COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 432
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 565
  • Пловдив
Не знаех, че има лаборатории в 10 дни  ваканция. До кога е това?
Еми много почивни дни имаше и чета по групите за чужденци във Фейсбук, че едва намират къде да си направят тест за пътуване. Това имам предвид. То и по данните се вижда – броя тестове е почти като миналата година по това време. Починалите също се обявяват със закъснение, та няма да е невероятно през седмицата да ни залеят бройки от всичко.

Аха. Според мен в сряда и петък тази седмица са си работели лабораториите, имаше по около 14 000 - 15 000 теста в тези два работни дни. Аз мисля, че неотчетените от великденските почивни дни са прехвърлени към сряда. А тези от четвъртък - към петък. Но не знам, де.

# 14 566
Не знаех, че има лаборатории в 10 дни  ваканция. До кога е това?
Еми много почивни дни имаше и чета по групите за чужденци във Фейсбук, че едва намират къде да си направят тест за пътуване. Това имам предвид. То и по данните се вижда – броя тестове е почти като миналата година по това време. Починалите също се обявяват със закъснение, та няма да е невероятно през седмицата да ни залеят бройки от всичко.

Аха. Според мен в сряда и петък тази седмица са си работели лабораториите, имаше по около 14 000 - 15 000 теста в тези два работни дни. Аз мисля, че неотчетените от великденските почивни дни са прехвърлени към сряда. А тези от четвъртък - към петък. Но не знам, де.
Голяма лаборатория като Цибалаб работеше и на  връх Великден, но само централата й и то с намалено работно време. Става дума за София. Не се учудвам, ако в провинцията са почивали  много дни. После по медиите се тръби, че имало спад.

# 14 567
  • в страната на чудесата
Аз мисля, че тази вълна затихва и няма да виждаме кой знае какви бройки...
Освен това ми се струва възможно в София да се постигне имунитет ваксинирани и преболедували към 50% и преди юни. Нямам представа как е извън града.

# 14 568
  • Бургас
За Бургас може да се каже почти същото. Но ме съмнява това да ни спаси на есен.
Реално третата вълна я бутнахме много интересно в Бургас. Без мерки почти, т.е буквално на естествен ход.

Много са хората, които се дърпат от ваксина и на есен, с песен пак ще гледаме лоши филми.

Аз ще се връщам на работа в офиса. Работя точно с още две колежки в стая. Нищо особено. Да ама и двете маските ги душат, ваксините са дяволска работа. Държат на климатик, прозорци с хубаво отваряне няма. Това са 2/3 от българите според мен. Дано моята ваксина свърши работа и ме опази. Защото само аз ще съм с ваксина и маска през ежедневните 8 часа.

Реално моето здраве и това на сецата ми ще зависи от още свама след седмица и на тях грам не им пука. А и двете са в рискови групи.

# 14 569
Мукормикоза: „Черната гъба“, осакатяваща пациентите с Covid в Индия

В събота сутринта д-р Akshay Nair, базиран в Мумбай очен хирург, чакаше да оперира 25-годишна жена, която се беше възстановила от боледуване Covid-19 преди три седмици.

Вътре в операцията специалист по уши, нос и гърло вече работеше върху пациента, диабетик.

Той беше вкарал тръба в носа й и премахваше тъкани, заразени с мукормикоза, рядка, но опасна гъбична инфекция. Тази агресивна инфекция засяга носа, окото и понякога мозъка.

След като колегата му приключи, д-р Nair ще извърши тричасова процедура за отстраняване на окото на пациента.

"Ще премахна окото й, за да спася живота й. Така действа тази болест", каза ми д-р Наир.

Когато смъртоносна втора вълна от Covid-19 опустошава Индия, сега лекарите съобщават случаи с обрив, включващи рядка инфекция - наричана още "черната гъба" - сред възстановяващи се и възстановени пациенти от Covid-19.

Какво е мукормикоза?

Мукормикозата е много рядка инфекция. Причинява се от излагане на мукор мухъл, който често се среща в почвата, растенията, оборския тор и разлагащите се плодове и зеленчуци. „Той е повсеместен и се среща в почвата и въздуха и дори в носа и слузта на здрави хора“, казва д-р Наир.

Той засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде животозастрашаващ при пациенти с диабет или тежко имунокомпрометирани, като пациенти с рак или хора с ХИВ / СПИН.

Докторът вярва, че мукормикозата, която има обща смъртност от 50%, може да бъде предизвикана от използването на стероиди, животоспасяващо лечение за тежки и критично болни пациенти с Covid-19.

Стероидите намаляват възпалението в белите дробове за Covid-19 и изглежда помагат да се спрат някои от уврежданията, които могат да се случат, когато имунната система на тялото прерасне, за да се пребори с коронавируса. Но те също така намаляват имунитета и повишават нивата на кръвната захар както при диабетици, така и при пациенти без диабет Covid-19.

Смята се, че този спад на имунитета може да отключи тези случаи на мукормикоза.
https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-57027829

# 14 570
Уф, то се знае, че стероидите имат доста неприятни странични ефекти .
Чета сега, че почти 1 милион са ваксинираните в България. Това е много добра новина. Все още ли можеш да си избираш с коя ваксина да се ваксинираш там?

# 14 571
Здравейте! Имам въпрос относно автоимунните заболявания и ваксините. През ноември месец проф. Кантарджиев е писал, че не е коректно да се ваксинират хора с автоимунни, имунни и кръвни заболявания с ваксини с жив вирус като Астра Зенека. Добре било хората да разпитат дали в рода има автоимунно заболяване, което биха могли да отключат, и да изчакат протеин базирани / пептидни / ваксини. Този жив вирус, за който Кантарджиев говори, е вирусът- вектор, нали? Повече по този въпрос нищо не откривам да се е писало.

# 14 572
  • Пловдив
Има намаляване, вижда се в дневните статистики вече от около 10 дни. Само не знам доколко е трайна тази тенденция с това пълно разпускане и анархия. Пък и не се знае още какъв ще бъде резултатът от великденските пътувания. Имам чувството, че съвсем скоро ще започнат да си влизат в магазините без маски без това особено да впечатлява някой.

# 14 573
Имам чувството, че съвсем скоро ще започнат да си влизат в магазините без маски без това особено да впечатлява някой.
Около нас в Сф, това се случва от повече от месец ... Нито се изчаква навън за малките магазини, нито се влиза с маски.

# 14 574
Лейка е права - за София процентът ваксинирани + преболедували е над 50%, я си помислете от близки, колеги и приятели и ще видите, че е така. Следва да се има предвид, че има и хора невъзприемчиви към вируса.

# 14 575
Здравейте! Имам въпрос относно автоимунните заболявания и ваксините. През ноември месец проф. Кантарджиев е писал, че не е коректно да се ваксинират хора с автоимунни, имунни и кръвни заболявания с ваксини с жив вирус като Астра Зенека. Добре било хората да разпитат дали в рода има автоимунно заболяване, което биха могли да отключат, и да изчакат протеин базирани / пептидни / ваксини. Този жив вирус, за който Кантарджиев говори, е вирусът- вектор, нали? Повече по този въпрос нищо не откривам да се е писало.
Доколкото аз знам няма жив вирус във ваксините срещу Ковид. В нито една.

# 14 576
Само си представям по границите ако важаха антителата митничарите как ще сравняват референтните стойности и  методиките...
Ами на моя например е изписано с думи, че стойността доказва наличието на антитела срещу SARS-CoV-2 и листът е А4, но текстът е общо три реда. Няма ли текст на българските тестове за антитела? Иначе самите уведомления, че човекът е бил позитивен през последните месеци, имат различна форма най-вероятно. Австрийските пристигат на немски, с две страници текст и не зная дали предлагат и такива на английски например. На границата това ще да е по-сложно за разчитане от едно изречение, което описва какво точно се е случило на теста.

Както и да е, със зеления паспорт всичко ще се уеднакви и без това.

# 14 577
Англия
В Йорк се провежда изпитание за тестване на ефикасността на новата ваксина Covid-19.

Растителната ваксина/plant-derived vaccine/ е разработена от Medicago и GlaxoSmithKline.

Изпитанието се провежда от Scarborough Teaching Hospitals NHS Foundation Trust и Университета в Йорк.

В световен мащаб 30 000 доброволци се набират за изпитването във фаза 3, включително 1500 в Обединеното кралство.

Изпитанието е 6-то за Великобритания, което се подкрепя от Националния институт за здравни постижения.

Професор Чарлз Лейси от Hull York Medical School каза: "Въпреки че има няколко одобрени ваксини Covid-19, изследванията продължават, за да предоставят повече възможности, тъй като всички ваксини могат да работят по различен начин при осигуряването на защита срещу Covid-19."

Проучването ще наеме здрави възрастни на възраст от 19 до 40 години и всеки ще получи две дози от експерименталната ваксина и две дози плацебо.

Участващите ще трябва да направят 10 посещения в клиниката за период от 2 години, но това може да е по-кратко в зависимост от резултатите.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-york-north-yorkshire-57010324

# 14 578
  • София
Ние тоя колективен имунитет всеки месец го придобиваме, аман вече.

А пък колко пъти я "приключвахме" пандемията.
Е, ще дойде вероятно ден, в който ще се случи и ще са познали Simple Smile

# 14 579
Ladybird, много интересно е това, което си постнала.
Ще го сложа в другата тема, да се знае за рисковете от КС.

Общи условия

Активация на акаунт