Американски колеж - двадесет и втора тема

• 52 382
  • 728
  •   1
Отговори
# 615
  • софия
Самата фикшън е написала, че няма да се записват. Резултатите от НВО не са излезли. За това не мога да предположа фактор "застраховка". При други той е ясен, но от написаното от нея оставам с впечатление за категоричност още преди провеждане на НВО. И за това за мен е странно.
Миналата година при подреждане на желания след НВО изобщо не сме мислили и подреждали училища, които не са желание за детето, нищо че балът стигаше и бяха едни от най-общожеланите. Същото беше с още доста деца около нас. За това за мен е странно да се явиш на изпит, резултатите от който предварително знаеш, че нямат значение за твоя избор и предварително имаш лични съображения да не го избираш.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 14:04 от zvаnchе

# 616
Ние предварително обсъждахме и решихме, че при евентуален прием няма да се запишем.
Затова и не кандидатства младежът.
Но хора всякакви. Не се чудете на решенията им.

# 617
  • Sofia
Може ли малко разяснение:
"Място в класирането за момичета: 142
Статус резерва'
Това означава,че:
1. 141 са резервните момичета преди нас?
2. 110 от 142 са приети, т.е. 31 са пред нас?

# 618
  • софия
Второто. Като към 31 имате плюс незнаен брой момчета преди вас, защото второто повикване е само на база резултат.

# 619
31 момичета са преди вас

# 620
  • Sofia
Второто. Като към 31 имате плюс незнаен брой момчета преди вас, защото второто повикване е само на база резултат.

Т.е. за следващите повиквания не се спазва квотата момичета 110/ момчета 110?

# 621
  • софия

Т.е. за следващите повиквания не се спазва квотата момичета 110/ момчета 110?
Точно така.

# 622
Да, разбира се.
Финансовата част.
Не ми хареса това, че всяка година ще се предоговарят условията за намаляване на таксата. За тази година съм сигурна, че ще се справим. За следващите четири - не знам. Могат да се случат всякакви неща.
Не ми харесват и хората от сивия сектор, които напират /имам непосредствен пример, но и в темата бяха споделени случаи/.
Другата част - синът ми иска да учи математика или точни науки. За мен е важно да започне да учи по-интензивно втори език, различен от английския.
И за мен е неморално недеклариране на доход или деклариране на неистински обстоятелства, за да се възползваш от намаляване на таксата
Zvanche, възможно ли е това ?

# 623
  • София
Е, защо да не е възможно?!... Малко ли пари се въртят в държавата в кеш?! Имоти се декларират на данъчна оценка...
Ще декларират официалните си доходи.
Няма да си обявят екскурзиите до екзотични дестинации, които ще са платени от друг или подарък.

Звънче, знаеш какво е да се откаже някой и да се освободи място за теб/детето ти, а и канят 220 за 180 места, така че и АК са наясно с кандидатстването.

Тази година познати приети деца  (съученици основно ) само за 1/5 таксата не е фактор и е първо желание (3/4 от кандидатствалите са приети). За другите е резерва, по уверените казват "няма да се запишем" и ако НВОто бе с висока трудно уверените биха били повече, а има и вероятността дете да не може даде яви на НВО. Съгласно инфото, което имам, всички са без спец.подготовка за АК. 
Ние решихме да си спестим "резервата" - мотивите на Фран, иначе училището би паснало на детето ми, но то не прояви интерес по-голям от това да се (до)информира за АК.

Миналата година 3 познати деца бяха приети в АК бяха с резултати на НВО 95+ т., като АК бе първо желание, всички с спец.подготовка за АК, всички с двугодишна, независимо от училищата, в които учеха, предполагам не са и с намалени такси в АК.

# 624
  • софия
Desem, твоите, на Фран и на Тинкърбел мотиви са ясни и няма нищо странно в тях. Винаги е било така. От написаното от фикшън оставам с впечатление, че нейните не са такива за това попитах. Може и да не съм я разбрала правилно, че независимо от резултата от други изпити, не биха избрали Колежа по причини, които има преди изпита и резултата от него за Колежа. Естествено не е длъжна да споделя.

Доп. Всъщност приятелско дете се записа за изпита, защото учителката му по мат го подтикна. То от самото начало знаеше, че не иска да учи в Колежа и се яви на изпита, само защото бяха платили. Не си даде зор, беше 200+ място. На НВО изкара 96+.
Прави сте, че има и такива деца, но някои от тях на изпита предизвикват себе си как най-добре ще се справят. Може би това са обстоятелствата при фикшън.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 16:43 от zvаnchе

# 625
  • Къде ли не
Между записването за изпита и самия изпит изминаха около три месеца. Възможно е записването да се направи без семейството да си дава сметка дали наистина това училище е подходящо за детето, и дали в най - лошия вариант без никакво намаляне на таксата ще успеят да плащат една доста голяма сума за период от пет години. Обаче така и така са платили, защо да не се яви детето? Този изпит е безценен опит за всеки!
За мен е един много добър последен вариант. Преди него има няколко, за които резултатите ще видим чак след края на юни.

# 626
Понеже обещах обратна информация (едва ли ще кажа нещо кой знае колко ново, но може на някого да е полезно), за да улесним кандидатстващите следващите години, наблюденията ми върху изпита са следните:
1. Форматът не затруднява децата от СМГ и ПЧМГ (и другите МГ), и немалка част от тях са се справили без допълнителна подготовка.
2. Много от децата от Св. София са се справили блестящо, но повечето от тях са се подготвяли допълнително и целенасочено за изпита. Дали е имало такава нужда не мога да преценя. Личното ми убеждение е, че повечето от тях биха успели и без такава.
3. С малки изключения, форматът е по- труден за деца от непрофилирани училища и в този случай, допълнителна, целенасочена подготовка ще е от полза, дори и решаваща.
4. Много е важно да се отговаря  в логическа последователност на подвъпросите от съчинението. Без да съм специалист, си го представям като решението и оценяването на задачите от НОМ.
5. Да не забравяме спокойствието, важно за всеки изпит, и увереността, че може да се справиш.
6. Знам за два случая (познати деца),  които са разчитали предимно на късмета си. Конкретните деца не са поканени... с много. Може просто да не е бил техният късмет. Двете деца са се подготвяли, но явно са решили, че ще имат по- голям шанс, ако не губят много време в решения.
Ще завърша с цитат от отворените врати: " Нито приемът е най- големият успех, нито това, че не си приет е голям неуспех".
Успех на резервите! Струва ми се съвсем реално да поканят доста от тях Simple Smile!

# 627
Понеже обещах обратна информация (едва ли ще кажа нещо кой знае колко ново, но може на някого да е полезно), за да улесним кандидатстващите следващите години, наблюденията ми върху изпита са следните:
1. Форматът не затруднява децата от СМГ и ПЧМГ (и другите МГ), и немалка част от тях са се справили без допълнителна подготовка.
2. Много от децата от Св. София са се справили блестящо, но повечето от тях са се подготвяли допълнително и целенасочено за изпита. Дали е имало такава нужда не мога да преценя. Личното ми убеждение е, че повечето от тях биха успели и без такава.
3. С малки изключения, форматът е по- труден за деца от непрофилирани училища и в този случай, допълнителна, целенасочена подготовка ще е от полза, дори и решаваща.
4. Много е важно да се отговаря  в логическа последователност на подвъпросите от съчинението. Без да съм специалист, си го представям като решението и оценяването на задачите от НОМ.
5. Да не забравяме спокойствието, важно за всеки изпит, и увереността, че може да се справиш.
6. Знам за два случая (познати деца),  които са разчитали предимно на късмета си. Конкретните деца не са поканени... с много. Може просто да не е бил техният късмет. Двете деца са се подготвяли, но явно са решили, че ще имат по- голям шанс, ако не губят много време в решения.
Ще завърша с цитат от отворените врати: " Нито приемът е най- големият успех, нито това, че не си приет е голям неуспех".
Успех на резервите! Струва ми се съвсем реално да поканят доста от тях Simple Smile!
Silan, съгласна съм с всичко без точка 1 - за СМГ не знам, но децата от ПЧМГ си ходят традиционно на курс и по математика, и за есето, даже до миналата година е бил в самото училище. Подготовката, най-вече за формата на изпита и свикване с времето за решаване не е за подценяване.

# 628
Капацитетът на човешкият мозък не е безкраен и затова да товарите детето си с изучаване на втори (ненужен) език е разхищение на енергията... Освен ако по природа не е полиглот. 
Капацитетът на човешкия мозък е почти безкраен. Времето за учене, игра и живот не е. Въпрос на приоритети. Напоследък вторият език става все по-необходим. А за човек учил английски от предучилищна, даже без да е полиглот, е съвсем постижимо овладяването и на друг език. При зачатъци на дисциплина това може да стане и без компромиси с игрите и живеенето.

# 629
  • софия
Пожелавам вълнуващ и незабравим ден на дванадесетокласниците и родителите им, какъвто не се и съмнявам, че ще бъде!
Вятър в  платната и да постигат целите си с лекота, да имат повече удовлетворение, отколкото разочарования и трудности! Родителите с по-леко сърце да се радват на полета на децата!

Аз ще се заредя в 5 да се повълнувам с вас.

Последна редакция: пн, 17 май 2021, 08:57 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт