Ваксини

• 76 908
  • 796
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте! Имам следният въпрос: Ако откажа да се постави ваксината MMR, прекъсва ли се целият имунизационен календар напред?
Какво значи “прекъсва ли се”?
Отказвате я по принцип или искате да се премести по-нататък?

# 781

Здравейте! Имам следният въпрос: Ако откажа да се постави ваксината MMR, прекъсва ли се целият имунизационен календар напред?
Какво значи “прекъсва ли се”?
Отказвате я по принцип или искате да се премести по-нататък?

Дали може да не се сложи въобще, и по нататъшни ваксини от задължителния имунизационен календар да продължават да се поставят, просто без тази? Това ми е въпроса..

# 782
Здравейте! Детето ми е на 1 година и днес му направихме ваксина. Забелязах, че първия прием от пневмококи ваксината е Synflorix, втория е Prevenar 13, a сега третия е Vaxneuvance. Обясниха ми, че е едно и също, но се притесних. При втория прием имаше неприятни реакции и се разболя, отървахме се на косъм от престой в болница. А сега трети вид ваксина. Има ли от какво да се притеснявам?

# 783
Здравейте! Детето ми е на 1 година и днес му направихме ваксина. Забелязах, че първия прием от пневмококи ваксината е Synflorix, втория е Prevenar 13, a сега третия е Vaxneuvance. Обясниха ми, че е едно и също, но се притесних. При втория прием имаше неприятни реакции и се разболя, отървахме се на косъм от престой в болница. А сега трети вид ваксина. Има ли от какво да се притеснявам?

Има основание за притеснения, ако е развил алергия.
Най-сигурно е да направите кръвен тест за алергии ALEX 2.
В някои случаи алуминиевият фосфат във ваксината активира
създаването на антитела не само към компонентите на ваксината.
При нас при първи прием се отключиха алергии и атопичен дерматит,
а след вторият ГРР с елементи на аутизъм.
Обикновено бустерните дози са с повече странични ефекти.

# 784
минчо извинете, за коя ваксина точно говорите? От трите споменати от жената? Колко време след самата ваксина се отключиха тези алергии и поведенчески проблеми, за да сте категорично сигурни, че е от ваксина? Не се заяждам, наистина питам съвсем сериозно. Също какво имате предвид под “ активира
създаването на антитела не само към компонентите на ваксината“ ? Към какво друго създава антитела?!

# 785
Разликата е, че Synflorix покрива 10 щама, Prevenar 13 - 13 щама, а последната - 15 щама от едни и същи опасни бактерии. Колкото повече щама покрива ваксината, толкова по-добра защита. Най-добре щеше да е още първата ваксина да е Vaxneuvance.

Невъзможно е детето да се е разболяло вследствие на ваксината. Просто разболяването (от нещо съвсем различно, най-вероятно сезонен вирус) е съвпаднало времево с поставяне на ваксината.

Минчо, ваксините НЕ причиняват аутизъм!

# 786
Разликата е, че Synflorix покрива 10 щама, Prevenar 13 - 13 щама, а последната - 15 щама от едни и същи опасни бактерии. Колкото повече щама покрива ваксината, толкова по-добра защита. Най-добре щеше да е още първата ваксина да е Vaxneuvance.

Невъзможно е детето да се е разболяло вследствие на ваксината. Просто разболяването (от нещо съвсем различно, най-вероятно сезонен вирус) е съвпаднало времево с поставяне на ваксината.

Минчо, ваксините НЕ причиняват аутизъм!

Благодаря! Отговорът на Минчо доста ме стресна! Но тя не е развивала алергии. Просто се разболя след ваксината и беше на антибиотик. Притеснителното беше, че имаше много висока температура, която не спадаше, а беше само на 6 месеца тогава. Педиатърката ни каза, че тези ваксини са нови и няма много информация за страничните ефекти и, че може да е повлияла за разболяването. Това беше след Prevenar 13. Тогава и направиха и Infarix Hexa, която също беше нова, защото преди нея и правиха Hexacima. Тоест е имала две нови ваксини на веднъж.

# 787
  • София
Отговора на Минчо спокойно можеш да го игнорираш. Ваксините не причиняват аутизъм, това са пълни глупости.
Моите деца са по-големи и са ваксинирани със Синфлорикс по задължителен имунизационен календар, но доброволно им сложихме и Prevenar 20 като допълнителна ваксина, така че да имат защита срещу повече щамове. В повечето държави вече се прилага именно Prevenar 20, така че Prevenar 13 изобщо не е нова ваксина, даже е морално остаряла. Възможните странични ефекти са описани в КХП. Това вашето си изглежда като вирус, а не като постваксинална реакция - постваксинална температура отминава доста по-бързо.

# 788
Според мен няма от какво да се притеснявате.
Минчо си е стар познайник в антивакс темата Simple Smile

# 789
  • Sofia
И аз това щях да напиша - колко да е нова Prevenar 13, при положение, че вече е пусната Prevenar 20.
Моята щерка също е с пълен курс Синфлoрикс и после сложихме допълнително Prevenar 20.

И аз се присъединявам към мненията, че гореописаната ситуация не прилича на някаква алергична реакция, а по-скоро на разболяване тръгнало едновременно с ваксинацията. Просто съвпадение, случва се понякога, никога не може да сме сигурни, че детето не е лепнало нещо преди да го ваксинираме.

# 790
От трите цитирани ваксини, най малко странични ефекти
могат да се очакват от Vaxneuvance и Prevenar 13 във връзка
с по-ниското количество Алуминиев фосфат -  0,125 mg.
(той повишава ефективността на ваксините,
 като засилва имунния отговор на организма към антигени).
По отношение на риска от кръстосана реактивност поради
 молекулярна мимикрия, отново Synflorix се счита за най-рискова.
Това е защото Synflorix разчита на три протеин-носителя:
Протеин D, Дифтериен токсоид (DT), Тетанус токсоид (TT),
докато при другите 2 е само един - CRM197.
(ниско токсичен вариант на дифтериен токсин).

Не агитирам никого срещу ваксинацията.
 Ваксинирал съм сина си, но съжалявам, че тогава
не бях достатъчно информиран за какво да внимавам.

Например:
Никакви имуностимулатори поне 15 дни преди
 и поне 30 дни след ваксинация.
Никакви пробиотици , защото над хранителните
добавки не се осъществявя контрол.
Избягване на всякакъв достъп на детето до алергени
в първите 3 дни след ваксинация (до колкото е възможно).
Избягване на контакти с болни деца и роднини.
Четене на състава на ваксините и не допускане на детето да
бъдат инжектирани повече от 0,8 милиграма алуминий на месец.
Не допускане на детето да бъде поставена ваксина със засягане
на кръвоносен съд! Ако лекаря не знае как да го избегне - сори!
Да е внимавал в часовете, а да не е заглеждал колежките!
Отивам при друг, който знае как!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 07:34 от Минчо Минев

# 791
  • Sofia
Доколкото разбирам след Синфлoрикс не е имало никакъв проблем. Случилото се е след Prevenar 13.
А много висока температура и антибиотици говори за бактериална инфекция, а не за алергична реакция.

Не нужно да се плашим. Ако ваксините са толкова нови и не са достатъчно изследвани за страничните ефекти, нямаше изобщо да са в задължителния календар. Всяко едно лекарство има странични ефекти - Панадол, Нурофен, антибиотик, всички. И тези възможни ефекти са описани в листовката.
От Нурофен такива сериозни странични ефекти  могат да се получат, че ум да ти зайде, но почти всички го даваме на децата си.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 09:34 от Brin de muguet

# 792
От първите две имаше реакции - Синфлорикс и Prevenar 13. Когато поставяха втората бяха две ваксини едновременно Prevenar 13 и Infarix Hexa. И реално не знам от коя са реакциите или от комбинацията на двете. От Vaxneuvance, която направихме вчера няма абсолютно никакви реакции до тук. Само леко зачервяване.

# 793
От първите две имаше реакции - Синфлорикс и Prevenar 13. Когато поставяха втората бяха две ваксини едновременно Prevenar 13 и Infarix Hexa. И реално не знам от коя са реакциите или от комбинацията на двете. От Vaxneuvance, която направихме вчера няма абсолютно никакви реакции до тук. Само леко зачервяване.

Уверено мога да заложа на Synflorix и Infarix Hexa.
Първата така и не получи одобрението на FDA за
приложение в САЩ заради скандала в Аржентина,
Където по време на проучването и за безопастност
починаха 14 деца от само 13000 ваксинирани,
без да се броят другите и странични ефекти.
Всъщност Глагхо държи и рекорда за  най-голямото
споразумение за измама в здравеопазването в историята на САЩ.
Споразумението за 3 милиарда долара (2012 г.):
 GSK се признава за виновна по обвинения, включително неправомерно
 популяризиране на лекарства за неодобрени употреби (off-label promotion)
 и неподаване на данни за безопасност за някои от тях.

Проверявайте производителите на ваксини и конкретната ваксина,
преди да ваксинирате детето си с тях.
В момента с изкуственият интелект е лесно и безплатно.
Така предпазвате детето и себе си.

# 794
Минчо, понеже ми стана интересно за какъв скандал говориш, се информирах. Да, GSK са глобени в Аржентина през 2012г за порочни практики при провеждане на клинични проучвания на ваксината Synflorix - общо взето са принуждавали много бедни (и неграмотни) семейства да участват, без да ги информират надлежно. Заради сериозния скандал, аржентинските власти провеждат голямо разследване и глобяват GSK, но не установяват връзка м/у смъртните случаи и ваксината.
https://edition.cnn.com/2012/01/03/world/americas/argentina-drug-company-fined

Общи условия

Активация на акаунт