COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 068
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 215
Аз да питам колежките с първа доза АЗ в рисковата група - жени под 60 - кога ще сложите втората? Мен ме напира на първата възможна дата на десетата седмица, но взех да се замислям дали да не я сложа на дванайсетата, за по-ефективно? Пък белким да измислили нещо дотогава или да има повече информация има ли или няма рискове.....Но втора доза ще сложа категорично, няма смисъл от това дето го изтърпях толкова време и да не съм защитена, няма вариант.
Мисля в края на 11-та седмица да отида, десетата се пада на Великден точно. Ако нещо се обърка и не стане, да имам още една седмица възможна (не знам след дванайстата да не ми откажат) Rolling Eyes

На мен ми написаха най-ранна дата на картончето, 8ма седмица, но не ми казаха изрично тогава, но да не е по-късно от 12 седмица.
Мисля 11 седмици.

# 10 216
Явно в Исландия, Австралия,  Нова Зеландия си нямат инфекционисти от ранга на Мангъров и Велизарова, които да ги убедят, че всички ще минат през вируса, ами решили съвсем да се изчистят от него, като си затворят границите...

# 10 217
И им се получава, представи си. И не само на тях. Но в България за това почти не се говори или ако се споменава, се измислят един милион оправдания. В крайна сметка трябва да се поддържа илюзията, че нищоправенето на "българския модел"  е единствената алтернатива.

# 10 218
Аз да питам колежките с първа доза АЗ в рисковата група - жени под 60 - кога ще сложите втората?
Скрит текст:
Мен ме напира на първата възможна дата на десетата седмица, но взех да се замислям дали да не я сложа на дванайсетата, за по-ефективно? Пък белким да измислили нещо дотогава или да има повече информация има ли или няма рискове.....Но втора доза ще сложа категорично, няма смисъл от това дето го изтърпях толкова време и да не съм защитена, няма вариант.
На мен десетата седмица ми се пада по Великденските празници, и понеже се чудя в почивен ден ли да ходя или в работен, току виж съм отишла и на 11-тата седмица. Ако не измислят нещо ново до тогава.

# 10 219
Ама за мен няма значение някой какви титли има, а в случая откъде си взима данните. Как точно ги изчислиха тези 85% безсимптомни? Простичък въпрос засега без отговор обаче.

Тези 85% безсимптомно идва от една стара публикация/не помня немска или френска/. От всички положителни ПСР-а за ден/седмица 85% са казали, че на датата на ПСР-а си не са имали оплаквания. Не че по-късно не са развили болестта, а в ДЕНЯ на пол. ПСР-а не са имали симптоми.
И всички после повтарят като папагали -85% безсимптомни.
Подобна изкривена информация като спанакът и желязото.

# 10 220
Аз пък се ваксинирах на място, където вече не ваксинират в събота и това ако не се промени, ще си сменя и мястото за втората игла, че не ми е удобно през седмицата. Не вярвам да ме върнат, ако си нося картончето.

# 10 221
На мен датата ми е на 10-тата седмица, ще отида тогава.  Реално роднините ми повече се притесняват от мен, така че и заради тях няма да удължавам времето.
На този етап не бих смесила  ваксини, поне за АЗ вече има данни, които като проценти не ме притесняват. Съседите ни правят изолация, по-вероятно ми се струва да ми падне на главата нещо като излизам.

# 10 222
Хич не ми се ще да сменям ваксината, предпочитам пак АЗ.

И аз.
Датата ми е точно 2 месеца след първата, ще сметна седмиците.
Но не знам, ако са по-малко от 10-12 дали мога сама да си я променя.
През платформата съм.

Сега ги сметнах, 9 седмици са. Thinking

# 10 223
  • София
Дева, и аз съм през платформата. Казаха ми, че по-рано не мога да отида.

# 10 224
За съжаление, от личен опит, искам да напиша нещо.
Безсимптомно изкаран Ковид, НЕ означава без последствия.

Днес ни изписаха, с дъщеря ми, от болницата, диагностицирана с MIS-C, или Мултисистемен възпалителен синдром след прекаран Ковид.

Заразила се е и изкарала вируса абсолютно безсимптомно, 4-6 седмици назад във времето. Никакви външни признаци не е имала за това, но вируса е действал в тялото.
Преди 11 дни започна кошмара, с много висока температура. При нея са засегнати сърцето и бъбреците, при други деца в болницата -други органи. Днес се прибрахме в къщи. Очаква я дълго, дълго възстановяване.

Наблюдавайте много децата си.
Успешно възстановяване! Стискам палци!

# 10 225
Happy, на 10 години е дъщеря ми. След 3 дни над 39 градуса температура и съмнение за апендицит ни приеха по спешност в Пирогов.
Прекрасни педиатри има там, познаваха синдрома, знаеха какво правят и какво да търсят и следят. Поклон пред тях! Ръка им целувам, на всичките!

Симптомите бяха висока температура, стигаща до 39.8, неповлияваща се от нищо, повръщане, тежест в корема / основно в областта на апендицита/, "обрив", който не е точно обрив, а петна, покрая червени, по дланите и тялото.
Бясна съм, меко казано, че не се говори за това. Още миналото лято, бях чела статии в английската преса за този синдром, наподобяващ признаци на болестта Кавасаки. А тук се тръби, че децата го карат безсимптомно или леко и до там, но...
Аз, съпругът ми и голямата ми дъщеря боледувахме вируса през ноември. Мъжът ми и малката нямаха антитела.

Благодаря на всички за пожеланията за бързо възстановяване! Дано, дано!
Наистина, пазете и наблюдавайте децата си!

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 15:41 от nadin4e

# 10 226
Фани, миличка ❤, ако поне малко може да те успокои това, ето моите резултати 3 седмици след Модерна:

# 10 227
Според представител на  Curevac ваксината им може да бъде одобрена от EMA по-рано от очакваното.  „Вече сме много напреднали в третата фаза на клиничните тестове и очакваме данните за окончателния пакет за одобрение“, заяви говорителят на компанията Торстен Шулер. Надяват се на одобрение през май или юни.

Curevac планира да произведе до 300 милиона дози ваксини тази година, каза Шулер.  След това се планира производството на един милиард дози ваксини за следващата година.  Шулер каза, че компанията и нейните производствени партньори могат да произвеждат значително повече от други производители в системи със сравними размери.  "Дозата ни за ваксинация е много ниска при дванадесет микрограма."  Другите мРНК ваксини ще изискват от два и половина до осем пъти повече количество активно вещество за сравнима защита.

Curevac обяснява дългото чакане за одобрение от ЕС с проблеми с финансирането в началото на разработването.  Липсата на финансови възможности в началото на пандемията през пролетта на 2020 г. беше проблем за Curevac, заяви главният изпълнителен директор Франц-Вернер Хаас. "В началото нямахме възможност да плащаме предварително на доставчиците и да резервираме необходимото оборудване и материали, което означава да направим големи инвестиции“.

https://www.n-tv.de/panorama/Curevac-haelt-Zulassung-im-Mai-fuer … icle22481050.html

Според Форбс, на 16 март Европейската комисия е предложила да заеме на CureVac до 86 милиона долара, за да подпомогне развитието на тяхната ваксина. До този момент заемът не е реализиран.

Най-големият акционер на компанията е германският милиардер Дитмар Хоп, който е направил богатството си като съосновател на софтуерната компания SAP. Инвестирал е 1,5 милиарда евро в CureVac. Има още двама германски милиардери, които са инвеститори, такива са и мексикански магнати в търговски центрове и фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

На 15 март германският вестник Welt am Sonntag съобщи, че администрацията на Тръмп се е опитала да привлече CureVac в САЩ  за осигуряване на ваксина с изключителни права за гражданите на САЩ.  Германското министерство на здравеопазването и министърът на вътрешните работи потвърдиха пред Ройтерс, че правят всичко възможно, за да попречат на CureVac да премести своите изследвания в САЩ.  CureVac заяви пред Forbes, че не е имало оферти от САЩ  за придобиване на технологията на компанията.  

https://www.google.de/amp/s/www.forbes.com/sites/martaorosz/2020 … irus-vaccine/amp/

След това, през юни 2020, германската държава се договори с CureVac и придоби 23% от акциите на компанията на стойност 300 милиона евро. Тези акции донесоха през август на държавата 1,6 милиарда евро печалба от нюйоркската фондова борса.

https://www.google.de/amp/s/www.sueddeutsche.de/wirtschaft/curev … ung-1.5002387!amp

Катарски инвеститорски фонд също инвестира доста пари в CureVac през юли 2020.

https://www.google.de/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN24M1F7

Много интереси и много пари има зад ваксините, с две думи. Пусти финикийци, измислили парите като временно средство и забравили да ги отменят.
От друга страна, изглежда че с CureVac шансовете да преборим сравнително скоро пандемията се увеличават много.

# 10 228
Как Бутан успя да ваксинира с една доза повече от половината от населението си само за седмица

В малкото хималайско кралство, разположено между Китай и Индия, около 470 хиляди от неговите 735 хиляди жители вече са получили по една доза от ваксината Астра Зенека, която е дарение от Индия.

Бутан разполага само с 37 лекари и около 3 хиляди човека медицински персонал от преди пандемията. С помощта на доброволци и добра организация са успяли да имунизират толкова много хора за рекордно време.

Страната има регистрирани само 896 случая и един смъртен случай от ковид досега.

https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/bh … zens-single-week/

Биляна, чудесен резултат. Hands Thumbsup

# 10 229
Съдя по разказите на хората тук и във фейсбук.
Просто ми се набива в очите. Ще редактирам горният си коментар, да пише че не е официална информация, а ЕЖК. Съжалявам за подвеждането.

Общи условия

Активация на акаунт