Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 481
  • 763
  •   1
Отговори
# 330
именно. за да се живее в такова нещо целогодишно се искат много пари. и не става дума само за подмяна на ламперията ил исчупена плочка. това са отоплителни системи , също така липсващата канализация ако се компенсира цивилизовано, поддръжка на двор, на отводняване на съждовна вода, гаражи , охранителна система, застраховки, коли  и пр.
Според мен целогодишно живеещите извън града или са с нормален начин на живот нещо като модерно селски или пък супер богаташки, но там се иска доста повече от 1 милион печалба на фирмата годишно. По моя преценка.
Мандаринке ... Мандаринке

# 331
Фък, крайни квартали на София са Люлин, Надежда, Обеля, Младост, Дружба,. Кварталите с къщи са скъпи и не толкова скъпи предградия.   Няма как да кравняваш ап с къща, това са различни сегменти. Ако говорим за сравними неща, каквито са апартаментите,  и в Бояна ап е по-евтин от такъв в центъра. А хората с много пари най-често имат и двете, и ап на топ място, и къща в скъпо предградие.
За центъра и прилежащите му - ап. На Карнеги е в центъра, ап. на Кап. Андреев е в Лозенец, а разстоянието между двата е 5 мин пеш. И цените и на двата на кв.  са подобни за сходно състояние. И са сред най-високите в София. Така че има части на центъра с най-високи цени за града, а има и такива с цени като в Младост. Например около Женския пазар.
И да се върнем на миграцията в града. От топ център мигрират в крайни квартали заради разликата в цени и наеми, тоест за пари. Или ако нямат нужда от това, мигрират в къща в предградие. Разликата между ап и къща няма смисъл да дискутираме. Тази миграция е въпрос на личностни предпочитания, както и очаквания, понякога осъществени, понякога не.
Тъй като за мен всичко това се подразбира, не бих правила труда да го пиша, ако не беше твоят коментар. Не мисля повече да си губя времето с обяснение на добре известни неща.

# 332
Крайни квартали са и квартали с къщи, защо ги изключваме тях и гледаме само някакви частни случаи? Това, което ти визираш като крайни квартали, са по-скоро така наречените квартали тип "спалните на София". Но това не означава, че няма и други крайни квартали, които не са от този тип, където също си има заможни хора, които не предпочитат да са в центъра.
Самото ти изказване, че само хората, които не могат да си позволят да живеят в центъра, живеят в крайните квартали е манипулативно и не е вярно. Именно крайните квартали с луксозни огромни къщи опровергават това. Ти сравняваш апартамент в центъра с апартамент в краен квартал, но това може да бъде само в твоята глава. В реалния свят хората могат да си избират дали да живеят в апартамент, къща, хамбар, гараж и т.н. Доста от заможните хора живеят именно в къщи в отдалечени от центъра квартали на София. Защо се изключват те от твоята статистика? Само защото къща било друг сегмент? Погледнато в друг мащаб и къщата и апартамента са места, където хората живеят.

# 333
  • София
Poppea , правилно си отбелязала, че всъщност, София няма само един център.
Има няколко, оформени в различни периоди от развитието на града.
И е нормално там, където е най- стария сграден фонд, цените да са по- ниски.

И да, има хора, които продават в центъра и купуват  в крайните квартали, но това са наследници на едно жилище в центъра, които просто нямат достатъчно за "добър южен квартал".
Няма да коментирам кой квартал и по какви критерии някои определят като "престижен", защото е друга тема за тропане на клавиатури.
Имала съм клиенти, които са продавали големи жилища в идеален център защото са останали само двамата и предпочитат да се нанесат в нещо по- ново, сред повече зеленина и по- малко, с по- малко хамалуване.
И да, оставаха им пари, но не това беше водещото, а комфорта на живот и здравата логика.

# 334
Не знам за какви къщи палати се говори, но моя опит показва, че масово се продават къщи по 300-400кв. Първоначално и на мен ли изглеждаха огромни, но всеки казва, че за къща дали ще построиш 200 или 300кв в цената няма голямо значение. Затова и строят големи къщи хората. Ако е добре изолирана с хубава газова или пелетна инсталация, отоплението не излиза скъпо за стандарт в къща. Даже някъде в панелки където се краде или не се плаща, може и по-скъпо да му седне на човек за голям несаниран апартамент. И обикновено към тази квадратува влиза голям двоен гараж от 50кв, котелно, мокро, сладове, фитнеси и сауни демек едни 100+ кв отиват в сутерен или таван които не се отопляват.
Със сигурност излиза по-скъп живота в къща, но чак пък само за милионери с годишен доход 1м, не е. Ако беше така, всички баби и дядовци по селата щяха да са милионери.

# 335
Фък, ако нямаш базисното знание, което се учи в началния курс, че се сравняват само сравними неща, иначе изводите са неверни, не мога да ти помогна. Продължавай да сравняваш ябълки с краставици. Успех!

