COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 309 449
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 850
Как предлагаш да даде газ?
В момента има свободни ваксини и липса на желаещи. Или да ги кара по села и паланки, които и без друго са в социална изолация?

Идеята за села и паланки според мен не е лоша, не мисля, че социалната изолация е толкова голяма, че хората да ги подмине нацяло опасността от заболяване. По едно време /не знам дали и в момента/ имаше някаква програма за патронажна грижа за доставка на хранителни продукти и лекарства по селата и паланките, но ако е отпаднало, контактът е неизбежен. Освен това в едни села при възрастните хора ще гостуват децата им, в други има някакъв туризъм, в трети има вили. Не знам доколко има напълно изолирани общности, които не контактуват с външния свят.

# 14 851
Това че мерките у нас не вършат работа, а вълните се движат нагоре-надолу въпреки тях (по една или друга причина) и че не започнаха ваксинацията с възрастните хора, не е лишено от логика изобщо.
Мерките у нас не вършат работа, защото не се спазват. Аз пък съм на мнение, че трябваше/трябва първо да се ваксинират хората в активна възраст и медицинските специалисти, за да не разнасят вируса и да не стигне той до възрастните хора. Разбира се, това кой кога е трябвало да се ваксинира е без значение, при условие, че повечето не искат. Но логиката при ваксинирането е да се пресече пътя на разпространение на вируса, а пенсионерите са слаби разпространители.

# 14 852
  • При семейството си
Ваксините, както и мерките в крайна сметка не спират разпространението…и с двете пазим здравната система, претоварването и’. С ваксините предотвратяваме тежкото протичане, нуждаещо се от хоспитализация и евентуално още по-тежките последици от Ковид.

# 14 853
Това че мерките у нас не вършат работа, а вълните се движат нагоре-надолу въпреки тях (по една или друга причина) и че не започнаха ваксинацията с възрастните хора, не е лишено от логика изобщо.
Мерките у нас не вършат работа, защото не се спазват. Аз пък съм на мнение, че трябваше/трябва първо да се ваксинират хората в активна възраст и медицинските специалисти, за да не разнасят вируса и да не стигне той до възрастните хора. Разбира се, това кой кога е трябвало да се ваксинира е без значение, при условие, че повечето не искат. Но логиката при ваксинирането е да се пресече пътя на разпространение на вируса, а пенсионерите са слаби разпространители.
Така е, съгласна съм. Но промяна в контрола на мерките едва ли ще има. Виждам новият здравен министър е споделял мнение, че глобите за неносене на маски са противоконституционни, а самите маски нанасяли повече вреда отколкото полза - особено на деца, според него. Та надежда за промяна няма. Всеки ще се пази както може, както винаги. Дано поне не зацикли в един момент ваксинацията.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 09:22 от daisy12

# 14 854
Може да седи и дълго, ако и следващият парламент не може да сформира кабинет.
А май така се очертава.
Какво лошо има в аутопсиите и мнението на патоанатом за причините за смъртта? Все пак той е специалист по това, нали?

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 09:35 от Анонимен

# 14 855
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
... села и паланки, които и без друго са в социална изолация...

През ноември леля ми, от село, дето за съжаление вече и магаретата са кът, пък камо ли хората -  се зарази, подстригвайки един човек, той пък от жена си, която е била пациент в онкологично отделение в Пловдив.
И тримата вече ги няма.
Та изолацията не е баш изолация и там. Е, малко по-така е от градското гъмжило, разбира се.

# 14 856
Новите данни:                          
Новозаразени в страната - 877

Процент на положителните тестове - 6.6%

Общ брой активни случая - 41 434

Излекувани за денонощието - 2222

Хоспитализирани - 5 410

Настанени в интензивни сектори - 535

Брой на починалите за денонощието - 59

Поставени дози за последното денонощие - 35 748

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 08:02 от daisy12

# 14 857
  • Пловдив
За денонощието:

877 нови случаи,
13 190теста,
59 починали,
5410 хоспитализирани,
535 в интензивно отделение,
35 748 поставени ваксини.

# 14 858
Какво лошо има в аутопсиите и мнението на паноанатом за причините за смъртта. Все пак той е специалист по това, нали?
Лошо има, когато неспециалисти започнат да говорят за неща които не разбират и се дава гласност на подобни мнения и интерпретации. Въпросният никога не беше правил аутопсия на ковид болен, но с охота ръсеше акъл по въпроси повдигнати на един консилиум без никаква стойност в научен аспект. И в крайна сметка обикновеният зрител се чуди - защо са умрели тези хора след като експертите казват - ковид не е причината. Т.е тези т.нар. експерти налагат тезата, че хората са умрели "с ковид" а не от ковид като първопричина и тоя Кацаров очевидно бе напълно съгласен с тази медицинска трактовка.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 00:56 от pehoko

# 14 859
Лекарство за ревматологични заболявания намаля с 64% смъртността и вероятността за дихателна недостатъчност при пациенти с Ковид пневмония.
Лекарството е в 3та фаза на изпитание и с приложено вече върху 600 хоспитализирани с пневмония пациента, при които според резултати от изследвания е имало висок риск от дихателна недостатъчност и дори смърт.
Резултатите са с 64% по добри в сравнение с контролната група.
https://www.google.com/amp/s/www.ethnos.gr/ellada/156163_pagkosm … on-covid-19%3famp

23годишно момиче се е заразило за втори път с Ковид в рамките на 1 месец. Втория път е било с британския вариант. За първия път не пише. Лекарите са изумени. Имали са досега данни за повторно заразени след 3-4 месеца, но толкова скоро...
https://www.google.com/amp/s/www.thetoc.gr/koinwnia/article/koro … atroi/%3famp=true

# 14 860
По повод на ваксинациите на възрастното население по села и паланки, не знам как точно си представяте нещата, но по Великден бях е едно село и видях, че от кметството са правили списъци с желаещи за ваксинация. Така че никак не е нещо ново и се прави и в момента. Само дето желаещите са слаба работа, а няма как да ги накарат, нали е по желание.

Но Стойчо може да се задейства по тая линия, все ще е от полза.

# 14 861
  • При семейството си

23годишно момиче се е заразило за втори път с Ковид в рамките на 1 месец. Втория път е било с британския вариант. За първия път не пише. Лекарите са изумени. Имали са досега данни за повторно заразени след 3-4 месеца, но толкова скоро...
https://www.google.com/amp/s/www.thetoc.gr/koinwnia/article/koro … atroi/%3famp=true

А защо смятат, че е повторно заразяване, а не просто по-продължително позитивиране? Има/ше достатъчно такива случаи, да дават положителен резултат дълго след първоначалния такъв.

# 14 862
В страните с продължителен локдаун има два силни движещи фактора за ваксинация - от една страна , хората, които смятат Ковид за "грипче", са много по-малко оттук и искат да се предпазят, от друга - тези, които не смятат, че е сериозна заплаха за здравето им, виждат във ваксините билета към нормален живот. У нас вторият стимул е свързан само с пътувания в чужбина и може би ще се активизира в известна степен, а първият е вече на изчерпване. Без някакъв морков - ще си кретаме цяло лято до максимум 20-25% ваксинирани. И аз очаквах по-голям интерес, но явно няма достатъчно такъв. ЛЛ също са сериозен фактор. Незаинтересованите и директно отказващите пациентите си от ваксинация никак не са малко. А за по-необразованите, възрастните, хроничноболните по малките населени места, това е основният авторитет.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 07:53 от TafTaf

# 14 863
В държавите, които се дават за пример, едва ли медицински лица разубеждават хората да се ваксинират и ако някой го прави, сигурно може и да му отнемат лиценза. Не казвам, че това е единствения проблем, но определено е черешката на тортата на цялата глупост у нас.

Иначе ваксината на Джонсън най-после се появи в статистиката, 16 сложени дози за вчера...

# 14 864
Дори да не е активно разубеждаване, достатъчно е на колебаещ се човек да се каже " Еми както си решиш, аз не виждам  особена полза". Масово се казва точно на хроничноболни, че ваксината е рискова за тях, а всъщност те са най-застрашени от Ковид. Майка ми много се притесняваше, но точно ЛЛ я убеди да се ваксинира. Ако беше при друг, нямаше да го направи.

Общи условия

Активация на акаунт