COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 088
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 660
  • София
Шведите и не се целуват и прегръщат като италианците, французите и испанците. По начало са на дистанция в сравнение с други, поне по мои впечатления след 1 година в шведски институт в Испания. Дори там не се приучиха да стоят наблизо, макар да са весели иначе.
В моного страни роля играе и градския транспорт. У нас няма около София на 100 км предградия, в които да живеят хора, които работят в столицата и всеки ден да се тъпчат във влак, който после да влиза в линията на метрото и да стига до центъра. А в много големи европейски градове е така. Ние тук замърсяваме въздуха, но трафика е от коли, не толкова в транспорта.

# 12 661
Мисля, че не е за неутрализиращи този на Роше. В Кандиларов теста неутрализиращите антитела е по-скъп - над 40, ако ме се лъжа.
Може би не е такъв, но й казах на жената, че искам за неутрализиращи антитела - 33лв е този. Иначе както преди дискутирахме - антителата са в тясна връзка и с клетъчният имунитет, който расте бавно. В един момент те спадат, но остават клетките с памет, чиято цел е да задействат защитните механизми при нужда и с антитела (B-клетки) и Т-лимфоцити ( CD4+, CD8+) и т.н. сложни механизми чрез които работи имунната система ... а накрая идват макрофагите и "изяждат" всички остатъци от "бойното поле".

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 17:27 от pehoko

# 12 662
По повод дискусията за Швеция.
Помня, че Pure няколко пъти е споделяла, че още преди пандемията, там не се пускат сополиви деца на детска градина/училище. А сега - още повече.
Освен всички други различия в начаина на живот в Швеция, това, че не пращат деца и ученици с някакви, макар и леки симпоми на училище (предполагам и възрастните не ходят на работа "малко настинали")  също има голямо значение за по-малкото разпространение на вируси.

У нас е голям "героизъм" да ходиш "настинал малко" на работа.
И да пратиш детето/ученика на училище с антибиотиците.

# 12 663
Мисля, че не е за неутрализиращи този на Роше. В Кандиларов теста неутрализиращите антитела е по-скъп - над 40, ако ме се лъжа.
Може би не е такъв, но й казах на жената, че искам за неутрализиращи антитела - 33лв е този. Иначе както преди дискутирахме - антителата са в тясна връзка и с клетъчният имунитет, който расте бавно. В един момент те спадат, но остават клетките с памет, чиято цел е да задействат защитните механизми при нужда и с антитела (B-клетки) и Т-лимфоцити ( CD4+, CD8+) и т.н. сложни механизми чрез които работи имунната система.
Да и при майка ми беше така.  Тя не беше уточнила какъв  точно иска и й направиха този.  Той пак си дава някаква представа за положението, макар и да не показва неутрализиращите антитела.Аз като  ги изследвах при мен в лабораторията ме погледнаха неразбиращо, когато споменах за неутрализиращи антитела. Чак като им казах за спайк протеина и ме разбраха.  Иначе по-скъпия за неутрализиращи антитела отнема 3 дни в Кандиларов, но дали изобщо има смисъл човек да дава 40 и кусур лева. Най-добре понатам да си видиш клетъчния имунитет. Този резултат е доста добър само след една доза АЗ и според мен няма нужда от още изследвания.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 17:33 от daisy12

# 12 664
На мен този за неутрализиращите както вече писах ми показа, че нямам абс. никаква защита шест седмици след първа доза АЗ. Ще чакам още месец и половина и пак ще пускам да видя дали има промяна. Въобще той не се препоръчва след първа доза, а две седмици след втора, ама аз реших да избързам.

# 12 665
  • Bristol
Британците са поръчали доста дози от Valneva, дори завод в Шотландия щял да ги произвежда. По-малко са поръчали от Pfizer, Janssen и най-малко, Moderna.

Майка ми е успяла да се ваксинира с Модерна днес, да видим дали ще има реакция или леко ще мине при нея 😊

# 12 666
Ladybird, точно и моята е 70+, но беше на изчакване до сега, както и много други в България. При нея притеснението е, че преди две години мина радио и лъче терапия за рак и много се пази и до ден днешен.
Скрит текст:
Избягва, където има повече хора. По Коледа на улицата деца се втурнали да я сурвакат и тя и те били без маски и усетила дъхът им, докато нареждат и се беше притеснила. То е повече на психологично ниво при нея, но е редно хората да са малко по-съобразителни и да не въртят очи, като искаш да поддържате дистанция 2 м и не желаеш да се ръкуваш, за прегръщане въобще няма да споменавам.
Аз даже се чудя, един ден, като отпаднат мерките, ще ми трябва време да свикна с намалена дистанция и прегръдките 😂

LillyM, официалните данни за Астра и Пфайзер съвпадат с личните ми наблюдения 😁 Но както са написали, за Модерна нямаме данни 🤪

Аз съм 4г. след химио и лъче. Не мисля, че това е проблем да се ваксинира.

# 12 667
Ли Лу, да не мислиш,
Оф, не ми се спори точно с теб. Да, браво на шведите - ууу, другите са тъпи. Може да не се обръщаш повече към мен, като не си разбрала, че вашата/ тоест шведската стратегия тук не работи по милион причини.

Въобще не съм коментирала шведската стратегия и дали би работила някъде другаде. Коментирах  "смешните 23 човека в Швеция на км2" като аргумент от твоя страна.

Да, Швеция има огромна територия, но тази територия е ненаселена. Населението на Швеция живее на 1,6% от територията на страната. 90% от населението е сбутано в градовете. А и както се оказа от цифрите - Стокхолм е с по-висока плътност и от Виена, и от Берлин, и от Варшава. Та нека мерим плътността в заселените райони, а не ангро, защото в незаселените райони covid-19 няма как да се разпространява.

# 12 668
  • София
И аз мисля, че в Швеция възможността и препоръките за оставане вкъщи и при най-леки симптоми са от изключителна важност. Pure беше писала преди колко е улеснена процедурата при тях. Ще се радвам да сподели спазва ли се при тях. Защото ако няма заразоносители и 1000 души да натъпчеш някъде, никой няма да се зарази.
У нас, знаем как е. Сополите и кашлицата са в графата "нищо ми/му няма" Simple Smile

# 12 669
При иРНК няма вирус носител за разлика от векторните и ваксината се задържа 48ч. в организма за това се приема, че се очакват по-малко странични ефекти, но както казах - ефектите се дължат основно на имунната реакция а не толкова на самата ваксина като въздействие.
@ wild poppy стероидите свалят силно имунитета - 9 месеца ми се вижда ужасно много време като лечение.

Как така се задържа 48ч, след това се разгражда и се елиминира от организма, така ли ? Ако е така би трябвало и при векторните да е същото ?

# 12 670
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Не знам дали е 48 часа, но много бързо се разпада.

За векторните не е точно така, те са защитени от вектора

# 12 671
Надеждите за повече видове ваксини в ЕС са явно напразни. Дано това не е окончателно..

https://news.bg/world/frenski-proizvoditel-na-vaksini-prekrati-p … ovorite-s-ek.html

Френският производител на ваксини Valneva обяви, че се оттегля от преговорите с Европейската комисия след повече от 6 месеца преговори, които не донесоха резултати, информира "Политико".

От компанията обявиха, че са отделили значителни усилия и време да посрещнат нуждите в процеса по придобиване на Европейската комисия.

Въпреки нашите последни клинични данни, ние не постигнахме напредък и не си осигурихме споразумение за доставка, отбелязват от Valneva.

Компанията възнамерява да се фокусира върху преговори с отделните държави членки или заинтересовани страни извън ЕС.

Скрит текст:
Valneva и Комисията започнаха преговори през третото тримесечие на 2020 г. и обявиха, че са приключили "проучвателните разговори" за осигуряване на 60 милиона дози от кандидата за ваксина на компанията. Производителят сключи споразумение с британското правителство през лятото на миналата година и впоследствие го разшири до 190 милиона дози до 2025 г.

Миналата година председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС се фокусираха основно върху ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Кандидатът на Valneva е като китайски ваксини, като се използва цял неактивен вирус.

След като в началото на април съобщи, че ваксината предизвиква имунен отговор, компанията ще започне Фаза III на изпитания по-късно този месец.

Комисията все още не е постигнала споразумение с американския производител на ваксини Novavax заради проблеми с планираните доставки.

Valneva се произвежда в Шотландия.....
По добре е  ЕС да я отпише, отколкото да я дескридитира.
В този ред на мисли едвали и руснаците ще се заиграят с ЕС, а по-скоро ще се договарят с отделните държави.

# 12 672
# 12 673
Въобще не съм коментирала шведската стратегия и дали би работила някъде другаде. Коментирах  "смешните 23 човека в Швеция на км2" като аргумент от твоя страна...
Ок, Швеция има Стокхолм, Германия колко градове има с подобна гъстота? Не е само Берлин. Наистина ли да задълбаваме натам? Защото според мен Германия също е за браво, както и други страни, които са с ниска смъртност на фона на Полша, Чехия, Словакия...  Създава се грешно впчеатление с това "ама, там всичко е отворено". Швеция може да си го позволи, Австрия например си изпати, а беше за пример.

Иначе личното ми мнение е, че локдаунът не работи, когато е прекалено дълъг. Както и фактът, че имаме две общини затворени, ама можели да си ходят навсякъде. Значи, затворили сме бизнеса и учлищата само.

ПП Между другото никога не съм коментирала лоша или добра стратегия; нито за Швеция, нито за други страни, защото според мен всяка страна прави, каквото е според възможностите и.

Албания е с 27% повече обща смъртност над обичайната, от корона са починали само 1.190 през 2020 година. Всеки да си направи изводите за себе си.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 18:19 от Анонимен

# 12 674
EК направо да каже - само Файзер и Модерна за ЕС и да не ни мъчи повече..

Общи условия

Активация на акаунт