Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 023
  • 714
  •   1
Отговори
# 90
Детето си остава дете и на 30, и на 50, и на 70 години. Ако има нужда /проблем, разбира се, че майката ще го "гледа" и мисли, докато и гледат очите.
Но разликата е в грижата.
Някой беше писал, че децата му учат в чужбина. Доста сериозна грижа си е това, финансова и емоционална. Децата за малък период от време в първите няколко години са абсолютни консуматори на време, енергия и майчни ресурси, който каквото иска да ми говори. Това не означава, че майката не ги обича, не бди и не се раздава и на ръба на физическите си сили.
Но едно е майка на 20, която след още 20  години надали ще има възможностите и финансите за адекватна грижа за отрасналите си деца. Повтарям - адекватна, а за мен включва добро образование, покупка /помощ за имот.
Малко момичета успяват да се образоват, да съградят кариера, да сполучат с подходящ мъж(защото освен много работа във връзката и малко късмет си трябва) и да са успешни и отдадени майки на 20.
Физически времето не стига, а и житейският опит. Неслучайна е приказката за многото дини под една мишница.
За мен лично беше важно да съм адекватна и надявам се, че и добра майка за всеки период от живота на детето си.
В индустриaлизирания, западен Свят все по-често ще се работи за успешни "сделки" с приорадата.
А, че ще има жени/двойки които ще са изтеглили "късата" клечка в борбата за деца е ясно и на 20 годишните, и на 40 годишните.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 23:06 от Threemafan

# 91
На една възраст детето трябва да може само да се справя в живота.А и никой не знае колко дълго ще е на тоя свят,че да планува гледане на внуци и правнуци.Дай Боже да живеем всички дълго и да сме здрави,но никой не знае.
Наистина ли смятате, че една жена на 35 се задъхва от старост Flushed
Направо не мога да вкарам в едно изречение 35 годишна и стара,но явно някои така смятат.
Че свекъра и жена му гонят 80 и тя всяка сутрин целогодишно плува и прави гимнастика на плажа,после работи своя си бизнес.Той преподава на хонорар и свири на виолончело в оркестър.Та не всички сме под един знаменател.

# 92
  • София
Няма нужда от съжалителното клише "жалко, че някои се чувстват така". Нищо жалко няма, 40 години са си 40 години и жената не е просто жена. При нашенските категории каква е на 40? Можем да си измисляме разни неща до утре, за да ни звучат добре и да се чувстваме по-млади, отколкото в действителост сме на години. И аз се чувствам млада, ама егенето си е егене.

# 93
  • София
Тя и критическата не прощава....

# 94
  • София
Така е, не прощава. Независимо дали една жена има или няма деца и на колко години са й децата. Нали това казвам - биологията си е биология. Всичко старее у човека - кръС, г.С, мозък... Wink А тук големи локуми. Сега остава да кажем, че красотата е в очите на гледащия, а възрастта в ума на жената и можем да затворим темата за световния мир. Wink

# 95
  • Най-красивата страна
 20 години е добра възраст за раждане на дете.
Обаче днешните 20 годишни момичета искат да учат и да правят кариера ,да ходят по дискотеки,да пътуват...ей такива неща..

Познавам майка на 20 години-ами нейните родители  отглеждат бебето все едно е тяхно.Мама е студентка, има си ново гадже и ходи по заведения.Бабата напусна работа ,за да гледа бебето,а дядото издържа всички.Таткото изчезна само след половин година.

На 25-26г.жената или е завършила образованието си,но пък започва да прави кариера или е навъртяла вече 5 години стаж.

На 30г-32 жената вече е достатъчно зряла и би трябвало вече да си е стъпила на краката..образование,кариера,стаж,сериозна връзка...
Идеална възраст за бебе.

# 96
Няма нужда да обобщаваме и това, Андариел. Ти вече ни сложи под знаменател, не съм снисходителна, и все пак е жалко.

# 97
  • София
И тогава си вика "аз защо учих толкова много, защо похарчих толкова време да се натягам в службата, за да зарежа всичко и да се закотвя с бебе вкъщи за поне една година? Ще взема да поизчакам още малко, сега жените и на 35-40 раждат, още има време, само да напредна още малко.". И така нататък, и така нататък.

Аз мога сега всичко да напиша, защото децата ми са големи. Лелка, баба, каквато ще да ми каже друга жена - все тая, хич не се обиждам.

# 98
  • София
20 годишна родилка е изключително уязвима в днешният свят, пък ти лелче си причай квот щеш.

# 99
  • София
20 години е добра възраст за раждане на дете.
Обаче днешните 20 годишни момичета искат да учат и да правят кариера ,да ходят по дискотеки,да пътуват...ей такива неща..

Познавам майка на 20 години-ами нейните родители  отглеждат бебето все едно е тяхно.Мама е студентка, има си ново гадже и ходи по заведения.Бабата напусна работа ,за да гледа бебето,а дядото издържа всички.Таткото изчезна само след половин година.

Скрит текст:
На 25-26г.жената или е завършила образованието си,но пък започва да прави кариера или е навъртяла вече 5 години стаж.

На 30г-32 жената вече е достатъчно зряла и би трябвало вече да си е стъпила на краката..образование,кариера,стаж,сериозна връзка...
Идеална възраст за бебе.

Нормално. Колко 20-ина годишни имат парите да издържат себе си, че и дете?

Обаче аз съм разширила неволно въпроса на авторката. Тя пита за раждане, аз говоря за отглеждане. Да можеш да родиш дете и да можеш да отгеждаш дете са две, различни неща.

Така че отговорът ми е:
Съвременният свят е широко понятие. За част от този съвременен свят е съвсем нормално (и препоръчително) да родиш на 15. За друга част от този съвременен свят отговорът е над 30. Диапазонът е доста широк. Добре е да уточни за коя част от съвременния свят пита.

# 100
  • София
Ми лелка съм, я. Имам големи племенници. Реално и баба съм, защото дъщерята на сестра ми има деца, които явно ми се падат внуци. Да не говорим, че внуците на най-голямата ми братовчедка са ученици. И какво от това?! Това значи ли да съобразявам желанията и живота си със социума? Защото този социума нито ме храни, нито ме пои, нито му дреме за мен. Това е реалността. Явно манталитетът масово е да живеем за хората, а не за себе си.
На 46 г. съм. Често забравям и твърдя, че съм на 45, ама това е от забавянето на живота през последната година и нито съм млада, нито съм стара, нито съм още в климактериума. Знам на колко години съм и не ги отричам, затова още не съм надиплила погребалните одежди и вощеницата в съндъка. Wink

# 101
  • София
Да уточним, че в момента в България диплома за средно образование се взима на 19-20.

# 102
Според мен си е въпрос на гледна точка и усещане кога е най-подходящата възраст. При всеки е различно и много зависи кога ще срещнеш подходящ според теб партньор, дали те интересува имаш ли стабилна работа и т.н
Някои може да искат на 20, но да няма с кого. Някои се сещат на 35-40 и пак няма с кого.. Всеки сам си преценява.
Аз срещнах половинката си като бях на 23, той на 25. Всеки живееше при родителите си, имахме не особено добри доходи. След това нещата ни се развиха добре. Започнахме да имаме хубави доходи, купихме си жилище, поживяхме заедно 2г и половина. Тази година ще направя 30г и след 2месеца живи и здрави чакаме дете.
Хем ми се иска по-рано да бях забременяла, хем пък ако бях нямаше да имам хубавата работа, която имам. Въпрос на приоритети. Преди 2г нямаше да мога да си позволя всичко и да ми е спокойно относно разходите около едно бебе, затова предпочетох да се развия в кариерата малко и тогава дете.

# 103
Нормално е широко понятие, за едни е нормално след 20 за други след 25, а за трети след 30 и никъде не виждам нещо лошо. Истината е че в много случаи не зависи от нас и не можем да планираме кога искаме да родим от ученици 😃. Имам приятелка родила 1 дете на 35, имам приятелка родила 1 дете на 25 имам и такава на моята възраст 27 със две деца едно на 5 и друго на 2. Аз усетих момента на 27 като съм завършила бакалавър преди 4г. Имам връзка от 6г.и имам работа по специалността която търсих известно време и собствено жилище. Още не съм родила, но за мое щастие успяхме веднага и чакаме бебчо септември. Не съм го планирала да бъде на 27, но съм го почувствала и пожела сега, наясно съм че при различните жени това чувство идва на различна възраст. Наясно съм също че за някои ще е късно за първо дете, за други ще е пък рано, но не ми пука, аз го пожелах точно сега с цялото си сърце!

# 104
  • Наблизо
Нормално,правилно и т.н реалност може да са различни понятия.Имам около себе си примери от всички варианти.Нито това,че ще родиш млада ти гарантира нещо,нито обратното.. За мен е по-добре по-млада така е,защото ще мига да избутам детето докато се справям и съм в кондиция.Тези,които раждат по-късно,бих ги посъветвала да направят фонд с пари за детето че не се знае .Не че ще умрат или нещо,а пенсии едва ли ще имаме ,Алцхаймера напада все по-млади хора и ако си загубиш работата на 50 не е като на 30.Кризата доста ме по стресна мен.Всичко това в реда на “кое смятам за най-добре”.Реалността често е друга и се надявам за всички да е по-добра от това.Гледаме да направи каквото можем най-добре и тези със сериозен партньор и работа да не чакат собствена къща,апартамент изплатен.Другото-както дойде.

Общи условия

Активация на акаунт