COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 758
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 100
  • Под сянката на разлистените кактуси
Това, което ми е много странно е, че няма единен протокол за лечение. Или аз не съм разбрала? Лейка?

# 14 101
  • в страната на чудесата
Това, което ми е много странно е, че няма единен протокол за лечение. Или аз не съм разбрала? Лейка?
Има официални препоръки, отправени към болниците. Кой какво прави, какви  интерпретации има и кой и дали прави клиничен одит е друга тема, с не положителен отговор...

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 23:50 от Не се сърди, човече

# 14 102
Нямат доказан ефект бромйексина. Има две проучвания с по 100 човека общо в двете групи. И са с противоречиви данни.

# 14 103
Искам да попитам нещо. Преди време в темата се дискутираше колко много бременни и родилки в България са умрели с/oт коронавирус.
Какво е положението в момента? Сетих се, защото дъщерята на моя позната в България е получила съвет от личния си лекар да чака със забременяването да отмине пандемията и първо да се ваксинира и след това евентуално да мисли за забременяване.

# 14 104
Точно Лейка е един от хората, които имат какво да кажат, че и са го учили.
Ако антибиотиците убиваха, всички в България да сме вече зомбита. Пилешкото месо е бъкано с антибиотици, отделно се изписват с нужда и без нужда от мноооого години.

Отговор защо в България е висока смъртността:
Първи по ССЗ в Европа? Първи.
На едно от първите места по затлъстяване в Европа? Да!
Едни от първите места по процент от населението с диабет и предиабет? Да!

Рискови фактори за Ковид:
ССЗ, диабет, затлъстяване.
Нататък.
Липса на мерки? Не, но са крайно недостатъчни.
Масово подценяване на болестта от екранните лекари и голяма част от колегите им? Да!
Навик на българите да се "доказват" на шефа отивайки болни на работа? Да!
Процент от населението, който не обръща внимание на хронични състояния? Прекалено голям.

Много още може да се пише. Мисля, че голяма част от отговорите дотук оформят картината.

Фенрис, надявам се че вече няма такива случаи.
Наскоро не е излизала информация в медиите, но все пак целият наратив на управлението се смени.
Може и просто бременните да се уплашиха от онези случаи (или следящите ги лекари) и да реагират вече при най-малкото неразположение. Дано да е така, а онези случаи да са били някаква шега на съдбата да се случат толкова много един след друг.

# 14 105
Аз за този човек нищо не мога да кажа, за първи път го чувам сега с това интервю...
Обаче,  и аз като всеки нормален човек си задавам въпроса - Защо по дяволите, България е на челно място в света по смъртност от Ковид, какво не е наред... ?  И логичен отговор няма, само общи приказки, които важат и за много други държави, обаче там смъртността е в пъти по-ниска...

България може би е на челно място и по употреба на антибиотици за миналата година или поне аз с такова впечатление оставам тук от форума - антибиотици се гълтат като бонбони.

В Швеция е обратното - през 2020 г. продажбите на антибиотици са намалели със 17% в сравнение с предходната година. Тук антибиотик се купува само с рецепта, а в аптеката си получаваш антибиотика срещу лична карта. Всяка една опаковка антибиотик се знае при кое ЕГН е отишла. Тук не се изписва антибиотик за домашно лечение на covid-19.

Ето графиката - намалена продажба на антибиотици във всички шведски региони, в сравнение с предишни години. В оранжево е за 2020 г. по време на пандемията.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarki … g-av-antibiotika/

# 14 106
  • Немция
Искам да попитам нещо. Преди време в темата се дискутираше колко много бременни и родилки в България са умрели с/oт коронавирус.
Какво е положението в момента? Сетих се, защото дъщерята на моя позната в България е получила съвет от личния си лекар да чака със забременяването да отмине пандемията и първо да се ваксинира и след това евентуално да мисли за забременяване.
Чак да се отлага забременяване ми се струва прекалено. Но че има завишен риск, има.
Преди седмица или десетина дни имаше пак случай в България на починала бременна жена на 32 години, според коронавирус.бг. Исках да го спомена тук, но се въздържах от черни новини.

Близки на бременни ,с които са в тесен контакт, влизат в приоритетна група. Моя съседка се е ваксинирала покрай сестра си, която е бременна. Срещат се често, имат интензивен контакт.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 00:43 от Бибит

# 14 107
  • в страната на чудесата
Смъртността е висока защото болните са много. А CFR e по-висок защото официално регистрираните са по-малко. Не знам защо едно и също трябва да се коментира безспирно. От големите числа никой не е избягал.

# 14 108
Какво например да затяга?
Еми каквото и да е при нужда. Егоистично се надявам да върнат всички на училище. Едните завършват скоро, но други, ходили по 7-8-9 дни от октомври насам, са на училище до 1-ви юли все пак. Изобщо не виждам смисъл да има класове на ДО, както е по последната заповед.
И на мен не ми е ясно, защо на фона на всичко разпуснато, продължават да държат учениците на дистанционно обучение, с което децата губят много...
Не граничи със здравия разум, дискотеки, кафенета и ресторанти да са пълни, а учениците да продължават да седят вкъщи!
От това, което наблюдавам около мен този Великден е абсолютна свободия от мерки за всички (нищо общо със миналия Великден, Коледа, Нова година). Хората тотално забравиха за вируса - фейса е пълен от снимки на маси с мин. 15 човека; дискотеки, пълни с хора без абсолютно никаква дистанция между тях; ресторанти - също; хотелите - пълни на макс; сбирка в затворено помещение с 30+ човека и всички без маски. Вчера влязох в 2 квартални магазина - нито продавачките, нито другите клиенти вътре имаха маски... Да се чудиш - има ли върлуващ "страховит" вирус или няма.

# 14 109
  • Немция
Новини от Бразилия
Властите в Рио де Жанейро обявиха в събота, че спират вторите ваксинации за десет дни, тъй като доставките на китайската ваксина CoronaVac са недостатъчни. В неделя обаче беше казано, че поне хората на възраст над 70 години трябва да получат втората си ваксинационна доза отново от понеделник.
Други жители на мегаполиса обаче трябва да чакат още по-дълго. За много хора, които са били ваксинирани за първи път, това може да означава, че ще получат втората доза след 30 до 40 дни. Препоръчва се период от 28 дни между ваксинациите.

Досега около 15 процента от бразилците са получили първа доза ваксина, 7,5 процента са напълно ваксинирани.
https://www.gesundheit.de/news/urn.newsml.afp.com.20210504.doc.99a4cf

A в Мексико туризмът си върви все едно няма вирус.
Страната никога не е затваряла границите си по време на пандемията, дори допуска туристи в страната без PCR тест. Мексико има най-много смъртни случаи от корона след САЩ. Но това не изглежда да притеснява мнозина. Ваканцията в рая е добре дошло отвличане на вниманието от кризата у дома и точно затова германски туристи пътуват например до красивите плажове на Тулум, за да забравят за момент кошмара Covid 19.
https://www.rtl.de/cms/in-mexiko-feiern-touristen-als-wuerde-es- … eben-4752402.html
(Медията е немска, затова и има акцент върху немските туристи там.)

# 14 110
И аз днес забравих да си сложа маска в магазин, да не говорим, че и по главните улици е задължително, но това умишлено вече го пренебрегвам. Трябва ми въздух все пак, пък като искат да ме глобяват. Чак забраниха да се яде, пие и пуши по тези улици в Кьолн, за да носиш маска. Всичко живо е насядало където свари с чаша в ръка. И по площадите забраниха да спираш, но е ясно как се спазва.

Бременните жени в Германия влизат в приоритетна група за ваксиниране, както и техни близки, с които са в тесен контакт. Моя съседка се е ваксинирала покрай сестра си, която е бременна. Срещат се често, имат интензивен контакт.

Бременните жени в Германия не са в приоритетни групи, освен ако не са например медицински работници. Но могат да посочат до двама човека в домакинството си, които в този случай попадат в приоритетна група 2.

https://www.helios-gesundheit.de/kliniken/duisburg/unsere-stando … -schwangerschaft/

# 14 111
  • Немция
Да, обърка ме следната препоръка. Всъщност само техни близки влизат в приоритетната група :
Die neue Coronavirus-Impfverordnung des Bundesgesundheitsministeriumsregelt, welchen Personengruppen eine Schutzimpfung prioritär zusteht. Schwangere zählen laut Beschluss der Ständigen Impfkommission (STIKO) für die Empfehlung der COVID-19-Impfung zu den Personengruppen mit erhöhtem Risiko.05.01.2021

С маски може да се каже, че почти никой не засичам в централната част на града ни(Германия). Пиещи, ядящи, пушещи в момента - да.
Засякох онзи ден мъж без маска в магазина, чудо невиждано. Grinning Но минута по-късно си сложи една.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 00:52 от Бибит

# 14 112
Еми и аз днес забравих, не беше нарочно. Побърквам се вече и взе и да не ме е страх от нищо. 🤭

# 14 113
Ако антибиотиците убиваха, всички в България да сме вече зомбита. Пилешкото месо е бъкано с антибиотици, отделно се изписват с нужда и без нужда от мноооого години.
Зомбита няма, но има резистентни бактерии. Този, който си е пийнал антибиотик за профилактика при хрема, няма да умре от хремата, но бактериите еволюират да оцеляват в силно антибиотикова среда. И когато една резистентна бактерия разболее някой друг, ще си е въпрос на естествен подбор. Преди да открият антибиотиците, пак е имало оцеляващи,... само по няколко деца от десетина и средна възраст 40 г., но удобството сега е по-важно от някой някъде си утре. Не е някаква теория на конспирацията, просто противоречи на начина на живот на мнозина.   

Навик на българите да се "доказват" на шефа отивайки болни на работа.
В общество, в което нагласата на много работодатели е, че майки с малки деца не трябва да се наемат заради честите боледувания и има специално закони да ги пазят от уволнение, как мислиш, какво е отношението към хора, които се разболяват по-често - доказват ли нещо на някого или просто ги е страх, че често ще трябва да сменят работата си, защото ползват чести болнични ?

# 14 114
  • София
Не е лошо да спрете с атаките срещу антибиотиците. Има по-лабилни хора, които се лекуват по препоръки от форума и като нищо ще откажат да се лекуват, защото тук така прочели. Колко случаи на Ковид смърт видяхме за хора, които не са се лекували.
От два анибиотика на никого няма да му станат разистентни бактериите. Това, че някои се е оправил с чай и витамин Д изобщо не значи, че друг ще извади такъв късмет.
А за високата смъртност у нас- висока е, защото имаме изключително ниска здравна култура като нация и това ни рита по пищялите във времена на пандемия

Общи условия

Активация на акаунт