COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 571
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 005
  • София
Старшата медицинска сестра на Урологичното отделение към Областното болница в Пазарджик Дарина Огнянова е починала вчера от КОВИД-19, съобщиха от лечебното заведение, като изказаха съболезнования на семейството й.

Дарина Огнянова се е заразила с коронавируса, въпреки че е била имунизирана.

Тя сама пожела да даде пример, като на 11 февруари обяви, че й е поставена втора доза ваксина на "Пфайзер/Бионтех".

https://vtorifront.bg/article/pochina-medsestrata-darina-ognyano … LpPLpk2iJXIefgZXo

# 10 006
  • In a strange romance
mimy_b,
Разбираемо се притесняваш, всеки ваксиниран се пита дали има нещо вече изградено и защитно.
За баща ти се писа тук, че възрастните по-трудно изграждат имунитет след ваксина.
Има обаче и друго. Някои хора няма да изградят без значение дали са възрастни или млади. Малко са такива, но ...ваксините не при всички "хваща". Може би при баща ви ще се развие по-натам защита, а след втора доза ще е още по-добре. По-бавно е при тях, но и пак не се знае, трябва да се види след втората доза си мисля.
Какъв тест сте правили? Не трябва да е количествен , а да искате -тест за неутрализиращи антитела. Това е теста за защита след ваксината или преболедуване да се види имате ли и каква защита. Ако не е такъв теста ви, следващият път искайте такъв да си направите. Другото е ..не важи казват.
Аз също много искам да знам какво се е получило. Но..кога ще отида не знам, не ми дава мира нещо и имам съмнение дали имам защита. Много мърдах, нещо изнервих хората при първата доза. Няма гаранция, всеки организъм май различно ще реагира на ваксината си мисля, независимо коя е.
Пазете се и хубав ден!

Ами уж тестът е точно такъв VNT.

# 10 007
Роналд, сигурно имаш предвид антитела?

# 10 008
  • София
Кунчев от къде го измисли рисковия профил за АЗ (жени под 30, с наднормено тегло, пушачки, приемащи контрацептиви)? При положение, че от ЕМА казаха, че засега не могат да определят рискови групи?

от британските таблоиди.

Аз имам едно единствено обяснение - ваксината не е била съхранявана правилно. Два дни преди да излезе положителен си прави тест за антитела. Бяха близки до 0. Още тогава говорихме, че сигурно ваксината не е съхранявана, защото нямаме друго обяснение. Тъпото е, че е изтеглил късата клечка и вчера вече с температура и положителен ПСР

1. ваксината може да не е съхранявана правилно
2. може да е била разтръсквана силно преди поставяне, което води до компрометирането й.
3. по някаква причина организмът да не е реагирал - ако е на имуносупресия например.

# 10 009
Италия: Ваксинирали сме грешните хора и сега берем плодовете от това решение

Смята се, че хиляди италианци са умрели ненужно поради странна стратегия за ваксиниране в Италия.

Експертите предупреждават, че повече хора на 20-годишна възраст, отколкото на 70--годишна възраст, са получили ваксина.

„Мога да кажа, че грешните хора са били ваксинирани", каза изследователят Матео Вила, 37-годишен, пред Washington Post.

Италия преживя много зле по време на първата коронавирусна вълна в началото на миналата година. Скритото и бързо разпространение на вируса в обществото в комбинация с най-старото население в Европа доведе до катастрофална ситуация с висока смъртност и ужасяващи изображения от болниците.

Сега, няколко месеца след началото на ваксинацията, вирусът продължава да отнема много животи в страната. В сряда Италия съобщи за 627 смъртни случая, което е най-големият брой от втората вълна в началото на януари. Днес четвъртък числото беше 487.

През последната седмица 3000 италианци са починали с covid-19. За сравнение, Франция  има 1900 смъртни случая за същия период.

Много изследователи и експерти в Италия обърнаха внимание на една причина, поради която броят на загиналите не намалява, въпреки факта, че страната е получила толкова дози, колкото останалите страни в ЕС:

Може просто да сте ваксинирали грешните хора.

Само 2,2 процента от населението на възраст между 70 и 79 години е напълно ваксинирано. Всички останали възрастови групи, включително тези на 20 и 30 години, имат по-висок процент ваксинирани, пише Washington Post.

Вестникът пише, че сега страната плаща цената за решението първоначално да се съсредоточи изцяло върху ваксинирането на медицински персонал, независимо дали е работил на фронтовата линия или не. Повечето хора от групата 80+ не са имали защита през март - и сред тях сега са регистрирани повечето смъртни случаи.

"Всяка минута, в която се забавя ваксинацията на най-крехките и уязвимите, води до драматични загуби на човешки животи", каза Пиеро Рагацини, генерален секретар на пенсионна организация, пред Washington Post.

Експертите посочват децентрализираната здравна система в Италия като една от причините ваксинацията да се обърка. 20-те региона имат голяма власт над това кой ще вземе спринцовката и как ще премине приоритизирането.

Многобройни истории за готвачи, модели и хора в съдебната система, на които им е било позволено да се прередят на опашката, привличат вниманието в италианската преса.

- През последните три месеца приоритизирането беше нарушено, това е направено. Млади и здрави хора прередиха възрастните и крехките. В противен случай не бихме имали 300, 400 смъртни случая всеки ден, които имаме сега, казва имунологът Серджо Абриняни, който е член на научния съвет, който подпомага правителството, пред Washington Post .

Част от провала беше извън контрола на правителството. Известно време само ваксината на Astra Zeneca се даваше на хора на възраст под 55 години по искане на фармацевтичната агенция на страната. Но дори когато тази препоръка беше отменена, стратегията не беше променена.

Тайнствена група младежи, които бяха ваксинирани
Властите срещат трудности с обяснението на някои от ваксинациите на млади хора. Базата данни на ваксинираните съдържа загадъчна група от 250 000 души на възраст под 40 години, които са регистрирани като „други“, пише Washington Post .

Други млади хора, получили дозите си, се регистрират според професионалните си групи - които се считат за достатъчно важни, за да отидат преди по-възрастните.

- В някои региони журналистите са ваксинирани. В други адвокатите са ваксинирани. Професорите в университетите вече са ваксинирани, въпреки че работят от вкъщи. Не виждам логиката в това. Много е неясно, казва Роберто Буриони, професор по микробиология и вирусология, пред Washington Post .

Матео Вила, изследовател от Италианския институт за международни политически изследвания, смята, че хората все още страдат от късната ваксинация на възрастните хора.

Той изчисли стратегията на страната и заключи, че досега програмата за ваксинация в Италия е спасила 4000 живота. Но ако Италия беше ваксинирала правилните групи от самото начало и спазвала приоритета за ваксинация, е би могла да спаси 12 000 живота.

Вила вярва, че може да има смисъл да се ваксинират определени важни професионални групи, които не могат да работят от вкъщи. Но че дозите трябваше да бъдат дадени само на по-възрастни хора в трудоспособна възраст.

„Мога да кажа, че грешните хора са били ваксинирани, ето аз съм ваксиниран“, каза 37-годишният Матео Вила пред Washington Post .

Родителите му все още не са получили първите си дози.

- Ако погледнете смъртността от вируса, аз не би трябвало да съм ваксиниран преди моите родители, казва той.

Всички критики сега накараха италианското правителство да действа. В четвъртък премиерът Марио Драги призова регионите да вложат цялата си енергия за ваксиниране на възрастните хора.

- Спрете да ваксинирате хора под 60 години, спрете да ваксинирате по-младите. С каква съвест някой може да пререди опашката със знанието, че излага възрастните над 75 години или други крехки хора на риск да умрат? “, каза той по време на пресконференция, предаде Ройтерс.

От началото на пандемията, 112 861 души са починали от covid-19 в Италия. Това е втората най-висока цифра в Европа след Обединеното кралство и шестата в света.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PRJMjJ/dodslarmet-fran-ital … erat-fel-personer

# 10 010
И в България, като в Италия.

# 10 011
Само да отбележа, че няколко пъти поствах публикации, които показват, че при хора над 65 г и още повече над 75 г. имунният отговор както от ваксиниране така и от преболедуваме обикновено e по-слаб и дори и тези хора да имат голямо количество антитела ефективността им е по-ниска отколкото при по-младите. Някаква част от тях, която е по-голяма с нарастването на възрастта, няма да имат клетъчен имунитет, а при други поради нарушенaта координация на клетъчните отговори няма да е особено ефективен в контролирането на евентуално заболяване.
Toва се коментираше в началото когато започна ваксинацията и примерно АЗ нямаха данни за възрастните от клиничните тестове. После смениха схемите на поставяне на дозите във времето а по едно време слагаха по половин доза. Д-р Фаучи примерно помня каза за най-възрастните  с компрометиран имунитет може да се наложи многократно ваксиниране. В тази връзка предполагам има разлика в дозировката за възрастни/млади като резултат в ефикасността на ваксините и това не е клинично тествано, "неофициално" може би. Направена е "универсална " дозировка за всяка ваксина, но предполгама като за всяко лекарствено/терапевтично средство дозировката може да е различна.
Иначе на Jаnsen вирусът е човешки аденовирус, не е от маймуна и от там някои имат притеснения, че имунният отговор може да е по-неефикасен. А доколкото разбрах този тип вируси въобще не се репликирали по принцип, не че нещо са ги модифицирали специално за тази цел.

