Не е вярно това за Гърция. Обявиха, че ще бъде опция заедно с негативен тест или наличие на антитела.
Скрит текст:
Няма да се прецакат да се лишат от деца-туристи, които не подлежат на ваксина и оттам родителите им, нито пък от туристи-антиваксъри, за които цената на ПСР-не е проблем.
Точно така е. Варненец отново пише невярна информация.

# 2 257
  • София
Не съм специалист, но за мен определено едни места са по-опасни от други.
Много пъти от щаба са казвали кои места са най-опасни за заразяване - затворени помещения в които хората са БЕЗ маски. Това са само три вида места - фитнеси, ресторанти, нощни клубове и дискотеки. Това са най-опасните места където хората са на затворено и без маски.
Моловете и другите магазини са затворено място, но там хората задължително са с маски т.е. те не са опасни места за заразяване, маските предпазват хората.
Ако се затваря нещо то трябва да са местата в които хората са без маски - ресторанти, заведения и фитнеси.
И моето мнение е такова.

# 2 258
  • София

Не е вярно това за Гърция. Обявиха, че ще бъде опция заедно с негативен тест или наличие на антитела. Няма да се прецакат да се лишат от деца-туристи, които не подлежат на ваксина и оттам родителите им, нито пък от туристи-антиваксъри, за които цената на ПСР-не е проблем.
To нищо почти от въпросния потребител НЕ е верно, но модерацията го търпи по неясно какви причини....

Към горния пост - и в класните стаи са без маски (в България, поне от 1-4 клас, за горните класове - не знам въведоха ли го)

# 2 259
Като откриха регистъра казаха, че може да посочиш предпочитание, но ще те ваксинират с каквото има. Което беше тъпо, защото сега сума народ няма да отиде, защото ще си чака рнк, и после защо има хаос. И идеята на регистъра отиде на кино.
Аз разбира се, че няма да ида да ми поставят АЗ!

# 2 260
  • София
Като откриха регистъра казаха, че може да посочиш предпочитание, но ще те ваксинират с каквото има. Което беше тъпо, защото сега сума народ няма да отиде, защото ще си чака рнк, и после защо има хаос. И идеята на регистъра отиде на кино.
Защо? Не се заяждам - интересни са ми аргументите ви.
Аз също исках РНК ваксина, но ако "устискам" докато дойде деня, който си избрах др. седмица- слагам АЗ, ако няма друга.

# 2 261
Британският щам е "с 30 до 100 процента по-смъртоносен от предишните щамове", според проучване, публикувано в Бритиш медикъл джърнъл - https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9595927

# 2 262
От 5 март до 9 март четирима души в Стокхолм са починали с covid-19, а още 15 пациенти са обгрижвани в болници според последния доклад за състоянието в региона.

Между 5 март и 8 март са регистрирани 2898 случая на инфекция, от които 10 в специални жилища за възрастни хора.

От 9-та седмица бяха анализирани приблизително 4500 PCR проби, от които малко под 60% от тях показаха наличието на британски вариант.

Понастоящем в болниците в регион Стокхолм се обгрижват 361 пациенти с корона, от които 49 са в IVA (интензивното).

- Сега наблюдаваме увеличение на инфекцията с малко над пет процента между седмица 8 и седмица 9. Ако повече жители са имали повече контакти по време на спортния празник, това ще се покаже в броя на потвърдените инфекции в рамките на няколко седмици. Сега този вторник има 42 хоспитализирани пациенти повече в сравнение с предишния вторник, които имат covid-19 и се нуждаят от болнична помощ, казва и.д. директор на здравеопазването и медицинските грижи Йохан Брат.

Поне 95% от жителите в специални жилища (Säbo) в регион Сконе (Малмьо) сега са ваксинирани, посочва регионът на пресконференция.

- Ваксината има ефект. Това, което виждаме сега, е ясният ефект на ваксината, която има значение. Най-малко 95 процента от Säbo са ваксинирани и с малки изключения нямаме разпространение на инфекция там, казва регионалният директор Алф Йонсон.

Понастоящем регион Сконе има средно по около 400 нови случая на ден.

- Средната стойност е на плато, което се спуска бавно, бавно надолу през последните седмици, казва лекарят по контрол на инфекциите Ева Меландер.

Понастоящем в болниците в регион Сконе се обгрижват 139 пациенти с корона, от които 21 са в IVA (интензивното).

Сега нито един старчески дом няма право да заключва вратите за роднини.

Въпреки голямото разпространение на инфекцията в обществото, ваксинациите срещу covid-19 имат добър ефект при грижите за възрастни хора.

Överkalix беше последната община в страната с временна мярка за неотклонение сред домовете за стари хора. Забраната беше валидна до вторник и след това никоя община няма право да спира роднини, които желаят да посетят своите близки в старческите домове.

- Чувстваме се сигурни с ваксините и е напълно в съответствие с това, което сме очаквали, казва Малин Грейп, управител на звено в Шведската агенция за обществено здраве.

В резултат на пълната ваксинация с две дози в специалните жилища, смъртните случаи, свързани с covid-19, са намалели като резултат и Шведската агенция за обществено здраве дава своята благословия и разрешение на ваксинираните хора в домовете за възрастни да се прегръщат и да прекарват време с роднините си.

Утре се навършва една година, откакто Швеция получи първата си смърт, свързана с covid-19. Във връзка с годишнината, шведският крал Карл XVI Густаф пое инициативата за служба в памет на жертвите на пандемията,  съобщава кралското семейство.

Възпоминанието ще се извърши в църквата на замъка на Дротнингхолм в присъствието на краля, кралицата, престолонаследницата Виктория, принц Даниел, принцеса Кристина и ще бъде излъчено по шведската телевизия утре в 18.45 часа.

Министърът на социалните въпроси Лена Халенгрен започва пресконференцията тази сутрин, за която предварително знаем, че ще бъде свързана с ваксинацията.

- Ще предоставим актуална информация за ситуацията с ваксинацията. Няма съмнение, че ваксинацията има ефект. Броят на новите случаи и смъртните случаи сред възрастните хора, получаващи грижи рязко намаля.  В същото време броят на новите случаи сред другите групи се увеличава, казва тя.

Другите хора, които участват в пресконференцията, са:

Ричард Бергстрьом, координатор на ваксините.

Йохан Карлсон, генерален директор на Шведската агенция за обществено здраве.

През следващите две седмици в Швеция се очаква да пристигнат половин милион дози, казва министърът на социалните въпроси Лена Халенгрен на пресконференция за ситуацията с ваксинацията.

А Йохан Карлсън, генерален директор на Шведската агенция за обществено здраве казва, че през април в Швеция ще бъдат доставени 3,3 милиона дози ваксини.

Правителството също така предлага Риксдагът (шведският парламент) да позволи да се увеличи бюджетът за закупуване на ваксини от 4,5 млрд. шведски крони на 11 млрд. Шведски крони.

- Говорим за много пари, но това е по-малко в сравнение с това, което covid-19 струва на обществото, казва Лена Халенгрен.

Шведският координатор на ваксините Ричард Бергстрьом казва, че утре ще получим одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за ваксината Джонсън и Джонсън.

- Предимството е, че е само една доза, казва той.

Той също така казва, че допълнителни ваксини очакват одобрение от EMA, включително руския Sputnik V.

Йохан Карлсон:

- Преди година мечтата за ваксина ни изглеждаше невъзможна. Днес имаме три добри, вече одобрени ваксини. Това е много впечатляващо усилие от страна на фармацевтичните компании, казва той.

Той също така подчертава, че е много важно възрастните хора да получат първо ваксините.

- Тогава ще видим, че смъртността и натискът върху здравните грижи намаляват, казва той.

- Вече виждаме ефекта от ваксините в нашите домове за възрастни хора.

- Ще минат допълнителни месеци, преди да видим голямата разлика в разпространението на инфекцията в резултат на ваксинацията, казва Йохан Карлсън.

Той казва, че 3.3 милиона дози ваксини ще бъдат на разположение за доставка през следващия месец април.
През месец април в Швеция се очакват:
- 1 500 000 дози от Pfizer
- 291 000 дози от Модерна
- 1 295 000 дози от AstraZeneca
- 229 167 дози от Janssen

- През месец май очакваме 3,7 млн. дози, през месец юни очакваме 4,5 млн. дози.

Той също така напомня, че е важно да продължим да следвате препоръките и че е важно да се ваксинирате.

С това той предава думата на Мари Морел от SKR.

- Виждаме, че сме на път към трета вълна. Очакваме продължаваща висока тежест в здравеопазването през следващите седмици, казва тя.

- Здравните служители са свършили безпрецедентна работа по време на пандемията. Но трябва да продължим да правим всичко възможно, за да намалим инфекцията, казва тя.

- Днес преминахме 1 милион ваксинации в Швеция, казва тя. - Точната цифра е 1 010 832 ваксинации, от тях 320 441 с две дози.

- Има разочарование, че ваксинацията засега тече по-бавно, но единственият проблем е в доставките на ваксини. Всички региони имат голям обхват за ваксинация и сега навлизаме в нова фаза, когато големите количества от ваксините започнат да пристигнат в началото на април, имаме капацитет да започне масово ваксиниране. Имаме капацитет и подготовка за ваксиниране на 2,1 милиона жители седмично, когато започнат да идват големите доставки, казва тя.

С това тя предава думата на Ричард Бергстрьом, координатор на ваксините.

- Имаме силен фокус върху доставката на ваксините. Ще имаме много добър поток до края на първата половина на годината, през второто тримесечие, казва той.

- Надяваме се, че утре ще получим одобрение за ваксината на Джонсън и Джонсън. Предимството е, че това е ваксина само с една доза, казва той.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 15:48 от Анонимен

# 2 263
  • ВАРНА

Не е вярно това за Гърция. Обявиха, че ще бъде опция заедно с негативен тест или наличие на антитела.
Скрит текст:
Няма да се прецакат да се лишат от деца-туристи, които не подлежат на ваксина и оттам родителите им, нито пък от туристи-антиваксъри, за които цената на ПСР-не е проблем.
Точно така е. Варненец отново пише невярна информация.

уристите ще трябва да отговарят на три условия
Гърция има амбицията, ако го позволи епидемиологичната ситуация, да отвори вратите си за международен туризъм до 14 май, заяви днес гръцкият министър на туризма Харис Теохарис на Берлинското международно туристическо изложение ITB 2021, което се провежда в дигитален формат, предаде АНА-МПА.

На 18 гръцки острова всички са ваксинирани, рекламират ги като свободни от COVID

До тогава ще бъде разгледана възможността за пилотно отваряне, вероятно в началото на април, със страни от ЕС, както и с други страни, които са напреднали в процеса на ваксинация срещу коронавирус, като Израел. Теохарис подчерта, че всички тези планове ще се реализират съобразно с условията, които диктува пандемията.

Защо Гърция и Великобритания поискаха COVID паспорти

Министърът се обърна към потенциалните посетители на страната и ги увери, че Гърция е напълно готова да ги посрещне с един цялостен здравен протокол за лятото на 2021 г. В тази рамка туристите ще бъдат добре дошли при три условия: да са ваксинирани, да имат антитела или да представят отрицателен тест за коронавирус. Освен това туристите ще бъдат подлагани на случайни тестове, както и миналото лято, с тази разлика, че тези тестове ще бъдат бързи. Това означава, че тестваните няма да се налага да бъдат изолирани за 24 часа. Ако бъде установена положителна проба, туристите ще бъдат настанявани в подходящи центрове на разноски на гръцката държава.

Извинение не очаквам както винаги.

# 2 264
  • Другата България
Защо? Не се заяждам - интересни са ми аргументите ви.
Аз също исках РНК ваксина, но ако "устискам" докато дойде деня, който си избрах др. седмица- слагам АЗ, ако няма друга.
И аз съм заявила Файзер за майка си, за неделя.
Ако няма, и аз няма да я заведа.
На 78 е, след разговори с лекари АЗ не ѝ се препоръчва.
Доверявам им се, иначе ако зависи от мен бих ѝ поставила, за да спра да се притеснявам за нея.

Общи условия

Активация на акаунт