COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 792
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 665
Учениците и да обменят вирус в училище, ако възрастните около тях са ваксинирани, няма проблем – тежко болните ще бъдат много по-малко.
Колко по-малко, как го изчисляваш.
Защото и с ваксина хората се разболяват се разбира, а и за всички в момента няма или някои не могат да се боцнат по една или друга причина. Всички ли над 18г ще са обхванати и тези , които сега са ваксинирани дали няма да им е изтекло времето за защита. Дори и най-благоприятно да погледнем, пак ще има заразени хора и отишли си, както и такива ходещи болни на работа и разнасящи зараза сред колеги или клиенти.
Всеки живот е важен, но..колко по-малко е допустимо се питам приемливото в случая.
Дано открият и ваксина за децата, чета че Санофи май работят усилено, както и Модерна, Пфайзер, вероятно и другите. И се питам обаче колко родители биха разрешили на децата им ваксина да се постави, като са и срещу маските, не че нещо , ама...и там виждам проблем, дори и да има ваксина.
Иначе..допустимо е да има тежки случаи и в болница хора, мда проблем нямало. Ама , ако е лично за всеки и семейството му само си има проблем и то голям. Как пък все си мислим как да ни е удобно, а другите...
Не можах да се сдържа, няма да се оправим тук, освен ако света не убие този вирус централно и космически, ние тук ще си знаем нашето си...

ПППехоко, как си?

# 7 666
Аз лично не съм убедена, че заведенията и магазините ще отворят на първи. Ако отворят, не намирам логиката на какво основание, броят на болните не е намалял. Съответно от затварянето не е имало никакъв ефект. Ако затвориш определени сектори при 4000 новозаразени и след 10 дни отвориш при същия брой, къде е логиката?

# 7 667
Реактогеността към ваксините няма отношене към тяхната резултатна ефективност - това е добре да се подчертае.

Не е точно така. Дори в статията от nature по-горе се казва, че се търси баланс между приемлива реактогенност и имуногенност. Идеалната ваксина е с нулева реактогенност и максимална имуногенност, но това не винаги е възможно. Иначе кажи ти как си, оправи ли се вече?

# 7 668
  • Варна
Аз лично не съм убедена, че заведенията и магазините ще отворят на първи. Ако отворят, не намирам логиката на какво основание, броят на болните не е намалял. Съответно от затварянето не е имало никакъв ефект. Ако затвориш определени сектори при 4000 новозаразени и след 10 дни отвориш при същия брой, къде е логиката?
Ако се търсеше логика в мерките, щяха да са много по строги.
Заведенията са затворени, но хората си се събират  където и както и по колкото си искат, няма логика нали.

# 7 669
Написал съм всички желаещи, а че ще има много неваксинирани е сигурно.
Даже днес даваха, че почти са се изчерпали желаещите за зелени коридори с АЗ и пред Пирогов и пред ВМА.
Да кажем, че около милион чакат рнк ваксини и ще се ваксинират тогава.
Повече от 50% ваксинирани над 18 в България трудно ще се постигне и това с тези дето уж си чакат спутника и ако го одобрят, което поставя другия въпрос как трябва да се процедира при нова вълна есента. Вече го няма оправданието да се затварят ресторанти , кръчми и да се минава на ДО.
Мерки няма да има и така ще си влачим вируса още няколко години по няколко хиляди в болниците и останалите по кръчми.

# 7 670
Срещу т.нар. британски вид, коя ваксина дава по добри резултати

По данни примерно Джонсън от Янсен е най силна срещу африканския

# 7 671
  • София
Според Мутафчийски:
„Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в COVID-клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват. Доколкото разбрах и в "Пирогов" се разкрива такава клиника“. .."Кислородът върви в изключително големи количества, между 7 и 9 тона дневно, което е много голямо количество. Болните, които се приемат, всичките са за кислородотерапия, те не могат без кислородна поддръжка", посочи той.
от ТУК
Броят на хоспитализираните гони 10 хил. и ако изнесеното от Мутафчийски е вярно - въобще не са там само от страх, а им трябва кислород. Всеки ден имаме между сто и двеста новоприети - колко дълго още болниците ще се "справят добре" по начина, по който се действа сега, преди и този ресурс да се изчерпи?
Точно отпускане на мерките на 01.04. ни трябва сега...

# 7 672
  • София
Ако е това вярно (по-горе) преди Великден не виждам как ще отпускат мерките.
Миналата години - зор, зор, а сега при 10 хиляди по болници - пускай всичко. Няма как да стане. Евентуално след Великден и то со кротце. А мине ли Великден - малките (1-4 клас) могат и до края на май пак да си откарат ДО.

# 7 673
  • София
Скрит текст:
Нехранителните вериги и ресторантите вече нямат търпение да отварят след два дни и не знам как ще я бъде и кой ще взема решенията след 4 април, когато освен пандемична ще изпаднем и в политическа криза.
Ако не този вторник, то другия почти сигурно ще минем 200 починали, защото вече минаха 2 седмици от рязкото влошаване с брой заразени и хоспитализирани.
В дългосрочен план е хубаво , че до края на август ще могат всички желаещи да се ваксинират, но пък не знам какво ще се прави пак на 15 септември , като около 1 милион до 18 години няма да са ваксинирани и ще продължат да си обменят вируса в училищата.

По последния абзац - тях ще ги пази колективният имунитет. И в момента един процент хора не може да се имунизира по календара заради разнообразни причини и ги пазим ние, ваксинираните.

# 7 674
Ако е това вярно (по-горе) преди Великден не виждам как ще отпускат мерките.
Миналата години - зор, зор, а сега при 10 хиляди по болници - пускай всичко. Няма как да стане. Евентуално след Великден и то со кротце. А мине ли Великден - малките (1-4 клас) могат и до края на май пак да си откарат ДО.

Според мен ще пуснат всичко от 01.04., но ще оставят четвъртък и петък ДО за учениците. След изборите ще е голямото затваряне - точно за Великден

# 7 675
  • София
Написал съм всички желаещи, а че ще има много неваксинирани е сигурно.
Даже днес даваха, че почти са се изчерпали желаещите за зелени коридори с АЗ и пред Пирогов и пред ВМА.
Да кажем, че около милион чакат рнк ваксини и ще се ваксинират тогава.
Повече от 50% ваксинирани над 18 в България трудно ще се постигне и това с тези дето уж си чакат спутника и ако го одобрят, което поставя другия въпрос как трябва да се процедира при нова вълна есента. Вече го няма оправданието да се затварят ресторанти , кръчми и да се минава на ДО.
Мерки няма да има и така ще си влачим вируса още няколко години по няколко хиляди в болниците и останалите по кръчми.
Липсва организация, не желаещи. Има толкова много възрастни хора, които нито са в София, нито могат да се бутат по зелени коридори. Само например. Та ако целим да откажем хората да се ваксинират и после да кажем, че са се ваксинирали всички желаещи, това не е толкова трудно. Истината е друга и то не само за нашата страна – има проблем с количествата ваксини и няма да стане толкова лесно тази година, не само преди есента, да се ваксинират достатъчно хора. В този смисъл и броя на желаещите има още по-малко значение, защото, за да живеем по-нормално е нужно над 70% да имат имунитет. Иначе ще си караме така с години.

# 7 676
  • София
Учениците и да обменят вирус в училище, ако възрастните около тях са ваксинирани, няма проблем – тежко болните ще бъдат много по-малко.
Колко по-малко, как го изчисляваш.
Защото и с ваксина хората се разболяват се разбира, а и за всички в момента няма или някои не могат да се боцнат по една или друга причина.
Скрит текст:
Всички ли над 18г ще са обхванати и тези , които сега са ваксинирани дали няма да им е изтекло времето за защита. Дори и най-благоприятно да погледнем, пак ще има заразени хора и отишли си, както и такива ходещи болни на работа и разнасящи зараза сред колеги или клиенти.
Всеки живот е важен, но..колко по-малко е допустимо се питам приемливото в случая.
Дано открият и ваксина за децата, чета че Санофи май работят усилено, както и Модерна, Пфайзер, вероятно и другите. И се питам обаче колко родители биха разрешили на децата им ваксина да се постави, като са и срещу маските, не че нещо , ама...и там виждам проблем, дори и да има ваксина.
Иначе..допустимо е да има тежки случаи и в болница хора, мда проблем нямало. Ама , ако е лично за всеки и семейството му само си има проблем и то голям. Как пък все си мислим как да ни е удобно, а другите...
Не можах да се сдържа, няма да се оправим тук, освен ако света не убие този вирус централно и космически, ние тук ще си знаем нашето си...

ПППехоко, как си?
Добре де, аз ли не пиша на български, ти ли не четеш на български?
Къде съм писала, че хората няма да се заразяват? Съвсем ясно съм писала "тежко болни", а не че няма да има болни въобще. Заразяването само по себе си не е проблем, то не препълва болниците. Тежкото протичане препълва болниците. Ваксините предпазват от тежко протичане, не напълно, но в много голяма степен. Каква точно е тази степен се вижда от процентите ефикасност на всяка ваксина.

# 7 677
Щом всички, които се приемат са на кислород, тогава е време да се зададе въпрос към министъра: кои пациенти се обявяват като интензивни? Какви са критериите за интензивен пациент в Ковид-отделение?
Пон най-сетне да се спре с това "Не всички интензивни са интубирани.

Също, от лятото чакам, никой не го(и няма, сигурна съм) зададе въпроса: Колко от тези писани със сърдечно и сърдечно-съдови заболявания са всъщност със една проста хипертония.
А колко от обявените за диабет, преди Ковид са били в предиабетно състояние, което ако няма сътресения може да се задържи и дори излекува с правилен режим.

# 7 678
  • София
Щом всички, които се приемат са на кислород, тогава е време да се зададе въпрос към министъра: кои пациенти се обявяват като интензивни? Какви са критериите за интензивен пациент в Ковид-отделение?

Доста хора познавам хоспитализирани, които не са на кислород. И не са нито с връзки, нито с подкупи, съвсем по препоръка на личния лекар и по пътека бяха или са в болница в момента. Разбира се, не казвам, че не са за болница, хора над 65 са, но не са чак на кислород. Ама пак може да не ми е представителна извадката.

# 7 679
Съншайн, колективният имунитет, който не предпазва от единични случаи, но спира епидемията трябва да го има във всяка една група не само в най-голямата група - обществото. Хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини да речем, живеят разпръснати сред останалите, които по този начин ги пазят, но ако се съберат на едно място, тогава се създават условия. Пример - епидемиите от морбили, които избухват в ромските гета, където големи групи неваксинирани живеят на едно място.
Така че дори всички възрастни да са ваксинирани, ковид ще продължи да циркулира в детските колективи, ако децата останат неваксинирани.

Общи условия

Активация на акаунт