# 10 012
Човек да не похвали ваксина значи... и веднага почнаха да растат опашки.. Laughing

Погледнах просто от любопитство, какво е станало в САЩ, в Северна Каролина са имали 18 случая на странични реакции по време на 15-те минути за наблюдение след ваксинация, при 14 са били леки, а 4 са закарани в болница, 3-ма по-късно освободени. Реакциите са били гадене, замаяност, припадане и една алергична реакция. Местните здравните власти са преценили, че това е според очакваното, CDC не е намерило причини за притеснение и е препоръчало продължаване на ваксинациите. Реакции като виене на свят, лека замаяност, чувство на слабост и учестено дишане са регистрирани и в Джорджия, Айова и Колорадо, където са 11 души, от които няколко са припаднали, само 2-ма са откарани в болни и после освободени.

https://covid19.colorado.gov/press-release/cdphe-completes-revie … ks-sporting-goods
https://www.wsoctv.com/news/local/nc-clinic-halts-use-jj-vaccine … BMFFC5WSKSZKGMXE/

Не смятам да следя реакциите след ваксините де, просто тези знам, че аз ги предизвиках собственоклавиатурно! Sunglasses

# 10 013
Сигурно ми е тъп въпроса, но бърз антигенен от аптеката за дом.ползване може ли да е фалшиво положителен?

# 10 014
UK
Програмата за ваксини срещу Covid е предотвратила 10 400 смъртни случая при хората над 60-те години в Англия през последните четири месеца, сочи нов анализ.

От първата ваксина на 8 декември миналата година до края на март, над 15 милиона дози са били дадени на възрастни в тази възрастова група, съобщиха от Public Health England (PHE).

Според неговите оценки през това време са предотвратени 9 100 смъртни случая при тези на 80 и повече години, 1200 са избегнати при тези на възраст от 70 до 79 години и 100 души са спасени при тези на възраст от 60 до 69 години.

Цифрите бяха изчислени с помощта на реални данни за ефективността на ваксините за предотвратяване на смъртта и приемането на ваксини.

PHE заяви, че сега има все повече доказателства, че ваксините спомагат за намаляване на предаването, поради което е вероятно още по-голям брой смъртни случаи да бъдат избегнати от програмата за ваксини.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56686248

# 10 015
Сигурно ми е тъп въпроса, но бърз антигенен от аптеката за дом.ползване може ли да е фалшиво положителен?
Може, но е малко вероятно, хубаво е да се повтори-потрети ...

# 10 016

Може. За Англия - ако домашния бърз тест е "+" се изолираш и веднага записваш за ПСР. От резултата на ПСР теста зависи дали ще продължиш с изолацията или не.

# 10 017
Мъжът ми е с такъв, пътува си към Русе. Аз направих ПСР и чакам 😔 като се прибере и той отива. Ама ей тъй лъч някакъв все пак ми е, че може и да не сме болни

# 10 018
  • София
Малко вероятно е. Не се отчайвай, много от нас го монаха доста търпимо коронавируса. Ако сте положителни, почвате лечение по лекарско предписание, повишено внимание и спокойствие. Всичко ще е наред!

# 10 019
Може. За Англия - ако домашния бърз тест е "+" се изолираш и веднага записваш за ПСР. От резултата на ПСР теста зависи дали ще продължиш с изолацията или не.
А това съгласува ли се с английското РЗИ? У нас няма проблем ако си положителен да се разхождаш и носиш зараза, Кунчев сутринта обясни на въпроса "ако РЗИ не вдига телефона" какво може да прави човек - каза "никой няма да го глоби ако ходи до болница за лечение особено ако се настани там". При вас не вярвам да е много по-различно защото д-р Кембъл в едно видео каза, че едва около 10% от хората спазвали карантина.

Общи условия

Активация на акаунт