Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 69 357
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Май да я смениш тази ендокриноложка.

# 226
Damaynti, може би наистина е добре да направиш още една консултация с ендокринолог, който ще е по-изчерпателен за хранителния режим.
Моята докторка ми каза напълно да изключа сладко, картофи, ориз. За хляба каза да не е бял, но ако мога да изключа и него.
Заради проблеми със ЩЖ ми препоръча да не спзвам Кето или НВ-ВМХ, а да запазя част от въглехидратните хранения с бобови примерно - нахут, боб, леща. Зеленчуци също не ми е давала ограничения.
За плодовете каза по един плод дневно може, като не трябва да е банан, ананас, диня или череши. Най-добре зелена ябълка или малко горски плодове.
Също така ми каза, когато имам възможност и колкото се може по-често да хапвам морска храна. Като условието тук е да е прясна и с добро качество, а не риба от консерва. Това при нас е трудно постижимо, но гледам веднъж в седмицата да хапвам сьомга на Airfryer, уж прясна охладена от Метро.
Разбира се каза, че спортът е много важен, но трябва да е целенасочен. Тя знае, че имам малко бебе и ме предупреди, че тичането и движението около него също е много полезно, но иска от мен да тренирам целенасочено.

# 227
Аз за 1 седмица точно съм -3кг. Наясно съм, че и вода се изхвърля, но все пак е приятно и по дънките го усещам. Simple Smile
Но аз имам много кг за сваляне...
Пробвай да увеличиш калориите, ядки примерно, ако ти понасят, те са доста калорични.
А, че задържана вода също си трябва да се изхвърли. Наскоро попаднах на свои снимки от най-дебелия ми период. То че съм била бая голяма, била съм... обаче явно не съм си давала сметка колко съм била и подпухнала освен това. Не просто дебела а и едно такова болнаво подпухнала, особено в лицето разликата е огромна. Пръстени купувани по него време, сега не мога да ги нося защото са ми големи. Така че и излишната вода, и излишните мазнини се свалят което когато му е времето. И олеква и от двете, че си е тегло буквално и преносно.

# 228
Darling, иначе реално си с поднормено.
А всъщност установена ли ти е ИР?

# 229
Не гладувам, просто вече понякога (често) пропускам закуската. И не тренирам, тъй като започнах работа и ми е доста натоварено в момента - от сутрин до 17-18 часа съм в движение и постоянно на крак, и просто не ми остава това време, а и сила, защото доста се изморявам в края на деня за спорт, май работата я причислявам към “спорта” 🤷♀

Изследвания не съм правила. Какви?

Допълвам се:
Елора:
Darling, иначе реално си с поднормено.
А всъщност установена ли ти е ИР?

Още преди да отида при ендокриноложката, тук казахте, че имам ИР. Инсулина на гладно - 10,59; на 60 Мин - около 80, а на 120 Мин - 45.
Ендокриноложката ме изпрати с думите “Нищо ти няма - здрава си. Живей си живота” ........
Но гинеколожката пък ми изписа Метфогамма от 500 по 1 вечер. Имам и много лека поликистоза (без поликистозни яйчници, с овулация, просто несъотношение на ЛХ/ФСХ), затова и направихме обременяването.

Чистиш се.
Ако гладуваш е проблем.
Но ако си ядеш не виждам драма.
Хубаво е да започнеш и да тренираш нещо. Правиш ли го.
Изследвания прави ли?

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 22:12 от Darling*

# 230
Здравейте.Присъединявам се  към полезната група в търсене на информация относно ИР, която подозират че има съпруга ми.Още не е поставена диагноза.Но подозирам че ще потвърди лекаря.Има и фамилна обремененост за диабет.
Публикувам изследванията докато дойде срещата с ендокринолога. Започна вече режимно хранене и с него и повече движение се надяваме да има успех и коригиране на стойности и килограми.Моля за вашите коментари и съвети. Дали според вас ес касае за ИР? Този НОМА индекс е за рискова група. Какво да очакваме оттук нататък...
Скрит текст:

КЗ на мъжът ти е ужасна, може и към диабет да отива, особено като гледам високата пикочна к-на и триглицериди.
Ще му изпишат метформинов препарат и ще му кажат да не яде бяла захар и хляб и джънк, което е крайно недостатъчно. При мъжете е още по-голям рискът, отколкото при жените, смятам знаеш. Да взима мерки, няма за кога да отлага.

# 231
Здравейте.Присъединявам се  към полезната група в търсене на информация относно ИР, която подозират че има съпруга ми.Още не е поставена диагноза.Но подозирам че ще потвърди лекаря.Има и фамилна обремененост за диабет.
Публикувам изследванията докато дойде срещата с ендокринолога. Започна вече режимно хранене и с него и повече движение се надяваме да има успех и коригиране на стойности и килограми.Моля за вашите коментари и съвети. Дали според вас ес касае за ИР? Този НОМА индекс е за рискова група. Какво да очакваме оттук нататък...
Скрит текст:

Да, ИР е, инсулинът трябва да е под 7, а и глюкозата е висока, в Англия глюкоза над 5.4 на гладно я водят преддиабет. Тук зависи на какъв ендокринолог ще попаднете. Вероятно ще му предпишат метформинов препарат, а за овладяване на състоянието е нужно да се спазва нисковъглехидратна диета и да се увеличи редовно движението. Добрата новина е, че за година-две може много да се подобри и да не стига до диабет, още повече щом има предразположение, но са нужни усилия.

Писали сме заедно с Миоки.

# 232
Толкова ли е високо/ужасно 5.60 за захар на гладно?
Аз си мислех, че преддиабет е вече след 6.1?
Моята последно на изследването беше 5.38, но ендо не каза да има проблем с нея.

# 233
Darling, това е лошото на слабите хора. По-трудно се хваща ИР.
Ти си едно от изключенията да си толкова слаба, но с проблем.
Ако си 1.65, мисля си, че 55 кг биха ти седяли много добре.

За изследвания питам дали си правила след като си започнала режима и хапчето. Да се види има ли ефект.

А спорта си е важен. Мисля, че Невена беше писала специално за кльощавите хора за ИР, но съм забравила. Трябва да се поровиш в постовете и.
Жалко, че няма опция да се търсят мнения на даден потребител в определени теми.
Трябва ти спорт.
Ако нямаш време, поне планк прави.

Впрочем аз да се похваля. Вече планка го почнах и съм редовна от 10 дни.
Преди бях развей прах с него и затова нямах ефект. Сега разбирам, че е трябвало по-сериозно.

Rocket, като бях 110-115  ми беше толкова захарта и лекарите ми казвах, че съм супер. А това, че бях голяма топка, не е важно. Аман от некадърни лекари.

# 234
  • София
Преди седмица захарта беше 6.25.А гликирания хемоглобин е 5.9.( лоша е снимката). Ендокриноложката спомена че се касае за преддиабет.Идната седмица ще каже какво следва като види изследванията.Ние сме взели мерки вече с промяна на хранителния режим и  добавяне на повече движение.Надявам се да има  промяна

# 235
Ми високо е 5.6, след година ще е 5.8, после 6.1, после олеле... Разбира се, може да е нещо инцидентно, затова се проследява 2-3 пъти.

Да, щом и гликираният е зле, преддиабет е. Търпение и промяна в начина на живот е нужна, за няколко месеца няма да се оправят нещата, иска се мъжът ви да си реши и да е твърд, става по-лесно с времето.

# 236
  • Близко съм
Дарлинг, аз бях така, провери щитовидната и хормоните , адростендион 17 он прогестерона бяха високи много и все надолу кг ми вървяха. И не знаех от режима ли така бързо свалям, а то се оказа от тях.

# 237
5,9 гликиран значи, че редовно глюкозата в кръвта е над 5 което е зле, да. Хронично повишената глюкоза както и инсулин са токсична за организма и нанасят щети. Първо на най-фините кръвоностни съдове, после на по-големите и накрая влошено зрение, неработещи правилно бъбреци,  инфаркти, инсулти, рак и всевъзможни по-дребни здравословни проблеми и неразположения - я пъпки, екземи, гъбички и ред други.

# 238
Миоки, ясно!
Другия път ще взема да пусна и този гликиран хемоглобин значи, за да видя как се справям с промяната на хранене. Simple Smile

# 239
Здравейте!

Чета ви от известно време. Ще правя обременяване с глюкоза (за да се установи дали има или няма ИР) и исках да попитам по-опитните, ако се спазва НВ-ВМХ дали преди изследването трябва известен период да се ядът малко по-въглехидратни храни или не е неоходимо?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт