Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 67 230
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Ако това ще те успокои, моят холестерол - общ е по-висок от твоя - 7,47mmol/L и HDL ми е по-висок - 1,71mmol/L, но триглицеридите ми са по-ниски - 0,92mmol/L и КЗ (4,7) и инсулин (7,56) са ми по-ниски. Ям яйца всеки ден по 2-3-4 и мазничко си хапвам стабилно.
Яж колкото яйца ти се ядат - няма ограничение и няма да ти навредят, щом ги обичаш. Не се вторачвай в този холестерол, не предизвиква сърдечно-съдови заболявания, напротив, много е важен даже за изработването на всички хормони в тялото, за нервната система и правилната работа на мозъка. Не ти трябват никакви хапчета, за да го регулираш - било то хранителни добавки или лекарства. Триглицеридите в кръвта се свалят като се спре сладко, тесто, зърнени и растителни олиа. По същия начин се вдига HDL холестеролът, а ти това искаш, не обратното. Триглицеридите са мазнините които циркулират в кръвния поток, но те се увеличават от консумация на ВХ, не на мазнини.

Висока ти е и глюкозата и инсулина. Трябва ти режим определено и той е ниски ВХ и достатъчно мазнини и протеини. Проблемите с жлъчката са в следствие на дълги години недостатъчна консумация на мазнини. Ако не се използва органът, се получава задържане на жлъчни сокове и утайки, а от там и формиране на камъни най-общо казано. Ако имаш вече установен проблем с жлъчката, все пак внимавай, защото "разджуркването" на вече налични камъни и пясък може да докара криза. Но това е защото вече имаш проблем с органа, а не че мазнините са виновни директно.
Този "Профихол" са някакви Б витамини, не знам каква е връзката с холестерола, но не е особено директна очевидно. Много по-голям и добър ефект ще имаш, ако спазваш написаното по-горе.

# 646
Благодаря ти много!
Нямам установен проблем с жлъчката, но знам, че майка ми не ядеше много години яйца заради нея.
Тревожи ме, че инсулинът ми не е много висок, тоест не е успял да свали кръвната захар, но и не се е повишил твърде много. Дали не е сигнал, че се изчерпва😒

# 647
Аз съм от най-пресните в групата, но така се случва, че се включвам по повод последните коментари. И аз съм на НВ от 3 месеца, с 3 по 500 глюкофаж. Днес си взех контролните изследвания. Притеснена съм, защото чак другата седмица ми е часа за ендокринолог. За това време, със спорт, диета и метформин, глюкозата ми е 5.24 - с много малко спаднала (3.6-6.10 референтни). Това е ужасно висока стойност! Инсулина се е качил - от 3.96 на 4.48. Най-много ме притеснява наличието на холестерол. Не е много, но е над нормата. Аз така си го имах и преди да открия ИР. Наличието на холестерол никак не е безобидно, той показва възпалителен процес, който аз разчитах да съм започнала да овладявам. Обаче не съм и сигурна, няма и още нещо друго, което не мога да открия. Всички други изследвания са в норма и със сигурност някой добър и имащ желание лекар би видял къде да задълбая.

И последно - в кетоза съм - най ниската стойност. Това значи, че не ми достигат течности и салати, нали? Имам още 10 кг за сваляне, досега 5 свалих и не смятам да вкарвам повече въглехидрати, че и без това върви трудно.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 20:46 от inka5

# 648
Не ти е нисък инсулина, напротив, висок е. Не е в небесата, но си е висок за на гладно.
Сутрешната глюкоза може да ти е висока конкретно в момента на меренето, не е задължително да е такава постоянно. Ако те притеснява, вземи си един глюкомер или пък като си пускаш изследвания, пускай и гликиран хемоглобин. Той показва средната КЗ за около 3 месеца назад във времето.

Наличието на холестерол ни най-малко не показва възпалителен процес. Това пък къде го прочетохте?!
Захар 5,24 не е ужасно висока стойност. Не е ниска, но чак пък ужасно. ПРи това както писах по-горе, може да е моментно за деня ниво. Ако се се ядосали предния ден, ако сте притеснени или пък не сте се наспали добре и т.н. на много неща може да се дължи. Това е моментна снимка, не значи че всеки ден е такава.

# 649
Благодаря, Миоки! Гликирания ми хемоглобин към днешна дата е 5.10 при референтни 4.00 - 6.00.
Ще потърся за холестерола къде съм го видяла и кой ми е обърнал внимание.

# 650
Приличен ти е гликирания, може още малко надолу да слезе - между 4,5 и 5 е идеален.

# 651
Ако ще успокоя някого с моя холестерол - над 8 Stuck Out Tongue Winking Eye. Триглицериди обаче 0,6, което е важното. Чувствам се перфектно, не съм боледувала не помня откога, ако не броя ковид, който изкарах по-леко от настинка.  Нисък холестерол би ме притеснил много повече, особено на фона на високи триглицериди (над 1). Това вече означава, че тялото не е защитено от инфекции, мозъкът също не се чувства добре с нисък холестерол - в дългосрочен план се свързва с деменции.

# 652
През януари общият холестерол ми беше 8,46 (<5,2), а т.нар. лош - 5,36 (а трябва да е по-малко от 3,60), а триглицеридите - 2,5. Не съм ги изследвала пак, ще изчакам още месец-два. Аз съм зле с паметта и доста забравям, та не разчитайте, че по-високият холестерол ще ви предпази от деменция.

# 653
Ще почна да се притеснявам вече за тоз' холестерол, че моя общо е около 3.6  и като чета и гледам на околните ми холестеролите, почвам да си мисля, че аз не съм наред.

# 654
Общия и LDL нямат голямо значение, значение имат HDL и триглицеридите.
Висок HDL и ниски триглицериди + ниски инсулин и КЗ се свързват с добро здраве, докато обратното - нисък HDL и високи триглицериди + високи КЗ и инсулин, с риск от артеросклероза.

# 655
Моят холестерол е спаднал и сега е точно препоръчваната стойност за женско здраве след определени години. Повода да се хваля с холестерола е, че за пръв път НЯМА референтна стойност/горна граница. Причината вероятно е някоя от следните:
-най-после са наясно, че холестерола няма никаква вина
-с премахване на лиценза на статините става безинтересно "лекуването" на холестерола
-бигфарма и лабораториите са си намерили друг източник за забогатяване

# 656
  • София
И последно - в кетоза съм - най ниската стойност. Това значи, че не ми достигат течности и салати, нали? Имам още 10 кг за сваляне, досега 5 свалих и не смятам да вкарвам повече въглехидрати, че и без това върви трудно.
А как се разбира, че тялото е в кетоза?
И аз съм от новите в групата, малко повече от месец. Минах на НВ-ВМХ хранене, правя си кето рецепти. Добре се чувствам, за месец точно свалих 5кг. От храните май прясното мляко ми липсва най-много и смутитата, които се правех, но свикнах. Аз и преди се стараех да се храня НВ, но махнах плодовете и домашните сладкиши със здравословни заместители на захарта.
Според д-ра трябваше да пия хапчета и да ям пълнозърнеста паста и хляб (аз паста и хляб ядях по изключение, веднъж месечно сигурно; как пък точно сега да ги включвам в менюто си). Споразумяхме се сега да съм без лекарства, само с диета и спорт (тук е трудната част за мен, но ще трябва да вмъкна в дневния режим и спорт) и след 3 месеца иска пак да правя обременяване с глюкоза. Обаче, няма да си го причиня това нещо толкова скоро, ще изчакам поне до края на годината.

Да попитам какви добавки пиете? Започнах хром редовно, по 500мг/ден. Поръчах си и берберин.
Бях чела, че при ИР може и повече хром на ден (1-2 хиляди мг), но като д-ра не каза нищо за добавки и не смея сама да си изписвам по-високи дози.

# 657
Общия и LDL нямат голямо значение, значение имат HDL и триглицеридите.
Висок HDL и ниски триглицериди + ниски инсулин и КЗ се свързват с добро здраве, докато обратното - нисък HDL и високи триглицериди + високи КЗ и инсулин, с риск от артеросклероза.
Нисък  HDL,  ниски триглицериди, висока кз и инсулин... Трябва да си направя пак изследвания, мина повече от половин година все пак, мисля и щитовидната да проверя, че не ми върви отслабването..да не изскочи и от там някой заек.

# 658
Аня♥♥♥, на мен за пръв път ми се случва. Бях си пуснала ПКК и урина в лаборатория. В червено ми свети показателят Урина - Кетони (Ketones) 1+.  Питах гуглето и разбрах, че съм на най-ниската степен кетоза. На лекар съм чак другата седмица и съм любопитна. Сигурно има и други начини да се установи кетоза.

Като добавки пия засега омега 3 и прим ойл със закуската и глюкофажа с цел да я подсиля, не толкова, че очаквам кой-знае какви ползи. Сутрин все не ми достига време да си сервирам и да си хапна спокойно, а се нагълтвам в движение. Иначе имам комбинирани витамини и всякакви други, приготвени да влязат в употреба при нужда.
ИР промени начинът ми на живот - друго хранене, друг двигателен режим, а още не съм сигурна кое е правилно и кое не, време си трябва.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 17:24 от inka5

# 659
Ако човек е за повече време в кетоза, кетоните спират да се изхвърлят с урината защото се адаптираш да ги използваш за "гориво", което си е и целта. Така че тия тестове на урината могат само отначало да те ориентират, после и да няма там - не значи че повече не можеш да влезеш в кетоза, дори напротив. Казват че всеки следващ път е по-лесно отколкото в началото.
Иначе по принцип се усеща при повечето хора. Повишена енергия, чак до чувство като еуфория такова. По-добра концентрация и по-бързо наспиване също. Най-вече това, освен и липса на огладняване по много време. Това всичкото след адаптирането, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт