COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 114
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 095
  • София
И аз имам приятел с две дози Пфайзер, който беше положителен при тест за пътуване. Не беше болен, не се разболя, не зарази никого. Толкова. Наистина никаква полза няма от такива неща да се разказват.
Както няма полза от цялата паника с ваксините. Надявам се повечето хора да се ваксинират максимално бързо, защото иначе не му се види края.

# 10 096
Надяват се да не ме изтрият, но не мога да не цитирам част от една стара и много популярна песен. "Манго, манго ела..."
По БНТ 1 новините репортаж от Столипиново. "ВирОс нЕма". Всички категорично отказват да се ваксинират. Една ЛЛ каза, че не е успяла да използва цял флакон въпреки постоянни увещания. Покрай това отказват да ваксинират и децата със задължителните ваксини, защото можели да им сложат срещу корона.
Всички със симптоми категорично отказвали тестове.
Но е ясно, че като някой не се почувства добре, цялата рода ще щурмува спешното отделение и може отново някой медик да пострада.

За съжаление никой сега няма да затвори махалата, за да не заразяват другите пловдивчани.

# 10 097
Надяват се да не ме изтрият, но не мога да не цитирам част от една стара и много популярна песен. "Манго, манго ела..."
По БНТ 1 новините репортаж от Столипиново. "ВирОс нЕма". Всички категорично отказват да се ваксинират. Една ЛЛ каза, че не е успяла да използва цял флакон въпреки постоянни увещания. Покрай това отказват да ваксинират и децата със задължителните ваксини, защото можели да им сложат срещу корона.
Но е ясно, че като някой не се почувства добре, цялата рода ще щурмува спешното отделение и може отново някой медик да пострада.

За съжаление никой сега няма да затвори махалата, за да не заразяват другите пловдивчани.
Гледах го и останах потресена. Жената си каза, че ги  увещава много, но дори хора със заболявания отказвали.

# 10 098
Искрени благодарности на MeMyselfI,Роузи,pehoko:bouquetf:
Цитат
Можеш, мен от ваксината ме болеше гърлото няколко дни.
Сега пък да не ме заболи повече?От друга страна и ти не можеш да знаеш дали те  е заболяло от ваксината,или е съвпадение.Ще видим.

# 10 099
И аз имам приятел с две дози Пфайзер, който беше положителен при тест за пътуване. Не беше болен, не се разболя, не зарази никого. Толкова. Наистина никаква полза няма от такива неща да се разказват.
Както няма полза от цялата паника с ваксините. Надявам се повечето хора да се ваксинират максимално бързо, защото иначе не му се види края.

Напротив.
Има голяма полза.
Ние бяхме няколко семейства с човек, който се оказа положителен.
Но ваксиниран. Никой не се зарази.
Включително и жена му, която НЕ е ваксинирана.
Цяла вечер в едно помещение.
Ваксина - Астра Зенека.
След този случай, се ваксинираха 10 човека в зелените коридори.
Самият "положителен", го изкара за 3 дена с температура - малка. Нищо повече.

Тези случаи на живо и до нас, дават голям тласък на ваксинирането.

# 10 100
  • При семейството си
По БНТ 1 новините репортаж от Столипиново. "ВирОс нЕма".
Всички категорично отказват да се ваксинират.

Убедена съм, че в махалата/махалите е така последната 1 година. Колко бяха затворени до момента (имаше някакви опити при някакви клъстъри в началото)?

# 10 101
Норвежците са в паника след като стана ясно, че Янсен ваксината е дала 4 редки случая на тромби в САЩ, които са от същия тип като на АЗ. А паниката е защото другата седмица се чакат първите дози в Норвегия от Янсен ваксината и се планирало с нея да се ваксинират към 1.9 милиона до юли. Още след първия съобщен случай в САЩ норвежката Агенция по лекарствата са насочили вниманието си към ваксината, защото е векторна и е дала много подобни симптоми като норвежките случаи.

Не знам какво значи векторна ваксина, не съм задълбала в тия термини, но Янсен може да последва същата съдба в Норвегия като АЗ. Норвежците се чудят какво да правят с АЗ ваксините на склад - или няма да ги предложат на никой, или ще ги пуснат за тези, които доброволно изберат да се ваксинират с нея. Още не са решили. Засега се ваксинира с Пфайзър и Модерна.

# 10 102
В Германия пък се провали доставка на почти 900 000 дози Модерна и въобще освен Бионтех /Пфайзер нищо не остана. Добре поне че те доставят. Чакат одобрение на Спутник, защото вече правят самостоятелна поръчка без обвързаност с ЕС. За китайската нищо не се чува. Дано CureVac да успеят скоро да докарат нещата докрай и да имат достатъчно производство.

Бионтех/Пфайзер кандидатстват за спешно одобрение на тяхната ваксина за юноши в САЩ.  При одобрение това би обхванало възрастовата група от 12 до 15 години.  

https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-coronavirus-freita … -fuer-Jugendliche

Малтийското правителство дава намаление до 200 евро на първите 35 000 резервирани почивки за предстоящия сезон. Бюджетът за програмата е 2 000 000 евро. Информация в горния линк.
Обичайно Малта е посещавана от около 1 милион туриста  на сезон, който обаче е доста дълъг.

# 10 103
И гърците ще дават.

# 10 104
Скрит текст:
Леко странична новина от епидемичната и изборна обстановка в страната, но Ковид е възможно да създаде потенциално опасна и животозастрашаваща ситуация с Българската експедиция в Антарктида.

Ето какво съобщават днес от Българският антарктически институт. Няма кой да евакуира нашата експедиция преди настъпването на зимата и влошаването на условията в Антарктида
Скрит текст:
Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът “Агилес” не можа да отплава днес от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида, поради заболели от Ковид членове на екипажа. Шестимата полярници от 29-тата българска антарктическа експедиция, които вече повече от месец работят на базата ”Св. Кл. Охридски” по изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания, трябваше след няколко дни с “Агилес” да поемат дългия път към Родината. Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец на базата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при ограничени хранителни продукти и гориво! При належаща нужда най-необходими за преживяване продоволствия ще могат да се вземат след преход с моторни шейни по ледника или с лодка “Зодиак” по море от съседната испанска база “Крал Хуан Карлос I”, която беше зазимена и напусната от испанските полярници в края на февруари.
Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки възможности за по-ранно транспортиране на полярниците ни. В момента в района на Антарктическия полуостров се намира чилийския кораб “Лаутаро”, който обаче е претоварен от качените на борда хора и материали от вече зазимени бази и едва ли ще има възможност да вземе българите.
https://www.facebook.com/BulgarianAntarcticInstitute/photos/a.38 … 0158231740518940/

Заради Ковид ситуацията с чилийският кораб ще се наложи нашите учени или да останат с ограничено гориво, и хранителни дажби в тяхната база поне 2 седмици в започващата зима, (а си представете какво означава зима в Антарктида, неслучайно всички експедиции вече са се изнесли заради идващата зима) или да правят преход в настъпващите тежки условия до съседна испанска база която вече е зазимена и напусната. Другият кораб който се намира в района на Антарктида, който би могъл да вземе нашите учени, преди да се влошат условията, вече е претоварен с останалите учени от напуснатите и зазимени бази.

Благоприятно развитие на кризисната ситуация с нашите учени в Антарктида.

Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач "Акилес" удължиха за неопределено време карантината на кораба, с който трябваше да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от Българския антарктически институт /БАИ/.

Корабът е трябвало да отплава днес за Антарктика. Създалата се аварийна ситуация е наложила незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с шефа на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение.

От БАИ съобщават още, че в района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийският малък военен кораб "Лаутаро", който се е съгласил да промени програмата си и в късните часове на нощта е акостирал пред Българската полярна станция и е взел на борда си българските антарктици. Корабът ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където в чилийскатаа база "Ескудеро" те ще изчакат уругвайския военен самолет "Херкулес", който в последния момент е приел да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели са предотвратили престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима, се посочва в съобщението.
Всички наши полярници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането в родината.
https://dnews.bg/chiliiski-voenen-korab-e-pribral-polarnicite-ni … tml#parent=search

# 10 105
  • Немция
В Германия е възможна ваксинация и с АстраЗенека над определена възраст. Друг е въпросът колко хора я слагат.

Спутник ми е мътен, защото само за него от актуалните ваксини не се писа за някакви по-тежки реакции, стои си чист и неопетнен.
Имам чувството, че в Европа ще го вземат и него под лупа и ще почнат да изскачат изненади.

# 10 106
Идеалани цифри за отваряне (ако искаме да сме на първо място по смъртност в света)

# 10 107
  • Немция
Скандал с руската ваксина в Словакия

Въпреки че руската коронарна ваксина не е одобрена в ЕС, Словакия купи Sputnik V сама. Но сега страната трябваше да обяви: Русия не достави очакваната ваксина.
В Словакия държавният институт за контрол на лекарствата SUKL публикува критичен доклад за руската ваксина Sputnik V. Доставките ваксини не са идентични във всеки детайл с тези, описани по-рано в известното специализирано списание "Lancet", според доклада, който германската прес агенция е получила в четвъртък.

Информацията от други страни, в които Sputnik V вече е била използвана, също не е приложима за ваксините, доставени в Словакия. „Единственото общо между тези ваксини е името им“, буквално написаха словашките инспектори. Те вече бяха обвинили производствената компания, че предоставя недостатъчно информация.

https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/id_89808686/corona-i … -v-lieferung.html  

Русия изисква пратката обратно.
Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който продава Sputnik, обвинява словашката агенция по лекарствата в нарушаване на договора и саботаж. Властта провеждала фалшива новинарска кампания срещу Sputnik V.

https://www.sueddeutsche.de/politik/sputnik-v-russland-slowakei- … pfstoff-1.5259781

# 10 108
В Германия е възможна ваксинация и с АстраЗенека над определена възраст.

Над 60 до 69. Не е много.

# 10 109
Бразилия е на 16 място в света по смъртност, отбелязвала рекорди по жертви и комисия ще разследва Болсонаро за управлението на пандемичната криза. Ние сме на 7 място в света, хвалим се колко добре управляваме пандемията и ще отваряме всичко.

Общи условия

Активация на акаунт