COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 309 928
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 670
Достатъчна е само една доза за преболедувалите, но в твоя случай честно казано не знам, защото имуносупресията може да повлияе, така че сложи си ги и двете.
Може би зависи от количеството  антитела. Ако не са достатъчно след първа доза може да се сложат и двете. Има хора с доста антитела след преболедуване след няколко месеци даже, други пък са с намалели драстично за същия период. Но пък после, ако човек не сложи втората ваксина ще го мисли дали не е частично защитен, малко сякаш е половинчата работа. И ние вкъщи го мислим това, защото всички сме преболедували.

# 14 671
  • Пловдив
Има покачване на хоспитализираните, и това не е добре. Дано да е инцидентно.

Лошото е, че и вчера имаше плюс 27 хоспитализирани. Disappointed Но поне намаляват интензивните.

# 14 672
Цитат на: daisy12[spoiler
Скрит текст:
Цитат
link=topic=1308546.msg42812456#msg42812456 date=1620629876]
Достатъчна е само една доза за преболедувалите, но в твоя случай честно казано не знам, защото имуносупресията може да повлияе, така че сложи си ги и двете.
Може би зависи от количеството  антитела. Ако не са достатъчно след първа доза може да се сложат и двете. Има хора с доста антитела след преболедуване след няколко месеци даже, други пък са с намалели драстично за същия период. Но пък после, ако човек не сложи втората ваксина ще го мисли дали не е частично защитен, малко сякаш е половинчата работа. И ние вкъщи го мислим това, защото всички сме преболедували.
[/spoiler][/spoiler]

Дейзи12,
Засега си мисля, да пропуснем втората доза, защото есента може да се наложи бустер - заради новите варианти, и ако сложим втора доза, бустерната ще е трета - за много кратък период от време. 3 дози за по-малко от 5-6 месеца ми се струва много. Но то наистина всичко е предпоследно.

# 14 673
Скрит текст:
Здравейте! Извинявам се ,че пиша с курсив, нямам такъв навик, но сега съм объркана тотално и вече в пълно отчаяние, защото не мога да взема решение, а лекарите ми както винаги във важни моменти ме объркват ,вместо да ми помагат. Накратко: с автоимунни съм и на тежка имуносупресия. Преболедувах и имах антитела, но изчезнаха. Сега искам да си сложа ваксина. Най-напред се обадих на гастроентеролога, който ме наблюдава и тя каза: Не! Свързах се с другия си лекар, който ме диагностицира, той каза: Може, но задължително Пфайзер и само една игла, не две. Сега се чудя какво да правя. Достатъчна ли е една игла за имунитет? Някой преболедувал получавал ли е такъв съвет? Между двете игли има само 20 дни и няма да мога да проверя дали съм образувала антитела, а няма да посмея да си сложа втора при това положение .Боже, какво да правя?! Не мога да реша нищо, а трябва вече да се запиша за ваксина при джипито. Тя няма да вземе никакво отношение, страх я е, ще направи само това, което са казали гастроентеролозите......ПП. Ревматологът ми каза ,че трябва да решат гастроентеролозите, а тя приема тяхното мнение. В шах съм отвсякъде.Има ли някой преболедувал, получил съвет да си сложи само една игла? Има ли антитела след нея?

Ън, аз и на теб съм се отказал да ти отговарям, защото ти много не възприемаш, но след като пак опря до форума, за което съжалявам, че е така, а не би трябвало да е, ще ти отговоря.

Ето тук специално заради хора като теб съм писал за ваксинирането на пациенти с различни автоимунни заболявания с Файзър и в зависимост вече от случая резултатите са различни.

Иначе за едната доза, има достатъчно вече публикации (над 20), част от които съм поствал, че при преболедували само една доза дава по-добри резултати от две при неболедували, а причината за това е наличието на клетъчен имунитет. Двете дози на Файзър се слагат през 3 седмици, ти още на 2-рата седмица след първата доза можеш да си направиш тест за неутрализиращи антитела, на който веднага ще се види резултата, защото при такива случаи се получава рязък скок, който е на практика пик на антителата поради силен вторичен имунен отговор още след първата доза.

# 14 674
  • София
Решението е индивидуално, независимо кой какво казва.

# 14 675
Решението е индивидуално, независимо кой какво казва.

Точно това каза и лекар-хематолог, с който говорих за ваксините - той избягва вече да дава съвет коя точно ваксина човек да си постави. Обяснява накратко за ваксините и всеки сам да си реши, защото после лекарят излиза виновен.

# 14 676
Аз боледувах от Ковид началото на ноември. Края на март месец си изследвах антитела и бяха малко. Ваксинирах се на зелените коридори с Файзер. Ваксиниращите ми казаха, че щом съм боледувала една доза е достатъчна, но аз мисля да си сложа и втората. Имах реакция от ваксината температура, болки в мускулите, отпадналост и сънливост. Нямам заболявания.

Мога да си пусна едни контролни антитела ако ще ти помогна, но е минала само седмица от първата доза.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 10:27 от Анонимен

# 14 677
Пък българите имат един ген, заради който се напиват много по-бавно от норвежците и после нямат дълъг махмурлук като тях.
Много големи откриватели напоследък навсякъде има.

Хаха Simple Smile Интересен ген. Сигурно и руснаците го имат Simple Smile

Ами не само норвежците са го открили това, ами и във Великобритания. Но китайци и другите на изток го нямат този ген. Само Пакистан, Бангладеш и Индия.

# 14 678
Благодаря на всички, които ми обясниха, че и други преболедували са получили съвет за 1 игла и е имало смисъл!
Възприемам всичко, което ми се казва, но не винаги реагирам, а и понякога други фактори, които не съм предвидила, променят мнението ми. Не съм само с едно заболяване и непрекъснато изникват непредвидени обстоятелства. Не е за първи път.
Мисля да се запиша за 1 игла ,като предупредя джипито ,че може да е последна. Преди втората ще си проверя антителата и това ще реши дали да слагам втора.
Имах съмнения дали изобщо мога да образувам антитела заради един куп други подробности, но при преболедуването успях, значи има надежда пак да образувам. Просто ще спра имуносупресора след ваксината, за да не пречи. Докторът ми каза в разговора най-напред ,че ваксината може да не е ефикасна заради супресията, но когато му казах, че вече съм имала антитела, се съгласи.
Пп С тези ваксини ни пречат на поддържането на общото заболяване, но пък ми се струва по-важно защитата сега, после ще мисля, ако ми се активира някое от основните.

# 14 679
А, след като си доказано боледувала, замисли ли се дали да не слагаш ваксинираш изобщо. Организмът ти познава вируса.

# 14 680
Добре, а живеещите в Онтарио какъв ген имат, че при тях най-малко сериозни нежелани ефекти има при Астрата? Yum

https://www.publichealthontario.ca/-/media/documents/ncov/epi/co … -report.pdf?la=en - стр. 3.

И щом няма разлика в състава на Ковишилд /Астрата, произведена в Индия/, защо ги разделят, и защо има различни реакции спрямо двете?
Не че очаквам отговор, просто споделям.
Наистина, пълно е с неизвестни.

https://www.seruminstitute.com/product_covishield.php

# 14 681
  • София
Ситуацията в Индия е ужасна. Не знаех, че и на Малдивите положението е толкова тежко, а нашите си пътуват без проблем. Ей така става менкането на вируси между държавите
аз незнам какъв е ужаса. Индия е с 200 пъти повече население от нашето.
имат 4000 починали за ден, което се равнява на 20 починали в БГ. доскоро у нас имаше 80-100 и повече починали за денонощие.  кой е по-зле в този случай ...?

Ужасът е, че на всяка минута умират по двама души. Ако за теб това не е ужас, то не знам какво е. Или са важни само хората в БГ и това, че там да си мрат??? Пандемията засегна цялата планета и не се интересува от граници

аз недоумявам как може някои да се ужасяват от смъртността в индия, без изобщо да отчитат, че това е държава 1.5 милиарда население и броят на умрелите е нищожен на фона на цялото население. погледнете статистиката и ще видите, че нашата смъртност е десетки пъти по-ужасяваща. ние сме на 6-то място, индийците на 110-то.
п.п. пиша само с малки букви, защото вчера се контузих и едната ръка ми е напълно обездвижена. 100 пъти бих предпочела да се бях разболяла от ковид.

# 14 682
По повод българските специалисти и учени в областта на медицината и не само.

Колко хора са чували, например, за Георги и Янка Манолови? Те имат световно признато откритие и десетилетия са работили в областта на онкологията:
https://history.framar.bg/o%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0% … D0%B8%D0%BD%D0%B0

https://books.google.bg/books?id=t8tskzBeaSoC&pg=PA224&l … D0%B8&f=false

Не е лошо човек да познава историята, защото особено в науката, нещата се градят и на традиции и приемственост. И когато те се прекъснат, тогава се губят натрупаните знания и експертиза:

Скрит текст:
През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна - страната е сред първите, въвели задължителната имунизация. И сред първите, победили смъртоносната болест.

От първата лаборатория до държавния контролен институт

Началото на държавния контрол върху лекарствата в България е заложено от една безусловно необходима предпоставка – въвеждането на официална фармакопея. Това става през 1879 г., само година след Освобождаването на България от 500-годишно османско владичество. Законовият документ е “Временни правила за устройството на медицинското управление в България". Датата е 1 февруари 1879 година. Този документ полага основите и на държавния контрол върху аптеките.

За рождена дата на лекарствената регулация считаме 31 октомври 1904 г., когато с обнародването на Указ 44 на Княз Фердинанд I на основание чл. 169 от Закона за опазване на общественото здраве се създава Химическа лаборатория при Дирекция за опазване на общественото здраве и e публикуван Правилник за нейната дейност.

През 1908 г. химическата лаборатория прераства в Химически институт при Дирекцията на народното здраве.

През 1935 г. този институт се обособява като отделение на новооснования Институт за народно здраве, включващ микробиологично и хигиенно отделение. По това време химическият отдел се представя от четири контролни лаборатории – лекарствен контрол, контрол на витамини и храни, контрол на отровни вещества и бактериологичен контрол.

През 1945 г. е основан Централен институт за норми и контрол на биологични препарати, а през 1949 г. институтът e преименуван в Държавен контролен бактериологичен институт. Негов директор е проф. Дафина Хаджидимова.

Защо не се популяризира например "Златната книга на българските откриватели и изобретатели" и други подобни?
А, да - ще кажат - това са стари работи, никой не го интересува в днешно време, това са "феодални старци", няма нужда от наука в България, защото сме малка страна, нямаме ресурси и т.н.

# 14 683
Махнаха приоритетите и за Johnson & Johnson в Германия.

Федералното и местните правителства премахнаха приоритета за ваксината Johnson & Johnson.  Това съобщи федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан в Берлин.  В Германия ваксината обикновено ще се използва при хора над 60 години в бъдеще.  След медицински съвет обаче по-младите хора също могат да  се ваксинират с нея.  Решението влиза в сила от днес.  
Както се посочва в резолюцията на Конференцията на министрите на здравеопазването на германските провинции, министрите приемат сериозно докладваните случаи на тромбоза на мозъчните вени във след ваксинация с Johnson & Johnson.  Подобно на ваксината AstraZeneca, такива сериозни нежелани реакции са много редки.  На този фон Постоянната комисия за ваксинация (STIKO) препоръча с препарата да се ваксинират хора на възраст> 60.  Както при ваксината AstraZeneca, ваксинацията трябва да е възможна и за хора на възраст под 60 години след медицинска консултация и индивидуален анализ на риска.

https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-coronavirus-montag … ohnson-aufgehoben

# 14 684
Здравейте! Извинявам се ,че пиша с курсив, нямам такъв навик, но сега съм объркана тотално и вече в пълно отчаяние, защото не мога да взема решение, а лекарите ми както винаги във важни моменти ме объркват ,вместо да ми помагат. Накратко: с автоимунни съм и на тежка имуносупресия. Преболедувах и имах антитела, но изчезнаха. Сега искам да си сложа ваксина. Най-напред се обадих на гастроентеролога, който ме наблюдава и тя каза: Не! Свързах се с другия си лекар, който ме диагностицира, той каза: Може, но задължително Пфайзер и само една игла, не две. Сега се чудя какво да правя. Достатъчна ли е една игла за имунитет? Някой преболедувал получавал ли е такъв съвет? Между двете игли има само 20 дни и няма да мога да проверя дали съм образувала антитела, а няма да посмея да си сложа втора при това положение .Боже, какво да правя?! Не мога да реша нищо, а трябва вече да се запиша за ваксина при джипито. Тя няма да вземе никакво отношение, страх я е, ще направи само това, което са казали гастроентеролозите......ПП. Ревматологът ми каза ,че трябва да решат гастроентеролозите, а тя приема тяхното мнение. В шах съм отвсякъде.Има ли някой преболедувал, получил съвет да си сложи само една игла? Има ли антитела след нея?
Направи тест за клетъчен имунитет. Със сигурност ще останеш доволна от резултата. Тогава ще видиш, че още ти е рано за ваксина. По-добре изчакай. Скоро ще се появят спрей ваксини и спрей лекарства. Надеждата е, че те ще са по-добре откъм дълготрайни странични ефекти.

Общи условия

Активация на акаунт