Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 47 865
  • 768
  •   1
Отговори
# 330
Привет,

Пускала ли си изследвания за ИР? Аз знам, че и това може да даде отражение. Ако не е там проблемът, поискай да ти направят ЯМР на хипофизата, за да проверят за аденоми. При мен това се оказа проблемът. Не е нищо страшно - контролира се с хапчета и пролактинът влиза в норма още на първия месец.

# 331
Благодаря за отговора,  Lina. Кои са изследванията за ИР?
Имам правени изследвания за глюкоза, инсулин, хома индекс и гликиран хемоглобин, които показвах на ендокринолога и според нея единствено кръвната захар е леко завишена, съответно каза да я следя. Ето ги изследванията, от преди два месеца са:

# 332
До колкото аз разбирам от изследванията, нямаш ИР, но холестеролът ти е завишен. При мен също е така и взимам добавка от червен ориз - Профихол се казва, ако искаш да си я вземеш. Отделно има една книга, която чета в момента за глюкозата (Глюкозната революция) и как се отразява на всичко в тялото и определено мисля да пробвам описаното в нея за намаляване на холестерола и контролиране нивата на инсулина. Това няма отношение към пролактина, просто вметка 😊

Относно пролактина - искай си ЯМР на хипофизата, за да огледат за аденоми. Ако си от София - Неовитро са много добри.

Успех!

# 333
Благодаря, Лина. Ако ендокринолога не предложи да ме изпрати на ЯМР, ще поискам. Не съм в София, в Стара Загора съм. Ще погледна и аз за тази книга. За холестерола, той ми е завишен от около 2 години. В началото на годината триглицеридите ми бяха на горна граница. Започнах прием на Омега 3 и вече виждам резултат. Още ми е завишен, но има понижение спрямо предходното изследване. Предстои ми другата седмица да го изследвам пак.

# 334
Момичета, видях че има тема за висок пролактин... и явно съм за тук..Това са ми изследванията от днес, на 40 г съм с ИЯР.Не съм раждала, досега никакви проблеми с гърдите, но съм под стрес... поради репродуктивни проблеми....
За втори месец го пускам, миналия беше 613 , а сега е още по-висок, над 1000. На какъв лекар е добре да отида?
 Обадих се на гинеколога, той ми каза да започна достинекс 0.5 и други месец да го пусна отново, и при него. Предварително благодаря!

# 335
Здравей,

Иди на ендокринолог, за да види каква може да е причината. Гинеколозите в повечето случаи претупват подобни неща. Ендо трябва да огледа щитовидната на ехограф и може да попиташ дали има как да намалиш TSH, понеже трябва да е около 1 за забременяване. Най-вероятно ще ти пусне и полови хормони, защото ако имаш някакъв дисбаланс може да даде отражение на пролактина. Пусни изследване и за ИР.

Успех! 🙂

Момичета, видях че има тема за висок пролактин... и явно съм за тук..Това са ми изследванията от днес, на 40 г съм с ИЯР.Не съм раждала, досега никакви проблеми с гърдите, но съм под стрес... поради репродуктивни проблеми....
За втори месец го пускам, миналия беше 613 , а сега е още по-висок, над 1000. На какъв лекар е добре да отида?
 Обадих се на гинеколога, той ми каза да започна достинекс 0.5 и други месец да го пусна отново, и при него. Предварително благодаря!

# 336
Здравей,

Иди на ендокринолог, за да види каква може да е причината. Гинеколозите в повечето случаи претупват подобни неща. Ендо трябва да огледа щитовидната на ехограф и може да попиташ дали има как да намалиш TSH, понеже трябва да е около 1 за забременяване. Най-вероятно ще ти пусне и полови хормони, защото ако имаш някакъв дисбаланс може да даде отражение на пролактина. Пусни изследване и за ИР.

Успех! 🙂

Благодаря много за съветите Simple Smile
Всъщност вече бях на ендокринолог, който ми предписа еутироскин за намаляване на ТСХ. Прегледа и щитовидната на ехограф и нямах отклонение. Но за пролактина смяташе, че е инцидентно..но месец и половина от тогава явно се оказва, че не е.

# 337
Аз бих сменила ендокринолога. За да се убеди, че е инцидентно, смятам че трябва да назначи повторно изследване. В случая тя решава, че е така по презумпция и точка.
И мен гинеколога ме изпрати да изследвам пролактин. Когато му пратих резултатите, каза че трябва да повторя изследването и да добавя макропролактин. След като и второто беше завишено, каза да запазя час за ендокринолог.

# 338
Аз бих сменила ендокринолога. За да се убеди, че е инцидентно, смятам че трябва да назначи повторно изследване. В случая тя решава, че е така по презумпция и точка.
И мен гинеколога ме изпрати да изследвам пролактин. Когато му пратих резултатите, каза че трябва да повторя изследването и да добавя макропролактин. След като и второто беше завишено, каза да запазя час за ендокринолог.
Реално в момента е второто изследване. При първото беше завишен до 613.. сега вече скача над 1000. Проблема е, че в момента имам връзка само с гинеколог, който ми каза веданга да започна да приемам Достинекс, но се оказа че не особено препоръчителен в момента за мен, тъй като съм перманентно с ниско кръвно и се притеснявам дали да започна приема.

# 339
  • до най-прекрасния мъж
Най-добре се консултирай с ендокринолог. Аз приемах доста години Бромотриптин и главата ми беше мармалад. По принцип съм с нормално към високо кръвно, а от Бромокриптина ми падаше до 90/60 и се чувствах ужасно. На моменти усещах как сякаш потъвам. Много неприятно, предвид че работех в офис, на стол и пак едва издържах. Нормализира ми се, спрях лекарството и веднага се почувствах по-добре.

# 340
Прощавай, Joana, ти беше писала че е повторно. Ако бях на твое място, бих записала час за друг ендокринолог и да отида при него с изследванията, като бих обяснила какво ми е предписал гинеколога и какви са ми притесненията. Но при този, който ми казва че повишен показател е инцидентен, без да ме прати на повторно изследване, не бих отишла.

# 341
При Достинексът страничните ефекти са доста по-малко и самото лекарство е по-щадящо от Бромокриптина. Не би следвало да имаш проблеми, но все пак бъди внимателна, защото всяко тяло реагира по различен начин. Аз лично не бих пила нищо, преди да разбера причината - пусни си и другите полови хормони и се изследвай за ИР, ако нямаш достъп до ендо в момента. Така или иначе ще ти ги пусне тези изследвания, но гледай при първа възможност да се консултираш с някой лекар.

# 342
При Достинексът страничните ефекти са доста по-малко и самото лекарство е по-щадящо от Бромокриптина. Не би следвало да имаш проблеми, но все пак бъди внимателна, защото всяко тяло реагира по различен начин. Аз лично не бих пила нищо, преди да разбера причината - пусни си и другите полови хормони и се изследвай за ИР, ако нямаш достъп до ендо в момента. Така или иначе ще ти ги пусне тези изследвания, но гледай при първа възможност да се консултираш с някой лекар.
Благодаря много за мнението ви Simple Smile
И аз така четох у го предопчитам пред б
Прощавай, Joana, ти беше писала че е повторно. Ако бях на твое място, бих записала час за друг ендокринолог и да отида при него с изследванията, като бих обяснила какво ми е предписал гинеколога и какви са ми притесненията. Но при този, който ми казва че повишен показател е инцидентен, без да ме прати на повторно изследване, не бих отишла.
ромокриптина. Взела съм си го, но не мога да реша да го пия. Изследвала съм и половите хормони, по принцип съм с високо FSH,  предполагам защото съм с ИЯР.
За ИР честно казано се съмнявам, тъй като захрата ми е в норма, по принцип поддържам едно и също тегло (50 кг) , слаба съм била винаги и нямам излишни мазнини. То аз и гърди нямам никакви и честно казано не мога да си обясня за каква мастеопатия ми говореше лекаря, като аз нито съм раждала, кърмила.. Храня се здравословно, не ям мазно, че почти и месо не консумирам, което е проблем дори, защото желязото ми е ниско. Единственото, което ми е логично е, че имам доста голям ежедневен стрес..

# 343
Другият възможен вариант е аденом на хипофизата, което представлява малко доброкачествено образувание, което може да секретира пролактин. Открива се с ЯМР и не е нищо страшно (аз също имам). Не съм сигурна колко е важно да се установи с ЯМР - все ще ти предпишат Достинекс. Може би единствено да се следи дали расте или не.

# 344
Другият възможен вариант е аденом на хипофизата, което представлява малко доброкачествено образувание, което може да секретира пролактин. Открива се с ЯМР и не е нищо страшно (аз също имам). Не съм сигурна колко е важно да се установи с ЯМР - все ще ти предпишат Достинекс. Може би единствено да се следи дали расте или не.
Да, изчетох всичко и за него. Надявам се, че стреса е повишил при мен хормона и преди да съм сигурна, че може да е друго няма да пия нищо. Като се върна във България ще потърся друг ендокринолог за мнение Simple Smile
Благодаря ви, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт