Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации със специалист по детски сън

 • 4 367
 • 97
 •   1
Отговори
# 90
 • Мнения: 44
Здравейте
Благодаря за бързия отговор.Ами както писах много различно в колкото часа го сложа аз да спинка понякога в 21:30,22:00 но преди 21:30 не го слагам понякога часа минава и 22:00ч аз немога някак да се организирам все нещо става и по различно време го слагам още от бебе е така не съм му създавала никакъв режим на сън на хранене от това ли е незнам сутрините става към 8:00ч ако евентуално не е спал през ноща отново добре става и към 9:00ч.Имаме къса юздичка наскоро забелязана в интернет четох доста че и юздичката може да попречи на съня той все още не говори но разбира всичко и незнам нещо мъчи ли го често стои с отворена уста дали е свързано незная но сънят е силно нарушен.Благодаря  ви отново.

Здравейте отново. Рядко едно рязко влошаване на съня е в резултат само на един фактор. Твърде вероятно е и трудностите с проговарянето да имат отношение, тък като той има нуждата да се изразява и като не може, най-вероятно натрупва емоции. Въпреки това, не смятам, че това е единствената и основна причина, а поскоро работи в комбинация с други фактори. Оптимално би било да ляга малко по-рано, но ако си взема едни 10-12 часа нощен сън, не би трябвало да е чак такъв проблем. Имайте предвид също, че в тази възраст някои деца започват лека-полека да отхвърлят следобедната дрямка или тя започва да им пречи малко на вечерното заспиване и нощния сън. Не казвам да я пропускате, просто посочвам, че това е нещо, което вероятно предстои. Друго, което уверено мога да твърдя, че пречи повече или по-малко е начина на приспиване. Люлеенето (движението) може да бъде силна асоциация за заспиване и да провокира неспокоен сън и повече събуждания, на които трябва да реагирате и да помогнете на детето отново да заспи. Често пъти решението е да се върви към заспиване с по-малко намеса и стремежът да е към самостоятелно заспиване. За съжаление не мога да ви дам конкретни и персонални насоки за това как да се случи този процес, защото няма бърз и простичък съвет, който да проработи при всички деца.

# 91
 • Мнения: 1 771

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума
Дъщеря ми е на една година два месеца и половина (20.01.2020)

Заспива към 22.30 ...все още в количката с бутане,гушка играчки.
Сутрин става към 7и нещо...буди се често по два пъти понякога и повече,може би от зъбите, растат горни кътници,имало е нощи по един час не можем да я приспим.😭😭😭😭😭
Понякога в най-добрия случай люлеем кошарата и заспива без драми,друг път плаче,върти се мята се изправя се😭 ...взимаме я и се люлеем заедно на един стол за четене.
Има две спанета през деня за около час и половина.Едното е два часа след като се е събудила тоест ако е станала в 7---9.30 е заспала ...другото е към 15ч.скед около 4часа бодърстване и игри.Попринцип е много активна,не спира за миг.Има 5хранения.

Даваме чай блевит за сън никакъв ефект ....

Биберон не е ползвала никога ...не пожела,изплюваше го.Кърмена 6м.

За да поднови съня си ...пак друскаме,бутане,люлеене...
Моля за някакъв съвет,да минем ли на едно спане през деня ....Как да я науча да заспива без друсане а ...спокойно в кошарата ....вече нямам сили 😕
Какво е вашето мнение 🙄🍀 Благодаря

Здравейте. На първо време бих ви посъветвала да направите промяна по режима на сън и детето да премине на една дрямка и ранно вечерно лягане. Лягането й в момента е твърде късно за възрастта й и я ощетява от така необходимия й нощен сън. Най-вероятно това допринася и за неспокойните нощи. Идеалният режим за нейната възраст е ставане в 7:00, дрямка в 12:00 и вечерно лягане в 19:00. Тъй като сегашният режим изглежда съвсем различно, допускам за твърде вероятно преходът да е затруднен, а именно да има по-трудни приспивания и повече събуждания докато организмът й е настрои. На повечето деца отнема между 2 и 4 седмици да се адаптират напълно към новия режим.
Като цяло това, което описвате звучи като по-комплексно затруднение със съня и за пълно нормализиране е хубаво да се обърне внимание на всички аспекти на съня, включително самостоятелното заспиване.
Но трябва да имате предвид, че приучаването на бебето към самостоятелно заспиване е сложен и деликатен процес и изисква внимателно планиране. То не бива да бъде самоцел, а обект на адекватни и системни усилия в случаите, когато всички други условия са подсигурени, но сънят остава влошен. Тъй като самостоятелното заспиване изисква индивидуален подход, то няма как да бъде обект на детайлно обсъждане в настоящата тема,.
Благодаря за отговора 😇😇❤️
Записах я на кухня сега режима е следния става към 7..7 и нещо.
9.30 сме навън до 11
Взимаме храната,прибираме се ,обядва и даже няма и 12 тя е заспала,да трудно издържа,но така съня е само един🙂 за мен е много по-лесно и следобед става към 2,30...3...хапва и сме навън до към 5...Вечер заспива 9.30 най късно 10 ❤️❤️❤️Имаме напредък,нали?
[/quote]

Определено е напредък Simple Smile Режимът с една дрямка е по-подходящ за нейната възраст, а и ако трябва да сме откровени едно приспиване по-малко е добре дошло Wink
Единственото, към което би насочила вниманието ви е вечрното лягане, което би следвало да бъде след не повече от 5,5 (максимум 6) часа след събуждането от дрямката, иначе има риск детето да влиза в преумора. Поздрави.
[/quote]
Ще опитам,мерси за съвета.Просто си мисля че ще скочи към полунощ почти наспана ...но определено ще опитам .♥️ Хубав ден!

# 92
 • Мнения: 19
Благодаря безкрайно ще се опитам да не го приспивам люлеейки но и като го сложа до мен да заспи сам защото сам абсурдно се върти в леглото поне час и аз се вбесявам и го слагам на люлеещето му легло и го приспивам там за по бързо малко повече търпение трябва със сигурност не му се отразява добре това постоянно люлеене 10,12 часа не мисля че спи често се буди много често не поглеждам часа но най вероятно не спи 10 часа всяка вечер.Още веднъж благодарности 🤗🤗🤗🤗

# 93
 • Мнения: 2
Привет! Ще се радвам, ако можете да дадете съвет и на мен. Моето дете е на 1г.6м. Поради постоянни колики до 4 м. спеше на ръце и на спалнята с нас. След това известно време спеше в кошарата си, но от около половин година насам заспива с мен в спалнята (21-21:30ч.), местя го в кошарата и всяка нощ по някое време се буди, става прав и докато не го вземем на спалнята, не иска да заспива, продължава да става и да се сърди. На спалнята спи спокойно. Никога не е заспивал сам, без мен, опитвала съм, или се занимава, или плаче. Трудно е и със следобедния сън. Понякога не заспива цял ден, понякога се върти 2 часа преди да заспи и става 16-16:30 ч., независимо колко рано е станал. Излизаме и играе навън, та би трябвало да е изморен. Бих ли могла да приложа някакъв подход, че да заспива следобед, да заспива сам и да си спи в кошарата?
Благодаря и всичко най-добро!
Здравейте. Както и вие вече сте се ориентирали, най-вероятния ключ към разрешаването на ситуацията е самостоятелното заспиване. При деца на тази възраст една от най-честите асоциации за заспиване е родителското присъствие и родителското легло. Когато детето заспива по този начин при нощните си събуждания търси да възобнови същите условия, за да може да продължи съня си. Приучаването към самостоятелно заспиване е деликатен и индивидуален процес и по-скоро бих се въздържала да дам конкретни съвети като част от тази тема, за да не ви подведа с прибързани насоки без да отчета индивидуалните особености.
Режимът за тази възраст би следвало да бъде най-подходящ с интервал от около 5,5 часа между сутрешното събуждане и дрямката и около 5,5-6 часа преди вечерния сън или с други думи при събуждане в 7 - дрямка от 12:30 до към 14:00 и вечерно лягане около 20:00. По този начин детето няма да се преуморява и има по-голяма вероятност нощните събуждания да са по-малко и по-незначителни.
Благодаря Ви за отговора!
Ще опитам и в случай на неуспех/нужда, ще Ви потърся за лична консултация.
Весели празници, бъдете здрави!

# 94
 • Мнения: 1
Здравейте!
Имам няколко въпроса, но първо ще разкажа за нашето бебе.
Синът ни е на 6 месеца, кърмен на поискване, без особено строг режим. Сутрин се събужда между 7:00-8:00ч. Има 3 дремки през деня, като едната е дълга (около час и половина), а другите - кратки (около 30 мин). Ако не успее да направи дълга - има 4 кратки. Будува между дремките около 2ч - 2ч и 15мин. Вечер заспива по различно време, но най-често около 20:30ч. Случвало се е да го приспиваме рано към 19:00-19:30 или късно - към 21:00ч, зависимост от последната му дрямка за деня. След това се събужда често да суче, но веднага заспива пак. След 3:00ч започва да се буди на всеки час.

Въпросите са следните:

1. Предстои ни дълго пътуване с кола с продлжителност около 8ч. Мислим да го организираме през нощта, тъй като малкия не обича много да се вози, често недоволства или направо плаче, а когато заспива - е за максимум 30 мин. Въпреки че заспива сам в столчето и се събужда в същите условия, не успява да си удължи дрямката. Всякакви съвети биха ни били от полза, като за начало дали въобще е добра идея да спи през нощта в колата? Има ли шанс да не може въобще да спи нормално и да будува много или плаче? Идеята ни е да тръгнем към 19:00-20:00ч и да пристигнем около 3:00-4:00ч и малкия да продължи да спи на новото място.

2. Какво можем да направим, за да му помогнем да си спи нормално на новото място? Отиваме при роднини, които той е виждал и харесва (имат 2 малки деца). Там ще бъдем около 10-тина дни и ще си имаме отделна спалня за нас тримата. Има вариант да не пътуваме въобще, така че ако според вас ще му навредим на съня и психиката, може въобще да не тръгнем.

3. Може ли да ни препоръчате метод за слийп трейнинг? Искаме скоро да започнем, но не знаем на кой да се спрем, тъй като той заспива с много помощ. Приспиването става с редуване на кърмене и носене на ръце. По друг начин не се успокоява, затова методът със стола не мисля, че ще ни свърши работа. Неща като да стоя до него и го милвам, пея, гушкам, люлея в кошарата - не работят, въобще не спира да плаче. При такива проблеми със съня дали е удачно да опитаме Фърбър методът? Също така за дневните дремки същия метод ли да ползваме като за вечерното приспиване? Добре ли е едновременно да тренираме нощния сън и дневните дремки?

4. Как да подобрим вечерната рутина, така че да го успокоява? В момента правим следното: Започваме да го къпем около 30 мин преди времето за сън за около 10 мин. Той много обича банята и си играе много активно, рита, плиска вода и по-скоро се екзалтира, отколкото успокоява. След това го носим в стая с приглушена светлина и тиха класическа музика. Той обаче въобще не обича обличането и често плаче силно, затова направо пропускаме масажа и го мажем набързо с крем, слагаме памперс и пижамка. После го разнасяме малко из стаята, докато се успокои.

Всякакви съвети ще са ни от полза. Благодаря предварително! Simple Smile

# 95
 • Мнения: 1 035
Здравейте! Дъщеря ни е на 2г и 9м. От известно време се плаши и плаче насън - крещи " оскуби ги, оскуби тези треви ". Казвам и че съм ги оскубала, обръща се и продължава да спи.
Неприятни са и големи растения, ако види на улицата докато сме на разходка. Има ли какво да направя по въпроса за да не се страхува насън? Говорили сме си през деня и казва, че не се страхува.

# 96
 • Мнения: 19
Здравейте,
Имам дете на годинка и поради рефлукс имахме ужасни проблеми със съня.
Сега вече е много по-добре и се надявам да се наспим. Имам няколко въпроса:
1. По-важно е да следим прозорците на будуване или да следваме режим?
Той всеки ден се буди в различно време и продължителността на дремките му е различна и се получава така, че някои вечери трябва да легне в 19, а други в 20, дори 20:30.
2. Как можем да коригираме ранното ставане? Много често се събужда в 6!
3. На какво би могло да се дължи трудното заспиване? Втората дрямка почти всеки ден е ад и отнема 30-40мин да заспи.

“Режима” му е:
6 часа ставане
9:30-11 първа дрямка
15-16 втора дрямка
19:30 вечерно лягане

Имаме си ритуал за заспиване, четем книжки, пеем песнички. Не го люлея, но го държа в мен, като аз съм седнала на леглото.

Благодаря Ви!

# 97
 • Мнения: 366
Здравейте, отново. Малкия на 11ти ще направи 5месеца. Започвам да го приспивам на 1,45 и отнема около 15/20минути. Сега сме в процес на учене да заспива в кошарата с помощ вместо на ръце. От няколко дни с мъжа ми имаме желание да го слагаме за нощен сън между 19/20ч. Така дремките му стават 3. Това добре ли е или са малко? Понякога спи по 40/50минути и дремките са 4. Как е най-добре като режим за неговата възраст? Няколко пъти се случи да се буди нощем, малко неспокоен сън има.. Беше за оправил за около 10тина дни като ставаше да хапва и заспиваше веднага. Малко ме притеснява да не би дремките да са му малко и да го слагаме рано за нощен сън и за това да се буди по никое време. Малко му е трудно да спи сам в кревата, онзи ден го взех при мен на спалнята и спахме три часа последна дрямка и се събудихме към 5,което според мен съсипа нощния съм. Какъв трябва да е един адекватен режим за бебе което сега прави 5месеца?
Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 16:55 от Desislava13

Общи условия

Активация на акаунт