Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 69 257
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Хора, имам скоро открита ИР, може и да е отдавна, но аз го знам от около месец и половина. Изписаха ми глюкофаж 500, но ме е страх да почна да го пия заради страничните ефекти.
Пия инозитол, вит. Д, вит. Б12, фолиева киселина, инулин,мсгнезий.Всичко ми е изписано от ендокринолог.
 На хранителен режим съм и за този месец и половина съм свалила 6кг.Не знам добре, ли е? Въпросът ми е, според вас мога ли да мина без глюкофаж. Имам да свалям 10кг още и планирам инвитро. Ендото се притеснява да не отключа диабет, ако забременея, затова изписа глюкофаж. Аз усещам, че организмът ми се променя, не ми тежи режимът, нямам вече такъв апетит, както преди. Чудя се. Малко съм хипохондрик, почти винаги страничните ефекти от дадена листовката ги проявявам и затова съм в чуденка. Възможно ли е, само с добавки, режим и физическа активност да вкарам в граници инсулина. И след колко време мога да пусна само КЗ и  еднократен инсулин на гладно, за да видя как вървят нещата.

# 556
Отвратителни са на вкус и изобщо не са ниско въглехидратни.
Много хора считат солетите и бейкролса за диетични... Simple Smile
Какви ти ниско въглехидратни!
Четох на едната пакетчето - ми, то от 100 гр стериопор, 75 гр бяха въглехидрати!
Питам я - добре, според теб, каква полза изобщо имаш от това "ядене"?! Ни протеин за мускулите, ни нещо особено витамини..и хрупа на 30 минути..
На мен ми става неприятно само като ги помириша. А ако ми скръцнат между зъбите сякаш някой драска с нокти по училищна дъска Triumph
Стиропор ми е първата асоциация при тия оризовки. Чист фураж, то нито прилича на храна, нито те нахранва. Мерси, по-добре нищо да не ям. Не знам как го правят на такива пуканки тоя ориз, никак не съм убедена че става както с царевицата, та кой знае и още колко обработка претърпява... То за нас ясно че не струва ама и за здрав човек не мисля че е хубаво да го яде редовно.

За магнезия е хубаво да си гледате на добавката дребния шрифт там, колко магнезий има в нея, а не колко милиграма е самото съединение на магнезия. Не гледайте само числото с едър шрифт на кутията, то е там да ви подлъже предимно... Още ми е пред очите Магнерот 500, дето от една таблетка получавате 30 и няколко милиграма магнезий, ама масово хората виждат че пише 500 и си мислят че е толкова. Не за всички форми е толкова голяма разликата, но си го имайте на ум все пак.

# 557
damayanti, възможно е и без меформинов препарат. Зависи от теб като желание да спазваш стрикно режима и от това как реагира тялото ти. Нищо не ти пречи да пробваш без, а ако не стават нещата (което е малко вероятно съдейки от отслабването), тогава може да прибегнеш до патерица.
Аз не съм почитател на хапчетата, дори и на добавките, ако няма доказан дфицит, та съветвам да се пробва първо без хапчета.
Контрола след 3 месеца режим, мисля че е адекватно. Може и по-бързо да има отражение върху кръвните, но за 3м със сигурност ще се види дали-какво-колко.

Оризовките никога не са ме привличали. Това си е талаш, без никакъв вкус и хранителна стойност, а за сметка на това, ще ви качи захарта и инсулина до доволно високи стойности.

# 558
Старото ми аз като се е излагало е било заради вкуса.
Такова нещо пробвах преди време. Едвам преглътнах.

# 559
Как ги сваляте по толкова много тези килограми се чудя аз. При мен вървят много бавно надолу, а ям много по малко от преди, не заради ограничения, а просто не изпитвам нужда от повече.. За съжаление още не съм се решила да спра кърменето, за да видя дали ще има разлика, а сънят е все така мизерен.

# 560
Инсулинът на гладно ти е висок. За съжаление няма за поне 120-тата минута да се съпостави със захарта. Иначе КЗ е добре, което означава че диабет няма, но с този инсулин не си в най-добрата позиция. Защо те е учудил като стойности?
Здравей Миоки,
Декември месец пусках изследвания и тогава инсулинът на гладно ми беше около 12, а ИР homa индекс 2.88. Направих и консултация с Начев и той искаше да се пуснат по-подробни изследвания +обременяването с глюкоза, преди да даде диагноза. Аз от началото на годината спазвам режим с малко въглехидрати, без захар, сладко тесто и др. Отслабнах 15кг. и затова ме учуди как инсулинът е скочил на 20, при глюкозата има много малък спад. Демек бях по-обнадеждена и мислех, че само с режим нещата ще си дойдат на мястото, но явно не е толкова лесно. Отделно се борим и за детенце и тази ИР на фона на всичко останало ми дойде малко в повече. Днес имам час при д-р и ще каже какво е положението.

# 561
Как ги сваляте по толкова много тези килограми се чудя аз. При мен вървят много бавно надолу, а ям много по малко от преди, не заради ограничения, а просто не изпитвам нужда от повече.. За съжаление още не съм се решила да спра кърменето, за да видя дали ще има разлика, а сънят е все така мизерен.

Когато минах на НВ за 7-8 месеца свалих 25 кила.
Но все пак за организма това е нов режим и  е нормално да има реакция.
Учудих се, защото и имам проблеми с щитовидната. А с такива неща се отслабва двойно, че и тройно по-бавно.
В един момент задържах.
От почти три месеца пак си станах сериозна и спрях с леките изцепки, защото и малкото камъче може да обърне колата, както знаете.
Особено това, което при мен ме спира е похапването след вечеря. Имах такива моменти. Та фъстъчки, та шоколад.
И спрях.
2 месеца бях стриктна, но някак не мърдаха нещата. С фастовете се получаваше някакъв малък резултат.
И дойде ден в който изведнъж започнах да си свалям. Може от кетозата да е, знам ли. Аз никога не съм мерила такива неща.

