COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 792
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 650
Мексико публикува ревизирани данни, показващи, че броят на смъртните случаи, причинени от коронавирус, е с 60% по-висок от съобщения по-рано.

Сега се смята, че над 321 000 души са починали от Covid-19 в страната.

Това поставя Мексико с втори най-голям брой смъртни случаи, свързани с Covid в света, след САЩ, "изпреварвайки" Бразилия.
https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-56558059

# 7 651
Противогрипните ваксини са с ефективност 50-60 %.
Може и това да има значение за реакцията.

# 7 652
Какъв тест мога да си направя в лаборатория, за да се убедя, че съм безопасна за среща с близки роднини?

# 7 653
  • София
Какъв тест мога да си направя в лаборатория, за да се убедя, че съм безопасна за среща с близки роднини?
Никакъв. В момента на теста ще се знае какво е било, но не и след това, когато може да си се заразила. Вижте се навън ако са рискови, или с маски. Няма тест, който да може да гарантира каквото искаш.

# 7 654
Току-що говорих с Мдом. Имах час за  1ви за ваксиниране с пфайзер от платформата.Имат само АЗ, нищо не очакват като векторни. Исках да ме отпишат, казаха че няма нужда. Всички са отчаяни май, завършихме с пожелания за късмет и по-добри дни(дано да ги дочакаме) и лека работа. На фона на това, оня ден позната на мм, здрава и права, се хвали че се ваксинирала с Пфайзер във Военна болница. Естествено, по втория начин. С връзки.
Тя просто не е човек, който ще се озове случайно там и случайно ще уцели д0за на векторна. Това ни е хала,
Астра-Зенека и руската са векторни, а не на Пфайзер.

# 7 655
Противогрипните ваксини са с ефективност 50-60 %.
Може и това да има значение за реакцията.

Не знам дали това е причината. Ваксините срещу ковид са по-реактогенни от тези срещу грип, сравняват ги по реактогенност с тези срещу херпес зостер, но дори и след тези срещу грип пак има реакции. Просто искам да кажа, че реактогенна не значи опасна или ненормална. По-нагоре има статия, в която е обяснено на какво се дължат реакциите - естествен имунен отговор. Затова дали са приятни, мисля че няма спор, не са приятни, но не е и болка за умиране. Ако може да се намали реактогенността, без това да засегне ефективността, тогава супер, но ден-два дискомфорт, без риск за здравето не си заслужават по-малка ефективност, според мен.

Най-важното е човек да е информиран и да знае какво да очаква. Така и чисто психологически ще има по-малко лоши изненади и хората ще бъдат по-спокойни, ако получат такава реакция.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 14:30 от LillyM

# 7 656
  • София
Ваксинирането не е задължително, а в голямата си част не е и възможно. Ако някой има притеснения от страничните реакции може да си спести стреса и да пропусне. Желаещите все още са в пъти повече от броя на ваксините, за жалост.

# 7 657
Явно не е толкова лесно доказването на смъртни случаи вследствие прилагане на лекарство.

"Френски производител на лекарства е признат за виновен за утежнена измама и неволно убийство заради хапче за отслабване в центъра на голям здравен скандал.

Лекарството Mediator е разработено за употреба при диабетици с наднормено тегло и е на пазара в продължение на 33 години.

В крайна сметка е изтеглено през 2009 г. поради опасения, че може да причини сериозни сърдечни проблеми.

Хиляди ищци бяха ангажирани в процеса, който започна през 2019 г.
Скрит текст:
Смята се, че стотици хора са починали в резултат на лекарството.

На пколо 5 милиона души е било предписвано лекарството в продължение на 33 години, въпреки различни предупреждения относно неговите странични ефекти.

Производителят на лекарства Servier отрече да е знаел за страничните ефекти на Mediator, но в понеделник съдът го наказа с глоба от 2,7 млн. EUR .

Бившият председател на компанията Жан-Филип Сета също беше осъден на 4 години условна присъда.

Междувременно френският медицински регулатор е глобен с повече от 300 000 евро за ролята си в скандала. Съдията установи, че регулатора "сериозно се е провалил" в изпълнението на своите задължения, съобщава агенция Франс прес.

Преди присъдата в понеделник френският пулмолог д-р Irène Frachon, на когото се приписва излагането на страничните ефекти на лекарството, заяви пред Франс прес, че се надява, че решението "ще ни даде инструментите, за да разберем как подобна измама е могла да продължи толкова дълго".

Редица други европейски държави, включително Италия и Испания, забраниха Mediator в началото на 2000-те.

Във Франция обаче той продължава да се предлага на диабетици и други пациенти като подтискащо апетита.

Едно проучване стига до заключението, че 500 смъртни случая могат да бъдат свързани с Mediator между 1976 и 2009 г. Второ изследване посочва цифрата на 2000.

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-56562909

# 7 658
Лъчезар Томов:

Има три основни стратегии за излизане от вечната пандемия, които могат да се използват поотделно или координирано
1. Ковид 0 - влизане в страната само с карантина 14 дни и 2 отрицателни PCR теста след нея, разделяне на страната на региони, прекратяване на трафика между тях, затваряне до 0 случаи на ден за 14 дни, намиране на позитивните и изолирането им в специални помещения (могат да са хотели). Това ще позволи да се паузира епидемията за няколко месеца при стриктен граничен контрол и да се живее нормално, докато се ваксинират хората. Недостатъци - цената е висока, макар и многократно по-ниска от това, което плащаме сега чисто икономически с вечната пандемия и периодичните затваряния. Хората трябва да бъдат убедени, а доверието в институциите е ниско, но ако се направи, със сигурност ще проработи. Доказа се като практика, вкл и при големи и гъсто населени държави като Виетнам.
2. Тактика Корея/Хонг Конг/Сингапур - поддържане на метаустойчиво състояние с постоян нисък брой заразени на ден в отворена среда с мащабна стратегия за проследяване и изолиране на контакти, вкл и с мобилни приложения и публикуване на всички позитивни, вкл и на картатата на града в реално време (корейски модел). Периодично локално затваряне там, където ситуацията излезе от контрол, макс 2 седмици. Позволява относително нормален живот, в комбинация със 100% носене на маски. навсякъде, без изключения. Недостатъци - високо технологично, изисква сериозни кадри и като качество и като количество. След всяко ново избухване постоянният брой заразени се установява на по-високо ниво.
3. Тактика Израел - Агресивна имунизационна кампания на най-рисковите групи за сваляне на смъртността  и болничното натоварване, отваряне на обществото за ваксинираните, докато продължава имунизацията на другите до колективен имунитет. Ваксиниране на гимназистите за връщане към нормален учебен процес и сваляне на разпространението на болестта.
Недостатъци - трябва да има ваксини и високо доверие в управлението, или много сериозна комуникационна стратегия, за убеждаване на хората. При наличие на ваксини обаче броят желаещи ще скочи рязко дори у нас.
Какво може да се направи у нас с нашите ресурси - това ще говоря в сряда.

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10159053824544204

От коментарите:

Има и български модел - стратегия “тука е така”. Не правиш нищо, обясняваш как правиш всичко възможно, но хората са виновни, междувременно всеки се спасява поединично и хората се ваксинират кой как може.

# 7 659
  • Варна
Най - вече тези в Бургас Simple Smile
Не е тайна и никога не е било, че здравеопазването в Бургас е под всякаква критика. Най - вече когато има по - усложнена история и т.н. Няма тесни специалисти. Просто си няма. Ако имаше нямаше да сме по пътищата нон стоп. Всеки с "по - засукано" заболяване знае пътя до София и Варна за добър ден.
...........................................
Има огромно значение дали си усложен ковид в София, Пловдив, Варна и дали пък не си в Бургас. Ако нямаше, то нямаше и без ковид да хвърчим за здравна помощ по другите градове, но за беда го правим.
Не е точно така.
Аз съм от Варна и това с нищо не ми реши проблема с тесните специалисти и по засукани болести, и аз бях по пътищата основно пътя за СОФИЯ, но стигнах и до Плевен и Стара Загора. Преди 15 години дори ЯМР в Русе беше по добър от варненския.

Ако здравеопазването в сравнително големия град Бургас е под всякаква критика, какво да говорим за по малките градове.
Не е точно въпрос на град, а на лекари които си вършат работата добре, защото аз познавам 74 годишен човек прекарал тежко ковид лекуван в Исперихската болница и излекуван.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 15:20 от Danny_J

# 7 660
Нехранителните вериги и ресторантите вече нямат търпение да отварят след два дни и не знам как ще я бъде и кой ще взема решенията след 4 април, когато освен пандемична ще изпаднем и в политическа криза.
Ако не този вторник, то другия почти сигурно ще минем 200 починали, защото вече минаха 2 седмици от рязкото влошаване с брой заразени и хоспитализирани.
В дългосрочен план е хубаво , че до края на август ще могат всички желаещи да се ваксинират, но пък не знам какво ще се прави пак на 15 септември , като около 1 милион до 18 години няма да са ваксинирани и ще продължат да си обменят вируса в училищата.

# 7 661
  • София
Учениците и да обменят вирус в училище, ако възрастните около тях са ваксинирани, няма проблем – тежко болните ще бъдат много по-малко.

# 7 662
Реактогеността към ваксините няма отношене към тяхната резултатна ефективност - това е добре да се подчертае.

# 7 663
COVID-19 спрей за нос се предлага във Великобритания от днес

Джаки Феърли е главен изпълнителен директор на Starpharma, която разработи спрей за нос COVID-19, който вече е достъпен за потребителите във Великобритания.

Тя обясни, че Viraleze действа по подобен начин на някои от ваксините, тъй като пречи на спайк протеините, които са на повърхността на вируса и прави вируса неспособен да зарази човешки клетки.

Тя каза, че спреят съдържа молекула, която също се използва при лечение на ХИВ.

Съветникът по инфекциозни болести д-р Джордж Кингхорн каза, че смята, че това ще бъде важно допълнение към настоящите ни инструменти за борба с вируса.

Спреят се препоръчва да се използва на всеки 4-6 часа и около четири пъти на ден. Той обаче не е проектиран да се използва всеки ден, но преди ситуация, в която може да се почувствате изложени, като например, ако излизате до бар или трябва да влезете в асансьор.

Може да се използва и след сценарий, при който сте почувствали, че може да сте изложени на риск.

Lloyds Pharmacy във Великобритания ще има спрейове от днес.

# 7 664
  • София
Нехранителните вериги и ресторантите вече нямат търпение да отварят след два дни и не знам как ще я бъде и кой ще взема решенията след 4 април, когато освен пандемична ще изпаднем и в политическа криза.
Ако не този вторник, то другия почти сигурно ще минем 200 починали, защото вече минаха 2 седмици от рязкото влошаване с брой заразени и хоспитализирани.
В дългосрочен план е хубаво , че до края на август ще могат всички желаещи да се ваксинират, но пък не знам какво ще се прави пак на 15 септември , като около 1 милион до 18 години няма да са ваксинирани и ще продължат да си обменят вируса в училищата.
По закон здравният министър си е министър, докато не се сформира нов кабинет, спокойно. Няма да има политическа криза.
А това за до края на август е в сферата на вероятностите, даже на невероятностите. И в най-оптимистичните планове на управлението до края на годината ще се ваксинират 3 млн. Само 2 млн са хората над 60, това за протокола, а те са във фраза 160 на плана, който никой не спазва.

Общи условия

Активация на акаунт