COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 047
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 945
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето още един много важен аспект, свързан с ковид, за който в нашата държава не се говори. Медицинският персонал, заплащането му, липсата му. Това е в Германия, но важи и за нас.
https://www.dnes.bg/eu/2021/04/23/piia-i-vzimam-antidepresanti-k … -germaniia.488016
Имам братовчед, анестезиолог, който се отказа. Пред пенсия.

Ето това е много важно:

"Въпреки страховете си Щефан продължава да ходи на работа - от чувство за дълг, но и за да избяга от самотата. „И навремето в болницата съм се нагледал на човешки страдания, но преди можех след работа да се поразтуша, да се срещна с приятели, да отида на кино или в някое барче. В условията на пандемия това вече не е възможно. А и много хора взеха да ме отбягват, понеже всеки ден съм в контакт със заразени. На всичко отгоре нерядко ни се налага да работим по две седмици без почивен ден. Започнах след работа да злоупотребявам с алкохола, а това допълнително помрачи живота ми."[/b]

Ако някой се чуди как така мед. персонал ходи по хотели и къщи за гости, когато е забранено, и организира тайни партита,това го обяснява много добре.

Е, Щефан не е олицетворение на всички медицински работници, работещи в ковид отделение. Има PTSD, но едва ли всички са се втурнали да пият и да ходят на парти. Изобщо не разбирам какво искаш да кажеш с този си пост? Би ли обяснила? Това, че има огромно психическо и физическо натоварване е ясно, но пиенето ли е изхода?

Не знам, трябва да питаме Щефан.

И да, не са ВСИЧКИ, но една голяма част да. И дори не става дума за алкохол толкова, той е просто олицетворение ма нещо друго, но както и да е. Че ти дори на зоо не можеш да отидеш...
Тоест, да отменим рестрикциите; така ще помогнем на изнемогващите медицински работници?!

На този, който цинично е написал “това им е работата на лекарите” искам да кажа, че това не им е точно работата. Едва ли някой, завършил медицина е допускал, че ще работи в протективно облекло в продължение на часове.

# 12 946
  • София
Не става въпрос, че алкохолът е изход. В момента много лекари работят повече и като часове, и като интензитет (брой пациенти, състояние и т.н.). Освен че са супер претоварени и изморени, няма и къде да разпуснат, защото всичко е затворено.

Дори да имаш психика от стомана, това няма как изобщо да не ти влияе. Освен да дават 1000лв отгоре, например, защо не дадат на тези лекари още 1 месец допълнителен платен отпуск след края на пандемията, да си починат? Заслужили са си го, че и повече.
Няма достатъчно лекари в болниците. Няма кой да им поеме дежурствата, дори когато са болни.  Няма и акушерки и сестри, дефицитни са и санитарите.

# 12 947
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето още един много важен аспект, свързан с ковид, за който в нашата държава не се говори. Медицинският персонал, заплащането му, липсата му. Това е в Германия, но важи и за нас.
https://www.dnes.bg/eu/2021/04/23/piia-i-vzimam-antidepresanti-k … -germaniia.488016
Имам братовчед, анестезиолог, който се отказа. Пред пенсия.

Ето това е много важно:

"Въпреки страховете си Щефан продължава да ходи на работа - от чувство за дълг, но и за да избяга от самотата. „И навремето в болницата съм се нагледал на човешки страдания, но преди можех след работа да се поразтуша, да се срещна с приятели, да отида на кино или в някое барче. В условията на пандемия това вече не е възможно. А и много хора взеха да ме отбягват, понеже всеки ден съм в контакт със заразени. На всичко отгоре нерядко ни се налага да работим по две седмици без почивен ден. Започнах след работа да злоупотребявам с алкохола, а това допълнително помрачи живота ми."[/b]

Ако някой се чуди как така мед. персонал ходи по хотели и къщи за гости, когато е забранено, и организира тайни партита,това го обяснява много добре.

Е, Щефан не е олицетворение на всички медицински работници, работещи в ковид отделение. Има PTSD, но едва ли всички са се втурнали да пият и да ходят на парти. Изобщо не разбирам какво искаш да кажеш с този си пост? Би ли обяснила? Това, че има огромно психическо и физическо натоварване е ясно, но пиенето ли е изхода?

Не знам, трябва да питаме Щефан.

И да, не са ВСИЧКИ, но една голяма част да. И дори не става дума за алкохол толкова, той е просто олицетворение ма нещо друго, но както и да е. Че ти дори на зоо не можеш да отидеш...
Тоест, да отменим рестрикциите; така ще помогнем на изнемогващите медицински работници?!

Защо ме питаш мен? Не съм политик все пак. То се вижда, че и с рестрикции и без, резултатът е същият общо взето.

На този, който цинично е написал “това им е работата на лекарите” искам да кажа, че това не им е точно работата. Едва ли някой, завършил медицина е допускал, че ще работи в протективно облекло в продължение на часове.

Странно, миналата година по това време, когато започна пандемията, мъжът ми ми каза, че когато е давал Хипократовата клетва, е знаел, че винаги може да дойде такъв момент... Явно не всички са наясно с какво се захващат, избирайки тази професия.

# 12 948
Да де, но знаеш ли какво казват учители на 12-класници в гимназии. Желаещите да учат медицина силно са намалели. Защо да се мъчат с мизерни заплати.
Чак мизерни едва ли може да се каже. По-трудно е следването (10г+)  и вземането на тапия за специлизация - там са големите разходи. Трупат опит и бягат в бели държави, това е масово и не защото тук им се плаща малко а защото системата ги отчайва.

# 12 949
pehoko, мизерни спрямо ученето и отговорността. Струва ли си толкова учене? Да не изброявам колко професии с по- малко учене и след това с по- малка отговорност са на техните заплати.

# 12 950
  • на пъпа на Златията
Снощи докато чаках да излязат  данните случайно попаднах на едно предаване .
Мисля че беше актриса . Иска ви всички всяка вечер на театър.Държавата и дава пари за проект . Значи получава  една основна заплата . Работи  по проекти за които пари и се дават от ЕС. Проект казва  на основната работа която работи .Получавали са и 10 процента от хазарта . Миналата година лятото са им спрели 10-те процента , по всяка вероятност  за да плащат на лекарите и за здравеопазване .
И ето ви протестите . Малко и са 200 човека  в театъра . То да наемат техника , ... било скъпо .
Ех ,  тояжка неокастрена . Ми върви санитарка . Да видиш как се изкарват 1000 лева  отгоре .
А тук хората  се вият че трябва  децата им да ходят на училище .Не са виждали родителите си една година . Ходят  на работа и се блъскат в  градския транспорт  и  се заразяват и боледуват .И дават поне 1000 лв за тестове и лекарства .  И за това ви казват "прости"  щот не ходите на театър . .
Пак попаднах  на  видео на един протест от лятото . Чалгаджийките искат да работят .

Ето това е . Да си дундуркаме културата .
На кой от тия хора дето  пълнят хазната  им е дадено нещичко .

# 12 951
По-трудно е следването (10г+)  и вземането на тапия за специлизация - там са големите разходи.
Един добър лекар не спира да учи и когато вече практикува. Постоянно се променя практиката. Лекар, застинал на университетско (специализантско) ниво, става само за училищен/ ведомствен лекар, не за клиницист. Няма по-тежка и отговорна професия!

# 12 952
  • София
Според мен пък театъра е едно от най-безопасните затворени места, при спазване на мерките. Последно бях миналият юни, ама аз така или иначе не посещавам от есента никакви затворени пространства, които не са ми жизнено необходими.

# 12 953
По-трудно е следването (10г+)  и вземането на тапия за специлизация - там са големите разходи.
Един добър лекар не спира да учи и когато вече практикува. Постоянно се променя практиката. Лекар, застинал на университетско (специализантско) ниво, става само за училищен/ ведомствен лекар, не за клиницист. Няма по-тежка и отговорна професия!
Много специалисти не спират да учат през целия си живот. А за отговорността - ами пилота на самолета или шофьора не носят ли отговорност? А електротехникът, който трябва да се погрижи да не ви изтряска тока, като си включите печката или архитекта, който трябва да е  сигурен, че няма да ви се стовари сградата на главата при първия трус? А пожарникаря и полицая? Детската учителка, посрещаща най-милото ви всяка сутрин? Издребнявате и принизявате професиите.  Проблемите на лекарите са далеч по-големи, а не са и от вчера. Просто най-после лъснаха на бял свят. И не е решението да вмените вина на обикновения човечец, на който му смъкват пет кожи от гърба за частен преглед. Тук през пост четем благодарности към лекари. Но има и такива, до които да ни пази Бог да не стигаме. Нали знаете приказката - като се знам какъв инженер съм ме е страх да ида на лекар. Та нещата са далеч по-сложни и трябва тези, на които работата им е да теорят закони и разпределят бюджети ( и това също е отговорна работа) да се погрижат. Аз давам своето с данъци и осигуровки от 1000 лева и възпитано отношение. Когато заслужават. Отношението. За данъците никой не ме пита.

# 12 954
Във Варна закриват Ковид отделения вече, има спад в хоспитализациите и областният управител наредил редуциране на ковид-леглата. В същото време в болницата в Добрич е ад, днес родителите ми са на погребение на техен колега - на 70 г., лежал в стая в Добрич с 50 годишен, нямало кислород и за двамата и са обдишвали само по-младия. Роднините не искали да го местят във Варна...

# 12 955
  • София
Това е ужасно, не може ли вместо да закриват отделения да транспортират болните в друга област? От Добрич до Варна е толкова малко разстоянието, могат да облекчат добричката болница. В другите държави от една държава в друга транспортират болни, а ние не можем на двеста километра!

# 12 956
  • в страната на чудесата
Във Варна закриват Ковид отделения вече, има спад в хоспитализациите и областният управител наредил редуциране на ковид-леглата. В същото време в болницата в Добрич е ад, днес родителите ми са на погребение на техен колега - на 70 г., лежал в стая в Добрич с 50 годишен, нямало кислород и за двамата и са обдишвали само по-младия. Роднините не искали да го местят във Варна...
така написано - нямало е дихателен апарат или е нямало кислородна бутилка.
малко има разлика...

# 12 957
Ами не си права - особено с дадените примери. Авиопилотът автоматизира умения и поддържа рефлекси. Практикувайки, той попада в различни ситуации и реагира на база пидобития опит.
Финансистът се съобразява със ситуацията, НО прилага вече налични знания.

Нови знания се усвояват ПОСТОЯННО от лекарите и юристите (в БГ - поради лабилитет в законодателството и съдебната практика - недостатък на нашата система), но отговорността на двете професии е несъизмерима (в полза на лекарите).
Не споря, че всеки следва да подхъжда към професионалната си практика отговорно, но не за това беше разговорът.

# 12 958
  • Немция
Няма достатъчно лекари в болниците. Няма кой да им поеме дежурствата, дори когато са болни.  Няма и акушерки и сестри, дефицитни са и санитарите.
В нашия случай, за който споменах по-горе, е имало свободен апарат за апаратно дишане в частната болница на града, но нямало лекар, който да го обслужва, нямало никой с необходимите знания. Thinking

Трябвало да минава лекар от държавната болница.
Интензивно лечение на пресекулки.
В държавната болница нямало свободни места за интубация.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 09:21 от Бибит

# 12 959
  • При семейството си
Бибит, пишеш в “добро здраве, свежарка” бил в болница, починал.
За мен, една от причините за толкова хоспитализирани и починали в България е сринатата ни от години здравна система. В БГ няма профилактика, няма периодични изследвания, няма грижа за хората с хронични заболявания (ОПЛ им заверяват рецептурните книжки и толкова), няма редовно проследяване от съответните специалисти, няма допълнително различни терапии, процедури. За съжаление много хора, дори и млади са просто привидно в добро здраве.
И ако нещо трябва да научим от тази пандемия, поне в БГ е, че това трябва да се промени. Трябва да настояваме да се. Трябват ни електронни здравни досиета. И още много други неща и промени, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт