БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 34 915
  • 818
  •   1
Отговори
# 495
Базедът е причина също.
Дано скоро има резултат от хапчетата.
Аз вдигах предимно сутрин. Наобед спадаше и следобед пак леко повишена Т.
Не съм приемала хапчета заради нея. То и не се повлиява от тях.
При хиперфункция жлезата е възпалена със засилен кръвоток. От нея е Т. Ако тестът за Ковид  е направен когато трябва.

# 496
Здравейте, аз също съм ваксинирана с еднодозовата, днес ми е 23-ти ден след ваксината и за сега нямам оплаквания. Точно разнобоя между лекарите  е причина хората да не могат да вземат решение да се ваксинират  или да не се ваксинират.  Аз си взех решението след разговор с ендокринолога /ваксиниран/, както и с двама познати микробиолози /ваксинирани/, пък и в къщи само аз останах неваксинирана, смятам и да пътувам зад граница в средата на октомври.
  Познавам хора прекарали Ковид и след това ваксинирали се, такива и с купени сертификати, познавам хора, които са против Ковид ваксината, други пък са си антиваксъри, уважавам решението на всеки и не позволявам да бъда укорявана за избора си. Та в тоя ред на мисли здравето на всеки един от нас си е негова отговорност и как ще постъпи в тая заплетена ситуация си е въпрос пак на индивидуално решение.
  След цялата тая тирада да кажа, че все още не съм загубила надежда да се намери адекватно лекарство и да се свършва с тая пандемия.

# 497
  • Бургас
Аз пък нямам вариант на избор.
Правила съм тежка алергия,анафилаксия от ваксина.
На мен ваксини не слагат.
Ако стане задължителна,ще трябват протоколи, освобождаване...и ще си имам неприятности.
И синът за съжаление като бебе направи реакция...

# 498
Аз ако не се бъркам бяха чела препоръки от здравните власти, че хора с Базед/Хашимото могат да се ваксинират, когато достигнат еутиреоидно състояние. Това ремисия ли значи?

# 499
Еутиреоидно състояние е когато си пиеш лекарствата и хормоните да са вкарани в норма. Ехографски жлезата вече е спокойна и няма засилен кръвоток, не е и възпалена, надута. Но то всичко върви ръка за ръка. Като се успокои жлезата с хапчетата и хормоните се наместват.

Ремисия е когато хормоните са в норма без лекарства.

# 500
Аз си я сложих, когато вече бях в ремисия, т.е. вече бях спряла тирозола.

# 501
Здравейте. Вчера вечерта получих малки обривчета по различни части на тялото. Легмах ди и към 5 ситринта се събудих със силно подута долна устна от едната страна като подуванетоходеше и към бузата. Отидох до бърза помощ и ми биха урбазон. Проблемът е, че не знам от какво може да се е получило, дали от метизола или от евентуален ковид(антигенният тест ми беше отрицателен, но днес ще пусна PCR, защото имам все още температура 37,1-3).
На някой от вас случвало ли се е подобно нещо?

# 502
Виж тестът какво ще покаже. Може да е от метизола. В такъв случай се сменя с тирозол или пропицил. При някои хора определен тиреостатик дава реакции като сърбеж и обрив. За подуване не съм чувала, но най-добре доктор да се изкаже. Може и друго да е.

# 503
  • Бургас
Уффф,алергична реакция си е.
След Урбазона спадна ли?
Нещо ново да си яла/пила,сменяла козметика...
Ако е от Метизола,по-добре на Пропицил да минеш,но...
И да отидеш на алерголог,трябва да си носиш блистер с Метизол.Стриват,разреждат с дестилирана вода ,драскат на кожата и мацат.На мен така Л Тироксин ми излиза положителен,а е невъзможно да живея без него вече, благодаря на Лозанов.
Нон стоп съм на противоалергични.
Странното е,че някои лекарства,към които правя жестоки реакции,на кожата не дават никаква реакция.
Кръвни тестове има за храни.
Имало е в Германия кръвен тест за Л Тироксин,вече обаче не правят.

# 504
Спадна, да, но то беше тръгнало да спада и преди урбазона. Аз си мисля, че е възможно и да е някаква реакция от евентуалния ковид съчетан с терапията, знам ли. Със сигурност ще ходя на алерголог. Много се надявам да не са лекарствата. Тъкмо трябваше да намалявам дозата от утре.  Днес не съм пила метизол и преди малко пак се появиха малки пъпчици по кожата на гърба.

# 505
  • Бургас
Ами... контакт с Ковид имала ли си?
Пъпчици е наистина много,ама много общо понятие...
Ако очакваш алерголог да определи точно към кое правиш алергия...
Сега заради алерголог ходя с ужасна,сива коса,каза да не я боядисвам повече с нищо.Ужас,не мога да се гледам.
Към Корлентор ме изкараха алергична,пиех и витамин Д...И ме наплаши с този витамин Д,а е много, много необходим.
Долна граница 20,а моят витамин Д е 15.
Част от болките са вероятно от липса на витамин Д.
Казаха ми на своя глава да купя и пия.
Ревматоложката ми изписа някаква дозировка само,препарата аз да си избера.
И колаген трябва.
И разни вагинални свещички.
И Флебодия/Детралекс за вените.
И ако може Омнибиотик(иначе излизат пак към 40-50 лв на месец пробиотиците ми,пия два вида...)
А откъде 300 лв за лекарства(не добавки,лекарства с рецепта,които не са по каса) и добавки...

# 506
Контактна съм, да. Утре чакам резултат от ПСР. Не съм сменяла иначе кзометика и не съм използвала нищо ново. Не знам дали се дължи на лекарствата за жлезата, Ковид или пък храна..

# 507
Много неприятна ситуация.
Не е добре да се спират лекаствата за жлезата, защото може да се влошат нещата. Най-добра опция е да се свържеш с ендокринолог и да ги смени. Просто някои хора получават такива кожни реакции, но тези реакции са по-често обрив сърбящ. Появяващ се на едно място, изчезващ и после се появява на друго място. Както ми описа приятелка, която получи такъв обрив от тирозола и после смени с метизол, при нея буквално я сърбяло навсякъде. Почеше се, появят се надигнати плоски пъпки, после изчезват. При някои хора тези обриви отминават спонтанно след няколко дни, докато си пият хапчетата, при други се налага да се смени лекарството. Макар и с една и съща съставка, при някои не се понася едното, а другото действа безпроблемно.
А може да е съвсем различна причината. Ако се окаже Ковид и да върви с такъв симптоми.
Аз мислех, че още първия път си пуснала ПСР. То антитела теста може да е отрицателен в началото. Нали така казаха, че за него трябва време да мине от симптомите, да се изградят антитела.
Може и някаква друга алергия да е. Това подуване, което описваш, не е типично нито за лекарствата, нито при Ковид.
Въпреки всичко, според мен свържи се с ендокринолога след теста, какъвто и да е резултата и му кажи. Вероятно ще смени лекарството с пропицил или тирозол. Ще е в по-ниска доза, щом са ти казали, че трябва да намалиш дозата, но не трябва да се спира.

# 508
Аз имах реакция от тирозола. Бях си издрала краката от чесане😀 , но подуване, отоци не съм имала. Минах на прооицил и всичко се оправи. Дано да излезе нещо, което се оправя бързо и лесно. Пожелавам ти.

# 509
Благодаря на всички за отговорите. Оказах се положителна. Начев ми каза да спра лекарството докато съм с ковид и после да го занеса за тестване на алерголог. Силно се надявам цялото нещо да е от ковид и да мога да си продължа лечението. Навсякъде чета, че при 20% от болните се наблюдават обриви.

Общи условия

Активация на акаунт