Електронни четци - Тема 25

• 50 425
  • 789
  •   1
Отговори
# 540
Съвсем конкретен съм - четците от определена марка имат проблеми при определени начини на ползване. Това за "първата любов" при мен не важи - първият ми четец беше някакъв с Линукс от преди 11-12 години, след това съм сменил поне пет 6" OnyxBOOX-а (купувам си нов винаги когато излезе с по-добра технология на екрана) с Android, а сега съм със 7.8" Pocketbook, пак с Линукс. Ако някой пусне 7.8" модел със защитено стъкло, водоустойчив и с хардуерни бутони - няма проблеми пак да сменя марката.

# 541
Да не би в България да внасят четци с кофти качество? За Покетбук става въпрос. На моя за 3 години и половина нищо му няма, но е купуван от немския Амазон.

# 542
Те всички в един завод в Китай ги правят Simple Smile Нищо, че се водят украинска фирма. За батериите не съм сигурен - може различните партиди да са с батерии от различни производители, знам ли? Ако искаш, отвори твоя и снимай батерията, и аз ще кача снимка на батерията на моя и ще сравняваме.

# 543
B_S_Johnson, благодаря за споделеното!
Доста порових, след като писах тук и като цяло се спрях на препоръчания и от вас InkPad 3 Pro.

# 544
@TuЛи
Ако имате нужда от помощ, след като го купите - инсталиране и настройване на CoolReader, фонетична клавиатура на кирилица, речници - пишете ми на мейла:
Скрит текст:
Ако желаете да използвате CoolReader, а не вградения фирмен четец, мога да Ви пратя и едно кратко ръководство в FB2 формат, което написах за настройките му.

P.S.
Ако си купувате и калъф за него (което е препоръчително), добре е да знаете една особеност. Предлагат се основно два модела. Единият е по-дебел, но четецът се захваща с 4 кожени "уши" в 4-те ъгъла и е напълно безопасен. Вторият модел е по-тънък и по-елегантен, но някои бройки са с част от милиметъра по-тесни от необходимото, така че четецът влиза в рамката на дясната част с усилие. Това води до постоянно напрежение в корпуса и след време най-често се появява пукнатина в долния десен ъгъл на четеца. Така че ако си купите от втория вид, изпробвайте го още в магазина, преди да го платите. Ако четецът не влиза с лек натиск и щракване, не го вземайте. Линковете , които съм дал, са от търсене по снимка. Иначе и двата модела се продават в Технополис на еднаква цена. И двата имат магнитно закопчаване на корицата, както и магнитен индикатор, позволяващ на четеца да разбере, че е затворен и да премине автоматично в спящ режим, а при отваряне да се събуди.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 00:00 от B_S_Johnson

# 545
Изключително благодарна съм за предоставената информация и готовност за помощ!
Благодаря!
Като го купя, ако имам каквито и да било въпроси, ще пиша.

# 546
  • Mediterraneo
Съвсем конкретен съм - четците от определена марка имат проблеми при определени начини на ползване. Това за "първата любов" при мен не важи - първият ми четец беше някакъв с Линукс от преди 11-12 години, след това съм сменил поне пет 6" OnyxBOOX-а (купувам си нов винаги когато излезе с по-добра технология на екрана) с Android, а сега съм със 7.8" Pocketbook, пак с Линукс. Ако някой пусне 7.8" модел със защитено стъкло, водоустойчив и с хардуерни бутони - няма проблеми пак да сменя марката.

Т.е. за 11-12 години си сменил 7-8 четеца? Не ползваш един четец повече от година грубо? На базата на такова ползване такива големи изводи...

# 547
Т.е. за 11-12 години си сменил 7-8 четеца? Не ползваш един четец повече от година грубо? На базата на такова ползване такива големи изводи...
Да, преминал съм през почти всички поколения устройства - с екрани от vizplex, през pearl, carta, до carta 2 (carta HD)... Грубо се събира по година и половина ползване на модел средно. Никога не използвам фабричните настройки, разучавам възможностите на всяко устройство и на всяка нова версия на програмите за четене, основно CoolReader, AlReader, AlReader Ext и FBReader. Контактувам с авторите на някои от тях в рускоезичните форуми, обсъждайки забелязани проблеми и предлагайки идеи за нови функции.

Винаги си пазя и предния четец, а по-старите подарявам на приятели и познати, които не могат да си позволят нов. Помагам им с настройването му и качването на нови книги, особено когато го подарявам на възрастен човек, така че имам впечатления от работата им и след като престана да ги ползвам лично. Ако ми кажеш по-добър начин за трупане на опит, ще ти бъда благодарен.

Отделен въпрос е, че вероятно на всеки от четците си съм прочел повече книги, отколкото ти за целия период сумарно Wink

# 548
  • Варна
За мен четецът е нещо, на което чета книги по най-лесния възможен начин - отварям и чета. Нямам никакво желание да го разучавам, бъзикам, настройвам по сто и петдесет начина, това за мен е излишно главоболие и натоварване. Пък да му бая, да го изключвам, да го къткам - не! Също така не обичам да си сменям техниката непрекъснато - нито телефона си сменям, преди да се строши или тотално да остарее, нито друга техника, четеца пък съвсем. Искам просто да си чета книги. Както вземам печатната книга, отварям я и я чета без да я настройвам, не си купувам всяко ново издание заради различния шрифт и хартия, достатъчно ми е да имам едно. Така искам да ползвам и четеца. Киндъл са железни и абсолютно достатъчни за моите изисквания. Покетбук с всичките му претенции никога не бих взела, пък ако ще и кафе да ми сервира, докато чета. Та за всеки влак си има пътници. Моят влак е Киндъл.

# 549
  • Mediterraneo
Това имам предвид точно. Отварям и чета, затварям и го пускам в чантата. Ама да го гася, да му бая, да му се моля, не е за мен. Аз съм прост потребител. Но пък вече 4 години и половина ползвам първия си и единствен за момента четец. Докато е в кондиция, ще е с мен. И телефони мразя да сменям.

# 550
  • в страната на чудесата
Кои са претенциите на покетбук? Аз имам покетбук и го ползвам точно както казваш, месечинка. Отварям и чета. Та всеки има своя влак, аз киндъл не бих взела. Десет години бях с едно сони, което е като дядо в сравнение със сегашните четци, смених го защото някой седна върху него и се счупи.

# 551
  • Варна
Ами това чупене на екрана, което за да не се случва изисквало да се изключва напълно, пък да не се носи на плаж, пък дрън-дрън. Явно касае само някои модели, нямам идея. Така или иначе съм се начела на твърде много такива случаи и за мен лично рискът да си взема такова устройство е необоснован, откъде да знам дали точно с моето няма да се случи. Докато при киндълите такова оплакване не съм чела. Не че не се трошат, и те се чупят, разбира се, но точно покетбук дето грам не ме вълнуват за да ме впечатлят значи при тях се среща по-често, отколкото при други марки. Нямам проблем с изборите на другите, просто казвам какво аз бих и не бих избрала, понеже момичето по-напред попита дали Киндъл са здрави. То затова има марки и модели за всеки вкус Grinning

# 552
  • в страната на чудесата
 Около мен всички (или повечето) са с покетбук, те ще кажат, че са здрави. Просто тази в тема има повече киндъл потребители  и има изкривяване.

# 553
  • София
Писах по-назад, ще повторя - моят ПБ замръзна на една страница и по никакъв начин не можех да го изключа, нито с продължително натискане. За съжаление, направих глупостта да го взема за няколко часа на плажа (наистина няколко, не повече от 3) и се беше пукнал, явно заради издуване на батерията. Съжалявам, че не бях прочела тези неща по-рано, нямаше да го нося, но нали човек точно на плажа често се случва да чете.
За смяна на екрана в сервиз ми казаха около 270 лв. (става дума за ПБ Инкпад 3)

# 554
Аз съм прост потребител. Но пък вече 4 години и половина ползвам първия си и единствен за момента четец.
Това ми напомня една реплика от началото на филма "Боговете сигурно са полудели": "Хората обикновено живеят много добре, докато не разберат колко по-добре биха могли да живеят." Grinning

Общи условия

Активация на акаунт