COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 478
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 725
Нали в Германия щяха да слагат РНК ваксини, като втора доза на АЗ - какво стана?
Няма промяна. Който е с една доза АстраЗенека, се препоръчва РНК ваксина. При желание може и втора доза АстраЗенека.

Тези, които нямат проблем втората доза да е РНК  ваксина, получават час с един месец по-късно. Тоест при първоначален час за края на април(минали са 10 седмици от първа доза на АстраЗенека) , часът за втората игла с РНК се измества за края на май.
Имам познати, които в момента трябва да решат с какво да е втората доза, затова и съм запозната.
А защо отлагат Рнк-то с още един месец? Нали за работещи в рискова среда става въпрос?

# 10 726
Хубавото в цялата каша с АЗ, е че скоро това няма да е основната ваксина в нашият портфейл, други ваксини ще станат основни с бъдещите големи доставки на Файзер и Модерна а и Джонсън ще стъпи солидно при нас, и ще излезем от тази ситуация.

МЗ чака спешно решение за АстраЗенека

Скрит текст:
Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на компанията "Астра Зенека". Интересът към тази ваксина спадна значително. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция, цитиран от БГНЕС.

Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, каза още Ангелов и уточни, че ако се стигне до такъв вариант количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата.

Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще преценим какво ще правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, уточни министърът.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "Астра Зенека".

Запитан за хаоса в информационната система за записване на час за ваксинация, Ангелов каза, че очаква предложение от „Информационно обслужване” за решение на проблемите.

Системата е направена автоматична, за да се избегне човешка грешка, заради липсата на ваксини в момента, това работи против нас, призна Ангелов.

От своя страна зам.-министър Жени Начева съобщи, че дози РНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви още, че до края на деня ще бъде установена по-бърза процедура, по която общопрактикуващите лекари ще получават ваксини от регионалните здравни инспекции.

На 16 април се очакват 14 хиляди дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а на 26 април- 24 хиляди дози, уточни министърът на здравеопазването.
https://standartnews.com/balgariya-zdraveopazvane/mz-chaka-reshe … eneka-458115.html

Още след 4 дена идват 14 хиляди дози Джонсън. Към тях според мен ще има по голям интерес отколкото към Астрата.

# 10 727
  • София
Хора, откъде е тази информация, че "Спутник" се ползва с огромно доверие в България? Мине се - не мине и се спомене как "Спутник" едва ли не всеки втори тръпне за него. За мен извън една определена прослойка хора, другото са такива, които се правят на интересни. Вижте какво стана в Словакия - хвърчат оставки, включително и премиерски, скандал след скандал, само това ни липсва след фиаското със Зенека, честно казано.
Да пращат онова момче от ИАЛ у Брюксел, той говори прекрасен английски (не се шегувам), и да договаря колкото се може, повече иРНК ваксини. Друг шанс нямаме с тая нация от разбирачи.
Аз например имам ясен спомен, че Радка Аргирова обясняваше, че векторна + РНК ваксина ще дадат много силен имунен отговор. Само че на една Аргирова ще се падне един Петрунов, примерно, който ще е на коренно противоположното мнение. За това време трябваше не да се говори с клишета за "най-добрата ваксина е поставената", а да се обясни кратко, точно и ясно - ваксинираш се с каквото има, за да си върнем живота. А не - избор на ваксини, пък портал, пък коридори, пък холни гарнитури.

# 10 728
Според договора може да се дарят ваксините.

# 10 729
Мен честно казано новите варианти ме притесняват повече, отколкото някакви супер рядки странични реакции. Та от тази гледна точка съм навита да получа втора доза от ваксината на Джонсън, която между другото е с прилична ефективност и срещу юарския вариант, за разлика от АЗ.
Но ако ми кажат да чакам още месец, тогава ще сложа АЗ.

# 10 730
  • София

Израел отвори граници. Колко процента от тях се ваксинираха?
 На мен ми е интересно, как ще се развият нещата там. Ако може да се говори за стаден имунитет при тях.

# 10 731
Въпроса е трябва ли нашите да се поддадат на натиска на Европа да изтеглят от употреба ваксината за под 60. Направят ли го това е края на АЗ в България. То и без това е сринато доверието в нея, като кажеш че е опасна за по голямата част от населението, и я спреш за тях, ще е последният пирон в ковчега на астрата в България. От друга страна и без това е сринато доверието в нея, и голям смисъл да се опъваме и да не я спираме защото това е основната ваксина в нашият портфейл за момента, няма. Защото по голямата част от о-вото и без това не я иска. Та според мен ще я спрат, а експертите ще кажат какво е най добре да се направи за 2-ата доза за вече ваксинираните с астрата.

# 10 732
"Пробив: този спрей предпазва от тежки форми на Ковид-19
Това може да се окаже решаващ пробив в битката срещу коронавируса: един отдавна известен спрей срещу астма намалява с цели 90% риска от тежка форма на Ковид-19. Установиха го учени от Оксфорд."

https://www.dw.com/bg/пробив-този-спрей-предпазва-от-тежки-форми … вид-19/a-57167612

"Какво точно са установили учените от Оксфорд

Две впръсквания сутрин и две вечер - кортизоновият спрей срещу астма, съдържащ съставката Будезонид, намалява с цели 90% риска от тежка форма на Ковид-19, а при по-леките форми скъсява времетраенето на болестта, се казва в британското изследване. На учените направило впечатление, че макар хората, страдащи от астма, да имат затруднения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с Ковид. Причината: редовната употреба на т.нар. глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително действие и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко използваните глюкокортикоиди е Будезонид, чийто ефект върху болни от Ковид-19 пациенти е бил изследван сега от британските учени."

# 10 733
Тесла, ако я спрат няма да се материализират веднага други ваксини на нейно място. Т.е. ние нищо не печелим. Но може да я дарят на други държави, за които ще е от полза.

# 10 734

Израел отвори граници. Колко процента от тях се ваксинираха?
 На мен ми е интересно, как ще се развият нещата там. Ако може да се говори за стаден имунитет при тях.

Излизат ми 54.5 % напълно ваксинирани към 11.04.

# 10 735
Австрия: удължиха локдауна - но само на Виена - до 02.05.
Скрит текст:
Чудя се дали следващата стъпка няма да е излизане извън региона само с негативен тест, защото в крайна сметка как ще спрат виенчани да ходят на шопинг примерно в други градове. Най-луксозният аутлет и без това е в Долна Австрия.

Поне едното дете тръгна днес на училище (с три теста на седмица).

Иначе мое любимо заведение се опитва да оцелее и предлага безплатни бързи тестове за корона към всеки коктейл "to go". Поне са креативни, но е много студено за пиене отвън. Утре ще са макс. 6 градуса.

защото китайците ще пускат чужденци само с такава/
Подпалиха света, сега и претенции ще имат. Тези са толкова безочливи, че..

# 10 736
Цитат
Тесла, ако я спрат няма да се материализират веднага други ваксини на нейно място. Т.е. ние нищо не печелим. Но може да я дарят на други държави, за които ще е от полза.

Но и да я задържим нищо не печелим. Хората и без това не я искат. Да, ще продължат да се ваксинират някакви символични бройки с нея от хора които не им пука каква е ваксината, но в голямата картина голяма разлика няма да има. При положение че скоро идват големи доставки, на Модерна и Файзер които ще отпушат ваксинацията защото желаещите за тях са много. Още след 4 дни идва доставка на Джонсън. Няма съвсем да спре ваксинационният процес но така или иначе той се бави заради отказите на хората да си слагат АЗ. А си представи пък политически как ще изглежда ако не дай си Боже нещо стане с някой ваксиниран с Астрата, много малко вероятно, но все пак възможно, какво ще стане. Поставям се на мястото на управляващите. Няма големи позитиви да продължаваме да се мъчиме да ваксинираме с вече бита карта, която никой не я иска. Аз разбирам да има опашки за Астрата и да се избива населението за нея, че да теглиме една майна на Европа и да не я спираме, защото благодарение на астрата хвърчим напред като ваксинации, ама астрата повече ни пречи отколкото ни помага в момента.

# 10 737
  • Bristol
Спомням си, че се говореше за комбинации на ваксини с АЗ, потърсих и правилно си спомням. Във Великобритания още февруари са започнали да тестват, предполагам не са спрели, просто нямат достатъчно резултати, за да излязат със становище. Още тогава казаха, че ако ваксини могат да се комбинират, това ще даде гъвкавост на ваксинационните програми и проблеми в производството и снабдяването няма да оказват толкова силно влияние на ваксинационния процес. Всичко това разбирасе е в тон с британската политика, възможно най-бързо и най-много хора да бъдат ваксинирани. Те и Пфайзер го слагат на 11-12 седмици, както АЗ, за да можело повече хора да имат поне една ваксина, преди да започне реваксинацията, локална политика.
Ето и статията от BBC по въпроса в началото на февруари
https://www.bbc.com/news/health-55924433

ЕМА даде ли съвет страните в ЕС да спират ваксинирането с АЗ или да бъде прилагано на определена възрастова група? Аз останах с впечатлението, че заявиха, ползите са повече от вредите, продължавайте ваксинацията 🤪
и оставиха всяка страна сама да си реши. Сега се чудя, португалците в ролята на какви съветват кой да се ваксинира с АЗ в България 🤔

От ЕМА не казаха ли и, че няма да одобряват Спутник и оставиха, който иска да ползва тази ваксина, индивидуално да си я одобрява?

Струва ми се, че е настанала голяма информационна бъркотия или аз съм пропуснала нещо 😔

# 10 738
  • Немция
Нали в Германия щяха да слагат РНК ваксини, като втора доза на АЗ - какво стана?
Няма промяна. Който е с една доза АстраЗенека, се препоръчва РНК ваксина. При желание може и втора доза АстраЗенека.

Тези, които нямат проблем втората доза да е РНК  ваксина, получават час с един месец по-късно. Тоест при първоначален час за края на април(минали са 10 седмици от първа доза на АстраЗенека) , часът за втората игла с РНК се измества за края на май.
Имам познати, които в момента трябва да решат с какво да е втората доза, затова и съм запозната.
А защо отлагат Рнк-то с още един месец? Нали за работещи в рискова среда става въпрос?
Да, за работещи в рискова среда става дума. Не знам защо се отлага. Да уточня - новата дата ще е между средата и края на май.

# 10 739
  • София
Искам да попитам - някой има ли представа, докато из цяла Европа тестването се превръща в още една възможност за по-леки мерки - всички тестове са безплатни, раздават се навсякъде, вече не само за учениците, защо в България няма подобна стратегия? Скъпо ли е твърде, не можем ли да си го позволим?
Ето, четем за Австрия, Германия, Франция, Англия.... Ние, разбира се, нямаме възможностите на тези държави, но все пак, в някаква степен, бихме могли да ползваме безплатни тестове, вместо само и единствено да броим видовете ваксини, които така или иначе нямаме?

Общи условия

Активация на акаунт