COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 884
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 040
Днес беше редно да има брифинг, да направят анализ на резултатите и да коментират колко са притеснителни /рекорден брой заразени от началото на пандемията/. В България изобщо не е достигнат пика, а  тепърва вървим стремглаво нагоре. Предприетите мерки не само, че не са достатъчни, ами спешно трябва да се затегнат още...според мен.

# 8 041
И тъжната реалност в България Confused

Разказ от спешното отделение
Д-р Десислава Кателиева: Отказвам да сваля двама нещастника, докарани от линейки със сатурация на кислорода под 80%.Не, не защото не искам да им помогна, а защото не мога да им помогна. Болницата няма свободни интензивни легла. Срам ме е да погледна пациентите, близките, измръзналите колеги от линейките. На ум и на глас псувам онези от телевизионния екран дето твърдят, че легла има и всичко е под контрол. Ще трябва да живея до края на дните си с тези откази да помогна на хора в животозастрашаващо състояние.

От тук:
https://e-zdravey.com/bg/d-r-katelieva-razkaz-ot-speshnoto-otdel … ZlVsVBSOmleV_WjTM

п.п. За пръв път от началото на пандемията виждам статия, свързана с Кови 19, под която нямаше нито едно ухилено емоджи.

# 8 042
  • София
"Вероятно е възможно, ако първата поставена доза ваксина е от АстраЗенека, втората да е от друга ваксина, създадена по същата технология, но още няма медицинско решение за това" - https://offnews.bg/zdrave/vazmozhno-e-vtorata-doza-da-e-ot-druga … a-vid-748882.html

# 8 043
  • Бургас
В Бургас пускат отново зелените коридори. Дано се увеличат ваксинираните, нещо последните дни много слабо върви.

От днес са възобновени „зелените коридори“ за ваксинация в Бургас. Имунизация може да получи всеки желаещ, дори без предварително записване, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Ваксинацията ще се извършва с препарата на „AstraZeneca“. Ще продължи докато не се изчерпят количествата. Имунизация ще се поставя в два кабинета през работните дни, като един от тях е денонощен. В събота и неделя също ще има дежурен кабинет:

„Св. Николай Чудотворец“ на територията на УМБАЛ-Бургас – денонощно
РЗИ-Бургас – от понеделник до петък 09:00-16:00ч
КОЦ-Бургас – събота и неделя от 09:00 до 16:00ч

# 8 044
"Вероятно е възможно, ако първата поставена доза ваксина е от АстраЗенека, втората да е от друга ваксина, създадена по същата технология, но още няма медицинско решение за това" - https://offnews.bg/zdrave/vazmozhno-e-vtorata-doza-da-e-ot-druga … a-vid-748882.html

Аз по принцип нямам проблеми втората доза да е някоя друга, например Джонсън? Според мен така ще се повиши ефективността, казвала съм го и друг път. Мен ме притеснява т.н. имунитет към вектора повече, отколкото хипотетични тромбози, иначе бих отишла за втора доза още сега.

# 8 045
Докато не пуснат иРНК ваксините за масова ваксинация, зелените коридори ще бъдат слабо посещавани. Защото АЗ вече е прекалено компрометирана в световен мащаб и все повече хора отказват да ваксинират себе си и близките си с нея. АЗ лично нямам право да казвам добра или лоша ваксина е  тя, но е факт, че около нея постоянно избухват скандали. Тъкмо заглъхне един и след няколко дни излиза нов. И жалко, ако наистина е добра

# 8 046
  • София

А какво стана с идеята да изпробват комбинация на АЗ с руската като втора доза? Още есента активно се говореше за това, като предположенията бяха, че комбинацията от три различни вектора може да повиши ефикасността на ваксината. От тогава обаче не ми е попадало нищо по въпроса.

По въпроса за Спутника - не виждам защо се правим на по католици от папата и не я внесем, след като част от народа я предпочита. Вече няколко колеги родом от провинцията, споделят, че възрастните хора по селата им казват, че имат вяра само на руската ваксина и биха си сложили само нея. Не е ли по-добре да са ваксинирани, пък и било с неполиткоректна ваксина?

Аз това за Спутника съм го чувала от лекари, не от възрастни хора по селата.

# 8 047
  • София
Мисля, че тепърва ще се правят експерименти като аденовирусна + иРНК, два вида аденовирусни и прочее. А да не забравяме, че чакаме и протеинови/ антигенни ваксини.
Иначе обяснението защо не можем да внесем "Спутник" - защото България не може на своя глава да одобрява препарати като ваксините. Затова ще чакаме ЕМА.
Каква е логиката обаче да приемеш една аденовирусна ваксина за опасна и затова да си чакаш друга - не разбирам...

# 8 048
От групата Ваксини:

# 8 049
LillyM, какво имаш предвид под имунитет срещу вектора - изгражда се по-голям имунитет срещу аденовируса, отколкото имунитет срещу протеина на коронавируса, каквато всъщност е целта, така ли ?

# 8 050
А някакъв начин да се подкрепят спешните медици има ли? От обикновените хора? Подписка нещо? Някой знае ли?
В страницата  въе ФБ може да ги подкрепим и като споделим и на нашите стени.

# 8 051
Ето обръщението на д-р Кателиева в Националната асоциация работещи в спешна медицинска помощ:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3946847618715152& … d=849756578424287

# 8 052
LillyM, какво имаш предвид под имунитет срещу вектора - изгражда се по-голям имунитет срещу аденовируса, отколкото имунитет срещу протеина на коронавируса, каквато всъщност е целта, така ли ?
Не, не по-голям, но понякога имунната система може да прихване и аденовируса и да произведе антитела и срещу него, което би намалило ефективността на втората доза. За да се гарантира, че почти никой няма имунитет към вектора от Оксфорд избраха аденовирус от шимпанзе, който едва ли много хора са срещали преди това. Но остава проблема с втората доза и затова интервала между двете дози го разтеглиха до 3 месеца.  Руснаците са решили този проблем по-елегантно - използват два различни аденовируса за двете дози. Но по принцип ако сложиш 1 доза от едната ваксина и 2-ра доза от другата се предполага, че ще се повиши ефективността, те затова се обединиха и започнаха изпитвания 1 доза АЗ + 1 доза Спутник. Има и идеи за 1 доза АЗ + 1 доза РНК ваксина, също дава много добри резултати при животни доколкото разбрах.

# 8 053
А някакъв начин да се подкрепят спешните медици има ли? От обикновените хора? Подписка нещо? Някой знае ли?
В страницата  въе ФБ може да ги подкрепим и като споделим и на нашите стени.
Да, но аз за нещо по-официално питах, което да стигне някак до някой, който може да взема решения.
Едва ли от Щаба или Министерството ще ходят да четат post-ве във ФБ и да броят колко Like-а имат Sad

# 8 054
  • София
Аз се зачудих вместо да се занимават с глупости, не могат ли от БАН да се хванат и сами да експериментират с комбинациите между ваксини? Разсъждавам на глас просто...

Общи условия

Активация на акаунт