# 336
А къщата и апартамента са несравними неща? Нима? Аз все си мислех, че и двете се ползват да живеят хората в тях. Явно съм се объркал.
Манипулативно е да се сравняват само апартаменти, говорейки за различни класи. Само това ще ти кажа.
Твоята статистика изглежда малко като "само тия дето не могат да си позволят да живеят в апартамент центъра отиват да живеят в някой краен квартал", ама в същото време от статистиката изключваш заможните хора, които пък не живеят в центъра, защото живеят в къща в някой краен квартал. Малко като да вкарваш в критерии за търсене в сайтовете за имоти "апартамент, на 10-ти етаж в Бояна" и да казваш "еми да, ето, в София няма високи сгради".

# 337
Заможните, които могат да си позволят и къща със съвременни удобства и каквото жилище изобщо искат, се броят на пръсти - и в темата - знаят се поименно, - и в живота.

Огромната маса живее "или, или", а не "и, и". Кой на черен път, кой без това и онова, заобиколени от съседи, с чиито деца на техните не е позволено да си играят, на квадратура в добрия случай колкото среден апартамент и т.н.

# 338
Миграция от център или предпочитани (скъпи) квартали около центъра към по-крайни квартали може да има и заради невъзможност да се намери в изходния квартал търсеното жилище - примерно цял последен етаж с тераси и т.н. Тези скъпите квартали са с много по-малко свободни места за строеж, така че по-голяма площ и/или по-различно разпределение на помещенията може също да е мотив за миграция към някой по-малко скъп квартал. Не само към къща в предградията. Както беше казано, къща не е за всеки, не всеки е готов да се занимава (с пари и/или собствен труд) с поддръжка на къща, плюс неудобствата от почти липсващ или неудобен ГТ (пак въпрос на лична преценка и предпочитания).

Дори и да има по-голям и удобен апартамент НС в скъп квартал, не всеки смята за необходимо и целесъобразно да плати съпътстващата цена за локацията.

# 339
Именно, причини може да има всякакви, поради които хората да се местят от центъра в краен квартал или пък въобще да не искат да живеят в центъра.Изобщо не е само цитирам "само който не може да си позволи да живее в центъра отива в краен квартал".
Примерът ми със заможните хора и къщите бяха само един от многото възможни сценарии.

# 340
То същото е и с къщите - вероятно не всички искат да живеят в 3-те "елитни" квартала. Примерно, защото искат равен парцел, а там определено равен парцел е много трудно да се намери. Цената е отделно. И за тях не би било компромис да живеят в Нови Хан (примерно) на равен парцел и с по-голяма площ от "елитен" в Драгалевци (пак примерно). И самочувствието им не се гради на това колко струва (скъп) е кварталът (парцелът).

# 341
Идвам да ви кажа (като роден и израстнал в центъра на топ центъра в София), дядо винаги казваше - всичко е много хубаво, но центърът си е център (то тогава и София беше мънинка).

Пък Драгалевци, Бояна, доходи от милион лева годишно... тралала

# 342
Е, как Драгалевци , Бояна ... в хубав съботно-неделен ден на колата и на кръчма в някоя градина и нататък Пасарел, Щъркелово Гнездо , Златната Рибка, Черната Котка след Корекома ... с нея не знам какво стана , но миналото лято минахме през селата по пътя през Бистрица , Железница и Ковачевци и ... ами Железница все още беше добре, но Бистрица е станала нещо много странно ... Едвам не се пребихме по пътчето с някакви завои, дупки, мостчета , автобуси и пресичащи какво ли не, но като погледне човек поляните надолу ами само покриви и дувари. Не знам как изкарват колите от там и през къде минават.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 18:21 от bella_ciao

# 343
  • София
Не знам за какви къщи палати се говори, но моя опит показва, че масово се продават къщи по 300-400кв. Първоначално и на мен ли изглеждаха огромни, но всеки казва, че за къща дали ще построиш 200 или 300кв в цената няма голямо значение. Затова и строят големи къщи хората. Ако е добре изолирана с хубава газова или пелетна инсталация, отоплението не излиза скъпо за стандарт в къща. Даже някъде в панелки където се краде или не се плаща, може и по-скъпо да му седне на човек за голям несаниран апартамент. И обикновено към тази квадратува влиза голям двоен гараж от 50кв, котелно, мокро, сладове, фитнеси и сауни демек едни 100+ кв отиват в сутерен или таван които не се отопляват.
Със сигурност излиза по-скъп живота в къща, но чак пък само за милионери с годишен доход 1м, не е. Ако беше така, всички баби и дядовци по селата щяха да са милионери.

Само ще ти кажа, че теоретичната ти разработка се разминава силно с нещата в действителност.

На село може къщата да е  300кв. РЗП, но те са разпределени по на 3 етажа, като там влиза стълбището.
И не отопляват всичко, а само кухнята и стаята в която спят, като често това е едно и също помещение.

Къщите на богаташите, които са 400 РЗП, обикновено са на етаж и полуетаж с емпоре.
Отоплява се цялата тази "конюшня" с поне 2 вида отопление, за сигурност.
После прибавяш гаражите, котелното, фитнеса и другите изгъзици.

Мога да ти разкажа за поддръжката на басейна, за ландшафните архитекти, за градинарите и т. н., но няма смисъл.

# 344

Общи условия

Активация на акаунт