# 562
  • Sofia
Някой приемал ли е добавки за отслабване като Калорекс или Захир?
Замислям се дали да не пробвам🤔
Това шкембе не спада ни с диети,ни с упражнения,не се понасям 😭

# 563
Елора, ти май нямаше и кой знае какво за сваляне вече, ако правилно си спомням какво си споменавала?
А пък че свалянето е на периоди, това ясно, даже не го считам за недостатък поне аз. Свалиш, пък дадеш време на тялото си да свикне с това положение, пък после свалиш още евентуавно, няма лошо.
И аз имам още малко да свалям според общоприетите стандарти, обаче реално се чувствам добре така, теглото ми съвсем не е нездравословно и хич не си давам зор. Може и да го сваля и последното някой ден, кой знае дали няма да му дойде времето и на това. За момента е задоволително положението и много, много лесно за поддържане така че съм доволна от себе си.

# 564

Да не обърка темите? 😉 Какво ядеш, какво пиеш освен вода?

# 565
Елора, ти май нямаше и кой знае какво за сваляне вече, ако правилно си спомням какво си споменавала?
А пък че свалянето е на периоди, това ясно, даже не го считам за недостатък поне аз. Свалиш, пък дадеш време на тялото си да свикне с това положение, пък после свалиш още евентуавно, няма лошо.
И аз имам още малко да свалям според общоприетите стандарти, обаче реално се чувствам добре така, теглото ми съвсем не е нездравословно и хич не си давам зор. Може и да го сваля и последното някой ден, кой знае дали няма да му дойде времето и на това. За момента е задоволително положението и много, много лесно за поддържане така че съм доволна от себе си.
Да така е. Ама пък искам да си стигна до края.
Мисля си, че свалянето много зависи от това колко години човек е бил с много кила. И може би организма ми се дърпа да сваля още. Но става. Нали се говори, че клетката има памет и трябва време.

Съмнявам се. Ако тези неща работеха, нямаше да я има тази тема и режими за правилно хранене.
Дай си сметка какво ядеш.
Тук обсъждаме ИР, режими и понякога спорт. С такива добавки не се занимаваме, освен витамини, които са важни при ИР.

# 566
О, със сигурност има значение дали теглото си си го носила много време или е било за малко. И това е част от причините да съм доволна от сегашното си положение. Бях с наднормено тегло дълги години и все пак в момента ми е лесно да поддържам сегашното.
Имаше нещо по този повод и на Джейсън Фънг из книгите, ама не се сещам сега как го беше нарекъл. Пък и от тия му книга и половина дето прочетох, бяха на английски и на български хетпен няма да се сетя каква дума да употребя...

# 567
  • Plovdiv, Bulgaria
Тези, които сте свалили инсулина и килограми без лекарства - от колко инсулин на гладно започнахте?

Инсулина ми беше 17 и лекаря ми беше категоричен, че трябва да пия хапчета. Да ама забременях, сега почти година след като родих инсулина ми е почти 22. По една или друга причина все още не съм се видяла очи в очи с доктора и не сме коментирали.
Обаче с тоя глюкофаж хич не се разбирам.. И ми е интересно при толкова висок инсулин, може ли само с режим?

# 568
Може, ама зависи и от режима ти.
Аз съм започнала от 37, сега ми е 4-5 обикновено.
В началото не бях на лекарства, защото не ми понесоха. Но с ограничения го докарах до 22-23 на гладно.
Естествено не е достатъчно.
За да се разбереш с глюкофажа се пие по-схема.
Ако караш стриктно НВВМХ не ти нужен. Но ако държиш малко да ускориш нещата може по 500 на ден да взимаш и да го спреш, защото няма смисъл, ако ще си на режим.

# 569
Здравейте, да ви се похваля. Свалих първите 10 кг.
Това е резултатът след 4 месеца, но с 2 прекъсвания. Ако бях започнала ударно от първия месец, можех да се справя и по-бързо, но стриктността не ми е много присъща. Покрай празниците експериментирах много с фастинга, с храните и глюкомера, с прегрешенията и ефекта им върху организма.

За себе си мога да кажа, че ми помагат адски много глюкофажа (убива истински апетита); фастовете до 14 часа максимум, защото след това започвам да правя хипоглекимия и цял ден да ми е зле; модерираното приемане на въглехидрати - установих, че при храни с 0 въглехидрат ми се вие свят, пада ми кръвното и като цяло ходя като ударена с мокър парцал; спортът оправя всичко - стремя се да редувам 2 тежки тренировки с 2 пъти йога в седмицата. Дори да не се движа много, този тип спортуване има отличен ефект върху психиката и физиката ми.

Имам още толкова да чистя и свалям (гоня си теглото от най-здравословните ми периоди) и продължавам да проверявам кои храни са ми ОК въпреки предписанията. Установих, че ябълка или салата с червен боб не ми променят кръвната захар, но една филия уж черен и здравословен хляб ми докарва ненормално високи стойности. Чашата червено вино от време на време с НВД вечеря не променя нищо съществено според глюкомера. Вода - вода - вода - най-доброто средство за всичко, вече с малко сол. Имам още да си настроя режима с добавки като магнезий и разни витамини, но и това ще стане. Най-лошото, което установих като ефект е запек в последната седмица, но и с него ще се справя Simple Smile

Мисля на третия месец да говоря с ендото за Оземпик-а дали да го продължавам или ще мога да се справя само с глюкофаж и режим. Твърдо съм решила да не ставам клиент на диабетния процъфтяващ бизнес.

Общи условия

Активация на акаунт