Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Казус с отменена екскурзия поради Covid 19 и връщане на сумата

 • 2 971
 • 42
 •   1
Отговори
 • Мнения: 275
Здравейте,
Надявам се чрез тази тема да получа отговори от други хора в подобна на нашата ситуация.

На 30.05.2020г. аз и още 3ма души трябваше да пътуваме на екскурзия до Южна Италия, организирана от  турагенция в София. Съответно по пакет за ранни записвания още през декември 2019г. заплатихме ЦЯЛАТА сума от 5020лв. към агенцията, но през май 2020г. след пандемията, нещата се усложниха и очевидно екскурзията не се състоя.

След многократни разговори с г-жата, която представлява агенцията, ние заявихме (както и писмено), че желаем да ни бъде върната цялата сума и ще изчакаме срока от една година. НЕ желаем да ползваме ваучери и не можем да бъдем принудени, особено в тази ситуация да ползваме такива и да пътуваме насила.  Да не говорим, че тя беше спряла работа и нямаше никакви активна почивки и екскурзии, дори в България.

Преди няколко месеца  след многократно криене и лъжи от нейна страна, успяхме да я накараме да подпишем споразумение, че ще ни бъдат върнати парите за екскурзията до 30.05.2021г., но ето  че датата наближава, а тя вчера ни заяви, че ще ни върне сумата евентуално, когато заработи. Което така като гледаме, не се очертава да е скоро.

Нееднократно се свързахме с Министерство на туризма да ги попитаме какво се случва, в случай, че тя на спази законовия срок от 1г. /ъгължен от тях/ за връщане на сумата и  ВСЕКИ ПЪТ получаваме различен отговор на въпроса - един път това е спор между 2 частни страни и те нямат отношение (да търсим парите от застраховастеля, което е абсурдно, защото агенцията не е фалирала и те няма на какво основание да ги върнат) . Друг път казват, че "имаме начини да вземем отношение" и да ги потърсим след 31.05 ако не са ни върнати парите.  Имат и трити отговор -да си ги търсим по съдебен път.

Оставям настрана казуса как така изчезват и потъват тези пари (уж при крайните партньори на агенцията, които не ги връщат) , при положение, че на нас за други отменени почивки за мин. година ни бяха върнати сумите и от сам. билети, и от мястото на настаняване без проблем.  Тая сага с това да вземем ваучер като знак на подкрепа за агенциите вече не върви, още повече предвид, че тази конкретно за 1г. не направи нищо, че да й имаме доверие, че ще продължи да работи и тези ваучери ще могат да се ползват някога.

Интересува ме има ли други от вас в подобна ситуация, върнаха ли ви парите, ако не как мислите да действате?

# 1
 • София
 • Мнения: 6 722
Консултирайте се с адвокат и ако се налага си търсете правата по съдебен път. Нарушава ли договора имате право да си я осъдите.

# 2
 • Мнения: 648
Ние също чакаме връщане на парите от предплатена екскурзия, но все още нищо не сме получили... Скоро звъняхме до агенцията и казаха, че уж до м. май 2021г. ще си получим парите.

# 3
 • Мнения: 275
Консултирайте се с адвокат и ако се налага си търсете правата по съдебен път. Нарушава ли договора имате право да си я осъдите.

Консултирахме се, просто, за да ползваме услугите, трябва да дадем още едни 700-1000 лв. и да се проточи драмата поне 2 години. Затова търся и други опции, защото ми се струва, че и от Министерството и от КЗП би следвало да бъдат страна в такъв случай (особено след като заради заповед на МТ беше удължен и срока за връщане на сумата)

# 4
 • Мнения: 11 607
Сезирахте ли КЗП? Те биха могли да съдействат.
Не, аз нямам такъв опит, но това бих направила. И бих била готова да я съдя, веднага след 30.05.

П.П. Също следете да не изтече пък някаква давност на вашия иск и да не можете да претендирате в някакъв момент.

# 5
 • София
 • Мнения: 33 470
Във връзка с Директивата за пакетни туристически пътувания и COVID, Европарламента излезе с брутално гениалната идея да задължи всички туроператори да връщат пари на клиентите, но не и хотелите, организаторите на вътрешни екскурзии и забавления, музеи, дворци и т.н на които е предплатено месеци преди това.

Чистата истина е, че туроператорите нямат пари. И няма откъде да ви ги върнат, докато не заработят.
Висят им огромни неизплатени суми, застраховки в десеторен размер и разрешителни, които не знам как ще съумеят да подновят.

Или ваучер или търпение.


# 6
 • Мнения: 1 590
Аз също чакам едни пари, които най-вероятно са похарчени за заплати в самата агенция, тъй като не са имали време да ги "похарчат" по моята заявка - платени са на 10.03.20г, а на 12.03.20 вече бях декларирала отказ от пътуването. Не беше пътуване "в последната минута". Даже имената на пътуващите нямаха, само бройка.
Имам подписано споразумение, че ще ми върнат сумата, ама ще си удържат едни 50 лв за услугата, която ми правят да ми "пазят" парите... В последните дни, след всички публикации, че ТА са получили пари от държавата, писах няколко мейла. Е, отговор нямам...
Та хубаво е да ги съжаляваме, но нас някой ще ни съжали ли? Питам си...

# 7
 • Мнения: 14 235
КЗП от самото начало на проблемите с предплатените екскурзии и почивки към тур операторите е на тяхна страна, няма смисъл да се занимавате.

По последна информация министерството на туризма отпуска пари за възстановяване на такива предплатени и пропаднали пътувания, срокът за кандидатстване беше до вчера май. Въпросът е дали вашата туристическа агенция е кандидатствала и дали са им отпуснати пари.

С тази, с която аз комуникирам по подобен повод ми отговориха, че в момента връщат на тези със заявени пакети за месец май миналата година. Министерството им изисква досиета на всеки пътуващ за да докажат точно на кого и колко са върнали.

Ако не ви ги върнат до месец - два има само един път - по съдебен ред.

# 8
 • София
 • Мнения: 33 470
Със суми от 600 до 3000лв.

Не съм в бранша, аз имах късмета да ми върнат всичко по направени резервации, но истината е, че нямат. Нямат.

# 9
 • Мнения: 14 235
Не разбрах кой какво няма и на кого е връщал.

Знам само, че приключих с пътуванията чрез агенция, да не се заричам, но ковид, не ковид - аз съм платила от ноември 2019 г.! Прекратих договора март миналата година, няколко дни след началото на извънредното положение. Дали пък още тогава са нямали наличности за да ми върнат капарото?

# 10
 • София
 • Мнения: 33 470
Пак ви казвам, че вие имате пълното право да си получите парите, както си ги получих аз.
Дали са имали или нямали - няма как да знаем.
Знаем, че сте отказали ваучер, каквато беше наредбата за справяне в сектора на Министерството и си искате парите.

Или завеждате иск или чакате. Нямате друг ход. Нито КЗП ще ви помогнат ( предложен ваучер) нито друг регулатор.

# 11
 • Мнения: 1 590

Знаем, че сте отказали ваучер, каквато беше наредбата за справяне в сектора на Министерството и си искате парите.

Или завеждате иск или чакате. Нямате друг ход. Нито КЗП ще ви помогнат ( предложен ваучер) нито друг регулатор.

Ваучера беше опция, а не задължително решение.

# 12
 • Мнения: 275
Писах сега мейли до КЗП и МТ да ми кажеш дали и ако да - как ще се намесят в случай на невръщане на парите.

# 13
 • София
 • Мнения: 33 470

Знаем, че сте отказали ваучер, каквато беше наредбата за справяне в сектора на Министерството и си искате парите.

Или завеждате иск или чакате. Нямате друг ход. Нито КЗП ще ви помогнат ( предложен ваучер) нито друг регулатор.

Ваучера беше опция, а не задължително решение.
Което след две седмици стана.

# 14
 • Мнения: 753
Аз също чакам връщане на капаро за екскурзия ,която трябваше да бъде август 2020.Трябва да ми върнат капарото до август 2021.До сега ни вест,ни кост от фирмата за връщане на парите,а рекламират екскурзии за Испания и Египет през лятото.

Общи условия

Активация на акаунт