Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 480
  • 763
  •   1
Отговори
# 315
Абсолютно.
Повечето обявите, на които пише Център са или по Мария Луиза или по Ботев.
Петте кюшета не ги пишат Център, нито НДК. Що ли 😀

# 316
Е, то половината Ботев и Мария Луиза са си център, така или иначе.

Районът на Пирогов хич даже не е лош, даже си е много добър, но пък брокерите разтягат, разтягат границите до безкрай. Още повече, когато не са от София и не познават добре кварталите.

# 317
И на мен ми харесва, да. На К. Иречек гледахме един апартамент, останаха ни очите, беше на тавана върху тавана на бюджета, докато след огледа брокерът не сервира Цената е без ДДС. Нямаше го този детайл в обявата, 100%. И така си останах неосъществена на Иречек, хубава улица 😀

# 318
Роднини там са имали къща, след това супер номенклатурна кооперация е построена на парцела. Та точно от техния нотариален акт от 1914 г. знам, че мястото е било "извън чертите на града" Laughing

# 319
Пирогов си е супер, ама не е в центъра, ами си е Пирогов Simple Smile. Там наистина има номенклатурни, разкошни апартаменти. То е от тези места, където продавачите и брокерите само биха спечелили, ако ги посочат. Ама може конкретният брокер да не го е знаел това.
Е, не през 1914,ама малко по-рано  Славейков си е писал стиховете на вилата край града, под дъбовете. В Лозенец на Св. Наум. Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 21:23 от Анонимен

# 320
  • София
Пирогов е хубаво място. Но много се чуват сирените от линейките.
Близки роднини продадоха на Дондуков 25 и взеха 2 по-малки,  доплатиха. Живееха в този в пресечките до Пирогов, колкото пъти съм ходила все се оплакваха от линейките. Предишния на Дондуков беше вътрешен, към двора, тих.

# 321
Имам близка приятелка от ученическите години там, бащин имот, та съм ходила някога. Преди доста  години. Не ми и правило впечатление, но пък на онази възраст няма и как да ги забележа Simple Smile

# 322
  • София
"Иречек", "Даскал Манол".........забравих им имената вече, бяха само къщички с дворчета.
Години нарез не им дава на собствениците да правят ремонти, защото беше решено да се отчуждят и да се построят блокове.
Направиха ги, дадоха на собствениците хубави и големи апартаменти там, като оставиха достатъчно разстояния и дървета.
"Уплътняването" по "Иречек" и околните улици го направиха по времето на балона и голямото пране.
Не е загуба некупуването там- да, много близо до всякакъв транспорт, но трафикът по уличките е отвратителен.

# 323
По-скоро по Ами Буе и в онази посока е претрупано и пре-усвоено от НС. Не знам за трафика по уличките, аз все съм с кракомобила. Дърветата са си там и отстоянията ми се струват прилични спрямо другаде. Минавам поне по няколко пъти годишно - я до ортопедичния за стелки, я до денталната на Камбов, я до Александровска. Линейка не съм чула. Като загуба го отчитам некупуването, но кво да се прави, всеки според чергата - не може всички на Елин Пелин, кажи, Попеа 😀 Сега като си спомня цената, и ми става смешна спрямо сегашните: 130 000 /без ДДС-то/. Преди 4 год не беше смешна.

# 324
Е, какво да кажа, има много местенца в София, които дават подобни на Елин Пелин условия. И добре, че е така.  А за Иречек си е пропуск, ама здраве да е, намерили сте си своето.

Мдам, факт, че преди 4 години 130 К си бяха сериозна сума за апартамент.

# 325
Визията на София и развитието на града с арх. Любо Георгиев (директор на Софияплан):

"Намалява притока на хора, естествения прираст, не е атрактивна на световната сцена. Кой живее в центъра на града? Графика за плътността на кварталите. Има огромно количество жилища (празни). Строителството спира ли дишането на София? Парк Въртопо - за съжаление земята е частна (както и над 50% от проекто-парковете). Накъде ще върви строителството? Смятате ли, че панелките ще създават все повече проблеми? Рискове от бедствия. Решения за трафика, паркингите, парковете, графитите, инсинератори, устройствен план за Северни и Западни райони,  незаконни постройки в махалите, отпадъците, жалби към общия устройствен план, разширяване на пешеходните зони, умен град...".

(10:51 / -1:49:34)

https://bnt.bg/news/poslednite-aplodismenti-za-tatyana-lolova-293565news.html

Все едно е чел форума Laughing

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 00:59 от Пух

# 326
Фък, най-скъпите квартали не са в центъра, а непосредствено до него, а не са крайни квартали. Това са Докорски, Яворов, долен Лозенец, Иван Вазов, Изток, Изгрев. Аз самата съм родена и живея в такъв, и говоря от своя опит със съседи и приятели. И от тази позиция отговорих на въпроса на Гого. Кварталите с къщи отвъд околовръстното са друг сегмент. А  самият център има и по-евтина част.
Но за мен да живееш в Докторски или в Иван Вазов е все едно живееш в центъра, в хубавата му част. А всъщност е дори по-добре, имаш всички плюсове на центъра, без минусите. И е зелено, спокойно и приятно да обитаване, с бърз достъп навсякъде.. Затова са и най-скъпи всъщност.

Би ли ми посочил краен квартал със средна цена, по-висока от центъра, в рамките на околовръстното, тоест без къщите по Витошката яка?

Не виждам нищо  комплексарско в наблюдението от личния ми опит, че хората заменят доброволно центъра евентуално само за къща край София, отвъд околовръстното.  Но не и за апартамент в краен квартал. Ако е второто, то е, защото са принудени от нужда от пари. Просто наблюдение от житейския ми опит.
1. Защо кварталите с къщи да са в друг сегмент? Нима там не живеят хора, които са заможни? Аз пък визирах точно това - познавам доста заможни хора (чиито фирми правят над 1 млн печалби всяка година), които живеят именно в къщи в покрайнините на София - Симеоново, Драгалевци, Панчарево и т.н. По твоята логика тези хора живеят там защото не могат да си позволят апартамент в центъра на София. Така излиза.
2. Веднага ти давам примери за по-скъпи квартали, които не са и непосредствено до центъра - Изток и Изгрев. И двата квартала са скъпи, а пък от тях до центъра са не по малко от 3км разстояние, т.е. не може да се каже, че са непосредствено лепнати до центъра. Да, не са най-крайни квартали, но и определено не са централни. И там ли хората живеят, защото не могат да си позволят апартамент в центъра? Така излиза по твои думи.
3. С последното си изречение ти потвърждаваш именно това - че НЕ винаги хората заменят апартамент в центъра, защото изнемогват или пък не могат да си го позволят.
4. Ти самата казваш, че най-скъпите квартали са близо до центъра, но не са В центъра.

# 327
Fuckforlife само лека корекцийка . Над 1 милион печалба на фирма на година не е признак на заможност и то от години. Иначе имотите нямаше да са на такава стойност. Имотите се обявяват тук в евро, печалбата която цитираш е в лева ... Но дори и да не е ... печалбата на фирмата е мнооого далеч от печалбата на отделния участник и особено на собственика . Та ...
Заможни ... и плащащи си всичко по къщата като строежи, подобрения, ремонти , поддръжка и пр. и ако къщата ти наистина си струва ... ами ще ти иде печалбата преди да мигнеш. Ако не си в бизнеса със съроителство и не краднеш или не бракуваш яко или не прибираш овърхед. ... не ми се вижда как ще се оправиш с ... къща каквато описваш.

# 328
Хайде пак правим сметка на парите на другите. Кой богат, кой не толкова богат, а само заможен, пък били краднали или като Биляна пари белели...

# 329
  • София
Струва ми се, че се смесват нещата.
Отделен сегмент са огромните къщи в Драгалевци и останалите 2-3 квартала, бивши села.
Всъщност, определението за тях -"крайни квартали" не е точно и заблуждава.
Те не са в рамките на града.
Там живеещите, обикновено си имат и апартамент на добро място- широк център, а някои и център.
Зависи за какво им трябва.

Не само цената, а и поддръжката на такива палати, е нещо, което дори не можем да си представим.

Що се отнася до другите, които се изнасят от центъра към кварталите, не са хукнали към Обеля, нито към Манастирски ливади 9 и Царско село.

Общи условия

Активация на акаунт